06 май 2019 12 110

Як приготувати рибну ікру з манки і оселедця

На думку досвідчених господинь, самостійно приготовлена ікра з манки і оселедця куди краще магазинної. Покупний продукт наповнений барвниками і консервантами, а також містить цілий ряд добавок, які можуть становити певну небезпеку для здоров'я.

До домашньої оселедцевою ікрі ці фактори не мають ніякого відношення. Витративши трохи сил і зовсім мало грошей, будь-хто може приготувати смачну і ситну їжу для своїх друзів і сім'ї.

Рецепт червоної ікри з манки і оселедця
Інгредієнти Кількість
філе оселедця - 0,5 кг
томатний сік - 0,3 л
крупа манна - 0,2 кг
масло рослинне - 0,25 кг
цибуля ріпчаста (великий) - 1 штука
перець чорний (мелений) - за смаком
Час приготування: 50 хвилин Калорійність на 100 грам: 308 Ккал

Цей варіант страви можна назвати базовим. Він найбільш широко відомий і використовується досить часто.

Хід приготування:

  1. У каструлю залити томатний сік і рослинне масло, змішати компоненти і поставити на вогонь.
  2. Коли сік почне кипіти почати акуратно (невеликими порціями) засипати в ємність крупу (потрібно відслідковувати, щоб крупинки не злипалися і не утворювали грудки).
  3. Коли маса з манки і томатної пасти загусне, можна погасити полум'я і зняти каструлю з плити, залишивши її трохи охолонути.
  4. Після, через м'ясорубку найбільш дрібного помелу потрібно пропустити все заготовлене філе риби.
  5. Цибулину очистити і теж подрібнити за допомогою м'ясорубки.
  6. Змішати цибулю з рибним фаршем, поперчити (сіль не потрібна, оскільки оселедець сама по собі вже досить просолена).
  7. Змішати фарш манку і в одній ємності і прибрати в холодильник.
  8. Через 2-3 години страву вже готове до вживання.

Рибна ікра з манки і кісток оселедця

Цей рецепт відрізняється від попереднього незначно, якщо говорити про продукт, а от сам процес ускладнюється із-за того, що доводиться витягати з оселедця кісточки. Втім, смак готової ікри цілком виправдовує такі трудовитрати і значно відрізняється від страви, приготованої з використанням рибного філе.

Інгредієнти:

  • томатний сік – 0,2 л;
  • кістки оселедця – 0,35 кг;
  • цибуля ріпчаста – 1 штука;
  • манна крупа – 0,15 кг;
  • перець чорний (мелений) – за смаком.

Час приготування: 65 хвилин.

Калорійність: 83 кКал.

Хід приготування:

  1. Відокремити від риби кістки і замочити їх у холодній воді на 60 хвилин.
  2. Поставити ємність з кістками (не змінюючи воду на вогонь і варити вміст протягом півгодини.
  3. Через зазначений час вийшов бульйон злити в іншу каструлю, відфільтрувавши кістки за допомогою друшляка (залишки риб'ячого скелета після цього можна утилізувати).
  4. Зварити манку на томатному соку і рибному бульйоні (в киплячу рідину потроху засипати крупу, розбиваючи всі грудочки, а після дочекатися поки каша загусне, ставши червоно-помаранчевої, і вимкнути вогонь).
  5. Очищену цибулину перемолоти і ретельно змішати з манкою.
  6. Наполягати готову ікру в холодильнику протягом двох годин.
  7. Охолоджену закуску найкраще поєднувати з бородінським хлібом, маслом і свіжою зеленню.

Ікра з манки на рибному селедочном розсолі

Рецептура третього варіанту ікри відрізняється тим, що замість бульйону використовується розсіл, в якому перебувала оселедець. Така закуска зазвичай має по-справжньому яскравий і виражений смак, а технологія її приготування найбільш проста.

Інгредієнти:

  • розсіл – 0,2 л;
  • вода – 0,2 л;
  • крупа манна – 0,1 кг;
  • цибуля ріпчаста – 1 штука;
  • масло рослинне – 1 чайна ложка;
  • яйце – 2 штуки;
  • паста томатна – 2 столові ложки.

Час приготування: 40 хвилин.

Калорійність: 74 кКал.

Хід приготування:

  1. В низькою і широкої каструльці змішати заготовлений розсіл з водою і маслом.
  2. В цю ж ємність додати томатну пасту.
  3. Включити плиту, поставити на каструлю з розсолом і, безперервно помішуючи, довести рідину до кипіння.
  4. У кипляче вміст каструльки повільно і потроху всипати крупу.
  5. Коли вся манка опиниться в каструлі, потрібно поварити її трохи менше хвилини, а після погасити полум'я і дати ікрі охолонути.
  6. Після цього відварити яйця, очистити цибулю і обидва інгредієнта максимально подрібнити (бажано, за допомогою блендера, але можна і просто ножем).
  7. Охолоджену манку змішати з яйцями і цибулею.
  8. Ікра повністю готова до подачі на стіл.

Смачні котлети з картоплі — прекрасне блюдо в пост.

Спробуйте приготувати гострий соус гуакамоле, за нашим покроковим фото і підказок. Це прекрасна закуска до чіпсів або картоплі фрі.

Смажений рис по-китайськи — це незвично, смачно і ситно. Наш покроковий рецепт тут.

Як зварити ікру з манки, моркви і оселедця

Цей рецепт не настільки добре відомий, як попередні. Однак смакові якості ікри, одержуваної при проходженні йому, безумовно варті витраченого на приготування часу. Відмінна риса такої закуски — насичений колір, що робить її справжньою прикрасою святкового столу.

Інгредієнти:

  • оселедець (філе) – 0,1 кг;
  • вода (холодна) – 0,3 л;
  • масло рослинне – 0,1 кг;
  • морква (велика) – 1 штука;
  • крупа манна – 4 столові ложки;
  • оцет – 1 чайна ложка;
  • цибуля ріпчаста – 1 штука;
  • сіль, спеції – за смаком.

Час приготування: 55 хвилин.

Калорійність: 200 кКал.

Хід приготування:

  1. Закип'ятити звичайну воду і відварити в ній манну крупу, розбиваючи всі грудочки, а краще і зовсім не допускаючи їх утворення.
  2. Паралельно в окремій ємності поставити варитися моркву.
  3. Готову моркву разом з рибним філе і цибулею перемолоти за допомогою блендера.
  4. Отриману морквяно-оселедцеву кашку змішати з манкою, приправити закуску оцтом.
  5. На останньому етапі заправити ікру рослинним маслом, як слід перемішати всі складові і поставити закуску в холодильник на пару-трійку годин.
  6. Через зазначений час частування можна подавати на стіл.

Як приготувати фальшиву ікру з манки без риби для веганів

Побалуватися фальшивої ікрою люблять не тільки «м'ясоїдні» громадяни, а й ті, хто, керуючись певними принципами, не бажають вживати в їжу ніяку живність, включаючи рибу. Спеціально для цих цілей був створений наведений нижче рецепт.

Інгредієнти:

  • сік томатний – 0,1 л;
  • масло рослинне – 10 мл;
  • капуста морська (суха) – 15 г;
  • манна крупа – 70 г;
  • сіль, спеції – за смаком.

Час приготування: 35 хвилин.

Калорійність: 67 кКал.

Хід приготування:

  1. Морську капусту промити, а потім залити окропом.
  2. Через 5 хвилин капусту, не виймаючи з води, подрібнити за допомогою блендера.
  3. Рослинна олія томатний сік змішати в невеликій каструлі і поставити на середній вогонь.
  4. Коли сік закипить, долити до нього воду з подрібненої капустою, приправити спеціями і посолити.
  5. Прогрівати отриману суміш протягом 2-3 хвилин, а після всипати в неї манну крупу, безперервно помішуючи вміст каструльки.
  6. Наостанок ще раз ретельно все розмішати і погасити полум'я (у разі, якщо ікра виходить надмірно густий, можна розбавити її невеликою кількістю окропу).
  7. Як тільки закуска охолоне, її можна пропонувати гостям.

Корисні поради

Закуску можна зробити ідеальною, якщо слідувати декільком простим радам:

  1. В рецептах з використанням моркви ріпчасту цибулю можна замінити на зелений, але в цьому випадку його слід додавати в готову страву.
  2. Солити ікру з манки в процесі готування не рекомендується, краще зробити це, коли закуска буде вже повністю готова (цілком можливо, що сіль не знадобиться зовсім, оскільки оселедець і так солона).
  3. Для приготування такого частування не варто купувати занадто дорогу рибу, (вона відрізняється ніжним філе, але, на жаль, не дає характерного запаху, без якого закуска буде вже мало схожа на ікру).
  4. Зберігати готову ікру слід в закритій ємності в холодильнику, але і тоді вона залишається придатною до вживання не довше тижня.

Якщо враховувати ці тонкощі, то можна з легкістю перетворити смачну закуску в справжній кулінарний шедевр, який вразить навіть найвимогливіших гурманів.

Що ще почитати: