07 март 2019 1 875

Як приготувати гречану локшину з овочами

Незвичайна гречана локшина – улюблениця японців. А тепер її полюбили і в пострадянських країнах. Приготувати його можна досить швидко. Головна умова – велика і глибока сковорода, щоб у ній перемішувати всі складові цього колоритного страви.

Кулінарна довідка

Гречану локшину японці називають «соба». Деколи під такою назвою вона і продається у відділах «все для суші». Поруч можна знайти і таку ж тонку пшеничне локшину, обидва види схожі на спагетті.

У гречаної локшини практично той же склад вітамінів, макро - і мікроелементів, що і в самій гречці. При цьому зберігається те ж кількість вуглеводів, білків і жирів. Просто всіма улюблена гречка постає в новому форматі, зручному для поїдання паличками.

Соба вимагає менше часу на готування, її важливо залишати в стані «аль денте». Тобто проварювати до м'якості її не потрібно, вона повинна зберігати свою форму. Так вона не розлізеться при перемішуванні в сковороді.

В цілому, з такої локшини можна приготувати самі різні східні страви. Вийде щось середнє між вуличною китайської локшиною та італійської ресторанної пастою. У будь-якому випадку, це корисно для шлунка, дуже апетитно і просто.

Гречана локшина з куркою і овочами
Інгредієнти Кількість
гречаної локшини - 430
моркви - 1 шт.
масла рослинного - 20 г
курячого філе - 1 шт.
масла вершкового - 20 г
солодких перців - 2 шт.
огірка - 1 шт.
лука - 1 шт.
соусу соєвого - 40 мл
кунжуту - 30 г
Час приготування: 40 хвилин Калорійність на 100 грам: 187 Ккал

Процес:

  1. Локшину зварити, як написано в інструкції, потім додати вершкове масло і перемішати;
  2. Очищену цибулину нарізати півкільцями і відправити підсмажуватися на соняшниковій олії;
  3. Куряче філе порізати на шматочки і додати до цибулі, перешкодити;
  4. Моркву почистити, ножем нарізати соломкою;
  5. Солодкі перці звільнити від насіння і плодоніжок, нарізати пір'ям, досить тонкими. Разом з морквою, додати їх в сковороду до курки;
  6. Обсмажувати все разом, потрібно, щоб морква стала м'якою. Додати сюди ж локшину;
  7. Обсмажувати протягом п'яти хвилин, після чого влити соєвий соус і додати кунжут, перемішати, накрити кришкою. Ще дати постояти на вогні п'ять хвилин. Розкласти по тарілках;
  8. Огірок вимити і нарізати невеликими брусочками, додати прямо тарілці до інших інгредієнтів.

Покроковий рецепт

  • 70 г гречаної локшини;
  • 15 г кунжуту;
  • 40 г болгарського перцю;
  • 70 г цукіні;
  • 3 печериці;
  • 1 лист китайської капусти;
  • 1 зубок часнику;
  • 45 мл соєвого соусу;
  • 2 пера зеленого цибулі.

Час – 25 хв.

Калорійність – 83 ккал/100 р.

Гречана локшина з овочами готується таким чином:

  1. Болгарський перець помити, звільнити від насіння, білих стінок і плодоніжки. Порізати крупною соломкою;
  2. Вимиті печериці нарізати маленькими шматочками;
  3. Цукіні помити і нарізати півкільцями;
  4. Всі три інгредієнти висипати в сковороду і обсмажити їх, можна додати ложку кунжутного масла. Заважати постійно, вогонь повинен бути великим;
  5. Лист капусти вимити і нарізати його смужками, не занадто довгими;
  6. Гречану локшину слід зварити по інструкції, а потім дати їй стекти;
  7. Зелену цибулю вимити і нашаткувати;
  8. Очищену головку часнику нарізати тонкими кільцями;
  9. Цибулю, часник і капусту потрібно додати до овочів на сковороді, все перемішати і обсмажити протягом трьох хвилин;
  10. Потім перекласти сюди локшину залити все соєвим соусом, присипати кунжутом і перемішати. Зняти з вогню;
  11. Перекласти в тарілку і подавати з яйцем або додатковою порцією кунжуту.

Соба з яловичиною та овочами

  • 7 мл кунжутного масла;
  • 7 мл устричного соусу;
  • 240 г гречаної локшини;
  • 170 г яловичини;
  • 5 г кукурудзяного крохмалю;
  • 80 г печериць;
  • 0,5 шт червоної цибулі;
  • 2 моркви;
  • 55 мл соєвого соусу;
  • 1 солодкий перець;
  • 1 пучок зеленої цибулі;
  • 3 р соусу чилі з часником;
  • 5 г тростинного цукру;
  • 7 мл рисового оцту.

Час – 1 год 30 хв.

Калорійність – 154 ккал/100 р.

Алгоритм дій:

  1. Яловичину відварити у воді з сіллю і іншими спеціями;
  2. У маленькому соуснику потрібно змішати рисовий оцет, устричний соус, соєвий соус, цукор і соус чилі, відставити убік;
  3. Локшину відварити у воді без спецій чотири хвилини, після чого її потрібно перемішати з кунжутним маслом і теж відставити в сторону;
  4. М'ясо обсипати кукурудзяним крохмалем зі всіх сторін;
  5. Болгарський перець помити і почистити, порізати брусочками;
  6. Очищену цибулину нашаткувати;
  7. У великій сковороді розігріти трохи олії, покласти сюди вимиті гриби і на великому вогні обсмажувати їх до появи золотого кольору;
  8. Потім в сковороду додати болгарський перець і цибулю, розмішати;
  9. Моркву порізати дрібною соломкою;
  10. Коли в сковороді всі інгредієнти стали м'якими, потрібно додати моркву, перемішати;
  11. М'ясо порізати на шматочки і перекласти його в бік, постійно заважати з іншими продуктами на тому ж сильному вогні;
  12. Додати локшину і залити все соусом, готувати, поки весь соус не вбереться;
  13. Цибуля зелена помити і нашаткувати, присипати їм страву перед подачею зверху.

Гречана локшина зі свининою та овочами

  • 40 мл оливкової олії;
  • 340 г свинини;
  • 2 зубки часнику;
  • 1 цибулина;
  • 160 г гречаної локшини;
  • 1 цукіні;
  • 35 мл соєвого соусу;
  • 3 болгарських перцю різного кольору.

Час – 50 хв.

Калорійність – 151 ккал/100 р.

Порядок дій:

  1. По інструкції зварити локшину, у воду сіль додавати не потрібно;
  2. М'ясо нарізати великими брусочками. Їх потрібно обсмажити на оливковій олії приблизно десять хвилин, вогонь середній;
  3. Витягнути з сковороди м'ясо, а замість цього покласти очищену і нашатковану цибулину;
  4. З часнику зняти лушпиння, пропустити його через давильню до цибулі, додати трохи олії і перешкодити. Дочекатися появи золотистого кольору;
  5. Цукіні помити і порізати соломкою;
  6. Всі перці звільнити від плодоніжки з насінням, нарізати їх пір'ям. Разом з цукіні додати в сковороду і перешкодити;
  7. Ще через десять хвилин повернути м'ясо на сковороду;
  8. Додати локшину, влити соєвий соус, перешкодити, накрити кришкою. Витримати п'ять хвилин, після цього розкласти на порції. За бажанням присипати кунжутом.

Випічка з дріжджового тіста — наша колекція смачних рецептів на всі випадки життя.

Як приготувати цікавий суп без м'яса — добірка рецептів з покроковими рекомендаціями.

Як приготувати салат з чорної редьки — фото-рецепти.

Приготування події з креветками

  • 8 королівських креветок;
  • 75 г гречаної локшини;
  • 1 невелика морква;
  • 1 стебло селери;
  • 125 г стручкової квасолі;
  • 1 солодкий перець;
  • 45 мл соєвого соусу;
  • 4 печериці;
  • 60 г паростків квасолі.

Час – 35 хв.

Калорійність – 176 ккал/100 р.

Як приготувати гречану локшину з овочами і креветками:

  1. Локшину відварити і промити під холодною водою;
  2. Креветки розморозити, прибрати з них вологу, обдати соєвим соусом. Якщо є, додати приправу для риби. Дати постояти пару хвилин;
  3. За цей час очищену моркву потрібно порізати соломкою;
  4. Гриби помити і розрізати на кілька частин;
  5. Селера вимити, відрізати верхівку і частина біля основи, порізати на кільця, не надто дрібно;
  6. Перець почистити від насіння, білих стінок і плодоніжки, нарізати брусочками;
  7. У сковороді на оливковій олії обсмажити паростки золотий квасолі;
  8. Стручкову квасолю розморозити, якщо потрібно, опустити в окріп на п'ять хвилин. Витягнути і додати до паростків квасолі на сковороді;
  9. Через дві хвилини додати селеру, моркву, гриби і перець, все перемішати;
  10. Креветки потрібно опустити в окріп на одну хвилину. Вони повинні поміняти колір. Витягнути і перекласти в сковороду до решти продуктів;
  11. Додати соєвого соусу, перекласти сюди ж локшину, дати протомиться кілька хвилин. Подавати негайно.

Рецепт приготування гречаної локшини з овочами і соусом теріякі

  • 60 мл соєвого соусу;
  • 30 мл соку апельсина;
  • 15 мл рисового оцту;
  • 3 г кукурудзяного крохмалю;
  • 7 г меду;
  • 2 зубчики часнику;
  • 1 болгарський перець;
  • 140 г печериць;
  • 220 г стручкової квасолі;
  • 1 морква;
  • 180 г гречаної локшини;
  • 25 мл оливкової олії;
  • 20 г кунжуту.

Час – 1 год 10 хв.

Калорійність – 139 ккал/100 р.

Інструкція по приготуванню:

  1. У невеликій сотейник влити соєвий соус, апельсиновий сік, оцет рисовий, мед. Додати крохмаль, перешкодити, поставити на плиту;
  2. Суміш на маленькому вогні підігрівати, поки мед і крохмаль не розчиняться;
  3. Часник почистити від луски і дрібно порубати, додати в сотейник;
  4. Соус постійно заважати, поки він не придбає густоту, приблизно, як у кефіру. Додати сіль та інші спеції за смаком, вимкнути вогонь. Це соус теріякі;
  5. У болгарського перцю витягнути плодоніжку з насінням, білі стінки зрізати, вимити плід, порізати його великими перами;
  6. Печериці помити, витягнути весь сміття, паперовою серветкою прибрати всю вологу;
  7. Гриби потрібно нарізати на довільні шматочки або слайсами;
  8. Стручкову квасолю розморозити, якщо потрібно. Порізати її на дві-три частини;
  9. Морква помити, зчистити шкірку і натерти її терткою для корейської моркви. Можна просто порізати дрібною соломкою;
  10. Гречану локшину відварити протягом десяти хвилин;
  11. У глибокій сковороді (або воке) розігріти олію, після чого обсмажити в ньому печериці до золотого кольору;
  12. Потім сюди ж додати перець моркву і стручкову квасолю, перемішати;
  13. Додати спеції і обсмажити всі разом десять хвилин;
  14. Ретельно промити готову локшину, додати до овочів на сковороді, сюди ж влити соус теріякі і перемішати. Прогріти протягом хвилини і зняти з вогню;
  15. Кунжут прожарити на сковороді без олії;
  16. Розкласти локшину з овочами по тарілках, присипати зверху кунжутом. За бажанням, можна додати перець чилі або пір'я цибулі.

Корисні поради

Насправді, вибір овочів для гречаної локшини залежить тільки від власних уподобань. Однак, огірки і помідори краще додавати вже в самому кінці, перед подачею. У сковороду їх не кладуть, щоб огірки не втратили свіжий вигляд, а помідори зберегли свою форму.

Таким же чином можна додати в блюдо яйця. Воно стане набагато ситніше і буде дешевше, ніж з м'ясом. Можна додати звичайну квасолю замість стручкової, причому навіть консервовану.

Гречана локшина не любить важких соусів, наприклад, сирних, сметанних, томатних. Їй до смаку всі східні. Наприклад, соєвий соус або бальзамічний. Так що не варто готувати цю локшину під соусами болоньєз або іншими італійськими, вона просто не витримає їх вага і втратить свій смак.

А ось додавання спецій зіграє тільки в кращу сторону. Наприклад, можна додати трохи свіжого імбиру, а можна і маринованого. Додавання чилі сподобається чоловічій половині. Можна навпіл додати чорний і червоний перець горошком: перший дасть гостроту, а другий – солодкість. Обидва цих присмаку дуже добре поєднуються з гречаною локшиною.

З приготуванням події з овочами впорається навіть новачок. У процесі готування можна відчути себе справжнім шеф-кухарем або кулінаром з в'єтнамських вуличок, які постійно заважають соковиті овочі у великій сковороді. І запах стоїть незвичайний! Це варто спробувати приготувати навіть на романтичну вечерю. Гречана локшина з овочами завжди виглядає дуже презентабельно.

Що ще почитати: