18 апрель 2019 2 264

Як можна самостійно з 70% оцту зробити 9 процентний

На кухні у кожної господині знайдеться пляшка з оцтом, а можливо і декілька з різними видами. Це не дивно, оскільки він широко використовується в кулінарії для створення різних заправок для салатів і соусів, під час консервації заготовок на зиму і навіть для додання пухкості деяких видів тіста.

Крім приготування їжі, оцет також використовується в побуті, наприклад, для усунення неприємного запаху в холодильнику або накипу в чайнику. У цій статті ви дізнаєтеся, як з 70% оцту зробити 9 відсотковий. Але для початку поговоримо трохи про його видах.

Різновиди есенції

Оцет є продуктом, одержуваним у результаті природного скисання соків різних фруктів або сухих виноградних вин. Існує багато різних видів даної есенції, практично в кожній країні виробляють свою різновид, яка найбільш затребувана в кухні даного регіону.

Найбільш поширеними вважаються такі види оцту:

  1. Білий винний – приготований в результаті переробки білих сортів вин. Його відмітна особливість приємний пікантний смак;
  2. Червоний винний, який відповідно є результатом переробки червоного вина (мальбек, каберне, мерло). Набагато рідше зустрічається рожевий винний оцет;
  3. Бальзамічний – це найдавніший різновид, технології виробництва якого вже більше тисячі років. Завдяки настаиванию в спеціальних дерев'яних бочках у нього темний колір, тягуча консистенція і м'який насичений смак;
  4. Хересовый — найдорожчий, оскільки процес приготування більш тривалий, а в якості вихідного продукту використовується дороге вино з винограду сорту Паломіно Вино;
  5. Яблучний – має гарний бурштиновий колір і островато-кислий смак. Сировиною для його виробництва служить сидр або яблучні макухи;

Також в кулінарії застосовуються рисовий винний, кокосовий і солодовий види оцту.

Як правильно розводити оцет

Оскільки концентрована оцтова есенція і навіть розбавлений столовий оцет часто стають винуватцями опіків і отруєнь, тому дуже важливо правильно розводити есенцію до потрібної концентрації, дотримуючи всі правила техніки безпеки:

  1. Завчасно підготувати достатню кількість холодної фільтрованої питної води;
  2. Не вживати їжу і не пити ніякі напої під час роботи з агресивною рідиною;
  3. Використовувати для вимірювання необхідної кількості води і оцту тільки мірні склянки, а не столові ложки та інші підручні ємності. Тим більше не розводити «на око»;
  4. Якщо в процесі крапля розведеної або концентрованої рідини потрапить на шкіру або в очі, терміново потрібно промити це місце великою кількістю води;
  5. Оскільки кислота дуже швидко випаровується, то її і готовий розчин треба зберігати в щільно закритій тарі без доступу сонячного світла.

Був 70% — став 9 процентний

Як з 70% оцту зробити 9 процентний? В кулінарних рецептах часто вказується необхідна кількість оцтової кислоти 9% концентрації, яке необхідно взяти. Оскільки ці значення невеликі, то не варто відразу розводити всю пляшку 70% есенції. Можна приготувати задану кількість речовини, скориставшись наступною формулою:

Е=(Доуу)/ДоЕ,

де Е – необхідна кількість есенції;

Дов – необхідна концентрація оцту;

Проу – необхідний обсяг готового розчину;

ДоЕ – концентрація есенції.

Наприклад, якщо за рецептом потрібно 100 мл дев'яти процентного оцту з 70% концентрованої есенції, то підставивши у формулу дані, отримаємо:

Е=(Доуу)/КЕ=(9*100)/70=13.

Це означає, що потрібно взяти 13 мл 70% оцту і долити решту холодною питною водою. Таким способом можна приготувати будь-яку кількість оцту будь-якої концентрації і з будь-якого вихідного сировини.

Як отримати 9% оцет з есенції різної концентрації

Часто застосовуваний для приготування різних маринадів в консервуванні 9% оцет можна приготувати не тільки з 70% есенції, але і з розчинів іншої концентрації.

Якщо концентрація есенції була дорівнює 80%, то на одну її частину знадобиться води у вісім разів більше для отримання 9% розчину.

На одну одиницю обсягу 70% оцтової есенції потрібно сім одиниць води, щоб одержати розчин потрібної концентрації.

У випадку з 30% есенцією це співвідношення буде 1 до 2, тобто на 50 мл оцтової кислоти потрібно буде взяти 100 мл води.

a href=»#deletetag#/retsepty-blyud/vy-pechka/testo-dlya-kulichej-na-pashu.html»>Яким має бути тісто для пасок — візьміть на замітку наші поради допоможуть вам зробити смачну випічку до свята.

Читайте як приготувати соковиту курочку в панірувальних сухарях в нашій статті.

Грибний соус з печериць з грибами — відмінне доповнення до будь-якої страви.

Мірна таблиця

Оскільки в кулінарії, косметології та побуті використовуються рідини різної концентрації, то багатьом господиням стане незамінною помічницею мірна таблиця, яка підкаже, скільки потрібно води і вихідного продукту для отримання необхідного розчину.

Вихідна концентрація оцтової есенції Скільки на одну частину води потрібно взяти оцтової есенції вихідної концентрації, щоб отримати оцет
3% 5% 6% 9% 10% 30%
80% 25,5 15 12 8 7 1,5
70% 22 13 10,5 7 6 1
30% 9 5 4 2 2

Не зайвим буде ще раз звернути увагу на те, що робота з концентрованої оцтової кислотою вимагає особливої обережності. Небезпека представляє не тільки сама рідина, але і її пари, які при вдиханні можуть викликати опіки слизових оболонок дихальних шляхів.

Зберігати розчин оцтової кислоти в будь-якій його концентрації потрібно в місці, яке залишиться недосяжним для дітей, і ні в якому разі не використовувати оцет в нерозведеному вигляді.

Що ще почитати: