20 апрель 2019 14 418

Як правильно робити вино з варення в домашніх умовах

Іноді в домашніх льохах накопичується така велика кількість приготованого варення, що йому не завжди знаходиться застосування. Кожен рік господиня може закатувати його десятками літрів, але воно не встигає витрачатися. Що робити в такому випадку? З решти варення можна приготувати смачне домашнє вино.

Простий рецепт
Інгредієнти Кількість
Варення - 3 л
Тепла Вода (кип'ячена) - 3 л
Цукор-пісок - 250 м + 200 м для сусла
Родзинки немитий (або виноград) - 250 г
Час приготування: 87600 хвилин Калорійність на 100 грам: 247 Ккал

Для того щоб приготувати вино в домашніх умовах, можна взяти будь-яке варення, а можна навіть змішати варення з різних плодів і ягід.

Покрокове приготування:

  1. Варення змішується з водою, туди ж додається 250 гр цукру, вся маса ретельно перемішується;
  2. В одержаний розчин додати родзинки (або виноград), він виступить у ролі своєрідних винних дріжджів, які запустять бродіння;
  3. Ємність з отриманої солодкою масою необхідно прибрати в тепле темне місце;
  4. Після того, як мезга підніметься на поверхню, її потрібно буде акуратно зняти, а сусло процідити в окремий чистий посуд (бажано, скляну пляшку);
  5. Отримане сусло необхідно всипати 200 гр цукру;
  6. Бутель необхідно щільно закрити спеціальним водяним затвором;
  7. Отримане сусло необхідно помістити в темне тепле місце (25°-27°), де й відбуватиметься процес бродіння;
  8. Як тільки бульбашки газу всередині пляшки перестануть виділятися, отриманий продукт можна розливати по окремих пляшках, намагаючись не збовтувати осад;
  9. Всі пляшки необхідно закрити щільними пробками, після чого вино повинно підходити ще 2 місяця в темному місці, але на цей раз вже прохолодному.

Як швидко зробити домашнє вино з вишневого варення

Домашнє вино з якісного та свіжого вишневого варення готується дуже швидко і просто, і тут потрібно наступне:

Що необхідно Яку кількість брати
Варення вишневе 1 л
Вода чиста кип'ячена 1 л
Ізюм 100 гр
Кориця 1 ч. л.

Процес змішування інгредієнтів займе не більше 10 хв, саме вино повинно підходити 2,5 місяці. Калорійність в 100 г напою буде 256 кал.

Покроковий рецепт:

  1. Першим ділом готується сусло: береться банку на 3 л, туди поміщається варення, заливають теплою водою, всипається родзинки і кориця, вся солодка маса ретельно перемішується;
  2. На горловину ємкості необхідно надіти гумову рукавичку (краще всього підійде хірургічна, її можна придбати в будь-якій аптеці);
  3. Банку з майбутнім суслом поміщається в темне і обігрівається місце приблизно на 10 днів;
  4. Через 10 днів суміш необхідно процідити через марлю, сусло влити в нову банку (макуха та інший осад необхідно викинути), а на горловину тари надіти нову тонку рукавичку, але на цей раз один палець рукавички повинен мати прокол;
  5. Готове сусло потрібно знову поставити в темне і тепле місце, на цей раз чекати необхідно буде 40 днів;
  6. Через зазначений термін, готове вино можна розливати по окремих ємностях. Для цього береться кілька пляшок і трубочка для крапельниці (також продається в аптеці). Пляшки ставляться трохи нижче самої банки, їх горлечка з'єднуються трубочкою таким чином, щоб вона не зачіпала осад на дні;
  7. Поступово вино переливається в тару, після чого його можна закупорювати герметичними кришками.

Вино з сливового варення на рисі в домашніх умовах

Рецепти домашнього такого напою відрізняються своєю різноманітністю, і один з них включає рис:

Необхідні інгредієнти Їх пропорції
Очищена Вода, кип'ячена 4,5 л
Варення сливове 1,5 л
Рис 400 гр

Таке вино буде готуватися усього 10 хв, процес бродіння займе 31 день. Калорійність в 100 гр – 288 ккал.

Як приготувати напій:

  1. У спеціальну скляну ємність необхідно помістити варення, всипати до нього рис (мити його не потрібно), все це залити теплою водою;
  2. Вся маса добре перемішується, після чого перелити у велику скляну пляшку, шийку якої закривається тонкою гумовою рукавичкою;
  3. Ємність з суслом треба поставити в темне і досить прогріте місце, там воно буде бродити. Важливо періодично стежити за цим процесом, так як іноді він може протікати дуже інтенсивно, зриваючи рукавичку і виливаючи вміст назовні;
  4. Через 30 днів сусло можна проціджувати, вино розлити по скляним банкам і залишити підходити ще на 1 день, при цьому їх горловини вже не треба нічим закупорювати;
  5. На останньому етапі вино можна закривати і поміщати в холодильник.

Рецепт напою з полуничного варення без цукру

Відмінний алкогольний напій, приготований в домашніх умовах, може вийти з полуничного варення:

Що брати Скільки потрібно
Варення полуничне 1 л
Вода кип'ячена 2,5 л
Ізюм 150 гр

Весь процес приготування займе трохи більше місяця. У такому напої буде міститися 270 ккал.

Як виготовити напій:

  1. В окремій скляній тарі змішати варення і теплу воду, вся маса дуже ретельно перемішується (не менше 7 хв);
  2. В солодку полуничну суміш необхідно всипати немитий родзинки, після чого ємність поміщається в тепле темне місце для подальшого бродіння;
  3. Коли бродіння припиниться, сусло необхідно буде процідити, після чого воно ще раз розливається по декільком банкам або пляшках;
  4. На цей раз пляшки обов'язково потрібно буде закупорити пробками, після чого ставлять в прохолодне місце на 3 дні;
  5. По закінченні вказаного часу напій готовий до вживання.

Як зробити оригінальний ананас з цукерок — такий презент порадує дорослих і дітей.

Для тих хто стежить за фігурою буде цікаво дізнатися, скільки калорій в бутерброди з ікрою, а також кілька рецептів вишуканою закуски.

Млинцевий пиріг з сирною начинкою — як це оригінально і просто, спробуйте!

Домашнє вино з абрикосового варення з медом і спеціями

Особливо смачним напоєм вийде той, у рецепті якого використовуються додаткові інгредієнти у вигляді спецій. Завдяки їм вино придбає насичений смак і аромат, підкресливши майстерність вправного винороба:

Потрібні продукти Їх пропорції
Варення абрикосове 1,5 л
Вода очищена 1,5 л
Цукор-пісок 500 гр
Кориця 5 гр
Гвоздика 5 гр
Мед 50 гр
Ізюм 300 гр

Повний процес виготовлення такого вина займе 2 місяці. Калорійність в 100 гр продукту – приблизно 370 ккал.

Поетапний спосіб приготування:

  1. У великій скляній тарі змішуються варення і вода, туди ж всипається цукровий пісок;
  2. Всі інгредієнти змішуються до однорідної маси, після чого тара закривається і поміщається в темне і прохолодне місце для подальшого бродіння;
  3. Через 1 місяць можна діставати наполовину готове вино, зняти з його поверхні мезгу, після чого процідити сусло;
  4. В проціджену рідину необхідно додати мед, корицю, гвоздику і родзинки, знову злегка перемішати і знову залишити для бродіння рівно на 1 місяць;
  5. Коли підійде час, вино можна проціджувати через хустинку, видалити з нього всі рештки продуктів, після чого абрикосове вино на спеціях готове до дегустації.

Рецепт домашнього вина з старого забродженого яблучного варення

Якщо в погребі або коморі виявилася баночка старого яблучного варення, яке вже встигло заграти, немає потреби від нього позбавлятися. З такого продукту можна буде приготувати відмінне домашнє вино, для якого не потрібно велику кількість складових:

Продукти для вина В яких пропорціях брати
Варення яблучне (забродившее) 1 л
Вода чиста 1 л
Ізюм 100 гр

Такий процес приготування буде самим довгим – близько 4,5 місяців, але за підсумком повинно вийти відмінне домашнє вино. Калорійність на 100 г напою складе не більше 250 ккал.

Процес приготування:

  1. Знадобиться чиста банку на 3 л, в яку необхідно помістити яблучне забродившее варення, родзинки, всі інгредієнти залити кип'яченою теплою водою;
  2. Вся суміш ретельно розмішати, після чого закривається щільною кришкою і залишають у темному місці, де температура повинна бути в межах 18°-25°;
  3. По закінченню 10 днів сусло проціджують від макухи і вливається в іншу чисту скляну банку;
  4. На горловину банки надівається тонка рукавичка з латексу з попередньо виконаних маленьким отвором в одному пальці;
  5. Відставити банку на колишнє місце для подальшого бродіння. Процес бродіння вважається завершеним, коли на дно ємності випаде осад, рідина перестане давати бульбашки, а рукавичка здується. Все це займе близько 40 днів;
  6. Потім вино проціджують від осаду, переливається у відповідні ємності і ставлять в прохолодне місце приблизно на 2,5 місяці;
  7. Після зазначеного часу готове вино можна вживати.

Важливі поради з приготування напою

Щоб вино вийшло дійсно якісним і смачним, не можна використовувати звичайні дріжджі. Максимум, до чого можна вдатися, — це винні дріжджі, але так як в продажу вони зустрічаються досить рідко, у процесі виготовлення використовується звичайний родзинки.

Ізюм не рекомендується мити, так як на його поверхні мешкають спеціальні бактерії, що дозволяють запускати бродіння. Також важливо підібрати правильний родзинки, який буде володіти матовою поверхнею зі злегка голубуватим відтінком.

В якості тари для бродіння домашнього вина рекомендується використовувати пляшки з темним склом, так як воно дозволить захистити сусло від небажаного світла.

В якості закупорювання тари можна використовувати тонку хірургічну рукавичку, а можна придбати спеціальний затвор. Також важливо знати, що рукавичка може бути використана тільки один раз, тобто, кожен раз, змінюючи тару, необхідно буде міняти і рукавички.

Для зберігання вина відмінно підійдуть спеціальні дерев'яні бочки з пробковими затворами. Завдяки такій тарі вино, що називається, буде «дихати».

Важливо пам'ятати, що сировина для вина, а саме варення, повинно бути без цвілі. В іншому випадку напій придбає неприємний смак або зовсім не вийде.

Деякі з винороби змішують варення з різних ягід і плодів, щоб домогтися незвичайного смаку, проте, досвідчені фахівці у цій справі рекомендують утримуватися від таких експериментів, так як вино за підсумком просто втратить і смак, і аромат.

Ті, хто люблять солодкі десертні вина, можуть додати в сусло трохи солодкого сиропу, але не більше 250 гр.

При використанні різних спецій і меду краще всього підійде варення з червоних ягід, наприклад, полуниці, малини або смородини.

Що ще почитати: