15 март 2019 4 088

Тушкована капуста з томатною пастою як гарнір до основного блюда

Капуста – це недорогий, але смачний продукт. Вона може подаватися на стіл як гарнір і як самостійне блюдо. Вона низькокалорійна, смачна, багато дієти побудовані на її основі. Єдиний мінус — вона швидко приїдається. Однак якщо урізноманітнити її різними добавками, що вона не буде настільки набридати. Але і часто є її не рекомендується, так як вона сприяє підвищеному газоутворення і здуття живота.

Тушкована капуста з томатною пастою
Інгредієнти Кількість
капуста - 350-450 г
паста томатна - 75-90 г
масло рослинне - 50 мл
Час приготування: 40 хвилин Калорійність на 100 г: 81 Ккал

Це найшвидший і простий рецепт. Його легко приготувати. Таке блюдо дуже часто зустрічається в їдальнях. Якщо є любителі столовской їжі, то його варто спробувати.

  1. Качан дрібно нашаткувати.
  2. У розігріту каструлю викласти капусту, закрити кришкою.
  3. Потомити до м'якості.
  4. Потім додати сіль, перець, томатну пасту і залити водою.
  5. Знову прикрити кришкою і тушкувати до готовності.

Ситне блюдо з м'ясом

Не всі люблять чисто овочеві страви. А готувати окремо м'ясо і гарнір досить накладно по часу. Капуста з м'ясом – це хороший вихід. Блюдо виходить живильним, але не калорійним. Калорійність варіюються залежно від взятого м'яса. Чим постнее м'ясо, тим більше дієтичне виходить страва.

Інгредієнти:

  • м'ясо (яловичина, філе індички, свинина) – 550 г;
  • 150 г цибулі;
  • капуста – 1,4 кг;
  • паста томатна – 60 г;
  • олія рослинна.

Час готування – 60-65 хвилин.

Калорійність – 106-138 ккал/100 р.

Филейное м'ясо розрізати на невеликі, однакові шматочки. Кинути їх обсмажуватися в каструлю з товстим дном. Коли м'ясо злегка обсмажиться, відправити до нього нарізану кубиками цибулю. Довести його до прозорості, додати нашатковану капусту. Закрити кришкою і тушкувати 15-18 хвилин. Далі додати томатну пасту і півсклянки води. Перемішати і залишити тушкуватися на мінімальному полум'я 20 хвилин.

Подивившись відео, ви дізнаєтеся всі хитрощі приготування тушкованої капусти з м'ясом:

Рецепт для мультиварки

Готування за допомогою мультиварки – це суцільне задоволення. Часу воно займає небагато, так як можна завантажити всі продукти в чашу, закрити кришку і йти займатися своїми справами. А після закінчення часу закладеного вийде смачне, ароматне блюдо, яке можна подати на стіл.

Інгредієнти:

  • капуста – 650-800 г;
  • часник – 15 г;
  • 120 г цибулі;
  • 120 г моркви;
  • паста томатна – 75 г;
  • олія рослинна.

Загальний час приготування – 35-40 хвилин.

Калорійність – 89 ккал/100 р.

Часник, цибулю подрібнити, моркву натерти, викласти в чашу і встановити режим «Смаження». Потім додати нарізану капусту, томатну пасту, воду, закрити каструлю і встановити режим «Гасіння» на 13-18 хвилин.

Варіант приготування без томатної пасти

Не завжди хочеться їсти капусту з якимись добавками. Іноді приємно просто поїсти її тушковану у власному соку. Таке блюдо може виконувати роль гарніру, самостійного блюда або ж бути начинкою в пирозі.

Інгредієнти:

  • капуста – 550-650 г;
  • вершкове масло;
  • сіль, перець.

Час приготування – 30 хвилин.

Калорійність – 54 ккал/100 р.

Капусту тонко нашаткувати. Розтопити масло на сковороді і кинути її туди. Потомити до м'якості і налити трохи води. Тушкувати на малому полум'ї 25 хвилин.

При бажанні вершкове масло можна замінити рослинним.

Пісне блюдо з квасолею

Поєднання капусти і квасолі, з одного боку, незвично, а з іншого – це смачне і поживне блюдо. Спробувавши один раз, захочеться з'їсти знову і знову. Білковим компонентом в даному блюді є квасоля, яка вважається чудовим рослинним замінником м'яса. Воно добре підійде при вегетаріанство.

Інгредієнти:

  • квасоля – 200-300 р;
  • капуста – 450-500 г;
  • паста томатна – 60-90 г;
  • шпик – 80-120 р.

Загальний час готування – 45-55 хвилин.

Калорійність – 78 ккал/100 р.

Заздалегідь замочити квасолю у воді на 10-12 годин. Потім варити до напівготовності. Шпик нарізати на дрібні шматочки. Коли витопиться жир, покласти туди нарізану капусту. Потомити до м'якості, висипати квасолю, додати томатну пасту, воду. Гасити 15-18 хвилин.

Поєднання з грибами і купатами

Інгредієнти:

  • купати – 800 г;
  • гриби (вешенки, опеньки) – 450 г;
  • 120 г цибулі;
  • капуста – 1-1,2 кг;
  • олія рослинна.

Загальний час готування – 50-70 хвилин.

Калорійність – 156 ккал/100 г

Купати обсмажувати на сковорідці. Капусту порізати, обсмажувати в іншій сковорідці. Гриби відварити до майже готового стану. Цибулю обсмажити і додати в сковороду. Гриби теж перекласти до овочів. Готові купати нарізати на великі шматочки і відправити до решти продуктів. Долити трохи води, прикрити кришкою і залишити нудитися на мінімальному вогні. Придушити блюдо в глибоких тарілках

Біґос по-польськи

Польська кухня дуже близька до слов'янської. Тому для більшості жителів нашої країни вона припаде до смаку. Поляки сприймають свій бігос, як ми свою окрошку, тільки в гарячому вигляді. Рецептів бігосу дуже багато.

Польки готують його по-різному, як російські жінки – щі. Основними складовими тут є два види капусти і м'ясо (у тому числі копченості). Все інше, що туди додається, залежить тільки від смаку і побажання господині.

Інгредієнти:

  • квашена капуста – 250 г;
  • ковбаски мисливські – 4 шт.;
  • свинина – 200-250 м;
  • свіжа капуста – 350 г;
  • 1 цибулина.

Час приготування: 1 годину 15 хвилин.

Калорійність – 216 ккал/100 р.

Очищені цибулини розрізати на півкільця. М'ясо, нарізане на середні шматочки, обсмажити на сковорідці. До нього додати цибулю. Після відправляються до них порізані ковбаски. Капусту, нашатковану крупною соломкою, додати в сковорідку до інших продуктів. Згасити до м'якості. Потім туди ж відправити квашену капусту і тушкувати 5-7 хвилин. З сковороди все перекласти в горщик і поставити в духову шафу на 50-55 хвилин. При подачі обов'язково присмачити готове блюдо рубаною зеленню.

На вечерю приготуєте рагу зі свинини з капустою і картоплею.

Рецепт пиріжків з капустою з дріжджового тіста можна подивитися за посиланням.

Заливний пиріг з капустою на сметані можна зробити в мультиварці. Тут докладний рецепт.

Поради

  1. Капуста дуже «любить» воду і жир. Вона моментально вбирає їх у себе. Тому потрібно уважно стежити, щоб вона не підгоріла.
  2. Використовуйте наступні спеції: кмин, куркума, майоран, ялівець, часник, материнка, мускатний горіх, хмелі-сунелі, шафран, коріандр. Зелень, яку можна додати до готового блюда: кріп, чебрець, петрушка, кінза, базилік, м'ята, селера, орегано, фенхель.
  3. Капуста добре поєднується з іншими овочами (перець болгарський, картопля, помідори), з бобовими (квасоля, зелений горошок, нут), грибами, м'ясом. Але абсолютно не поєднується з молоком та іншими молочними продуктами.
  4. Найкраще гасити овочі в каструлі з товстим дном, вона так рівномірніше і швидше приготується. Але якщо капуста готується як начинку на пиріг, то можна використовувати звичайну сковорідку.
  5. Чим дрібніше і тонше буде порізана капуста, тим швидше вона приготується.
  6. Капуста готується довше, ніж інші овочі. Тому її треба закладати в каструлю раніше за інших.
  7. Якщо вам не подобається специфічний запах тушкованих овочів, то усунути його можна, поклавши в готову страву скибочка чорного хліба.
  8. Замість готової томатної пасти можна взяти протерті свіжі помідори. Так смак страви буде більш насиченим і цікавішим.

На відео — приготування смачної тушкованої капусти з польським рецептом:

Що ще почитати: