11 июнь 2019 54

Як приготувати грузинську ачму з сиром

Ачма – це, можна сказати, «сестра» таких страв, як хачапурі, чебуреки, хінкалі. Взагалі, ачму досить часто плутають з сирними хачапурі. А зовні вона дуже нагадує лазанью. Так, як же розібратися, що є що, і не заплутатися з вибором? Давайте ознайомимося докладніше.

Кулінарна довідка

Що ж собою являє ачма? Це національне блюдо грузинської кухні, є багатошаровим пирогом з начинкою, приготовленої з солоного сиру.
Однак, рецептура і мистецтво приготування цього, здавалося б, складного пирога настільки прості, що його можна легко адаптувати до сучасних умов таким чином, щоб з ними могла впоратися абсолютно будь-яка господиня.

Головний принцип приготування, від якого не варто відступати – це основа з несолоного, прісного тіста і начинка, обов'язково з солоного сиру типу сулугуні, моцарелла, адигейський, фета або бринза.

Як альтернатива, можна з'єднати декілька видів сирів для начинки. Приміром, сулугуні та бринзи, являють собою дуже оригінальний дует, що надає готовому пирогу особливої пікантності. Як правило, тісто для приготування ачмы готується таке, як для пельменів або вареників. Але в деяких рецептах зустрічаються і більш складні варіанти його приготування.

Ачма подається до столу в гарячому вигляді «з пилу – з жару», поки сир ще розплавлений. Однак це зовсім не означає, що холодний пиріг буде менш смачний.

Класичний рецепт покроково
Інгредієнти Кількість
борошно пшеничне в/с - 0,4 кг
сіль поварена - 1 ч. л.
вершкове несолоне масло - 180 г
сметана - 200 мл
курячі яйця - 3 шт.
сир «Сулугуні» - 0,5 кг
Час приготування: 90 хвилин Калорійність на 100 грам: 297 Ккал

Приготування ачмы з сиром (з традиційного тесту):

  1. У глибокій мисці приготуйте прісне тісто. Для цього вам необхідно буде з'єднати просіяне борошно, сіль, холодну воду і яйця. Потім всі інгредієнти потрібно, як слід, вимісити. Тісто повинне вийти еластичним і досить тугим. Накрийте тісто тканинним рушником і відставте в сторону;
  2. Приготуйте начинку для майбутнього пирога. Розтопіть на водяній бані вершкове масло. Сир «Сулугуні» натріть на дрібній тертці. З'єднайте натертий сир, розтоплене масло і сметану;
  3. Приготоване тісто розділіть на 9 частин (8 з них повинні бути рівними, а 9 – трохи більше за інших). Припылите робочу поверхню борошном і розкачати кожну частину в досить тонкий пласт;
  4. На дно круглої товстостінної форми для випікання помістіть той пласт, який був приготовлений з більшого шматка тіста. Розрівняйте його по дну форми, а по краях сформуйте досить високі бортики;
  5. Змастіть нижній пласт рясним кількістю масла, а потім покрийте його шаром приготовленої сирної начинки;
  6. Поставте на вогонь досить широку каструлю, наповнену водою, і доведіть її до кипіння. Поруч поставте миску з холодною водою. Залишилися пласти по черзі занурюйте на 2 хвилини в окріп, а потім, тут же, в миску з холодною водою;
  7. Помістіть відвареної лист у форму для запікання на шар начинки, потім так само покрийте його сирною масою. Таким чином, по черзі укладіть всі тестові листи;
  8. Останній верхній лист покрийте начинкою, а потім защипайте поверх нього бортики, залишені від нижнього, самого великого пласта. Рясно змастіть його поверхню олією;
  9. Надішліть форму з заготовленим виробом в розігріту до 2000С духовку і випікайте його там, протягом 35-40 хвилин;
  10. Після того, як ачма спечеться, вийміть її з духовки, потім ще раз щедро змастіть маслом і накрийте на 12-15 хвилин пекарської папером. Після цього грузинський пиріг можна нарізати на порційні шматки і подавати до столу разом з гарячим чаєм.

Грузинська ачма з сиром в духовці

Інгредієнти:

  • лаваш – 6 аркушів;
  • сир «Сулугуні» – 450 г;
  • сир «Бринза» — 250 м;
  • кефір – 0,5 л;
  • зубки часнику – 3 шт.;
  • яйця – 3 шт.;
  • кріп – невеликий пучок;
  • спред солодко-вершковий – 80 р.

Тривалість приготування: 30 хв.

Енергетична цінність на 100 г: 202 кКал.

Покрокове опис:

  1. Першим ділом приготуйте начинку для майбутньої ачмы. Подрібніть за допомогою звичайної терки обидва види сирів. Потім з'єднайте їх з половиною подрібненого пучка кропу і зубчиками часнику. Потім в окремій піалі збийте, скориставшись міксером, кефір з яйцями і половиною зелені (при бажанні, цю масу можна злегка присолити);
  2. Далі візьміть лаваші: 2 аркуша залиште цілими, а 4 аркуша розріжте на кілька досить великих шматків. Візьміть круглу, невисоку форму для випікання. На дно покладіть великий аркуш лаваша, його краї повинні звисати за бортики;
  3. Розподіліть по ньому рівномірний шар сирної маси;
  4. Потім по черзі беріть менші шматки і, вмочаючи їх у кефірно-яєчної маси, пошарово укладіть у форму, щедро перемазуючи сирною начинкою;
  5. Повторіть ці дії з усіма шматками лаваша. Завершується формування пирога 2 великим шматком. Закрийте їм пиріг, а краї акуратно «запечатайте», шляхом накладання на них тих самих, звисаючих бортиків (від 1 великого аркуша);
  6. Залийте верх пирога залишками кефірно-яєчної суміші і відправте на 20 хвилин у розігріту до 2000С духовку. Готову ачму акуратно перекладіть на широке плоске блюдо, а потім, нарізавши її на порційні шматочки, подавайте до обіднього столу.

Перець з фаршированими овочами — прекрасне блюдо, яке можна подавати в пост. Але, щоб страва не було прісним потрібно додавати цікавий соус.

Читайте як приготувати пишні оладки на сироватці.

Нагрянули гості? Пропонуємо вам рецепт шикарного бісквіта, який з легкістю готується за 5 хвилин в мікрохвильовці.

Лінива ачма з лаваша з сиром та м'ясом

Складові:

  • лаваш – 2 упаковки;
  • адигейський сир – 300 г;
  • фарш м'ясний – 300 г;
  • яйця – 2 шт.;
  • цибуля – 1 шт.;
  • масло рослинне – 1,5 ст. л.;
  • масло солодко-вершкове – 90 г;
  • зелень;
  • м'ясний бульйон – 150 мл

Тривалість приготування: 50 хв.

Кількість кКал на 100 г: 207 кКал.

Поетапне опис приготування:

  1. Дрібно нарубаєте цибулю, а потім обсмажте разом з фаршем на рослинному маслі до напівготовності. Приправте фарш сіллю і сумішшю мелених перців;
  2. Приготуйте заливку: з'єднайте охолоджений бульйон зі свіжими курячими яйцями і збийте масу виделкою;
  3. Зелень розділіть на 2 частини і дрібно нарубаєте. Одну частину з'єднайте з подрібненим сиром, а другу з обсмаженою фаршем;
  4. Приступаємо до складання торта. На дно форми покладіть 1 лист лаваша, покрийте його шаром фаршу. Потім поверх фаршу покладіть наступний лаваш і полийте його бульонной заливкою. Після розподіліть шар сирної начинки. Далі дії і шари повинні повторюватися. Останній верхній лист необхідно покрити шаром натертого на тертці вершкового масла;
  5. Випікайте ліниву ачму в розігрітій духовці протягом півгодини.

Ачма з вірменського лаваша з сиром і сиром

Компоненти для приготування:

  • тонкий лаваш – 300 г;
  • солоний сир – 300 г;
  • сир – 150 г;
  • яйця – 2 шт.;
  • сіль;
  • маргарин – 100 г;
  • ряжанка – 400 мл;
  • зелень кропу.

Час приготування: 40 хв.

Харчова цінність на 100 г: 200 кКал.

Покрокове опис:

  1. Сир розітріть до однорідної маси з подрібненим солоним сиром. Потім введіть в отриману масу подрібнену зелень кропу;
  2. Для приготування заливки збийте яйця з ряжанкою;
  3. Починаємо формувати пиріг: на дно товстостінної широкої форми розкладіть лавашный лист. Покрийте його шаром сирної начинки. Наступний лист лавашу необхідно попередньо вмочити в приготовленої заливці, а потім укласти його поверх попереднього. Його так само необхідно змастити щедрим шаром начинки. Дані дії необхідно повторювати до тих пір, поки у вас не закінчаться всі лаваші і начинка. Останній лист покривати сиром не варто – його достатньо просто залити залишками заливальної маси, а посередині покласти шматочок маргарину;
  4. Випікається даний виріб протягом 35 хвилин при температурному режимі в 1800С.

Ачма з лаваша з сиром по-абхазьки в мультиварці

Інгредієнти для приготування:

  • готове листкове тісто – 0,3 кг;
  • солоний сир – 0,2 кг;
  • кефір – 250 мл;
  • курячі яйця – 2 шт.;
  • сл. масло – 75 г;
  • сіль;
  • перчик;
  • зелень петрушки.

Тривалість приготування: 1 ч.

Харчова цінність на 100 г: 205 кКал.

Приготування:

  1. Начинка для даної випічки готується з натертого на тертці солоного сиру і рубаною зелені петрушки;
  2. З кефіру, яєць щіпки солі і перчика готується заливка для майбутньої ачмы;
  3. Листкове тісто розділіть на частини і розкачайте кожну з них, як можна тонше;
  4. Візьміть одну частину розкатаного тіста і укладіть на дно сухої чаші мультиварки, акуратно приподымая краї тіста до верху. Змастіть тісто шаром сирної начинки і накрийте наступним тестовим листом. Щедро полийте тісто заливкою і знову покрийте сиром;
  5. Таким чином, сформуйте весь пиріг. Запечатайте верх пирога піднятими краями тіста;
  6. На останній верхній лист покладіть шматочок вершкового масла і, закривши кришку мультиварки, увімкніть режим «Випічка» на 40 хвилин.

Як приготувати ачму з листкового тіста з сиром рікотта

Інгредієнти для приготування:

  • яйця – 2 шт.;
  • листкове тісто – 0,4 кг;
  • вершкове масло – 115 г;
  • сир «Рікотта» — 0,4 кг

Тривалість приготування: 1 ч.

Харчова цінність на 100 г: 207 кКал.

Приготування:

  1. Листкове тісто попередньо розморозьте, а потім, розділивши на 7-8 рівних частин, розкачайте в досить тонкі пласти. Припылите кожен їх них борошном і відкладіть в сторону;
  2. Сир «Рікотта» пропустіть через м'ясорубку або ж натріть на дрібній тертці;
  3. На дно невисокою форми для випікання покладіть розкатаний лист тіста. Покрийте його шаром сиру;
  4. Інші ж тестові листи, перш ніж укладати поверх один одного, необхідно протягом 2-3 хвилин витримати в окропі. Сформуйте ачму з прослойным перемазыванием її сиром «Рікотта». Верхній лист тіста відварювати не потрібно – він лягає сирим і заливається зверху, попередньо розтопленим вершковим маслом;
  5. Випікайте ачму з сиром в розігрітій до 2200С духовій шафі протягом 35-40 хвилин;
  6. Готова випічка подається до столу неодмінно в гарячому вигляді і доповнюється чашкою гарячого чаю або кави. Приємного апетиту!

Ради в допомогу

Якщо ви збираєтеся розігрівати остиглу ачму в мікрохвильовій печі або ж духовій шафі – її обов'язково потрібно накривати кришкою. Без її використання випічка почне підсихати і не залишиться настільки повітряної і ніжною.

Така випічка, як ачма, вийде по-особливому апетитною і ароматною, якщо її верхній шар перед випіканням щедро посипати шаром натертого твердого сиру.

Якщо лаваш, який ви збиралися використовувати для приготування ачмы підсохла і дуже кришиться – не біда. Просто змочіть його в холодній воді, і він знову стане, як свіжий.

Використовуючи сир «Сулугуні», рекомендується переконатися в його якості та автентичності. Для того щоб це перевірити, досить просто натиснути на нього з невеликим зусиллям. Якщо під надавлюємо з сиру виділяється невелика кількість молочної сироватки – справжній сир і випічка з його використанням буде приголомшливою.

Що ще почитати: