26 март 2019 4 144

Як готувати і правильно їсти пельмені з оцтом

Несправедливо забутий, але цікавий і незвичайний соус до пельменів вийде з оцтом. Яскравий смак, сильний. І варіативний: можна створити кілька прекрасних заправок на базі одного нескладного рецепта.

Як розвести оцет для пельменів: пропорції

Точного і класичного рецепту немає. Або він був загублений. Але можна застосувати той, який досить популярний на даний момент. Оптимальна пропорція 1:3, де 1 частина оцту, 3 частини масла. Для базового рецепта необхідні:

  • 1 ст. ложка оцту;
  • 3 ст. ложки рослинної олії;
  • перець і сіль.

Оцет краще брати 6%. Але, з огляду на смакові уподобання, можна вибрати як 9% (тоді смак вийде гостріше), так і 3% (в цьому випадку смак буде м'якше). Якщо в наявності є тільки есенція 70%, то її потрібно розвести до необхідного стану. У цьому допоможе таблиця, наведена нижче:

Необхідна концентрація Есенція 70%
3% 1 частина 70% + 22 частини води
6% 1 частина 70% + 10,5 частин води
9% 1 частина 70% + 7 частин води

Якщо під рукою немає мірних ложок, то можна скористатися чайній або кавовій.

Готувати такий оцтовий соус легко і швидко. Зробити його можна, поки пельмені варяться.

Базовий рецепт пельменів
Інгредієнти Кількість
пельмені - 400 г
вода - 1,5 л
сіль - 2/3 ч. ложки
чорний перець горошком - 2-4 шт.
лавровий лист - 2 шт.
Час приготування: 15 хвилин Калорійність на 100 грам: 520 Ккал

У каструлю налити води, дочекатися закипання. Опустити пельмені. Акуратно відразу ж перемішати, щоб не злиплися. Посолити, покласти перець і лавровий лист. Варити на середньому вогні, періодично перемішуючи. Вийняти шумівкою або злити воду через друшляк. Перець і лаврушку прибрати. Розкласти по тарілках.

Ємність, в якій змішуються інгредієнти, повинна бути скляної, керамічної або фарфоровому. Масло краще брати соняшникова рафінована. Інші види масел мають явний присмак. Він може перебити смак оцту і спецій. Якщо даний факт не лякає, то можна використовувати будь-яке масло. Ті, хто не любить смак «живого» соняшникової олії, можуть замінити його простий фільтрованої або кип'яченою водою. Перець і сіль додаються за смаком. Не слід забувати, що пельмені містять трохи солі, так і при варінні багато додають цю приправу в воду. Перцю на кінчику ножа.

У ємність додати оцет (вже розведений), рослинне масло (або воду) перець і сіль. Перемішати. Дати постояти пару хвилин. Оцтова заправка готова!

Як їдять пельмені з оцтом

Готові відварені пельмені викласти на тарілку. Окремо в невеликій ємності подати оцет. Є слід, занурюючи кожен пельмень в миску з соусом.

Важливо знати, що якщо соус готувався з маслом, то соус не вийде однорідним: масло і оцет не змішаються. Це нормально. Тому, щоб повністю відчути смак соусу, пельмень слід повністю занурювати, щоб всі інгредієнти його обволакивали.

Пиріг з капустою на швидку руку — рецепти смачною, домашньої випічки.

Як правильно приготувати смажені пиріжки зі щавлем. Варіанти солодкою або солоною начинки в нашій статті.

Спробуйте приготувати неймовірно смачний салат із чорносливу з горіхами — рецепт тут.

Соус з оцтом і гірчицею

Для любителів гострих, сильний соусів, можна приготувати оцтову заправку з гірчицею. Робиться вона на основі базової. У ті ж інгредієнти додається 1 частина гірчиці, тобто 1 ст. ложка гірчиці без гірки. За кількістю її повинно бути стільки ж, скільки і оцту. Перемішати до однорідного стану. Дати постояти. Після чого ще раз перемішати і можна використовувати.

Заправка для пельменів з оцтом і часником

Ще один варіант для любителів погостріше – соус з оцтом і часником. У базовий варіант додається половина невеликого зубчики часнику. Кількість вказана для 1 ст. ложки оцту, 3 ст. ложок олії. Часник ретельно пропустити через часникодавку, контролюючи, щоб вийшла однорідна маса, без шматочків. Розтерти отриману часникову кашку з готовим оцтовим соусом. Відразу можна насолоджуватися смаком.

Рецепт сметанного соусу для пельменів

З оцтом можна отримати і більш ніжний на смак соус. Для цього підійде сметана. У даному рецепті масло слід виключити. Рецепт оцтової заправки зі сметаною буде виглядати таким чином:

  • 1 ст. ложка оцту;
  • 2 ст. ложки сметани;
  • перець і сіль.

Далі за схемою: перемішати, дати пару хвилин настоятися.

Корисні поради

  • не варто давати такий соус дітям. Навіть на основі 3% оцту – все-таки він надто сильний для дитячого харчування;
  • для смаку можна додати, дрібно порубавши зелень: базилік, петрушку, кріп, кінзу. Окремо або всі разом, за бажанням. Для кількості, зазначеної в базовому рецепті, буде достатньо всього 2-3 гілочки;
  • замість масла або простої води можна додати воду, в якій пельмені варилися;
  • можна не мочати кожен пельмень в соус, а полити їм всю порцію;
  • не рекомендується робити велику кількість такого соусу. Багато його не вдасться з'їсти, а смачний він тільки коли свіжий. Кількості, зазначеної в базовому рецепті цілком вистачить для однієї людини на один прийом їжі.

Соус, яким би смачним був, лише доповнює основний продукт. Тому важливо вибрати пельмені хорошої якості, а ще краще, зробити їх самостійно.

Що ще почитати: