29 апрель 2019 2 216

Що смачного приготувати на день народження взимку на природі

Взимку день народження зазвичай відзначають в приміщенні. Вдома, в ресторані, більярдному клубі або звичайному кафе буде тепло і затишно. Але якщо погода дозволяє, мороз ласкаво щипає за щоки, а під ногами м'який сніжок, чому б не вибратися на природу веселою компанією.

Звичайно, потрібно тепліше одягнутися, адже доведеться провести на вулиці не одну годину і взяти з собою частування, які готуються на багатті. Тепла їжа зігріє в холодну пору року і наситить гостей після зимових забав.

Зимові святкові частування: ситно і тепло

Продукти взимку не зіпсуються на природі, але можуть замерзнути. Готувати потрібно страви на мангалі або розігрівати привезені з собою. Поки гості будуть грати в сніжки, кататися на санках чи лижах, потрібно розвести багаття і почати приготування страв.

Замість традиційних мисок з салатами краще викласти їх у кошики, так їх буде зручно з'їдати відразу, адже руки можуть замерзнути і вилку буде незручно тримати. Заправки для салатів можуть бути найрізноманітнішими.

Майонез або сметана, різні масла не пропадуть на холодному повітрі. Овочі і фрукти для столу краще помити вдома, на вулиці буде не зовсім комфортно плескатися воді. Зробити з них нарізку не складе праці, разом з м'ясною і сирної вони стануть чудовою закускою святкового столу.

Без шашлика не обійтися, але, готуючи його на холоді, слід враховувати, що м'ясо буде смажитися довше, ніж у теплу пору року. Потрібно правильно розрахувати час, щоб блюдо не вийшло сирим або підсмаженою. Добре б до шашлику приготувати теплий соус. Це можна зробити в ємності на багатті. Томатний, вершковий, ягідний або фруктовий соус знайде свого поціновувача.

Напої теж можна приготувати на багатті. Заварити чай або каву, а може приготувати глінтвейн? Чому б і ні, адже гарячий напій буде як не можна до речі в мороз і холод.

Увага, частування!

Настав час відповісти на питання — що приготувати на день народження взимку на природі – конкретними рецептами. Замість звичайного хліба можна взяти з собою лаваш і покласти його на кілька хвилин на решітку над багаттям.

Гаряча випічка сподобається всім. А якщо приготувати на вогнищі бутерброди, то прийдуть в захват і діти, і дорослі.
Зимові бутерброди
Інгредієнти Кількість
пшеничного хліба - 16 скибочок
майонезу - 3 ст. л.
шинки - 16 шматочків
сиру - 8 великих шматочків
маринованих огірочків - 2 шт.
товчених волоських горіхів - 50 г
часнику - 2 зубки
Час приготування: 25 хвилин Калорійність на 100 грам: 185 Ккал

Часникові зубки розрізати на половинки і натерти ними хліб з обох сторін. Огірочки нарізати кільцями.

Змастити хліб з одного боку майонезом, посипати горішками, укласти 2 шматочки шинки, зверху кільця огірки і сир.

Зверху покласти ще один скибочку хліба. Загорнути кожен бутерброд у фольгу і покласти на вугілля, дати йому прогрітися протягом 8 хвилин.

За цей час потрібно перевернути 2-3 рази бутерброд. Акуратно дістати з вугілля частування і подати гостям.

Це може бути як закуска перед основним блюдом, а можна такі бутерброди є вприкуску з шашликом.

«Салатні кошики»

На 4 персони «Салатних кошичків» необхідно:

  • 1 плавлений сирок;
  • 1 очищена сира морквина;
  • 1 яйце варене;
  • По 1 ч. л. подрібнених каперсів і маслин;
  • 2 зубчики часнику;
  • 150 гр. майонезу;
  • 16 кошичків з тіста.

Яйце очистити від шкаралупи, часник від лушпиння. Натерти їх на дрібній тертці з сиром, морквою і часником.

Змішати все в мисці і заправити майонезом, каперсами та оливками.

Викласти в кошики і встановити їх на блюдо.

Цікава закуска стане гарним перекусом. Якщо страва готується дітям, то часник можна не додавати, так як не всі малюки люблять його їсти.

Такі кошики можна встановити на решітку і дати трохи подпечься нижнього шару, тоді частування ще й зігріє.

Готуємо святкову вуха

У холодну погоду добре б пригоститися гарячим першою стравою. Це може бути юшка, куліш або шурпа. Гарячий супчик зігріє і наситить, після нього можна повеселитися. А запах багаття додасть супчику неймовірну пікантність, якої неможливо досягти, готуючи перше страву вдома на плиті.

На 8 персон смачної юшки необхідно взяти:

  • 1,5 кг риби (короп);
  • 5 л води;
  • 1 кг картоплі;
  • По 2 морквини і цибулини;
  • Пучок зелені;
  • 3 зубчики часнику;
  • 2 лаврових листа;
  • Сіль і перець за смаком;
  • 50 гр. горілки.

Рибу почистити, промити і розрізати на шматочки. Голову не викидати, це найкраща частина для юшки. Овочі почистити.

Зелень помити і дрібно нарізати. В казанок з водою покласти лавровий лист, рибу і по одній цілій моркви і луковке, посолити.

Варити на вогні близько 20 хвилин після закипання. Картоплю і залишився цибулю з морквою, нарізати кубиками. Коли рибка провариться, кинути в казанок картоплю, а хвилин через 5 цибулю з морквою.

Через 15 хвилин додати дрібно нарізаний часник, зелень, поперчити і якщо потрібно досолити, а ще через 5 хвилин вилити горілку.

Вона потрібна, щоб бульйон став прозорим. Варити юшку ще близько 5 хвилин. Зняти з вогню і розливати вуха по тарілках гостей.

Незвичайний соус до шашлику

У будь-якому разі на день народження буде готуватися шашлик. Найкращий рецепт є в кожній родині, але приготувати соус до м'яса – це треба ще постаратися. Фруктово-ягідний соус сподобається точно, його солодкувато-пряний присмак доповнить смак м'яса.

На 4 порції соусу до шашлику необхідно взяти:

  • 300 гр. яблучного пюре;
  • 1 корінь імбиру;
  • 2 ч. л. соєвого соусу;
  • 2 ст. л. томатної пасти;
  • Сіль, цукор і перець за смаком;
  • Пучок суміші кінзи і петрушки;
  • 1 цибуля-шалот.

Імбир почистити і дрібно нарізати. Зелень промити і подрібнити. Цибулину вимити і нарізати кубиком. Вилити в посуд пюре, томат, соєвий соус. Додати туди ж зелень, цибулю, імбир, сіль, перець і цукор. Проварити на вогні близько 12 хвилин під кришкою. Дати охолонути і можна додавати до м'яса.

Соус виходить ніжним і дуже пікантним. Співвідношення інгредієнтів можна змінювати в залежності від бажання, але таке поєднання продуктів – оригінальне рішення при подачі до м'яса.

«Яскраві шпажки» на мангалі

Ще одне гаряче блюдо – шпажки на мангалі. Якщо нанизати шматочки овочів, ковбасу чи сосиски, гриби і навіть скибочки хліба, то можна отримати оригінальне кольорове частування.

На 4 персони «Яскравих шпажок» необхідно взяти:

  • 4 очищені моркви;
  • 1 великий баклажан;
  • 4 середні цибулини;
  • 2 зелених солодких перцю;
  • 8 помідорів чері;
  • 100 гр. оливкової олії;
  • Сіль і перець за смаком;
  • По 0,5 ч. л. базиліка, майорану, паприки і кардамону.

Всі овочі помити і обсушити. Цибулю і баклажан очистити від шкірки. Перець звільнити від насіння і ніжки, нарізати квадратиками. Моркву нарізати великими скибочками, цибулю порізати на четвертинки.

Баклажан розрізати уздовж на 4 частини, а потім кожну нарізати невеликими скибочками. У миску висипати всі овочі, полити олією і посипати спеціями і сіллю.

Акуратно все перемішати, щоб заправка покрила всі продукти. На шпажки по черзі нанизувати овочі і відправити на мангал на 15 хвилин, періодично перевертаючи.

Готові овочі покриються апетитною скоринкою і придбають вельми привабливий вигляд.

Коктейль Піна Колада — рецепт, який вас не залишить байдужим.

Діти, напевно оцінять смачний шоколадно-молочний коктейль був приготований в домашніх умовах, рецепт якого ви знайдете тут.

Коктейлі для схуднення, приготовані в блендері урізноманітнюють убогий дієтичний раціон, приготуйте за нашими рецептами.

Гарячий коктейль

Напої теж можна готувати на вогні. Гарячий коктейль з алкоголем або без нього, що зможе зігріти в мороз краще?

Для гарячого оригінального чаю на 2 персони знадобиться:

  • 1 л води;
  • 100 гр. заварки;
  • 12 апельсина;
  • 4 ч. л. меду;
  • Цукор за смаком;
  • 2 гвоздички;
  • 4 скибочки імбирного кореня.

Воду поставити на вогонь у великій гуртку. Коли закипить, додати туди заварку і дати покипіти близько 3 хвилин.

Туди ж видавити сік апельсина, покласти імбир і гвоздику. Варити ще 2 хвилини. Зняти кухоль з вогню, дати настоятися під кришкою. Коли чай трохи охолоне, додати мед.

Якщо солодощі мало, поцукрянити отриманий чай. Напій зігріє, додасть сил і підбадьорить, що вкрай важливо на морозі.

Цікава індійська закуска для пікніка:

Не забудьте про десерт!

Десерт в холодну пору року теж можна приготувати на мангалі. Якщо є можливість взяти з собою торт або іншу випічку, то залишити її потрібно в машині або накрити ковдрою, щоб не замерзла. Інакше вийде своєрідне морозиво.

На 4 порції зимового десерту знадобиться:

  • 1 тонкий лаваш;
  • 400 гр. сирної маси з родзинками;
  • 2 стиглих банана;
  • Мед за смаком;
  • По 1 яблуку і груші;
  • 0,5 ч. л. кориці.

Яблуко і грушу очистити від шкірки, насіння, нарізати невеликими шматочками. Банан очистити і розім'яти виделкою. Змішати сирок з бананом і корицею.

Змастити сиром лаваш, викласти яблучні та грушеві шматочки і загорнути акуратним рулетом. Викласти рулет на решітку і дати прогрітися над вогнем близько 5 хвилин, потім перевернути на іншу сторону і залишити ще на 3 хвилини.

Розрізати рулет на порції і полити медом.

Звичайно, такий десерт по виду поступається красивим тортів і пирогів, але смак у нього чудовий.

До порад варто прислухатися

  1. Щоб не затьмарювати свято в холодну пору року, потрібно брати продукти, які швидко готуються на вугіллі або багатті. Чекати довго, поки частування буде готове, та ще й в холод буде дуже неприємно;
  2. Варто поекспериментувати з заправками в салати, соуси для шашлику або барбекю. Разнообразив стандартні продукти цікавим доповненням, вийде оригінальне поєднання;
  3. Виїжджаючи взимку на природу для святкування іменин, потрібно зупинитися ближче до джерела. З нього можна набирати воду для першого страви або напоїв. Природна вода м'якше і приємніше на смак;
  4. Щоб гості не нудьгували, потрібно взяти з собою санки, лижі, льодянки. Поки готується частування, розваги з зимовими пристосуваннями для забав не дадуть засумувати.

Якщо іменинник любить природу, але його день припадає на холодну пору року, зневірятися не варто. Компанія веселих друзів, мангал, шампури або решітка, смачна їжа і напої гарантовано допоможуть провести найголовніше свято у житті людини на відмінно.

Що ще почитати: