20 июнь 2019 287

Хачапурі з сиром: фото-рецепти знаменитих коржів

Хачапурі — це грузинське хлібобулочний виріб з сиром. Світові відомо хачапурі не тільки з сиром, але і з іншими смаками. Наприклад: зелень і м'ясо.

Рецепти випічки можна зустріти і з бездріжджовим тестом. Проте не тільки в тесті полягає різноманітність даної випічки. Готують хачапурі на сковороді і в духовці без додавання жиру і масла.

Рецептів хачапурі багато, для кожного регіону характерний свій. Смачна випічка підійде для застілля, просто в якості другої страви. А хачапурі з сиром будуть дієтичної альтернативою пирогів.

Трохи історії

Тісто з начинкою – страва інтернаціональне, кожна країна має свій рецепт. Ось і хачапурі з сиром, визнане грузинським стравою, насправді таким не є. Його можна назвати кавказьким, адже там кожен регіон запропонує свій варіант коржі.

Хачапурі в дослівному перекладі означає «хліб і сир». Походить назва від слів «хліб – пурі» і «сир – хачо». Блюдо це «давня», вживане, скільки пам'ятає себе жителі Кавказьких гір.

Але і сьогодні мало хто в цьому регіоні обходиться без домашнього хачапурі. Печуться коржі швидко, сир в регіоні роблять повсюдно, що і зумовило популярність страви. Тим більше що хачапурі можна надати різну форму: як круглу, так і квадратну, овальну та трикутну, ну і далі за фантазії.

Сковорода або духовка – що вибрати?
Інгредієнти Кількість
Борошно - 300 г (можливо, трохи більше, якщо тісто буде сильно липнути до рук)
Сіль і сода - по ½ чайної ложки
Цукор - чайна ложка
Вершкове масло - 100 г (при жирному сирі не додається)
Сметана і кефір - по 125 г кожного
Час приготування: 45 хвилин Калорійність на 100 грам: 335 Ккал

Самі швидкі та прості хачапурі печуться на сухій сковороді, оскільки масло для їх випічки не потрібно. Та й не знали раніше на Кавказі рослинного масла. Якщо є час, їх можна зробити в духовці. Все залежить від індивідуальних переваг.

Точно сказати можна одне — в будь-якому виконанні сирні коржики будуть смачними, корисними і замінять собою будь-друге блюдо.

Якщо ви знайдете справжній мацоні, буде ще смачніше. Хоча навряд чи це можливо, все-таки кавказькі продукти у продажу бувають рідко.

В начинку, крім сиру – 350 г, додають сметану – 2 столові ложки, за необхідності сіль, і 25 г вершкового масла. Класичний варіант – імеретинський сир. Ще підходять моцарелла, сулугуні, бринза з сиром в рівних пропорціях.

Розглянемо приготування рецепту з наочними фото. Сир подрібнюють і змішують з іншими складовими.

Приготування починається зі змішування мацоні (або його заміни – кефіру і сметани, солі, соди, цукру і розтопленого масла, потім до них додають борошно.

Замісивши тісто, його ділять на чотири частини і формують коржики.

Начинку викладають гіркою посередині кожної з них.

Краї коржі збирають зверху, защипують, розкочують качалкою до товщини 1,5 см і випікають на сковороді під кришкою.

Тримати їх там потрібно приблизно по 4-5 хвилин з кожного боку на повільному вогні. Або в духовці близько 25 хвилин при 200 градусах.

Готово! Можна сміливо приступати до трапези.

Хачапурі з сиром по грузинським рецептом

Головною «родзинкою» грузинського рецепту є сир чкинти-квелі (імеретинський). Іноді пропонують використовувати сулугуні, але це є неточністю. Як і рекомендації замінити мацоні кефіром.

Проте такі правила діють для тих, хто проживає в Грузії чи в Кавказькому регіоні. Іншим доводиться від них відступати.

В ідеалі — тісто слід робити тільки бездріжджове, замішане на мацоні, і випікати на сковороді.

Рецепт стандартний (це кількість розраховане на 16 порцій):

  • 500 г мацоні;
  • 4 яйця;
  • 1 кг борошна;
  • 1 ч. л. соди.

Для начинки треться сир (500 г), змішується з яєчними жовтками (5 штук) і, якщо є бажання, зеленню за смаком.

У збиті яйця ллють мацоні, просівають борошно і додають соду. Замісивши тісто, залишають його на півгодини, а в цей час готують начинку. Потім тісто ділять на чотири частини, кожну з яких ще на дві, але так, щоб одна була трохи більше іншої. Кожну розкочують в тонкі (не більше 1,5 см) коржі.

Сирну начинку теж ділять на чотири частини, але вже рівні. Начинку кладуть на великі паляниці, розподіляючи таким чином, щоб краї (приблизно на 3 см) залишалися вільні.

Зверху кладуть менші коржі таким чином, щоб вони закривали собою всю начинку. Краї великих коржів загинають всередину і защипують тісто.

Сковороду змащують маслом, кладуть коржик защипами вниз і смажать під кришкою не більше 8-ми хвилин на повільному вогні. Перевертають на другий бік і досмажують без кришки ще 3 хвилини.

Рекомендуємо до перегляду відео сюжет, в якому описана техніка приготування відмінних сирних коржів:

Смачні коржики з адигейський сиром

Хачапурі з адигейський сиром краще готувати на дріжджовому тесті, а в сир додавати вершкове масло – так начинка стане смачнішою, оскільки масло зробить сир м'якше і він рівномірно розподілиться в процесі розкочування тіста. Рецепт передбачає приготування великих хачапурі, яких вистачить на всю родину.

Для тіста беруть:

  • 1 кг борошна;
  • по 50 г вершкового і рослинного масла;
  • 1 ст. л солі;
  • 1 ч. л цукру;
  • 1 ст. л сухих дріжджів.

Воду злегка підігрівають, додають дріжджі, цукор, сіль, ставлять на 15 хвилин в затишне місце. Олії (обидва види) трохи підігрівають, додають у воду, борошно просівають і замішують тісто, залишаючи його постояти годину теж в затишному містечку.

Для начинки крупно труть адигейський сир – 1400 г, 100 г масла, додають яєчні білки (2 штуки), сіль, все перемішують. Ділять тісто і начинку на 4 частини.

Розкочують коржики, кладуть на них начинку, піднімають і защипують краю. Качалкою розкочують так, щоб вийшла рівна (1,5 см) і плоска коржик.

Рекомендується проколоти хачапурі виделкою, так гарячому повітрю буде легше виходити. Дно у сковороди має бути товстим, мазати її маслом не слід.

Вогонь середній краще, щоб хачапурі рівномірно просмажаться і зарум'янилися з двох сторін. Тримають їх під кришкою, а після готовності змащують вершковим маслом.

Якщо є бажання спекти хачапурі в духовці, то їх рекомендується обмазати сумішшю з двох жовтків, води (3 ст. л) і рослинної олії (2 ст. л). Печуть у духовці при температурі від 230 до 250-ти градусів приблизно 25 хвилин.

Сир сулугуні – гідна заміна чкинти-квелі для хачапурі

Хачапурі з таким сиром швидко готуються, можуть служити закускою до вина, використовуватися в якості перекусу або звичайної вечері, доповнювати салати.

Рецепт коржів з сулугуні включає в себе наступні інгредієнти:

  1. Борошно – 2 склянки (іноді потрібно трохи більше);
  2. Кефір – 500 мл;
  3. Сулугуні – 200 г;
  4. Сода – ½ чайної ложки;
  5. Соняшникова олія – 2 ст. л.;
  6. Зелень за смаком.

Кефір слід перемішати з олією і сіллю. Борошно вводиться поступово і тільки просеянная, так тісто буде пишніше.

Якщо двох склянок борошна не вистачить і тісто буде липнути до рук, на нього слід висипати трохи додаткової кількості борошна. Тісто ставлять у холодильник на цілу ніч, щоб хачапурі стали на порядок смачніше.

Сир подрібнюють за допомогою блендера або труть на тертці. У нього за бажанням додають зелень і злегка солять, але орієнтуватися в цьому питанні слід на свій смак.

Любите возитися з борошном? Тоді ось: смачні ідеї приготування смажених пиріжків з картоплею. Їх варто занести в свою кулінарну книгу.

Про те, які види коржів для торта бувають і як їх приготувати, читайте тут. Вони стануть прекрасною основою для ваших домашніх десертів.

Коли у вас є вже готові коржі, то для них потрібно крем. Тут ви знайдете безліч способів приготування сирного крему для торта. До речі, варіанти представлені на будь-який гаманець. Вдалих вам кулінарних звершень!

В начинку з сулугуні добре йде петрушка і кінза, але використовується та зелень, що більш краща або просто є в наявності. Можна присипати сулугуні кропом зверху прямо на коржику.

Починаємо від тесту відщипувати невеликі шматочки і з них робимо кульки. Їх обкачують у борошні і розкачують в коржі.

На кожну з них кладуть начинку і піднімають вгору краю, щоб вийшов такий «мішечок». Краї защипуємо, акуратно за допомогою качалки робимо рівні коржі.

Їх розміри повинні відповідати діаметру сковороди, але можна робити і менші. Або брати відповідну сковороду.

Товщина коржа залежить від смаку господині. Зазвичай їх роблять тонкими, але для любителів пишного тесту можна зробити виняток.

Сковорода повинна бути сухою, для хачапурі олія не потрібно. Їх акуратно підсмажують з обох боків так, щоб вони підрум'янилися і вкрилися невеликими коричневими цятками.

Для тонких коржів досить пари хвилин. Пишне тісто буде смажитися кілька довше.

Принципи приготування хачапурі ви можете дізнатися в цій відеозапису:

Кулінарні поради

Нескладно приготувати таку страву, як хачапурі, особливо якщо господиня любить возитися з тестом.

Звичайно, у більшості з нас немає можливості слідувати класичними рецептами – просто тому, що не знайти в магазині цього мацоні або сиру чкинти-квелі. Але наші звичайні кефір і сметана замінять їх.

Тільки не економте і не розбавляйте їх водою. Хоч хачапурі з сиром і є пісною стравою, дуже старатися з цим не варто.

Хачапурі краще їсти відразу, поки вони гарячі. Звичайно, їх можна розігріти, але смак буде вже не тим.

До речі, для цього краще користуватися мікрохвильовкою або духовкою. Другий раз підсмажені коржі втратять половину смаку. В холодильник прибирати їх теж не варто.

Приємного апетиту!

Наостанок представляємо вам рецепт лінивих сирних коржів:

Що ще почитати: