Як правильно варити і вживати пшоняну кашу для схуднення
Пшоняна каша приносить в організм безліч поживних речовин: вітаміни, мінерали та енергію. Вона не лише легко засвоюється, але й тамує відчуття голоду, а значить, чудово підійде всім, хто бореться із зайвою вагою.
Можна їсти пшоняну кашу при схудненні?
Існує поширена думка, що каші під час схуднення їсти не варто, оскільки вони дуже калорійні і скинути вагу, харчуючись ними не вийде. Чи це Так? Насправді люди отримують неякісну інформацію, крупи дійсно містять багато калорій і саме тому вони мають високу енергетичну цінність (тобто вивільняють в людині багато енергії), але при цьому втамовують голод на довгий час і забезпечують організм корисними вітамінами та мінералами.
Пшоно має ряд переваг перед іншими крупами:
- найцінніший джерело необхідної енергії;
- сприятливо впливає на роботу кровоносної системи;
- стабілізує роботу травної системи;
- знижує рівень цукру в крові;
- перешкоджає утворенню холестеринових бляшок;
- стимулює імунітет;
- містить всі необхідні амінокислоти, мінеральні речовини та вітаміни;
- уповільнює процес старіння.
При всьому цьому пшоняна каша легко засвоюється і допомагає виводити з організму шкідливі речовини, що накопичилися і солі важких металів. Тому відповідь на питання «чи Можна їсти пшоняну кашу при схудненні?» — так, тільки робити це правильно.
Хімічний склад, калорійність і корисні властивості
Калорійність пшоняної каші висока (близько 160 калорій на 100 г готового продукту), але при цьому вона неймовірно корисна для людського організму, завдяки своїм хімічним складом, адже на 100 грамів пшона доводиться:
- білок — 15%;
- крохмаль — 70%;
- жири — 3,7%;
- цукор — 2%;
- клітковина — 0,5-0,8%.
Крім того, пшоно багате на різні макро-та мікроелементи-фосфор, калій, магній, сірка, кальцій, хлор, натрій, залізо, цинк, марганець, мідь, нікель, кобальт, йод, хром.
Саме завдяки своїм складом пшоно корисно для будь-якого організму, а його корисні властивості вкрай позитивно позначаються на процесі схуднення, адже ця крупа:
- регулює жировий обмін;
- знімає набряклість;
- виводить з організму шлаки і токсини;
- перешкоджає відкладенню жирів.
Інгредієнти | Кількість |
---|---|
крупа - | 1 ст. |
вода - | 3 ст. |
Час приготування: 40 хвилин | Калорійність на 100 грам: 90 Ккал |
Варити смачну кашу з маслом, приправлену ароматними спеціями може будь-яка господиня. Але такий варіант цієї страви, на жаль, не підходить для дієти і людей, що її дотримуються. Тому є більш дієтичний рецепт.
- Склянка води закип'ятити;
- Промити крупу окропом. Можна промивати проточною водою, але тільки окріп зможе змити з крупинок всю пил і масла;
- Висипати пшоно в каструльку з товстим дном і додати 2 склянки води;
- На середньому вогні довести до кипіння;
- Як тільки вода завирує – накрити каструлю кришкою і вимкнути вогонь;
- Каша повинна постояти 30 хвилин, за цей час вона набубнявіє і вбере воду, що залишилася;
- Розділити крупу на 4 частини – це 4 прийоми їжі в день;
- Не додавати в готову страву ні солі, ні масла.
Як готувати пшонку з овочами для схуднення
Смачна каша з овочами – це не тільки смачний обід чи вечерю, але і джерело корисних вітамінів та енергії.
Інгредієнти:
- капуста кольрабі або кольорова) – 0,4 кг;
- морквина – 0,2 кг;
- перець – 1 шт.;
- пшоно – 1 ст.;
- овочевий бульйон (вода) – 3 ст.;
- стебло селери – 1 шт.;
- зелень.
Час приготування: 45 хвилин.
Калорійність: 135 ккал.
- Всі овочі підготувати, очистити і нарізати кубиками;
- Пшоно промити під проточною водою кілька разів;
- У каструльці з товстим дном змішати крупу і овочі;
- Залити овочевим бульйоном або простою водою;
- Закип'ятити;
- Накрити і тримати ще 15-20 хвилин на повільному вогні;
- Після вимкнення печі, дати настоятися каші;
- Перемішати і подавати до столу.
Дієта на пшоняної каші: правила і меню
Худнути за допомогою пшона можна 2 способами: дотримуватися дієти або регулярно влаштовувати дні відпочинку і розвантаження. Дієт з раціоном у вигляді пшоняної каші існує декілька, але найпопулярніша — п'ятиденний, протягом якої можна скинути до 2,5-3 кілограмів.
Меню п'ятиденному дієти складається з жовтої пшінки, звареної на воді без масла, яку необхідно їсти три рази в день. Режим дня наступний:
- сніданок — порція каші (150 гр), знежирений йогурт і будь-який фрукт;
- обід: порція каші, дієтичний суп і салат з овочів;
- вечеря: пшоняна каша і склянку кефірі (ряжанки).
Крім цього, протягом дня має бути 3 перекусу з фруктів (яблуко, апельсин) або горіхів. Також слід пити у великій кількості воду і зелений чай. Вживання солі, цукру, всіх спецій та алкоголю заборонено.
Дотримуються 5-денної дієти протягом 5 робочих буднів, а у вихідні вживають фрукти з овочами і молочні продукти.
Більш суворий варіант цієї дієти має на увазі тільки вживання прісного пшона і лляної олії (оливкової) в якості вітаміну для зміцнення кишечника. Проте довго дотримуватися такої дієти не варто, щоб не завдати шкоди організму.
Читайте, що приготувати зі свинини на друге — колекція найцікавіших рецептів.
Читайте як приготувати в мультиварці Поларіс плов з м'ясом рецепти з фото.
Смачні страви з курячих грудок — читайте як цікаво приготувати м'ясо.
Як проводити розвантажувальний день
Більш простий спосіб скинути зайві кілограми і очистити організм – це щотижневі дні, в які можна їсти тільки пшоняну крупу. Режим харчування для таких днів простий.
Сто грам відвареної пшоняної крупи (без масла і солі) розділити на 4 порції. При бажанні додати сирі або відварені овочі і їсти на протязі всього дня. Крім каші можна пити ромашковий відвар і зелений чай.
Протипоказання
Незважаючи на величезну користь від вживання пшоняної каші деяким людям вона протипоказана. Не можна її їсти тим, у кого:
- знижена кислотність;
- запори;
- гипотиреодизм;
- проблеми з щитовидною залозою.
Вагітним жінкам також варто утриматися від вживання цієї страви, а чоловікам пам'ятати, що у великих кількостях речовини, які містяться в пшонці, можуть викликати ослаблення потенції.
Відгуки та результати
Ольга
Вікторія