04 апрель 2019 47

Як можна зробити вино з яблук в домашніх умовах

Хто один раз спробував сидр, не зможе залишитися байдужим до цього легкому, приємному, з невеликою кислинкою напою. А якщо пощастило скуштувати домашній сидр, то купувати його більше ніхто не стане. Адже приготований своїми руками з домашніх яблук цей напій назавжди залишиться алкогольних фаворитом.

Домашнє вино добре тим, що його фортеця і солодкість можна регулювати на свій власний смак. Готувати його досить просто, головне вибрати підходящий рецепт і суворо його дотримуватися.

Нюанси виготовлення

Як і будь-який інший алкогольний напій, яблучний сидр має свої нюанси виготовлення. Звичайно, яблучне вино готувати досить просто, проте слід заздалегідь підготуватися до цього процесу і знати його основні етапи та особливості.

Для приготування домашнього вина з яблук, буде потрібно (крім сировини):

  • соковижималка або м'ясорубка (для найпростішого варіанта терка);
  • дві ємності, де вино буде дозрівати і бродити;
  • трубка для виходу повітря.

Сам процес приготування вина складається з декількох основних етапів:

  1. Підготовка сировини;
  2. Переробка сировини з допомогою соковижималки або м'ясорубки;
  3. Наполягання отриманого соку кілька днів в окремій посудині без кришки;
  4. Прибирання лушпиння з соку;
  5. Додавання цукру;
  6. Бродіння вина в закритих ємностях і виведення зайвої кисню (до 45 днів);
  7. Дозрівання вина (2-4 місяці).

Механічної роботи в цьому процесі не особливо багато, більше часу йде на дозрівання і бродіння вина. Але результат порадує своїм м'яким смаком з приємною кислинкою. Таке натуральне вино не містить шкідливих консервантів і домішок.

Вибір і підготовка сировини

Смак вина завжди (!) залежить від сировини, тому слід приділити особливу увагу відбору яблук і їх підготовці. Плоди поділяються за ступенем зрілості, терміну дозрівання, цукристості й кислотності. Кожен сорт яблук підходить для приготування конкретного сорту вина, тому варто пам'ятати, що:

  • столові вина готуються з кислих сортів;
  • десертні вина – з солодких не кислих сортів, підвищеної цукристості;
  • сухі вина – з падалиці (нестиглих впали сортів).

Ідеальним варіантом для вина стануть яблука, які дозрівають восени і в перший місяць зими, оскільки вони зберігаються довго, на відміну від літніх. Букет можна складати з яблук різних сортів для досягнення особливого смаку, наприклад, на три частини солодких яблук брати 2 частини кислих або навпаки, в залежності від особистих уподобань. Всі ці нюанси слід враховувати на перших стадіях відбору сировини, яка має пройти наступні етапи підготовки:

  1. Відібрати яблука: не червиві, без гнильцы і пошкоджень;
  2. Не мити їх! Досить протерти серветкою або видалити бруд щіткою;
  3. Видалити пошкоджені місця і серцевину ножем;
  4. Яблука подрібнити за допомогою м'ясорубки або соковижималки, в залежності від їх наявності і рецепта. Якщо цих приладів немає, то можна просто натерти на тертці яблука;
  5. Розмістити отриману кашу в бутлі і починати готувати вино.

Процес підготовки сировини не складний. Важливо лише правильно відібрати яблука сорту і кислоті, щоб в результаті отримати ідеальне яблучне вино.

Класичний рецепт
Інгредієнти Кількість
яблука - 10 кг
дистильована вода - 2 л
цукровий пісок - 1,6 кг
Час приготування: 20160 хвилин Калорійність на 100 грам: 130 Ккал

Найпопулярніше і стандартне домашнє вино з яблук не містить нічого крім сировини і цукру. Отриманий результат відносять до столовим винам (їх фортеця – 10-12 градусів). Зберігатися таке вино може до 12 місяців (за умови приготування його з яблук кисло-солодкого осіннього сорту).

  1. Підготувати сировину: відібрати і перебрати яблука, видалити пошкоджені місця і серцевину. Подрібнити їх через м'ясорубку або соковижималку;
  2. Отримане пюре перелити в ємність і вкрити її марлею або тонкою тканиною, яка не пропускає повітря;
  3. Наполягати 3 дні, перемішуючи вміст кожні 8-12 годин;
  4. Через три доби необхідно видалити лушпиння (шкірку);
  5. Влити воду і додати половину цукру;
  6. Всю рідину перелити в окрему ємність для бродіння;
  7. Ємність повинна бути з гідрозатворів або її шийку слід накрити рукавичкою;
  8. По закінченню 4 діб необхідно відкрити гідрозатвор і з допомогою трубки злити 200 мл сусла;
  9. В суслі розчинити ще 400 грам цукру і додати сусло назад у вино;
  10. Закрити затвор і настояти ще 4 дні;
  11. Повторити процедуру з суслом;
  12. Залишити вино бродити при температурі 20-22 градуси (не нижче 18 і не вище 24 градусів);
  13. Як тільки вино перестане бродити (після 40 днів), то затвор перестане булькати (рукавичка здується);
  14. Вилити вино в нову ємність, щільно закрити і настояти;
  15. Кожні пару тижнів слід відокремлювати вино від осаду;
  16. Як тільки напій стане прозорим – розлити по пляшках і відправити в прохолодне місце для зберігання.

Домашній яблучний сидр: простий рецепт

Сидр відрізняється від вина меншою міцністю, а ось його солодкість завжди можна контролювати, додаючи більшу або меншу кількість цукру. Такий напій підійде для вечерь холодною зимою або дружніх посиденьок.

Продукти:

  • яблука – мінімум 7 кг;
  • цукровий пісок – з розрахунку 200 г на 1 кг сировини.

Витрачений час: 7 днів + 70 днів бродіння.

Калорії: 105.

  1. Очистити яблука від бруду і порізати їх на шматки, видалити насіннєві коробки;
  2. Подрібнити до пюреобразного стану за допомогою м'ясорубки або блендера;
  3. Банки для бродіння промити окропом і наповнити пюре (необхідно залишити 1/3 порожнього простору);
  4. Додати цукор;
  5. Горло банок закутати кількома шарами марлі;
  6. Відправити бродити (4 дні) пюре в банках в тепле місце. Зрозуміти, що почалося бродіння можна за з'явилася піні і запахом дріжджів;
  7. Пропустити масу через марлю;
  8. Сік перелити в інші ємкості;
  9. На кожну ємність начепити медичну рукавичку, з діркою в одному пальці;
  10. Залишити сидр бродити в темному місці на 50-70 днів;
  11. По закінченню часу і кінця бродіння (рукавички опаде) – процідити сидр і перелити в пляшки;
  12. Герметично закрити;
  13. Відправити на три місяці в прохолодне приміщення при температурі 12 градусів;
  14. Зберігати такий сидр можна до 2 років.

Приготування домашнього вина з яблучного варення

Щоб не дати пропасти яблучного варення, яке ніхто не з'їв за зиму, можна зайнятися приготуванням з нього вина. Цей рецепт не передбачає використання цукру, тому вино виходить з кислинкою.

Склад:

  • очищена вода — 5 л;
  • родзинки — 100 гр;
  • яблучне варення — 3 л.

Необхідний час: 2 години +1,5 місяця бродіння.

Калорійність: 230 калорій.

  1. Варення дістати з банок і помістити у велику каструлю;
  2. Додати воду і проварити 10 хвилин. Щоб варення не пригоріло необхідно його постійно помішувати;
  3. Прибрати варення з вогню і засудити;
  4. Вимити бутлі для вина;
  5. Розмістити варення в бутлі так, щоб 1/5 ємностей залишалася вільною;
  6. Родзинки рівномірно розподілити по бутлях;
  7. Закрити горлечко ємностей рукавичками або марлею;
  8. Залишити банки бродити на 1,5 місяці в теплому місці;
  9. Рукавички по закінченню бродіння опаде, а напій стане прозорим;
  10. Розлити вино по пляшках.

Як зробити міцне домашнє вино з яблук

Приготувавши вино за даним рецептом, можна отримати міцний напій в 14-15 градусів.

Склад:

  • яблука (кисло-солодкі) – 6 кг;
  • горілка – ¾ склянки;
  • родзинки – 200 гр;
  • цукор – 2 кг 200 гр.

Витрачений час: 2 години + 3 тижні бродіння.

Калорійність: 220 ккал.

  1. Підготовлені яблука подрібнити в пюре;
  2. Родзинки обдати окропом, нарізати дрібними шматочками;
  3. Цукор (2 кг), пюре і родзинки, перемішати;
  4. В бутель з вузьким горлечком помістити пюре і закрити бутель гумовою рукавичкою;
  5. В одному пальці рукавички проколоти дірку. Замість рукавички також можна використовувати гідрозатвор;
  6. Залишити бродити вино на 3 тижні;
  7. Після 3 тижнів сусло процідити;
  8. Всипати в сусло цукор, що залишився і залишити настоюватися в окремій закритій пляшці;
  9. Через 10 днів додати до сусла горілку, добре збовтати і розлити по пляшках;
  10. Залишити вино дозрівати на пару місяців.

Читайте як приготувати твердий сир в домашніх умовах за нашими рецептами.

Рис з креветками — популярне блюдо, яке можна приготувати різними способами. Виберіть свій улюблений рецепт.

Візьміть на замітку рецепт гострого, пряного й ароматного м'яса по-грузинськи. Рецепт тут.

Рецепт десертного вина в домашніх умовах

М'яке десертне вино (15 градусів) дуже люблять жінки, а коли воно приготовлено дбайливими руками чоловіка, то здається вдвічі смачніше. Після року зберігання вино стане схожий за смаком на портвейн.

Склад:

  • солодкі яблука – 11 кг;
  • груші – 1 кг 200 гр;
  • родзинки – 200 гр;
  • цукор – 1 кг

Необхідний час: 8 днів + час бродіння.

Калорії: 240.

  1. Яблука і груші пропустити через соковижималку;
  2. Ізюм залити окропом і дати йому розпаритися;
  3. Родзинки порізати навпіл і додати до соку;
  4. Помістити пюре в ємності з широким горлом і зав'язати їх марлею;
  5. Заважати пюре 4 рази на день;
  6. Через 4 дні процідити масу і залити її в бутель разом з 500 гр цукру;
  7. встановити водяний затвор або рукавичку на горлечко пляшки;
  8. Залишити на 4 дні;
  9. Всипати ще 300 гр цукру, попередньо перемішавши його з відлитим суслом (зробити це можна за допомогою трубочки);
  10. Залишити ще на 3 дні;
  11. Кинути цукор, що залишився і дочекатися кінця бродіння;
  12. Акуратно злити вина так, щоб осад залишився в пляшці;
  13. Процідити напій;
  14. Перелити його в чистий бутель і міцно закупорити її;
  15. Почекати, поки вино не стане світлим, а потім його знову злити (залишивши осад) у пляшки тривалого зберігання.

Рецепт приготування сухого вина з яблук

Таке вино містить у собі малу кількість цукру, тому воно має кислуватий, але пряний смак.

Інгредієнти:

  • яблука – 5 кг;
  • цукор –100-150 г на 1 л;
  • вода – 2,5 л.

Час приготування: 2 години + місяць бродіння.

Калорії: 150.

  1. Підготувати яблука і подрібнити до стану пюре будь-яким підходящим інструментом;
  2. Ємності для бродіння заповнити отриманою масою на⅔;
  3. Розподілити рівномірно цукор по ємностях;
  4. Горлечко ємностей закутати марлею;
  5. Маса повинна бродити не менше чотирьох діб;
  6. Після процідити масу;
  7. Сік перелити в нові чисті ємності;
  8. Залишити бродити, накривши рукавичками горлечка;
  9. Процідити і розлити по пляшках;
  10. Зберігати в пляшках в прохолодному місці.

Практичні поради початківцям виноробам

Щоб домашнє вино вийшло ароматним і смачним, слід знати, що:

  1. Мити яблука перед початком приготування вина не варто, оскільки на їх шкірці скупчуються дикі дріжджі. А адже завдяки цим дріжджам і відбувається процес бродіння;
  2. Для домашнього приготування вина підходять всі сорти яблук (не має значення колір або час дозрівання). Важливо використовувати лише достиглі соковиті плоди;
  3. Змішуючи різні сорти, можна отримати цікаві купажі. Особливо добре на смак поєднання кислих і солодких яблук;
  4. Додавати воду можна, тільки якщо використовуються незрілі і кислі яблука. Тоді яблучне вино розбавляють в пропорції 100 мл на 1 літр.

Визначившись, яке вино хочеться в результаті отримати, слід вибрати сорт яблук і почати готувати напій, дотримуючись рецептом і враховуючи корисні поради.

Що ще почитати: