23 июнь 2019 44

Як приготувати суп Фо по-в'єтнамськи в домашніх умовах

В'єтнамський суп Фо — це те блюдо, яке ще ніколи не бувало на вашій кухні. З вигляду це звичайний суп, але серед інгредієнтів ви зустрінете дуже несподівані компоненти, які і роблять страву особливим.

Кулінарна довідка

По суті, це звичайний суп з локшиною, але вʼєтнамська. Подається тільки з локшиною і вже при подачі в нього додають курку, яловичину, рибу та рибні кульки. У всіх трьох варіантах блюдо отримує різні назви: Фо Бо, Фо Га і, відповідно, Фо Ка.

Локшина готується на основі рисового борошна, ні в якому разі не з пшениці. Прикрашають страву при подачі різною зеленню. Наприклад, може бути м'ята, базилік, лайм, проростки бобів мунг і так далі.

Традиційний покроковий рецепт
Інгредієнти Кількість
моркви - 1 шт.
мозкових кісток - 900 г
гвоздик - 10 шт.
червоної цибулі - 1 шт.
зеленої цибулі - 4 пера
каркаса курки - 2 шт.
бадьяна - 2 шт.
лука - 1 шт.
солі - 10 г
рибного соусу - 15 мл
філе курки - 4 шт.
кориці - 1 паличка
імбиру - 3 см
чорного перцю - 5 г
масла - 30 мл
лайма - 1 шт.
чилі - 1 шт.
рисової локшини - 270 г
шафрану - за смаком
кінзи - за смаком
Час приготування: 220 хвилин Калорійність на 100 грам: 72 Ккал

Як приготувати в'єтнамський суп Фо Га з куркою:

  1. Імбир почистити, сполоснути його і очистити ножем або ложкою;
  2. Нарізати великими кільцями;
  3. Цибулю почистити, сполоснути його і теж крупно нарізати;
  4. Моркви зняти шкірку, промити її і нарізати товстими кільцями;
  5. У велику сковороду налити олію і покласти її на плиту;
  6. Помістити туди мозкові кістки, каркаси, імбир, цибуля та морква;
  7. На маленькому вогні смажити компоненти до рум'яності десять хвилин;
  8. Коли пройде час, перемістити всі компоненти в каструлю і залити їх водою;
  9. Поставити на вогонь і довести до кипіння;
  10. Посолити і зняти піну, зменшити потік газу до самого мінімального;
  11. Доповнити майбутній бульйон бадьяном, перцем, корицею і гвоздикою;
  12. Варити при маленькому вогні протягом трьох годин;
  13. Філе курки натерти олією, приправити за смаком і помістити у форму для запікання;
  14. Прибрати в нагрітий шафа до 180 градусів на вісім хвилин;
  15. Після цього форму дістати, накрити її фольгою і чекати, поки м'ясо остигне;
  16. Локшину приготувати по інструкції, зазначеної на упаковці, потім промити холодною водою;
  17. Чилі сполоснути і нарізати кільцями, червоний цибулю почистити, вимити і нарізати пір'ям;
  18. Пір'я зеленої цибулі сполоснути і порізати на три частини;
  19. Бульйон по закінченню часу процідити, влити рибний соус і додати шафран, перемішати і довести до кипіння;
  20. Курку за цей час нарізати слайсами під кутом;
  21. У тарілки для подачі покласти локшину, філе, червоний цибулю і залити все це киплячим бульйоном;
  22. Лайм порізати на дольки і розкласти по часточці в тарілку;
  23. Розмістити кільця чилі, зелений лук і промиту кінзу.

Попоробуйте приготувати курку каррі по індійському рецептом — дуже незвичайне блюдо.

Як випекти хліб цільнозерновий борошна в хлібопічці читайте в нашій статті.

Приготуйте гречку зі стручковою квасолею — ми підкажемо вам за допомогою покрокових підказок і фото.

В'єтнамський суп Фо Бо з яловичиною

  • 300 г рисової локшини;
  • 1 цибулина;
  • 5 г солі;
  • 750 г яловичих кісток;
  • 15 г кінзи;
  • 4 см імбиру;
  • 15 г зеленої цибулі;
  • 350 г яловичини;
  • 5 р лемонграсу.

Час – 2 години і 25 хвилин.

Калорії – 101.

Етапи приготування:

  1. Налити воду у великій сотейник і помістити його на плиту;
  2. Довести до кипіння і покласти яловичі кістки;
  3. Варити протягом двох годин при середньому потоці газу;
  4. Імбир почистити, вимити і крупно нарізати;
  5. Посолити суп, додати імбир і лемонграс, перемішати;
  6. Цибулю нарізати, знявши шкірку і вимити коренеплід;
  7. Додати його в суп в самому кінці приготування;
  8. М'ясо необхідно нарізати тонкими, але широкими пластинками;
  9. Приправити його спеціями за смаком і дати настоятися;
  10. Коли бульйон буде готовий, відлити трохи і замочити в ньому яловичі смужки;
  11. У невеликій сотейник налити води і довести його до кипіння на плиті;
  12. Помістити в нього локшину і варити до стану аль-денте;
  13. Після цього злити на друшляк, промити холодною водою, потім гарячою;
  14. Кінзу і пір'я цибулі сполоснути, дрібно покришити;
  15. Готову локшину розкласти по презентаційним тарілках, доповнити її м'ясом і зеленню;
  16. Залити гарячим бульйоном і готово.

Як приготувати суп Фо Ка по-в'єтнамськи

  • 2 кг лосося;
  • 1 чилі;
  • 1 лимон;
  • 2 цибулі;
  • 250 г рисової локшини;
  • 1 яйце;
  • сіль;
  • соєвий соус;
  • зелена цибуля;
  • масло.

Час – 1 годину і 25 хвилин.

Калорії – 156.

Порядок дій:

  1. Рибу промити, зачистити від луски, відрізати плавники, голову, зрізати з хребта філе;
  2. Відкласти його, а весь інший «суповий набір» помістити в каструлю;
  3. Залити водою і поставити на вогонь;
  4. Луку зняти шкірку, помити його і нарізати на пір'я;
  5. Додати стручок чилі, цибулю і варити одну годину з моменту бурління;
  6. Коли бульйон звариться, процідити і влити до нього соєвий соус;
  7. Філе сполоснути, перевірити на наявність кісток;
  8. Якщо є кістки, витягнути їх спеціальним пінцетом;
  9. Зрізати шкірку і подрібнити м'ясо кубиками;
  10. Далі скласти його в блендер або м'ясорубку і пробити в однорідну масу – фарш;
  11. Додати до нього яйце і спеції за смаком, відбити, щоб став ніжніше;
  12. Взяти сковороду, налити в неї масла і прогріти його;
  13. З фаршу сформувати кульки і смажити їх в олії до готовності з усіх сторін;
  14. Після цього перекласти на серветки, щоб прибрали зайве масло;
  15. Закип'ятити сотейник з водою і помістити туди локшину;
  16. Через двадцять секунд злити її на друшляк і промити холодною водою, щоб зупинити процес варіння;
  17. Лимон помити і нарізати його скибочками;
  18. Зелену цибулю нарізати довгими пір'ям, ополоснувши проточною водою;
  19. Розподілити лососеві кульки по тарілках, доповнивши їх локшиною, часточками лимона і зеленню;
  20. Залити компоненти бульйоном і подавати до столу.

Секрети подачі страви

Щоб правильно і красиво подати страву, повторюйте все, що ми вам розповіли. Для початку необхідно викладати сухі інгредієнти, локшину і зелень в тарілку для супу, а потім, прямо при гостях залити це бульйоном. Незвичайне і цікаве видовище виходить.

Є два способи подачі: північна і південна. Суть першої подачі у широкої локшини і великій кількості зеленої цибулі. Друга ж подача знаменита своєю солодкістю, прянощами і різними травами. Сьогодні ми представили вам обидва випадки – один південний рецепт і два північних. Сподіваємося, вам сподобається!

Корисні поради

Щоб пластинки для яловичого супу було простіше нарізати, можна помістити м'ясо ненадовго в морозильну камеру. Воно підмерзне, і буде різатися набагато легше.

Під час приготування рибного фаршу, у вас може вийти несподівано рідка маса. Щоб загущатися її, додайте трохи рисового борошна або, навпаки, яєць або води, щоб зробити фарш рідині.

Якщо у вас немає часу готувати локшину, то її можна просто залити окропом, як локшину швидкого приготування. Дати настоятися їй три-чотири хвилини, потім злити окріп і промити локшину.

Щоб фарш був по-справжньому ніжним і дійсно легким, повітряним, обов'язково відбийте. Для цього просто потрібно взяти в руки масу і силою кинути її назад в миску. Вона буде битися об стінки ємності і це виб'є з нього все повітря, зробивши масу набагато ніжніше.

Нехай в'єтнамський суп Фо готується довго, але коли ви спробуєте, ви зрозумієте, що він дійсно варто того. Тим більше, що більшу частину часу ви просто чекаєте, щоб зварився бульйон. Так що, вважайте, суп готується сам, поки ви займаєтеся своїми домашніми справами. Смачно, яскраво, незвично і так оригінально, що не можна упустити. Якщо не вірите, то є тільки один спосіб – перевірити. Приємного апетиту!

Що ще почитати: