29 март 2019 720

Як зварити корисне варення з шовковиці

Шовковиця – улюблене природне ласощі багатьох сучасних людей. Така ягода може мати як рожевий, темно-фіолетовий, так і білий колір.

Кожен з цих видів має певним смаком. Але кожен з них являє собою цілу комору найбільш корисних мікроелементів.

Ягоди цього дерева часто використовуються в кулінарії і в народній медицині.

Їх позитивний вплив на організм людини доведено багатьма вченими-медиками.

Пропонуємо зробити запаси варення з шовковиці на зимовий час року, але спочатку розповімо про його корисні властивості.

Інформація з позначкою «важливо»: корисні властивості ягоди

Фахівці, які досліджували склад шовковиці та її дія на організм людини, прийшли до єдиної думки – ягода, безсумнівно, корисна для здоров'я, як малюків, так і людей середнього та похилого віку.

Відомо її бактерицидну властивість, яка дозволяє без особливих зусиль справлятися з хвороботворними мікробами, що потрапляють в організм людини.

У зрілих плодах містяться:

  • Вітаміни (групи В, А, РР, ДО, З);
  • Мікроелементи (фосфор, кальцій, натрій, магній, калій, цинк, селен, марганець, залізо);
  • Насичене масло;
  • Вуглеводи;
  • Білки.

Харчуючись такими плодами, реально зміцнити імунітет і позбутися від багатьох захворювань. Шовковиця корисна при лікуванні ГРЗ, органів дихання (астми, бронхіту, легеневих хвороб). З її допомогою легко позбутися від проблем зі шлунком і кишечником.

Вона так само представляє особливу цінність у процесі лікування гіпертонії, серцевих вад, судинних захворювань. При дотриманні дієти під час схуднення немає необхідності виключати зі свого раціону такі ягоди.

У процесі варіння можлива втрата тільки одного вітаміну З, який нестійкий щодо високих температур. Але всі інші корисні речовини зберігаються в шовковиці при будь-якому способі приготування варення.

Якщо заморозити ягоди або приготувати желе, вони збережуть в собі і аскорбінову кислоту. У зимовий час (і в інші сезони) для профілактики хвороб можна вживати варення з шовковиці для приготування чаю або будь-яких кулінарних виробів.

Варення цілком прикрасить торт власного приготування, підійде для пиріжків і круасанів.

Простий рецепт варення з шовковиці

Ягоди шовковиці збирають або вручну, або способом струсу дерева, попередньо підстеливши під гілки клейонку.

Для варення потрібно використовувати тільки самі стиглі ягоди, які дадуть можливість отримати найбільш якісний десерт.

Інгредієнти, які знадобляться для приготування класичного варення з шовковиці:

  • Ягоди шовковиці – 500 г;
  • Цукровий пісок – 900-1000 г;
  • Лимонна кислота – 1,5 м;
  • За бажанням — палички ванілі.

Додатково знадобиться емальована каструля для варіння (підійде й інша тара, наприклад, з нержавіючої сталі). Для зберігання готового продукту краще використовувати скляні банки.

Їх необхідно заздалегідь гарненько простерилізувати в спеціальному стерилізаторі або прокип'ятити у великій тарі. У деяких випадках стерилізацію парою виконують за допомогою чайника, «одягаючи» на його носик банку.

Але такий «дідівський» метод підійде тільки відносно невеликих баночок. Що стосується дволітрових і більше об'ємних, вони можуть впасти під час проведення такої стерилізації.

Великого розміру тару краще стерилізувати, закріплюючи над каструлею з парою. Стерилізують маленькі банки – 10-15 хвилин, великих – 20-30 хвилин.

Етапи приготування варення з шовковиці за рецептом з фото:

  1. Шовковицю потрібно перебрати, видалити зайві листочки та інші частинки, які можуть зіпсувати варення;
  2. Ягоди промивають і відкидають на друшляк, щоб стекла вода;
  3. Шовковицю висипають у велику ємність, засипають цукром;
  4. Після цього ягоди повинні постояти близько трьох годин (можна більше);
  5. Коли в каструлі з ягодами з'явиться сік, її ставлять на плиту і нагрівають на маленькому вогні (потрібно не забувати помішувати масу, цукор повинен розчинитися від нагрівання);
  6. З'являється на поверхні піну необхідно видаляти;
  7. Потім в ягідну масу додають лимонну кислоту;
  8. Вогонь збільшують і дають варенню грунтовно прокипятиться;
  9. У готові для закупорювання банки наливають ласощі і закочують кришками.

Десертне желе на зиму

Таке варення з шовковиці на зиму відрізняється особливим приємним смаком і зберігає в собі всі найкращі якості свіжої ягоди (навіть збільшуючи її корисні властивості).

Про користь желе знають всі лікарі і люди, які віддають перевагу лікуватися народними засобами.

Варення з шовковиці у вигляді желе прикрасить домашні торти і тістечка, підійде для виготовлення оригінальних десертів у вазочках.

Необхідні інгредієнти:

  • Стиглі ягоди шовковиці – 1000 м;
  • Цукор – 800 г;
  • Желатин – 20-25 р.

Приготування варення-желе на зиму:

  1. Стиглі ягоди шовковиці перебирають, промивають і дуже ретельно розминають;
  2. Розім'яті ягідки в каструлю ставлять на плиту;
  3. Масу потрібно гасити на маленькому вогні приблизно 18 хвилин;
  4. Після цього каструлю знімають з вогню і охолоджують;
  5. Сік потрібно процідити (саме він знадобиться для приготування желе), для цього використовують сито або марлеву тканину;
  6. Потім сік знову ставлять на вогонь і нагрівають, висипають в нього цукор, розчиняють його, висипають желатин і розчинити його, помішуючи ложкою;
  7. Отримане желе виливають у банки для зимової заготівлі і герметично їх закупорюють;
  8. Зберігати таке варення на зиму можна, як і будь-яке інше – у прохолодному приміщенні, де немає доступу світла.

Варення з шовковиці в мультиварці

Найпростіше варити варення з плодів шовковиці в спеціально створеній для такої мети мультиварці. Це значною мірою полегшує процедуру виконання даної роботи. Адже не потрібно возитися з різними ємностями і дотримуватися хронометраж приготування.

В даній техніці передбачена спеціальна опція, завдяки якій просто неможливо виготовити неякісний продукт.

Інгредієнти, які необхідні для ласощі в мультиварці:

  • Цукровий пісок – 1000 м;
  • Шовковиця – 1000 р.

Спосіб приготування заготовки на зиму:

  1. Ягоди шовковиці перебирають і миють, поміщають в спеціальну ємність (в мультиварці);
  2. Наступний крок – засипка цукром;
  3. Виставлення режиму «гасити»;
  4. Коли техніка почне видавати специфічний звук (сигнал), її відключають і дістають варення;
  5. Після цього отриманий десерт на зиму розливають у банки, закупорюють і зберігають в холодному місці.
Про те, як готувати цукати з вишні в домашніх умовах, ви можете дізнатися прямо зараз на нашому сайті.

Царський варення із стиглих плодів інжиру можна приготувати за одним з цих рецептів. Смак вас порадує і навіть здивує!

Любите персики? Тут ми пропонуємо вам заготовити дивовижні компоти з нектаринів на зиму. Вдалою консервації!

Рекомендації на замітку

Шовковиця – відмінне рішення для приготування смачного варення. Але важливо дотримувати правила, які дозволять виключити деякі помилки і зробити десерт особливо смачним і корисним. Рекомендації з приготування варення з ягід шовковиці:

  1. Варення вийде рідким і навіть неякісним, якщо для його приготування використовувати недостатня кількість цукру, тому краще розраховувати пропорцію – близько 1:1 (1 кг ягід на 1 кг цукру або 800 г);
  2. Надмірне використання цукру так само може змінити смак десерту, тому не слід зловживати таким продуктом;
  3. Для приготування ласощів можна застосувати спосіб пастеризації, просто помістивши ягоди з цукром в банки і нагріваючи їх (від 10 до 15 хвилин);
  4. Для збереження цілісності ягід краще не перестаратися в процесі їх перемішування.

Варення з шовковиці – корисний продукт, який надасть особливо корисну послугу в будь-який час року. Так само можна готувати цей десерт з додаванням будь-яких інших ягід.

Що ще почитати: