09 апрель 2019 1 773

Як легко приготувати смачні котлети без м'яса

Спочатку котлетою називався пожаренный шматок м'яса зі спеціями, але сьогодні – це маленький биточек з меленого м'яса або крупи. Рецепти котлет з картоплі та різних круп підійдуть для поста або «економних» днів

Покроковий рецепт картопляних котлет
Інгредієнти Кількість
пюре з картоплі - 400 г
масло - 20-30 г
яйце - 1 шт.
сухий кріп - 2 ст. л
сметана малої жирності - 30 мл
соняшникова олія - для обсмажування
борошно - 50 г
печериці смажені - 200 г
Час приготування: 60 хвилин Калорійність на 100 г: 180 Ккал

Котлети з картоплі відрізняються від зраз тим, що не містять начинки. Але це не робить їх менш смачними, навпаки, це блюдо дуже поживно і чудово поєднується з будь-яким овочевим салатом.

  1. На таку кількість картопляного пюре потрібно 4-5 картоплин. Зварити їх звичайним способом і потовкти. Можна блендером пюрировать. У готове картопляне пюре кинути масло (воно повинно бути теплим);
  2. Злегка його остудити і приступати до формування фаршу;
  3. Кріп (можна замість сухого подрібнити свіжий з допомогою ножа або блендера) додати до пюре. При бажанні можна додати натертого сиру;
  4. Печериці заздалегідь посмажити. Їх завжди можна замінити маринованими, тоді котлети будуть мати зовсім інший, більш пікантний смак;
  5. Заважати всі інгредієнти так, щоб вийшла густа маса, що нагадує тісто;
  6. Борошно можна не додавати в пюре, а вмочати в неї після вже готові котлети;
  7. Поставити поряд з тестом тарілочку з водою і перед формуванням кожної котлети змочувати руки там;
  8. Мокрими руками брати трохи тіста і формувати коржі або кульки;
  9. Відразу смажити котлети, але при бажанні можна зробити для них яєчний кляр;
  10. В розпеченому на сковороді олії обсмажувати котлети з двох сторін під кришкою. Як тільки вони стануть золотими – знімати з вогню.

Котлети з вівсянки без м'яса

Такий варіант биточків підійде для літніх днів, коли хочеться чогось смачного, але не хочеться навантажувати шлунок. Вівсянка позитивно впливає на процес травлення, очищає шлунково-кишковий тракт від токсинів, тому такі котлети не тільки смачні, але й надзвичайно корисні.

Продукти:

  • вівсянка – 150 гр;
  • окріп — 1 ст.;
  • яйце;
  • головка цибулі;
  • морквина;
  • спеції за смаком;
  • олія для обсмажування;
  • подрібнені в кавомолці вівсяні пластівці для панірування.

Витрачений час: 40 хвилин.

Калорії: 124.

  1. Вівсяну кашу зварити (якщо використовуються пластівці, то їх просто настояти 30-40 хвилин в окропі) під кришкою;
  2. Використовувати вже остигнула кашу;
  3. Овочі почистити і помити;
  4. Цибулю нарізати кубиками, а моркву подрібнити на крупній тертці;
  5. Спасерувати овочі на рослинному маслі до м'якого стану;
  6. Додати смажені овочі до пластівців;
  7. Вбити яйце, а потім фарш заправити спеціями за смаком. Можна використовувати готові приправи для м'яса або просто сіль і трави;
  8. Приготувати тарілку з паніровкою;
  9. Ложкою набирати фарш і формувати в тарілці з пластівцями котлети;
  10. Нагріти рослинне масло і смажити в ньому биточки з обох сторін;
  11. Оскільки продукти вже попередньо піддавалися термічній обробці, то котлети не вимагають гасіння. А їх можна їсти і в гарячому і холодному вигляді з овочами або будь-яким гарніром.

Гречані котлети

В народі такі котлети називаються гречаниками, вони популярні в українській кухні. Готувати їх можна зі свіжої каші або використовувати залишки вчорашнього гарніру. Гречана каша дуже корисна, тому котлети з неї смачні і поживні, а також рекомендуються хворим гастритом та іншими шлунковими захворюваннями.

Склад:

  • гречка – 200 гр;
  • гриби свіжі – 300 гр;
  • цибуля – 1 шт.;
  • морква – 1 шт.;
  • часник – 2 зуб.;
  • листя петрушки – 100 гр;
  • хліб – 100 гр;
  • перець духмяний – ½ ч. л;
  • панірувальні сухарі для обвалювання;
  • сіль за смаком.

Необхідний час: 55 хвилин.

Калорійність: 180 калорій.

  1. Крупу очистити від сміття і зварити в прісній воді;
  2. Остудити до тієї температури, при якій буде комфортно формувати котлети;
  3. Гриби промити і сжарить. Робити це на сухій сковороді;
  4. Цибулю і моркву подрібнити;
  5. Хліб (краще всього використовувати житній або висівковий) покришити і залити водою так, щоб вона злегка його покривала;
  6. З допомогою блендера перетворити кашу, овочі, хліб та інші інгредієнти у фарш;
  7. Додати спеції і добре вимісити до однорідності;
  8. Панірувальні сухарі висипати в блюдце, брати вологими руками фарш, формувати биточки і обкачувати у сухарях;
  9. Масло розжарити на сковороді, викладати в нього котлети з гречки і смажити до рум'яності;
  10. Подавати з гарніром або салатом. Можна їсти холодними і гарячими.

Котлети з хліба без м'яса

Хлібні котлети підійдуть для часі Великого посту або просто для будь-якої жінки, яка сидить на дієті. Таке блюдо відрізняється малими калоріями, але добре втамовує голод.

Продукти:

  • хліб білий – 200 гр;
  • яйця – 5 шт.;
  • олія слив. – 50 гр;
  • петрушка – 100 гр;
  • молоко – ½ ст.;
  • сухарі – 2 ст. л;
  • маргарин – для смаження;
  • спеції.

Витрачений час: 25 хвилин.

Калорії: 140.

  1. Хліб поламати на шматочки і залити молоком так, щоб воно повністю покривало шматочки;
  2. Дати набрякнути (п'ять-десять хвилин);
  3. Зварити круто 3 яйця;
  4. Варені яйця подрібнити і додати до хліба;
  5. Пюрировать хлібну масу блендером;
  6. Вбити до фаршу сирі яйця, потім додати спеції і подрібнену зелень;
  7. Формувати коржі з фаршу і панірувати в сухарях;
  8. Розтопити на сковороді маргарин і обсмажити на ньому биточки з двох сторін;
  9. 50 грам масла розтопити і полити котлети при подачі. Подавати з овочевим салатом.

Як приготувати смачну варену ковбасу в домашніх умовах читайте в нашій статті.

Приготування домашнього твердого сиру трохи клопітно, але, повірте воно того варте. Рецепти тут.

Салат з брокколі і помідорами — ми зібрали кілька цікавих рецептів цього корисного і низькокалорійного страви.

Сочевичні котлети

Сочевиця давно відома своїми корисними властивостями. З неї готують все – від супів до гарнірів і навіть роблять котлети! Як відомо, є зелена і червона сочевиця, які відрізняються за своїми властивостями і характеристиками під час готування. Для котлет краще всього брати зелену сочевицю, тому що вона краще зберігає форму.

Інгредієнти:

  • олія оливкова для смаження;
  • сочевиця – 1 ст.;
  • цибуля – ½ шт;
  • часник — 1 зуб.;
  • спеції;
  • борошно — 2,5 ст. л;
  • великі панірувальні сухарі.

Час приготування: 40 хвилин.

Калорії: 202.

  1. Зварити сочевицю до готовності, дотримуючись інструкції на упаковці (зелена зазвичай вариться 30 хвилин);
  2. У кашу додати дрібні кубики цибулі, подрібнений в пресі часник і бажані спеції;
  3. Пюрировать масу блендером. Пюре не повинно бути надмірно рідким, поетом блендером працювати не більше 3 хвилин;
  4. У фарш всипати борошно;
  5. Перемішати до однорідності і приготувати панірування;
  6. Формувати овальні котлети і панірувати їх;
  7. Паніровку можна використовувати будь-яку: борошно, сухарі, рисові пластівці або яйце;
  8. Смажити на олії під кришкою до рум'яності.

Котлети з макаронів

Продукти:

  • спагетті – 0,4 кг;
  • яйця – 2 шт.;
  • сметана — 4 ст. л;
  • петрушка, подрібнена за смаком;
  • сіль – ½ ч. л;
  • олія для обсмажування;
  • перець мелений запашний – ½ ч. л.

Необхідний час: 55 хвилин.

Калорії: 250.

  1. Зварити спагетті до готовності, дотримуючись рецептом на упаковці;
  2. Вбити до них одне яйце, спеції, додати подрібнену зелень і половину сметани;
  3. Добре перемішати всю масу, щоб сметана і зелень рівномірно розподілилися по макаронів;
  4. Вбити час, що залишився яйце і сметану;
  5. Змішати всі ще раз;
  6. Залишити фарш на 15 хвилин, щоб макарони наїлося сметаною і яйцем. Вони трохи розбухнуть і стануть більш клейкими, що допоможе формувати з них котлети;
  7. Формувати котлети і обсмажувати по кілька хвилин з кожного боку;
  8. Відкинути на сито, щоб видалити залишки жиру.

Рецепт овочевих котлет

Овочеві котлетки дуже смачні, якщо використовувати для їх приготування самі різні овочі. Подавати їх можна зі сирним або сметанним соусом.

Склад:

  • картопля – 180 гр;
  • морквина;
  • селера – 1 корінь;
  • листя капусти – 200 гр;
  • часниковий порошок – 1 ст. л;
  • пір'я цибулі – 50 гр;
  • манка – 6 ст. л;
  • сир — 80 гр;
  • сіль, перець – за смаком;
  • коріандр і паприка мелені – по щіпці.

Час приготування: 50 хвилин.

Калорії: 120 калорій.

  1. Всі овочі підготувати і відварити до м'якості;
  2. Відкинути їх на друшляк і остудити;
  3. Пюрировать блендером;
  4. Часниковий порошок разом з яйцем, спеціями і манкою додати до овочів;
  5. Перемішати;
  6. Додати натертий сир і порізану цибулю;
  7. Перемішати все до однорідної маси;
  8. Дати фаршу настоятися 15 хвилин;
  9. Формувати кульки і смажить їх на сковороді або готувати в проварки.

Корисні поради

Щоб котлети без м'яса вийшли соковитими і смачними, слід:

  1. Вибирати тільки свіжі продукти;
  2. Для того, щоб фарш не розвалювався на частини, слід його довше вимішувати або збільшувати кількість яєць та борошна;
  3. Щоб блюдо було корисне – готувати його слід в пароварці або смажити на воді замість масла;
  4. Урізноманітнити страва допоможе смачна, соковита підливою зі сметани або томатної пасти;
  5. Додатково котлети можна гасити, але робити це слід обережно, щоб вони не розвалилися в процесі.

Котлети без м'яса не менш смачні, ніж з додаванням м'ясного фаршу. Просто слід правильно підібрати спеції та інгредієнти. Ці биточки дуже корисні для кишечника і шлунка, тому їх варто їсти під час дієти і розвантажувальних днів.

Що ще почитати: