15 июнь 2019 17

Всі способи приготування яловичини в томатному соусі

Дуже добре готувати яловичину в томатному соусі. Соус можна зробити так: узяти очищені томати, покласти їх в м'ясо, подрумяненное з цибулею, налити сухе вино.

Класика кулінарного жанру: тушкована яловичина в томатному соусі
Інгредієнти Кількість
яловичини без кісток - 0,5 кг
червоного сухого вина - 15 мл
помідор - 4 шт.
базиліка - 1 пучок
звичайного лука - 1 шт.
часнику - 2 зубчики
олії без запаху - 30-40 мл
солі і перцю - за смаком
Час приготування: 60 хвилин Калорійність на 100 грам: 165 Ккал

Легка дієтична яловичина дуже сприйнятлива до ароматних трав і спецій, а доданий в потрібний момент томатний соус зробить пісну яловичину ніжніше.

  1. Приготувати соус: помідори очистити від шкірки (зробити це легко, якщо на хвилинку опустити овоч у окріп), потім нашаткувати кільцями.
  2. Дрібно нарізати свіжий базилік, часникові часточки і цибулину пір'ям. Розігріти олію в сотейнику, викласти помідори, згасити п'ять хвилин, додати подрібнений часник, цибуля, базилік, приправити за смаком, налити вино, потримати на вогні ще три хвилини, не більше.
  3. Яловичу м'якоть нарізати шматочками середнього розміру, обсмажити на розігрітій олії до рум'яної скоринки, приправити за смаком і налити томатний соус, тушкувати до готовності.

Порада: при готуванні не допускати сильного кипіння, краще тушкувати на слабкому вогні.

Як приготувати блюдо з квасолею на сковороді

Щоб вийшло ідеально, до яловичині краще класти квасоля, замочену з вечора в холодній воді.

Будуть потрібні:

  • 55 мл соняшникової олії (без запаху);
  • 1 щіпка чебрецю;
  • 3 часникові часточки;
  • 25 г томату;
  • 200 мл томатного соку;
  • 1 морква;
  • 1 цибулина;
  • 0, 6 кг яловичої м'якоті;
  • 230 г квасолі;
  • за смаком додати мелений перець, сіль.

Час приготування: 1 година 30 хвилин. Калорійність порції: 174 ккал.

Як готувати:

  1. М'якоть нашаткувати кубиками, якщо є сухожилля і плівки, то спочатку прибрати їх.
  2. На розігрітій олії підрум'янити шматочки м'яса. Нарізати моркву крупною соломкою, цибулину — четвертинками, часник, розчавивши ножем, подрібнити крупно. Всі ці інгредієнти покласти до м'яса, продовжити обсмажування.
  3. Налити сік, покласти томатну пасту, приправити за смаком і тушкувати 45 хвилин.
  4. Промити квасолю, викласти до м'яса, додавши чебрець, продовжити готування ще 35 хвилин.

Порада: якщо страва виходить дуже густим, можна налити ще трохи томатного соку або просто води.

Варіант приготування соковитого м'яса в духовці

Яловичина в соусі з томатів – добре знайоме всім блюдо. Рецептів таких мільйон, але завжди можна знайти новий.

Вам знадобляться:

  • 0,4 кг яловичої вирізки;
  • 35 г масла «Селянського»;

Для соусу:

  • 5 стиглих томатів (м'яких);
  • 1 лимон;
  • 1 невеликий пучок свіжого базиліка;
  • 6 гілочок чебрецю;
  • 35 мл оливкової олії;
  • 14 чайної ложки свіжомеленого перцю;
  • 12 чайної ложки солі.

Необхідний час: 70 хв Калорійність: 168 ккал.

Як готувати:

  1. Дрібної теркою зняти з лимона цедру, з м'якоті плоду вичавити сік. Базилік просто порвати руками. Помідори обшпарити окропом, зняти шкірку, подрібнити блендером.
  2. Приготувати соус: в глибокій сковороді, яка підходить для духовки, змішати оливкову олію з 30 мл лимонного соку, цедрою, базиліком, чебрецем, томатним пюре, все приправити і перемішати.
  3. Яловичину нарізати крупно, викласти в соус, перемішати і залишити на півгодини, щоб м'ясо просякнув ароматом спецій.
  4. Духовку розігріти, поставити тушкуватися страва до готовності.
Головну роль в соусі завжди грають томати, вони своїм кольором ще й прикрашають соус, звичайно, вони повинні бути максимально стиглими.

Рецепт для мультиварки

Це блюдо дуже легке, з мінімальним набором інгредієнтів, в нього можна додати будь-які пряні трави або обійтися без них, а ось цибулю покласти обов'язково.

Будуть потрібні:

  • 0,8 кг яловичини;
  • 3 цибулини;
  • 5 томатів;
  • за смаком масло рослинне;
  • 4 часникові часточки;
  • великий пучок свіжої зелені;
  • приправи за смаком.

Час приготування: 2 години.

Порція містить: 175 ккал.

Готуємо яловичину в томатному соусі в мультиварці:

  1. Промити м'ясо прохолодною водою, обсушити і нарізати шматочками. Обсмажити до рум'яної скоринки в чашу мультиварки, використовуючи невелику кількість розігрітого масла.
  2. Цибулину, томати, часник подрібнити. Спочатку покласти до м'яса цибулину, обсмажити хвилин 7, потім додати томати, сіль, часник, за смаком спеції, налити гарячу воду, вона повинна повністю покривати м'ясо. Включити режим «Гасіння» на 1, 5 години.
  3. Прикрасити зеленню по своєму смаку.

Порада: в томатний соус обов'язково додати ріпчасту цибулю, інакше він вийде прісним.

Спагетті з яловичиною в томатному соусі

В цьому блюді головне — поєднати макаронні вироби і яловичину томатним соусом.

Будуть потрібні:

  • 250 мл звичайної води;
  • стебло цибулі-порею;
  • 300 р спагеті;
  • 4 томата;
  • за смаком сіль;
  • 3 стручка солодкого перцю;
  • 0,6 кг яловичини
  • 50 мл олії оливи;
  • 2 моркви;
  • мелений перець за смаком;
  • 2 цибулини;
  • 1 часниковий скибочку.

Час: 45 хв.

Калорійність: 199 ккал.

В якості поживного обіду на стіл можна подати яловичину з картоплею в горщиках.

Рецепти соковитою яловичини в соєвому соусі можна знайти в цій статті.

Яловичину з картоплею можна приготувати в мультиварці. Тут запропоновані рецепти.

Як готувати:

  1. Нарізати яловичину, цибулю натерти на тертці.
  2. М'ясо підрум'янити на розігрітому маслі. Додати подрібнені блендером помідори, нашатковану соломкою моркву, налити гарячу воду, тушкувати протягом години до готовності яловичини.
  3. В кінці готування (хвилин через 15) додати нарізану тонкою соломкою солодкий перець, порей, роздавлений шматочок часнику, приправити спеціями за смаком.
  4. Зварити спагетті. З'єднати томатний соус і макаронні вироби.

Порада: спагеті варити у великій каструлі, гарненько підсолюємо воду, тоді вони не злипнуться і одночасно дійдуть до готовності.

М'ясо, запечене в томатному соусі

Звертаємо вашу увагу на рецепт по-справжньому ситний, але не важкий. Його можна використовувати для приготування низькокалорійного обіду.

Вимагається:

  • 250 мл густого томатного соку;
  • 500 г яловичини;
  • 3-4 помідора;
  • 150 г масла топленого;
  • мелений перець за смаком;
  • 8 г кухонної солі.

Час готування: 1 год. Одна порція містить: 155 ккал.

Як готувати:

  1. Розрізати м'якоть яловичини на невеликі шматки.
  2. Посипати м'ясо червоним перцем, приправити сіллю, обсмажити на топленому маслі. Викласти у форму, яку можна відправити в духову шафу.
  3. Укласти навколо м'ясних шматочків томати, нарізані часточками, підлити томатний сік і запекти в розігрітій духовці до повної готовності.
Така яловичина відмінно поєднується з легким овочевим салатом, досить просто нарізати свіжі огірки і помідори тонкими скибочками, посипати за смаком перцем, сіллю і красиво укласти на блюдо, при бажанні можна доповнити нарізаними тонкими колечками зеленого лука або дрібно нашаткованим зеленим.

Корисні кулінарні хитрості

Якою б шматок яловичини ви не купували, є загальні правила щодо вибору і готуванні:

  1. При купівлі звернути увагу на колір м'якоті і відтінок жирового прошарку. Чим світліше м'якоть, тим краще. Жир повинен бути білим. Для гасіння краще взяти філе.
  2. Якщо ви купили жорсткий шматок м'яса, потримайте його три години в лимонному соці, сухому вині, винному або яблучному оцті. М'ясні волокна стануть м'якше, після гасіння яловичина вийде ніжною.
  3. М'ясні шматочки обов'язково обсмажувати до появи апетитною скоринки, ця процедура допоможе зберегти сік. Якщо готувати яловичину без обжарювання, вона буде сірою і позбавленою смаку.
  4. Яловичина швидше приготується, якщо додати до неї томатну пасту або свіжі помідори.
  5. Обсмажувати на рафінованій соняшниковій олії. Для дрібних м'ясних шматочків його розігрівати на сковороді помірно.
  6. Зробити м'ясо м'яким допоможе маринування. Багато різних продуктів для цього використовують, наприклад ківі або лимон. А ось оцет краще взяти 4% винний, білий або червоний.
  7. Відмінний смак дасть бальзамік, але від нього колір м'яса не дуже гарний. А ось оцет хересний просто чудово підійде яловичині.
  8. Не рекомендується використовувати вино для маринування, так як дешеве не підійде, а дороге вино використовувати для маринування просто шкода, його краще пити.
  9. Для страв з яловичини краще взяти більше прянощів. Хороше доповнення до м'яса – гілочка розмарину або чебрецю, а також сіль, часник, перець. Цього набору цілком достатньо.

На відео розповідається, як приготувати яловичину в томатному соусі в духовці:

Що ще почитати: