26 апрель 2019 29

Як зварити варення з обліпихи в домашніх умовах

Варення на Русі варили з давніх-давен, причому спочатку воно називалося «увар» і являло собою ягоди, зварені до желеподібного стану разом з медом. Сьогодні склад варення трохи видозмінився, але процес приготування залишився колишнім.

Чим корисне ласощі обліпихова

Незважаючи на тривалу термічну обробку, якій піддаються ягоди обліпихи, її корисні речовини зберігаються в повному обсязі. Варення з обліпихи чинить на організм вкрай сприятливе дію, завдяки своєму унікальному складу.

До складу ягоди крім вітамінів груп Е, С, В і входить До каротин і жирні кислоти, важливі пектинові речовини разом з азотистими підставами. Обліпиха для організму є безцінним скарбом вітамінів і:

  • робить стінки кровоносних судин еластичними і покращує їх проникність;
  • є профілактикою атеросклерозу, цинги і авітамінозу;
  • покращує роботу шлунку і кишечника;
  • є ліками проти захворювань ротової порожнини;
  • зміцнює імунну систему організму;
  • ліквідує запальні процеси;
  • допомагає загоювати рани;
  • зменшує печінкову дистрофію;
  • є профілактикою і лікуванням простудних захворювань.

Регулярне вживання обліпихи не тільки зміцнить імунну систему, але і допоможе справитися з уже наявними та іншими простудними захворюваннями. Рекомендується її щоденне вживання, особливо в осінньо-зимовий період.

Класичний рецепт заготівлі на зиму
Інгредієнти Кількість
обліпиха - 1 кг
цукор - 1,25 кг
Час приготування: 40 хвилин Калорійність на 100 грам: 165 Ккал

В класичне варення з обліпихи на зиму входять тільки два інгредієнти: ягоди і цукор. Варити його просто, а ягода зберігається в процесі як свіжа.

  1. Ягоди ретельно перебрати, видаливши всі зіпсовані або гнилі, а потім добре промити у великій кількості води;
  2. Відкинути мокру обліпиху на друшляк і дати стекти зайвій воді;
  3. Викласти ягоди на серветку і злегка обсушити, видаливши залишки води;
  4. Скласти обліпиху в таз (обов'язково емальований) або каструлю, всипати весь цукор і накрити чистою тканиною;
  5. Дати ягодам насититися цукром і пустити сік. Для цього залишити їх у спокої на пару годин;
  6. Каструлю поставити на повільний вогонь і варити, обов'язково знімаючи піну і помішуючи;
  7. Коли ягоди стануть напівпрозорими, а сироп густим – варення можна знімати;
  8. Злегка остудити його і теплим розкласти його по банках, попередньо простерилизованным. Банки закатати і відправити в темне місце на зберігання.

Варення з обліпихи «П'ятихвилинка»

Найшвидший варіант приготування солодощі з обліпихи для тих, у кого мало часу. Перевагою цього рецепту є недовга термічна обробка, яка дозволяє зберегти облепиховые корисні властивості по максимуму.

Продукти:

  • ягоди обліпихи – 1 кг;
  • цукровий пісок – 1,2 кг;
  • вода дистильована – 1 ст.

Витрачений час: 25 хвилин.

Калорії: 170.

  1. Ягоди перебрати і добре промити;
  2. У каструлі з товстим дном змішати цукор зі склянкою води;
  3. На повільному вогні протягом 10 мнуть зварити густий сироп. Необхідна консистенція сиропу досягнута тоді, коли крапля сиропу на тарілці зберігає свою форму, а не розтікається;
  4. Коли сироп буде готовий, довести його до кипіння і кинути в нього заздалегідь підготовлені ягоди. Важливо ягоди злегка підсушити перед опусканням в сироп з допомогою серветки або рушники;
  5. На сильному вогні варити обліпиху 5 хвилин;
  6. Підготувати банки: помити, простерилізувати і підсушити;
  7. Варення розкласти по ємностей і закрити кришками;
  8. Не обов'язково закочувати банки капроновими кришками, можна використовувати поліетиленові, оскільки зберігається таке варення тільки в холодильнику.

Варення з замороженої обліпихи і гарбуза

Варення можна варити не тільки зі свіжої ягоди, але і замороженою. Зварене варення з обліпихи і гарбуза поєднує в собі корисні властивості цих двох плодів і збагачує організм при вживанні всіма необхідними речовинами.

Склад:

  • гарбуз – 2 кг 900 гр;
  • обліпиха – 2 кг 300 гр;
  • апельсин – 1 шт.;
  • сахарны пісок – 950 гр.

Витрачений час: 1,5 години.

Калорійність: 183 ккал.

  1. Передбачається, що перед заморожуванням ягоду промили і перебрали, тому при приготуванні джему цього робити не потрібно;
  2. Обліпиху обполоснути водою і залишити стікати в друшляку над глибокою мискою на 2 години;
  3. Як тільки ягода стече – обсушити її рушником;
  4. Видавити з ягоди сік з допомогою сита: просто перетерти ягоду крізь;
  5. Робити це краще відразу над каструлею, де пізніше буде варитися варення;
  6. З 2 кг ягоди повинно вийти близько 1 літра соку;
  7. З гарбуза зняти шкірку і видалити насіння. Нарізати її шматочками не більше ніж в 1,5 см;
  8. Апельсин промити окропом і цедру натерти його на дрібній тертці;
  9. Каструлю для варива варто вибирати з товстим дном, бажано емальований;
  10. Влити в каструлю сік і нагріти його на повільному вогні;
  11. Всипати цукор і розмішувати до повного його розчинення;
  12. Додати в каструлю гарбуз і цитрусову цедру;
  13. Кип'ятити на маленькому вогні, заважаючи;
  14. Варення готове, коли гарбуз стане прозорою;
  15. Розлити його по банкам і закупорити;
  16. Витримати банки в перевернутому вигляді до повного охолодження.

Візьміть на замітку рецепт ситної і ароматною картоплі з печінкою в домашніх умовах.

Візьміть на замітку рецепт запіканки з сирої картоплі з сиром — просте і смачне блюдо на кожен день.

Читайте як приготувати неймовірно смачний кіш з лососем і брокколі.

Варення з обліпихи без кісточок з яблуками

Цей варіант варення більше нагадує сироп, він не менш смачний і його можна додавати в чай холодними зимовими вечорами.

Інгредієнти:

  • яблука – 900 гр;
  • ягоди обліпихи – 900 гр;
  • цукор – 1 кг 400 гр.

Час приготування: 120 хвилин.

Калорійність: 180 калорій.

  1. Ягоди перебрати і видалити плодоніжки;
  2. Промити обліпиху і просушити, уклавши ягоди на рушник або папір;
  3. Обшпарити ягоди окропом, а потім протерти крізь сито. Це дозволить видалити всі дрібні кісточки;
  4. В ягідне пюре всипати цукровий пісок і дати їм настоятися;
  5. Яблука почистити від шкірки і насіння;
  6. Варити фрукти на повільному вогні в невеликій кількості води 15-20 хвилин;
  7. Пюрировать яблука змішати і додати до обліписі і цукру;
  8. Все перекласти в толстодонную каструлю і повільно нагріти;
  9. Коли маса закипить – їй дати покипіти протягом 1 хвилини;
  10. Варення розкласти по чистих і простерилизованным банкам;
  11. Стерилізувати його у великому тазі з додаванням води не більш півгодини;
  12. Герметично закупорити банки і відправити їх в прохолодне місце.

Рецепт обліпихової без варіння варення

Щоб максимально зберегти корисні вітаміни в обліписі, її не варять, а готують особливе варення без варіння. Мінусом такого варення стане його недовговічність і доведеться його швидко з'їдати, хоча це навряд чи назвеш мінусом.

Продукти:

  • обліпиха – 1 кг;
  • цукор – 1,5 кг;
  • вода – 1,2 л.

Витрачений час: 4,5 години.

Калорії:180.

  1. Дрібні ягоди кинути в друшляк і добре промити чистою водою;
  2. Дати ягодам обсохнути;
  3. Приготувати сироп: воду змішати з цукром і кип'ятити його до загустіння;
  4. Ягоди залити сиропом на 4 години;
  5. Як тільки ягоди вберуть в себе сироп, залишки його злити і знову закип'ятити;
  6. Дати сиропу злегка охолонути і знову викласти у нього обліпиху;
  7. Прогріти їх разом на невеликому вогні;
  8. Варення готове. Тепер його можна розфасувати по маленьким банкам і поставити в холодильник.

Як зварити варення з обліпихи в мультиварці

З допомогою цього чудового автоматичного приладу можна не тільки готувати комплексні обіди без особливих зусиль, але і варення на зиму.

Склад:

  • ягоди обліпихи – 1 кг 150 гр;
  • цукор – 1 кг 300 гр;
  • вода джерельна – 160 мл

Витрачений час: 60 хвилин.

Калорії: 180.

  1. Ягоди помити і відрізати у неї плодоніжки, а також видалити ягоди з гнільцой;
  2. Чистий обліпиху кинути в чашу мультиварки і влити до неї воду;
  3. Додати в каструлю цукор;
  4. Встановити режим «Гасіння» і таймер на 1 годину;
  5. Варити під кришкою, регулярно перемішуючи;
  6. Видалити з поверхні піну при її появі;
  7. Перед закінченням приготування видалити залишки піни;
  8. Дати пролунати таймеру і залишити варення на підігріві ще хвилин на 15;
  9. Вимкнути прилад і дати джему охолонути;
  10. Перекласти варення в банки і закупорити.

Чи є протипоказання до вживання?

Незважаючи на масу корисних вітамінів і мікроелементів у складі, обліпиху не завжди можна вживати. Вона заборонена до вживання для дітей і дорослих, у яких:

  • панкреатит;
  • холецистит;
  • гастрит;
  • діабет;
  • виразка;
  • жовчнокам'яна хвороба.

А також не слід вживати при підвищеній кислотності організму та в разі алергії на вітамін С, який в обліписі знаходиться в надлишку.

Корисні поради

Зварити просте варення зможе будь-яка, навіть починаюча господиня. Крім рецепта, можна скористатися корисними порадами, які допоможуть досягти кращого результату:

  1. Обліпиху для варення слід збирати в другій половині вересня або початку жовтня;
  2. Брати слід тільки повні соку, стиглі ягоди;
  3. Щоб зібрати ягоди слід брати спеціальний гак, якщо ж оббирати колючі гілки не хочеться, можна акуратно зрізати і покласти в морозильник на 10 хвилин. Замерзлі ягоди легко зтрушуються з гілки помахом руки;
  4. Обліпиху можна заморозити в морозилці і варити з неї варення-п'ятихвилинку взимку, коли організм особливо потребує вітамінів;
  5. Якщо варення буде зберігатися тривалий час, то банки для нього слід обов'язково простерилізувати, а кришки кип'ятити не менше 5 хвилин;
  6. Найкраще варити варення в широкій посудині з товстим дном;
  7. Замість цукру можна використовувати мед: ½ частину від зазначеного в рецептурі цукру;
  8. Яблука для варення слід брати кислих сортів: «Аніс», «Слов'янка» тощо;
  9. Обов'язково в процесі варіння слід знімати піну з варення;
  10. Варення готове, коли ягоди перестали спливати на поверхню.

Смачне і корисне варення з обліпихи стане незамінним помічником при застудах холодною зимою.

Що ще почитати: