20 апрель 2019 1 197

Секрети приготування пирогів з начинкою з стиглої калини

Не всі люблять незвичайний солодкувато-терпкий смак калини. В начинку для пирога цю ягоду найчастіше використовують не самостійно, а з іншими фруктами, наприклад, з яблуками, грушами. У результаті виходить оригінальний десерт. До того ж, калина – справжній скарб корисних речовин і вітамінів.

Як підготувати калину для начинки

Калина відрізняється наявністю досить великої кісточки. Відокремлювати її від м'якоті не має сенсу, так як ягоди дуже дрібні і м'які. На відміну від вишні, черешні, кость калини не така велика і тверда, тому особливої проблеми в тому, щоб залишити ягоди для начинки з кістками, немає.

Щоб легше було відокремити ягоди від гілочок і не пошкодити при цьому, спочатку краще заморозити калину і тверді холодні ягідки зняти з гілок.

Якщо все ж хочеться позбутися з кісток, то можна зварити з свіжої калини з цукром, повидло і перетерти через сито, видаливши таким чином кісточки.

Щоб ягоди були менш гіркими перед додаванням у пиріг їх пропарюють. Для цього калину миють, складають у ємність, придатну для готування в духовці, заливають водою. Обробляють в духовці 40 хвилин (якщо планується використовувати цілі ягоди) при 100-120 градусів. Потім воду виливають. Ягоди складають у друшляк, щоб стекли залишки води.

Якщо готується повидло або варення, то знадобиться кілька годин на підготовку. При цьому до ягід додають цукор. Варити повидло можна на плиті або в духовці.

Начинка для пирога з калиною з заморожених ягід

Зібрані ягоди можна заморозити, тоді смачні страви з калиною будуть доступні для приготування круглий рік. Перед заморожуванням їх миють, щоб потім не повторювати цей процес. Потім перед готуванням калину викладають в ємність з водою. Коли вона розморозиться, її пропарюють. Після цих дій калина готова до виготовлення начинки.

Продукти для яблучно-вишневої начинки з калиною:

  • 1,5 ст. вишні (кісточки з неї потрібно видалити);
  • 3 гілки калини з ягодами;
  • 1 ст. цукру;
  • 3 яблука (краще брати міцні, ароматні, трохи кислі сорти).

Тепер розглянемо, як приготувати начинку з замороженої калини для пирога. Отже, яблука і вишні миють. Ріжуть очищені від шкірки плоди на кубики. Перемішують їх з розмороженої пропареної калиною і вишнею. Кладуть в посуд, придатну для духовки, засипають цукор, перемішують. Закривають кришкою і тушкують 5 хвилин в мікрохвильовці.

Тісто може бути будь – яким- листковим, дріжджовим, пісочним. У компанію до калині для начинки можна взяти груші, полуницю, вишню, смородину, навіть апельсини. Також у казахській і татарської кухні часто використовують в якості наповнювача для здобних виробів з калиною сухофрукти і горіхи. Зверху десерт можна присипати пудрою, корицею.

Їли умова про температурі інгредієнта не зазначено в рецепті, то всі продукти повинні бути перед змішуванням приблизно однаковою (кімнатній) температурі.

Читайте як приготувати попкорн в духовці — спробуйте приготувати смачну закуску до перегляду улюбленого фільму.

Як зварити хінкалі в мультиварці читайте в нашій статті.

Паста з кабачками і помідорами — смачне і незвичайне блюдо.

Рецепт пирога з дріжджового тіста з калиною
Інгредієнти Кількість
борошна пшеничного - 3,5 склянки
сухих дріжджів і слив. масла - по 1 ст. л.
раст. масла - 3 ст. л.
яєць - 1 шт. + 2 жовтки
цукру - 1,2 склянки
ягід калини - 3 склянки
груші - 1 шт.
солі - ½ Ч. л.
Час приготування: 300 хвилин Калорійність на 100 грам: 260 Ккал

Тісто зажадає часу на приготування. Готовий пиріг виходить здобним і пишним.

Наявність хлібопічки може відчутно спростити процес створення тесту. Необхідні для нього інгредієнти (борошно, сіль, дріжджі, яйце, ложка цукру, олія рослинна) перемішують і закладають в ємність агрегату, потім включають режим «Тісто». Почувши сигнал про готовність, масу дістають, замішують повторно. Після цього вона готова до використання.

При відсутності цього зручного кухонного помічника, процес відбувається наступним чином:

  1. Борошно перемішують з дріжджами. Окремо змішують інші продукти для тіста;
  2. Домішують борошно до рідкої маси, замішують еластичний ком;
  3. Кладуть тісто в посуд, закривають кришкою або плівкою, накривають рушником і відставляють на 2 години в місце, закрите для світла (не холодне).

В цей час від помитою груші відділяють шкірку, видаляють середину, рубають на невеликі кубики. Калину готують відповідним чином, змішують з грушею.

Посуд, де буде готуватися пиріг змащують маслом. Тісто ділять навпіл, розкочують окремо обидві частини.

Одну з них кладуть на дно посуду, викладають начинку. Посипають ягоди з грушею цукром, збризкують вершковим маслом (попередньо розтопленим). Зверху закривають продукти другим пластом. Защипують краї.

 

Залишають пиріг постояти півгодини, щоб тісто ще настоялося. Жовтки збивають, змащують поверхню пирога, проколюють у кількох місцях виделкою, щоб вона не здувся. Печеться пиріг при 180-120 З 40-50 хвилин. Потрібно періодично перевіряти його стан. Ознаки готовності: рум'яна скоринка, сухість сірники або зубочистки, опущених в тісто. Перед подачею виробу дають охолонути.

Пиріг з калиною по-татарськи

В татарської кухні пиріг з начинкою з калини готують на солодовою борошна. Його назва татарською мовою: «Балан бэлеше».

Склад тіста:

  • ½ Ст. цукру;
  • 2 ст. л. раст. олії (бажано оливкової);
  • 1 кг солодовою борошна;
  • 100 р майонезу (можна приготувати домашній);
  • 2 яйця;
  • 1 ст. л. сухий. дріжджів.

Наповнювач:

  • 1 ст. цукру;
  • 600 г калини (підходить як свіжа, так заморожена);
  • 2 ст. л. манної крупи.

Процес виготовлення триватиме до 4 ч.

Калорійність в 100 г: 290 ккал.

Невелику частину молока підігрівають (але не до кипіння), розводять в ньому дріжджі. Залишок молока змішують з сіллю, цукром, яйцями, майонезом. Додають молоко з дріжджами, перемішують, кладуть масло. Заважаючи, засипають борошно (необхідно її просіяти). Замішують масу до отримання міцного тягнеться тесту. Потім кладуть його в ємність, накривають рушником і відставляють на 2 години.

Підготовлену за всіма правилами калину змішують з манною крупою, цукром. Тісто розрізають на два шматки (один повинен вийти трохи більше). Більшу частину розкачують і кладуть на змащений лист. Викладають зверху наповнювач. Розкочують залишок тіста і накривають їм пиріг. Краї защипують. Через півгодини тісто остаточно підніметься. Його змащують жовтком, проколюють виделкою і випікають виріб 40-50 хвилин (180 С).

Пісочний пиріг з калиною

Пісочний пиріг з соковитою начинкою з калини виходить тонким, розсипчастим і дуже смачним.

Продукти для тіста:

  • 250 г маргарину;
  • ½ Л 1 % кефіру;
  • ½ Ст. цукрової пудри;
  • 3 ст. пшеничного борошна (просіюється безпосередньо перед виготовленням десерту);
  • 1 ч. л. соди;
  • ½ Ч. л. солі;
  • крохмаль.

Для наповнювача:

  • 1 кг калини;
  • 1 ст. цукру.

Над виробом доведеться працювати 3-4 ч.

Калорійність 100 г: 350 ккал.

Борошно висипають в миску, додають шматки маргарину (він при цьому повинен бути холодним). Борошно з маргарином перетирають в крихту. Засипають сіль, цукор, змішують. У кефір висипають соду, потроху виливають його в тісто.

Замісивши швидко масу, її ділять навпіл. Форму, де буде готуватися виріб, змазують. Викладають на неї розкачану одну з частин тесту. Присипають пласт крохмалем. На тісто викладають підготовлені ягоди і посипають їх цукром.

Накривають другим пластом і защипують по краях. Можна заздалегідь відрізати шматочок тіста і вирізати з нього прикраси для пирога, але це необов'язково.

Верх вироби змащують яйцем. Випікають пиріг з калиною з пісочного тіста 30 хвилин при 190 градусах. Перед вживанням десерт повинен охолонути.

При приготуванні будь-якого пирога з калини варто враховувати своє ставлення до цієї ягоди. Якщо смак калини не здається дуже привабливим, то краще змішати її з іншими фруктами або ягодами. Але спробувати цей незвичайний пиріг точно варто. Цілком можливо, що солодка начинка з терпкою нотою калини доведеться по душі, навіть якщо сама ягода до цього не подобалася.

Що ще почитати: