Як зварити корисне варення з шовковиці
Шовковиця – улюблене природне ласощі багатьох сучасних людей. Така ягода може мати як рожевий, темно-фіолетовий, так і білий колір.
Кожен з цих видів має певним смаком. Але кожен з них являє собою цілу комору найбільш корисних мікроелементів.
Ягоди цього дерева часто використовуються в кулінарії і в народній медицині.
Їх позитивний вплив на організм людини доведено багатьма вченими-медиками.
Пропонуємо зробити запаси варення з шовковиці на зимовий час року, але спочатку розповімо про його корисні властивості.
Інформація з позначкою «важливо»: корисні властивості ягоди
Фахівці, які досліджували склад шовковиці та її дія на організм людини, прийшли до єдиної думки – ягода, безсумнівно, корисна для здоров'я, як малюків, так і людей середнього та похилого віку.
Відомо її бактерицидну властивість, яка дозволяє без особливих зусиль справлятися з хвороботворними мікробами, що потрапляють в організм людини.
У зрілих плодах містяться:
- Вітаміни (групи В, А, РР, ДО, З);
- Мікроелементи (фосфор, кальцій, натрій, магній, калій, цинк, селен, марганець, залізо);
- Насичене масло;
- Вуглеводи;
- Білки.
Харчуючись такими плодами, реально зміцнити імунітет і позбутися від багатьох захворювань. Шовковиця корисна при лікуванні ГРЗ, органів дихання (астми, бронхіту, легеневих хвороб). З її допомогою легко позбутися від проблем зі шлунком і кишечником.
Вона так само представляє особливу цінність у процесі лікування гіпертонії, серцевих вад, судинних захворювань. При дотриманні дієти під час схуднення немає необхідності виключати зі свого раціону такі ягоди.
У процесі варіння можлива втрата тільки одного вітаміну З, який нестійкий щодо високих температур. Але всі інші корисні речовини зберігаються в шовковиці при будь-якому способі приготування варення.
Якщо заморозити ягоди або приготувати желе, вони збережуть в собі і аскорбінову кислоту. У зимовий час (і в інші сезони) для профілактики хвороб можна вживати варення з шовковиці для приготування чаю або будь-яких кулінарних виробів.
Варення цілком прикрасить торт власного приготування, підійде для пиріжків і круасанів.
Простий рецепт варення з шовковиці
Ягоди шовковиці збирають або вручну, або способом струсу дерева, попередньо підстеливши під гілки клейонку.
Інгредієнти, які знадобляться для приготування класичного варення з шовковиці:
- Ягоди шовковиці – 500 г;
- Цукровий пісок – 900-1000 г;
- Лимонна кислота – 1,5 м;
- За бажанням — палички ванілі.
Додатково знадобиться емальована каструля для варіння (підійде й інша тара, наприклад, з нержавіючої сталі). Для зберігання готового продукту краще використовувати скляні банки.
Їх необхідно заздалегідь гарненько простерилізувати в спеціальному стерилізаторі або прокип'ятити у великій тарі. У деяких випадках стерилізацію парою виконують за допомогою чайника, «одягаючи» на його носик банку.
Але такий «дідівський» метод підійде тільки відносно невеликих баночок. Що стосується дволітрових і більше об'ємних, вони можуть впасти під час проведення такої стерилізації.
Великого розміру тару краще стерилізувати, закріплюючи над каструлею з парою. Стерилізують маленькі банки – 10-15 хвилин, великих – 20-30 хвилин.
Етапи приготування варення з шовковиці за рецептом з фото:
- Шовковицю потрібно перебрати, видалити зайві листочки та інші частинки, які можуть зіпсувати варення;
- Ягоди промивають і відкидають на друшляк, щоб стекла вода;
- Шовковицю висипають у велику ємність, засипають цукром;
- Після цього ягоди повинні постояти близько трьох годин (можна більше);
- Коли в каструлі з ягодами з'явиться сік, її ставлять на плиту і нагрівають на маленькому вогні (потрібно не забувати помішувати масу, цукор повинен розчинитися від нагрівання);
- З'являється на поверхні піну необхідно видаляти;
- Потім в ягідну масу додають лимонну кислоту;
- Вогонь збільшують і дають варенню грунтовно прокипятиться;
- У готові для закупорювання банки наливають ласощі і закочують кришками.
Десертне желе на зиму
Таке варення з шовковиці на зиму відрізняється особливим приємним смаком і зберігає в собі всі найкращі якості свіжої ягоди (навіть збільшуючи її корисні властивості).
Про користь желе знають всі лікарі і люди, які віддають перевагу лікуватися народними засобами.
Необхідні інгредієнти:
- Стиглі ягоди шовковиці – 1000 м;
- Цукор – 800 г;
- Желатин – 20-25 р.
Приготування варення-желе на зиму:
- Стиглі ягоди шовковиці перебирають, промивають і дуже ретельно розминають;
- Розім'яті ягідки в каструлю ставлять на плиту;
- Масу потрібно гасити на маленькому вогні приблизно 18 хвилин;
- Після цього каструлю знімають з вогню і охолоджують;
- Сік потрібно процідити (саме він знадобиться для приготування желе), для цього використовують сито або марлеву тканину;
- Потім сік знову ставлять на вогонь і нагрівають, висипають в нього цукор, розчиняють його, висипають желатин і розчинити його, помішуючи ложкою;
- Отримане желе виливають у банки для зимової заготівлі і герметично їх закупорюють;
- Зберігати таке варення на зиму можна, як і будь-яке інше – у прохолодному приміщенні, де немає доступу світла.
Варення з шовковиці в мультиварці
Найпростіше варити варення з плодів шовковиці в спеціально створеній для такої мети мультиварці. Це значною мірою полегшує процедуру виконання даної роботи. Адже не потрібно возитися з різними ємностями і дотримуватися хронометраж приготування.
В даній техніці передбачена спеціальна опція, завдяки якій просто неможливо виготовити неякісний продукт.
Інгредієнти, які необхідні для ласощі в мультиварці:
- Цукровий пісок – 1000 м;
- Шовковиця – 1000 р.
Спосіб приготування заготовки на зиму:
- Ягоди шовковиці перебирають і миють, поміщають в спеціальну ємність (в мультиварці);
- Наступний крок – засипка цукром;
- Виставлення режиму «гасити»;
- Коли техніка почне видавати специфічний звук (сигнал), її відключають і дістають варення;
- Після цього отриманий десерт на зиму розливають у банки, закупорюють і зберігають в холодному місці.
Царський варення із стиглих плодів інжиру можна приготувати за одним з цих рецептів. Смак вас порадує і навіть здивує!
Любите персики? Тут ми пропонуємо вам заготовити дивовижні компоти з нектаринів на зиму. Вдалою консервації!
Рекомендації на замітку
Шовковиця – відмінне рішення для приготування смачного варення. Але важливо дотримувати правила, які дозволять виключити деякі помилки і зробити десерт особливо смачним і корисним. Рекомендації з приготування варення з ягід шовковиці:
- Варення вийде рідким і навіть неякісним, якщо для його приготування використовувати недостатня кількість цукру, тому краще розраховувати пропорцію – близько 1:1 (1 кг ягід на 1 кг цукру або 800 г);
- Надмірне використання цукру так само може змінити смак десерту, тому не слід зловживати таким продуктом;
- Для приготування ласощів можна застосувати спосіб пастеризації, просто помістивши ягоди з цукром в банки і нагріваючи їх (від 10 до 15 хвилин);
- Для збереження цілісності ягід краще не перестаратися в процесі їх перемішування.
Варення з шовковиці – корисний продукт, який надасть особливо корисну послугу в будь-який час року. Так само можна готувати цей десерт з додаванням будь-яких інших ягід.