17 апрель 2019 106

Як зварити смачний поживний суп з цибулі-порею

Якщо вірити легендам, то цибулевий суп придумав король Людовик XV, коли він невдало полював і залишився в лісовому житло без вечері. Звідси і назва цибульного супу – королівське блюдо для жебраків. Приготувати його можна швидко, а з нашими покроковими рекомендаціями і зовсім без праці.

Класичний рецепт
Інгредієнти Кількість
вершки - за смаком
цибуля-порей + червоний лук - 200 г
перець і сіль - за смаком
оливкова олія - 10 мл
чиста вода - 250 мл
сир - 60 г
шпик - 60 г
білий хліб - 2 скибочки
Час приготування: 75 хвилин Калорійність на 100 грам: 230 Ккал

Перше страву з томленого лука – це відмінний варіант, який сподобається всій родині.

Як зварити суп з цибулі порею:

  1. Почистити червоний лук-порей. Уздовж волокон нашаткувати цибулю соломкою. Вийняти з морозилки шпик, прибрати з нього сіль і нарізати тонкими брусочками;
  2. Відправити шпик в сотейник в розігріте масло, туди ж покласти для обжарювання цибулю, прибрати шкварки і влити трохи оливкової олії. Тушкувати цибулю до класичного золотистого кольору;
  3. У сковороду до цибулі додати воду, томити суміш для супу на помірному вогні півгодини. Потім приправити сіллю і чорним перцем;
  4. Готовий суп перелити в керамічний горщик, накрити його скибкою черствого хліба, щоб вся поверхня супу закрилася. Зверху хліб полити вершками, посипати шкварками і натертим сиром;
  5. Відправити горщик в духовку, прогрітий до 200ºC. Через 10 хвилин цибулевий суп можна виймати. Прикрасити його зеленню – і можна приступати до обіду.

Суп-пюре з цибулі-порею з вершками

Головне в цьому супі – це ніжний смак, де є трохи солодощі. Порей для цієї страви не смажать, а бланшують в підсоленій воді. Саме в бланшированном пореї його природна «солодкість» стає ще яскравіше і ніжніше, плюс ще натуральні вершки, в яких ніжності теж предостатньо.

Для цієї страви потрібно:

  • підсолена вода – 500 мл;
  • вершки (33% жирності) – на свій розсуд;
  • цибуля-порей – 0,5 кг;
  • вершкове масло – 30 г;
  • борошно – 30 г;
  • цукор – за смаком;
  • 3 гілочки кропу.

Приготування: 55 хв. Кількість калорій в 1 порції 100 г: 340 ккал.

Як приготувати:

  1. Цибуля-порей ретельно промити проточною теплою водою, нарізати тонкими кружечками, потім бланшувати його в підсоленій воді;
  2. Коли цибуля стане зовсім м'яким, подрібнити її в блендері або протерти через сито до утворення однорідної суміші;
  3. Вершкове масло розм'якшити або злегка розтопити на маленькому вогні, всипати до нього жменьку борошна і приготувати бовтанку, ретельно розмішати її і з'єднати із заздалегідь підготовленою масою з цибулі-порею;
  4. Отриману суміш відправити на вогонь, дочекатися закипання, додати за смаком трохи вершків. Готувати приблизно протягом 5 хв.;
  5. Гілочки кропу промити, розкласти на паперовому рушнику, щоб він злегка підсох. Після чого дрібно нашаткувати кріп;
  6. Готовий суп приправити свіжим кропом. Подавати до обіду гарячим з житніми сухариками.

Сирний суп з цибулею пореєм і грінками

Пропонуємо вам спробувати новий варіант сирного супу. Інгредієнти в ньому ті ж, що і в інших рецептах. Це сир, порей, масло, борошно, коріння, але в нашому варіанті суп вийде ніжніше і легше.

Для супу знадобиться:

  • м'ясо – 0,5 кг;
  • цибуля-порей – 4 стебла;
  • масло – 35 г;
  • борошно пшеничне – 1 жменя;
  • тертий сир – 2 жменьки;
  • морква + корінь селери + корінь петрушки – по ½ частини;
  • 3 скибочки черствого хліба.

Приготування займе: 1,5 години. Калорійність порції 100 г: 340 ккал.

Як зварити:

  1. У воду покласти м'ясо, коріння за рецептом. Зварити м'ясний бульйон;
  2. Очистити порей і нашаткувати його кільцями, потім трохи обсмажити на олії до м'якості;
  3. Посипати м'який цибулю пшеничного борошном, при постійному помішуванні підрум'янити овоч, влити трохи м'ясного бульйону, згасити під кришкою, приблизно 8 хв.;
  4. У бульйон покласти підрум'янений цибулю, заправити кухонною сіллю по своєму смаку, припорошити трохи сиром і готувати ще 8 хв.;
  5. Приготувати грінки: підсмажити на рафінованій олії шматочки вчорашнього пшеничного хліба. Перед тим як прибрати їх зі сковорідки потрібно рясно посипати кожен шматочок натертим сиром;
  6. Подавати грінки окремо або покласти порційно в тарілки.

Сьомга у вершковому соусі — приготувати рибу просто, але щоб вона не вийшла сухою потрібен соус. Як підібрати соус дізнайтеся з нашої статті.

Візьміть на замітку рецепт пряної курочки під соусом «Теріякі».

Кавказька кухня відрізняється пряністю і насиченим смаком, спробуйте приготувати суп харчо з курки з нашим підказок і фото-рецептами.

Рибний суп з палтуса з цибулею пореєм

Щоб суп з палтуса не був схожий на черговий рибний суп, в нього потрібно додати вершки і трохи виноградного вина. Знайте, що з білим вином дружить будь-яка біла риба.

Вам знадобиться:

  • палтус – 4 шматки м'якоті без кісток і шкіри;
  • порей – 250 г;
  • виноградне вино (біле) – 30 г;
  • картопля – 300 г;
  • вершки – 150 мл;
  • 60 г топленого масла або вершкового;
  • перо зеленого лука.

На приготування потрібно: 40 хв. Порційна калорійність: 340 ккал/100 р.

Як приготувати:

  1. Лук-порей нашаткувати півкільцями і протомитися на маслі;
  2. М'якоть палтуса нарізати на порційні шматочки навскоси, потім скласти їх в товстостінну каструлю, влити воду, трохи білого виноградного вина, додайте маленькі кубики картоплі, варити в закритій каструлі;
  3. Через 20 хвилин додати підрум'янений цибулю і вершки, готувати ще 10 хв. на слабкому вогні;
  4. Перо зеленого цибулі подрібнити, посипати суп прямо в тарілках.

Суп з цибулею пореєм і картоплею

Рецепт цього супу досить простий, тому таке блюдо відмінно підійде до повсякденного обіду.

Для його приготування вам буде потрібно:

  • чиста вода – 3 л;
  • охолоджене куряче м'ясо – 300 г;
  • рис – 50 г;
  • цибуля-порей – 300 г;
  • очищений картопля – 100 г;
  • сир плавлений (з грибами) – 250 г;
  • рафінована олія – 80 мл;
  • солити, перчити за смаком.

Весь процес займе: 1,5 години. Вийде 6 порцій по 100 г, в кожній: 240 ккал.

Як приготувати:

  1. Зварити з курячого м'яса бульйон. Під час готування знімати утворилася на поверхні піну;
  2. Цибуля порей нашаткувати маленькими шматочками, моркву натерти. Обсмажити овочі на олії;
  3. Картопля промити, почистити від шкірки. Ретельно рис промити під проточною водою;
  4. Маленькими кубиками нарізати картоплю;
  5. Готове м'ясо вийняти з бульйону. Зняти його з кісток, розібрати руками на окремі волокна;
  6. У гарячий бульйон відправити рис, м'ясо, картоплю, обсмажену порей, поламані на шматочки плавлені сирки і моркву;
  7. Готувати на мінімальному вогні до повної готовності картоплі. На це піде не більше 15 хв.

Як готувати цибулю порей в суп з фрикадельками

Порей ми не просто додаємо до фрикадельок, а обвалюємо в борошняної суміші і окремо обсмажуємо. Так він вийде повітряним, трохи хрустким, ми відправляємо його в готовий бульйон з фрикадельками, як основний інгредієнт.

Вам знадобиться:

  • 400 р цибулі-порею;
  • 40 г масла;
  • жменька борошна;
  • готовий м'ясний фарш – 0,3 кг;
  • яйце – 1 штука;
  • 1 головка ріпчастої цибулі;
  • шматочок сухого хліба + 30 мл молока;
  • зелень для подачі – на свій розсуд.

На весь процес потрібно: 45 хв. На одну порцію 100 г доводиться: 230 ккал.

Як приготувати:

  1. Зварити м'ясний бульйон з фрикадельками. Для цього у фарш додати подрібнену цибулю, розмочений в молоці черствий хліб, яйце, посолити і добре перемішати до однорідної консистенції. Сформувати з фаршу кульки, невеликого розміру і опустити їх в киплячу підсолену воду;
  2. Цибулю-порей очистити, промити і нашаткувати, злегка підсмажити його на олії до м'якості. Потім посипати його борошном, збільшити температуру і, помішуючи підрум'янити його, після чого влити пару ложок м'ясного бульйону, закрити кришкою, тушкувати цибулю на мінімальному вогні близько 10 хвилин;
  3. Розігріти бульйон з м'ясними кульками, додати томлений порей, заправити за смаком сіллю і проварити ще 10 хв;
  4. Подавати на стіл, посипавши рубаною зеленню.

Цибулевий суп за рецептом француженки Жеральдін Люттен

Вам знадобиться:

  • 1 кг цибулі;
  • 50 грам масла;
  • 100 мл білого вина (обов'язково сухого);
  • 1 літр бульйону;
  • гілочка кмину;
  • 1 лавровий лист;
  • 1 очищена зубчик часнику;
  • 1 багет;
  • 100 г свіжого швейцарського сиру;
  • сіль – за смаком;
  • перець – за смаком.

Час готування: 35 хв Калорійність порції 100 г: 230 ккал.

Як приготувати:

  1. Цибулю очистіть, наріжте його смужками. Потім хвилин десять в маслі так, щоб він залишився білого кольору;
  2. Охолодити цибулю сухим вином, кількість зменшити наполовину;
  3. Додати курячий або яловичий бульйон і трохи підсолити;
  4. Покласти кмин, лаврушку, очищену головку часнику. Готувати на слабкому вогні, приблизно 50 хвилин. Додавати чорний перець наприкінці варіння;
  5. Багет нарізати на шматочки, обсмажити їх на грилі;
  6. Сир натерти на тертці і рясно посипати їм обсмажені шматочки багета;
  7. Отримані тости запекти в гарячій духовці, поки сир не перетворитися в апетитну масу з кремовою скоринкою;
  8. Готовий цибулевий суп розлити в тарілки супові. У кожну викласти підрум'янені шматочки хліба, вкриті сирною скоринкою. На стіл подавати відразу, його треба їсти тільки гарячим.

Хитрощі кухарів

  1. Підкреслити смак цибульного супу допоможуть обсмажені кубики житнього хліба. Якщо немає часу самим обсмажувати кубики хліба в рафінованій олії, можна подати куплені в магазині сухарики;
  2. Для супу замість бульйону можна використовувати звичайну воду;
  3. Якщо суп трохи гірчить, варто додати в нього трохи цукрового піску.

Приємного апетиту!

Що ще почитати: