20 апрель 2019 510

Як робити спиртові настоянки в домашніх умовах

Приготовлені в домашніх умовах настоянки на спирту отримали велику популярність. Витримані на натуральних інгредієнтах, вони сильно відрізняються за смаком від напоїв, придбаних в магазинах.

Але насолодитися приємним смаком і запахом домашньої наливки можна, дотримуючись правила приготування і ретельного підбору продуктів.

Різновиди спиртових настоянок та основи їх приготування

В куховарських книгах або на просторах інтернету можна знайти різні рецепти напоїв, настояних на горілці, коньяку або віскі. Але великою популярністю користуються настоянки на спирту. Любителі-винороби виділяють кілька різновидів настоянок:

  1. Гірка наливу має фортеця в 40◦-60 град. Рецепти найчастіше засновані на використанні трав, волоських горіхів, ягід і насіння. Головною особливістю напою вважається мінімальне використання продуктів;
  2. Фортеця солодкої настоянки досягає 30◦. Для приготування використовують яблука, груші, смородину або горобину з додаванням цукрового піску у великій кількості;
  3. Пряні настойки мають міцність від 40◦ до 60◦. Використовують в основному прянощі, а після готовності напій пропускають через самогонний апарат.

Для домашнього напою можна використовувати свіжі і сушені ягоди і листя. Готовність продукту наступає, коли корисні речовини і ефірні масла інгредієнтів повністю розчинятися у спиртовому розчині.

Час настоювання залежить від температурного режиму приміщення, де буде зберігатися настоянка. При кімнатній температурі продукт буде готовий приблизно через п'ять тижнів. При більш високій температурі час скорочується на одну тиждень.

Напої на листках готують у темних ємностях протягом двох днів. Якщо їх перетримати настоянка придбає жовтий відтінок, а смак буде трохи трав'яний. Домашня наливка на ягодах і коріннях готується не більше п'яти тижнів. А таких ягід, як ожина, малина, полуниця, достатньо буде чотирнадцяти днів.

Базовий рецепт
Інгредієнти Кількість
ягоди або фрукти - 1800 грамів
спирт - 800 грамів
Час приготування: 87600 хвилин Калорійність на 100 грам: 200 Ккал

Як зробити настоянку з спирту:

  1. Чисту трилітрову банку потрібно заповнити промитими ягодами і заповнити до горлечка спиртом;
  2. Банку зберігати в темному місці при кімнатній температурі під щільно закритою кришкою;
  3. Настоянку витримувати приблизно десять днів, струшуючи її кожні три дні;
  4. Коли напій буде готовий його потрібно профільтрувати через чисту марлю або ганчірочку;
  5. Проціджену настоянку перелити в чисту банку і поставити в холодильник або льох на вісім тижнів.

Домашня настоянка на калині

Інгредієнти:

  • калина – 900 грамів;
  • кедрові горішки – 20 штук;
  • зерна анісу – 1 щіпка;
  • 45% спирт – 750 мілілітрів;
  • цукровий сироп – 1 столова ложка.

Час приготування: приблизно 5 тижнів.

Калорійність: 250 ккал/ 100 г.

Спосіб приготування:

  1. Ягоди трохи підморозити, промити в холодній воді і висушити на рушнику;
  2. В банку об'ємом два літри засипати калину, зерна анісу, горіхи і залити до верху спиртом;
  3. Банку накрити щільним папером і зафіксувати гумкою;
  4. Протягом двох тижнів настоянка періодично збовтується. Після чого фільтрується за допомогою марлі і в неї додається цукровий сироп;
  5. Вміст банки настоюється ще приблизно три тижні;
  6. Коли настоянка посвітлішає її можна пробувати на смак.

Напій на калині з обліпихою

Інгредієнти:

  • калина — 250 грамів;
  • обліпиха – 250 грамів;
  • цукровий пісок – 5 столових ложок;
  • 5 бутонів гвоздики;
  • 5 горошин запашного перцю;
  • 10 горошин чорного перцю;
  • спирт – 3 літри.

Час приготування: 1 місяць 3 дня.

Калорійність: 220 ккал/ 100 г.

Спосіб приготування:

  1. Ягоди обліпихи і калини помити і засипати в банку;
  2. До ягід додати цукру і спецій. Добре перемішати ложкою, щоб ягоди дали сік;
  3. Протягом трьох діб наполягати при кімнатній температурі. Настоянка має трохи заграти;
  4. Щоб у банку не з'явилася цвіль, вміст потрібно перемішувати кілька разів у день;
  5. Коли ягоди забродять, їх потрібно залити спиртом і щільно накрити кришкою. Наполягати один місяць у темному прохолодному місці;
  6. Настоянка готова проціджують через ватку і розливається по бутлях потрібного обсягу.

Рецепт настоянки з журавлини

Інгредієнти:

  • 0,5 кілограма журавлини;
  • 500 мілілітрів спирту;
  • 500 грамів цукрового піску;
  • 400 мілілітрів води.

Час приготування: 40 днів.

Калорійність: 200 ккал/ 100 г.

Спосіб приготування:

  1. Ягоди журавлини промити, просушити і розтовкти;
  2. У банку покласти ягоди, цукор і залити спиртом;
  3. Настоянка витримується протягом сорока днів під щільно закритою кришкою в темному місці;
  4. Настоянка готова проціджують через чисту ганчірочку і фільтрується за допомогою вати;
  5. Очищений напій розлити по пляшках. Зберігати можна протягом дев'яти місяців.

М'ятна настоянка на спирту

Інгредієнти:

  • 90 грамів свіжої м'яти;
  • 400 грамів цукру;
  • 1 стакан води;
  • 500 мілілітрів спирту.

Час приготування: приблизно 3 тижні.

Калорійність: 200 ккал/ 100 г.

Спосіб приготування:

  1. Листя м'яти роздрібнюють і заливаються спиртом в каструлі;
  2. Вміст ємності настоюється протягом трьох годин, при бажанні можна і довше. Колір повинен трохи змінитися;
  3. Після закінчення часу процідити від листя у відповідний бутель;
  4. Цукровий пісок розчиняється в одній склянці води і додається в рідину;
  5. Напій настоюється протягом трьох тижнів;
  6. Першу пробу можна знімати через чотирнадцять днів.

Рецепт домашньої локшини — фото і покрокова інструкція смачного домашнього страви.

Піца з курячим фаршем — як приготувати блюдо швидко і смачно.

Сирний крем-суп — перше страву, з надзвичайно ніжним смаком.

Перцівка

Інгредієнти:

  • 450 грамів спирту;
  • 0,5 літра чистої води;
  • 3 чайної ложки натурального меду;
  • 1 червоний пекучий перець;
  • 3 гвоздики;
  • 1 столова ложка зерен коріандру.

Час приготування: 3 тижні.

Калорійність: 250 ккал/ 100 г.

Спосіб приготування:

  1. Воду підігріти і розчинити в неї мед. Коли рідина охолоне, її потрібно налити в підготовлену банку;
  2. В отриману рідину додати спирту;
  3. У банку покласти цілий пекучий перець, коріандр і гвоздику;
  4. Заготівлю настоювати протягом трьох тижнів у темному місці. Після чого процідити і налити в пляшку.

Зимовий імбирний напій

Інгредієнти:

  • 2 літра 40◦ спирту;
  • 1 столова ложка паленого цукру;
  • 1 чайна ложка тертого імбиру;
  • 2 бутона гвоздики;
  • 2 горошини запашного перцю;
  • кориця;
  • трохи ванільного цукру.

Час приготування: приблизно 5 днів.

Калорійність: 20 ккал/ 100 г.

Спосіб приготування:

  1. Необхідні продукти потрібно перемішати в каструлі і нагрівати на повільному вогні до 60◦;
  2. Каструлю з нагрітої рідиною добре накрити зі всіх сторін щільним ковдрою і дати охолонути при кімнатній температурі;
  3. Коли настій охолоне (це може зайняти до доби), її потрібно процідити;
  4. Для поліпшення смаку розлити в прозорі пляшки і витримати ще три дні.

П'яна вишня

Інгредієнти:

  • 50◦ спирт – 2 літри;
  • ягоди вишні – 2 кілограми;
  • цукровий пісок – 1 кілограм;
  • паличка кориці;
  • трохи ванільного цукру.

Час приготування: 2 тижні.

Калорійність: 240 ккал/ 100 г.

Спосіб приготування:

  1. Для настоянки можна взяти свіжу або заморожену вишню. В окремій ємності ягоди потрібно злегка потовкти;
  2. В бутель об'ємом п'ять літрів засипати ягоди, цукор, прянощі і все залити спиртом;
  3. Настоянку зберігається при кімнатній температурі і протягом п'яти днів добре струшується. Кришку при цьому відкривати не можна!;
  4. Приблизно через два тижні напій можна процідити через вату і розлити по пляшках.

Поради на замітку

  1. Для приготування настоянки можна взяти спирт міцністю в 40◦. Але для більш насиченого смаку краще взяти шестидесятиградусный чистий спирт;
  2. Якщо готова настойка буде дуже міцною, її можна розбавити до потрібної фортеці водою;
  3. Щоб ягоди дали більше соку, їх перед заливкою спиртом потрібно трохи заморозити;
  4. Практично всі рецепти потрібно настоювати в темному місці. Але деякі роблять настоянки на сонці, тому напій виходить світлим;
  5. Для додання благородного і ароматного смаку ягоди або фрукти можна попередньо трохи обсмажити;
  6. При щоденному струшуванні настоянки відкривати кришку не рекомендується. Це призведе до потрапляння кисню і бактерій, які зіпсують майбутній напій;
  7. Якщо готовий напій вийшов ароматним і слабким, їм можна залити свіжі інгредієнти з рецепту і настояти належний час;
  8. Смакові якості майбутнього напою можна перевірити з допомогою пробного купажу. Всі інгредієнти наливки взяти в мінімальних кількостях і підігріти в закритій пляшці до 60◦. Коли напій охолоне, треба зняти пробу. При задовільних смакових якостях можна готувати настоянку в потрібній кількості.

Приготування настоянок на спирту в домашніх умовах вимагає багато часу і сил. Але в кінцевому підсумку результат виправдає ваші очікування. Вишуканий і м'який смак припаде до смаку гостям і прекрасно підійде для будь-якого застілля.

Що ще почитати: