27 июнь 2019 960

Як приготувати східні манти в духовці

Манти в духовці – досить рідкісне блюдо, яким зрадіє рідня, адже смак у нього просто чудовий, а хрустка скоринка підкорити навіть самого вибагливого гурмана.

Манти в духовці
Інгредієнти Кількість
фарш - 500 г
бульйон - 1 л
яйця - 2 шт.
молоко - 100 мл
борошно - 300 г
цибулю - 1 шт.
рослинна олія - 2 ст. л.
спеції - за смаком
Час приготування: 80 хвилин Калорійність на 100 грам: 220 Ккал
  1. Першим ділом ми замісимо тісто – змішаємо разом яйця з молоком. Потім додамо масло і посолимо. Все це ретельно перемішати до однорідності, після цього почнемо вмішувати борошно. Підсипати муку слід повільно і постійно помішуючи. У результаті повинно вийти круте еластичне тісто. Прибираємо його в холодильник і приступимо до начинки.
  2. Перемішуємо фарш з подрібненою цибулею і присмачую начинку перцем і сіллю. Якщо фарш покупної, пам'ятаєте його руками. Якщо помітите неподрібнене шматки м'яса – прокрутіть через м'ясорубку, а разом з фаршем можна прокрутити і цибулю, щоб не возитися з ним зайвий раз.
  3. Далі ми дістаємо тісто і розгортаємо його в тонкий коржик, з якої вирізаємо квадратики розміром 7-8 сантиметрів. У центр кожного квадратика кладемо начинку і слепляем куточки в центрі, над фаршем.
  4. Укладаємо наші манти на деко і ставимо їх у розігріту духовку. Готуємо їх 15-20 хвилин, поки не підрум'яняться. Після цього дістаємо їх і поміщаємо в каструлю з бульйоном. Каструлю відправляємо в духовку і доводимо манти до готовності.

Манти в соусі в духовці

Для початку змішуємо разом молоко, масло і яйця. Все це ретельно перемішуємо, солимо і починаємо додавати борошно. Додаємо її дуже повільно і помішуємо – в результаті у нас вийде круте еластичне тісто, яке нам потрібно замісити і відправити в холодильник. Лежати воно там буде, поки не закінчимо з начинкою і соусом.

Далі ми приступаємо до начинки. Якщо фарш покупної, то краще пропустити його ще раз через м'ясорубку, а щоб не витрачати час, пропустити через м'ясорубку і цибулю. Якщо ж фарш домашній, то кришимо цибулю і змішати з ним. Далі солимо наш фарш, перчимо і добре перемішуємо.

Для соусу ми беремо помідори, миємо їх і зрізаємо бадилля. Самі помідори натираємо на тертці, щоб вийшла кашка, або подрібнюємо в м'ясорубці. Цю кашку потрібно перелити в каструлю, яку потім можна буде поставити в мікрохвильовку. Потім нарізаємо цибулю з морквою і обсмажуємо їх, після чого додаємо в помідорну кашку. Соус готовий, його залишилося лише довести до кипіння і залишити для мантів.

Далі ми розгортаємо наше тісто в корж, нарізаємо квадратиками і укладаємо на кожен шматочок фаршу. Слепляем краю в середині, не залишаємо щілин.

Кладемо наші манти на деко і відправляємо в розігріту духовку, де залишаємо хвилин на 15-20, щоб підрум'янилися. Після цього дістаємо манти, кладемо в каструлю з соусом, заливаємо зверху бульйоном, щоб манти були повністю в рідині, і відправляємо в духовку. Зауважте – помідорів для такої кількості мантів використовувалося мало, але якщо ви хочете більш яскравого смаку, то можна і побільше, однак потрібно не перестаратися, інакше смак буде кислим.

Спосіб приготування по-турецьки

Спочатку просіваємо борошно через сито в глибоку миску. Робимо поглиблення і додаємо туди яйце, солимо. Далі замішуємо тісто, поступово вливаючи воду, близько 150 мл. Відкладаємо тісто в сторону, поки не буде готова начинка.

Беремо фарш – якщо покупної, то бажано пропустити його через м'ясорубку, щоб не було хрящів і іншого. Також можна пропустити і цибулю, щоб не втрачати час. Якщо ж фарш домашній, то просто нарізаємо для нього дрібно цибулю. Солимо нашу начинку, перчимо та ретельно перемішуємо.

Далі розкачуємо тісто в тонкий пласт і розрізаємо на квадрати, розмір визначайте на свій розсуд. На кожен квадратик кладемо начинку і складаємо його навпіл, слепляя краю – вийде щось на зразок невеликий тарілочки. Їх красиво викладаємо у змащену маслом глибоку форму і ставимо в розігріту духовку на 20-25 хвилин.

Поки вони запікаються, готуємо за соус. Для білого соусу беремо йогурт (не солодкий і без наповнювачів) і змішуємо його з часником, давленим через чеснокодавку або натертим на дрібній тертці, солимо і на свій смак.

Для томатного соусу ставимо маленьку каструлю на вогонь і кладемо туди вершкове масло. Коли воно розтане, додаємо томатну пасту і обсмажуємо 1-2 хвилини, постійно помішуємо. Далі наливаємо воду, близько 400 мл, солимо, перчимо й перемішуємо. Отриманий соус потрібно закип'ятити і зняти з плити.

Потім дістаємо манти і заливаємо томатним соусом, щоб манти повністю зникли під рідиною. Відправляємо манти назад в духовку ще хвилин на 10.

Як все буде готово, дістаємо манти по-турецьки і наливаємо білий соус в центр блюда.

Приємного апетиту!

Рецепт для лінивих господинь

Приготування ледачих мантів-рулетів в духовці від звичайних відрізняється більше способом ліплення, ніж складом.

Для початку робимо тісто. Для цього ми змішуємо масло, яйця і сіль. До них додаємо борошно, обов'язково помішуючи. Таким чином, у нас вийде тісто, яке потрібно замісити і поставити в бік, поки не підготуємо начинку.

Для начинки ми беремо фарш, якщо домашній, то просто так, а якщо покупної, то його обов'язково потрібно пропустити через м'ясорубку, щоб не траплялися хрящі. Якщо використовуємо м'ясорубку, пропускаємо через неї цибулю, а якщо немає, то просто дрібно нарізаємо. Змішуємо з фаршем, солимо і перчимо, після чого знову перемішуємо, щоб сіль розподілилася рівномірно.

Далі дістаємо тісто і розгортаємо в тонкий коржик. Її ми нарізаємо на смужки. На кожну смужку укладаємо начинку так, щоб залишався проміжок між шматочками. Після цього згинаємо смужку уздовж навпіл і слепляем – в результаті у нас вийде щось на зразок паровозика з начинкою замість вагончиків. Отриманий паровозик ми закручуємо в спіраль, щоб начинка була спрямована вгору.

Укладаємо наші спіральки на глибоке деко або в форму і заливаємо зверху томатним соком. Його ми робимо з кип'яченої води, томатної пасти і солі, які потрібно змішати в потрібних пропорціях – чим більше пасти, тим насиченіший смак. Можна додати різні спеції на ваш смак.

Як заллємо спіральки томатним соком, ставимо їх у розігріту до 180 градусів духовку. Готуємо близько години, але краще перевіряти виделкою на готовність. Перед самою готовністю можна посипати манти тертим сиром.

Щоб манти пропарились краще, треба накрити фольгою. Приємного апетиту!

Дізнайтеся, як швидко зробити ледачі манти в мультиварці.

Манти можна також приготувати в пароварці. Тут ви знайдете рецепт з фото.

Безліч рецептів соусів для мантів можна подивитися за посиланням.

Корисні поради

  1. Щоб фарш вийшов більш ніжним, його можна кілька разів пропустити через м'ясорубку.
  2. Не забувайте просіяти борошно перед замешиванием тесту.

На відео можна подивитися, як правильно готувати турецькі манти в духовці:

Що ще почитати: