23 июнь 2019 485

Як смачно приготувати рис з соєвим соусом

Всім шанувальникам рису присвячується. Рецептів приготування рису з соєвим соусом існує багато. Сьогодні ми підготували добірку смачних страв, від самих простих до вишуканих. І неймовірно ароматних і яскравих!

Простий рецепт
Інгредієнти Кількість
пропареного рису - 400 г
часнику - 4 зубки
класичного соєвого соусу - 90 мл
масла - 10 мл
зелені - 0,5 пучка
Час приготування: 25 хвилин Калорійність на 100 грам: 302 Ккал

Як готувати рис з соєвим соусом:

  1. Рис промити під струменем води, щоб вимити весь крохмаль. Перекласти в сотейник;
  2. Залити його водою, вона повинна бути на два пальці вище самого рису. Проварити протягом двадцяти хвилин;
  3. Потім злак потрібно перекласти в сковороду, на якій є трохи олії. Включити плиту;
  4. Влити соус і видавити через прес очищені зубки часнику. Перешкодити і обсмажувати все разом ще п'ять хвилин;
  5. Зелень помити, нашаткувати і присипати зверху її при подачі. Краще всього використовувати кінзу.

Рис з соєвим соусом, спеціями і часником

  • 5 г сушеного часнику;
  • 320 г рису;
  • 2 г паприки;
  • 2 р солі;
  • 70 мл соєвого соусу;
  • 4 г перцю чорного меленого;
  • 7 г каррі;
  • 20 мл винного оцту;
  • 1 г гвоздики;
  • 5 г естрагону;
  • 4 р куркуми.

30 хв.

Калорійність — 52 ккал/100 р.

Як приготувати:

  1. Дикий або будь довгий рис спочатку потрібно промити, а потім перекласти в посуд з товстими стінками і дном;
  2. Далі приготувати його по інструкції на упаковці, тобто просто зварити до готовності. Обов'язково покласти в воду гвоздику, після варіння її потрібно викинути;
  3. Потім у гарячий рис потрібно влити винний оцет і перешкодити. Йому треба постояти хвилин п'ять, щоб запах оцту випарувався;
  4. Після цього потрібно влити підігріте (але не окріп!) соєвий соус;
  5. Змішати куркуму, каррі, паприку, чорний перець, сушений (обов'язково) часник, естрагон і сіль. Всю суміш всипати рис і все разом перемішати. Розкласти по піалах.

Коричневий рис з кунжутом і соусом

  • 85 мл соєвого соусу;
  • 25 мл оливкової олії;
  • 220 г рису басматі;
  • 40 г кунжуту;
  • 4 г солі.

Час — 45 хв.

Калорійність — 351 ккал/100 р.

Приготування:

  1. Промитий басматі потрібно залити двома склянками крутого окропу, влити оливкову олію і посолити. Поставити варитися на плиту, кришкою не накривати;
  2. Після того, як злак увібрав в себе всю рідину, але не став сухим, його потрібно накрити кришкою і залишити на пару хвилин. Вогонь повинен бути тихіше середнього, але не самий мінімум;
  3. У цей час на сковороді без масла потрібно прожарити кунжут;
  4. Після цього до кунжуту потрібно додати рис і влити соєвий соус, все перемішати;
  5. Залишити смажитися на три хвилини, після цього ще раз перемішати і накрити кришкою. Залишити ще на три хвилини;
  6. Зняти сковороду з плити, укутати її в рушник і потримати так ще десять хвилин. Після цього можна подавати на стіл.

Рис з тушкованими овочами

  • 1 цибулина;
  • 120 г замороженого зеленого гороху;
  • 1 болгарський перець;
  • 230 г рису;
  • 40 мл оливкової олії;
  • 60 мл соєвого соусу;
  • 15 г кунжуту.

Час — 25 хв.

Калорійність — 219 ккал/100 р.

Порядок дій:

  1. Вимитий болгарський перець потрібно звільнити від насіння і білих перегородок, витягнувши плодоніжку. М'якоть слід порізати кубиками;
  2. Звільнений від лушпиння цибулю нашаткувати;
  3. У глибокій сковороді потрібно розігріти трохи олії і в ньому протягом хвилини обсмажити цибулю;
  4. Далі до цибулі додати перець і обсмажувати ще хвилину;
  5. Всипати зелений горошок до решти масі і ще три хвилини смажити;
  6. Сюди ж додати промитий рис і влити соус, перемішати і не солити;
  7. Залити все водою так, щоб вона покривала основну масу на 1 см вище;
  8. Накрити сковороду кришкою і готувати хвилин п'ятнадцять;
  9. При подачі присипати кунжутом, який потрібно трохи прожарити попередньо.

Рис з куркою в соєвому соусі

  • 1 філе куряче;
  • 2 зубки часнику;
  • 10 мл оливкової олії;
  • 15 г масла вершкового;
  • 120 г рису;
  • 75 мл соєвого соусу.

Час — 1 година.

Калорійність — 217 ккал/100 р.

Спосіб готування:

  1. Промити м'ясо і нарізати акуратними шматочками;
  2. Часник почистити, видавити його через давильню в невелику миску;
  3. У цю ж миску влити оливкову олію, додати майже весь соєвий соус. Поперчити, перешкодити;
  4. Потім в отриманому соусі потрібно замаринувати курку мінімум на двадцять хвилин, а краще – більше;
  5. Рис зварити по інструкції до повної готовності і перемішати його з вершковим маслом;
  6. На сковороді обсмажити курку. Вона повинна придбати легку золоту шкуринку. Вогонь потрібен сильний;
  7. Пересипати до курки в сковороду рис, влити що залишився соус, перешкодити. Вогонь зробити середнім і пару хвилин всі інгредієнти доготувати, не більше п'яти.

Салат з крабовим м'ясом — найсмачніша добірка рецептів страв з морепродуктів.

Читайте як приготувати вишуканий суп-пюре з печериць з вершками.

Рецепт смачного м'яса в кисло-солодкому соусі — спробуйте це страва обов'язково.

Рис в соєвому соусі з овочами і куркою

  • 35 мл вершків 20%;
  • 2 курячих філе;
  • 7 г свіжого імбиру;
  • 1 біла цибулина;
  • 8 г італійських трав;
  • 1 солодкий перець;
  • 3 зубки часнику;
  • 220 г рису;
  • 1 морква;
  • 1 помідор;
  • 20 мл оливкової олії;
  • 65 мл соєвого соусу;
  • 4 пера зеленого цибулі;
  • 1 шт чилі.

Час — 45 хв.

Калорійність — 116 ккал/100 р.

Процес:

  1. Почистити часник і нарізати тонкою соломкою;
  2. Зняти з лушпиння цибулі і порізати півкільцями, як можна тонше;
  3. Солодкий перець помити і звільнити від плодоніжки з насінням. М'якоть нарізати пір'ям;
  4. Очищену моркву на слайсері нарізати соломкою;
  5. Половину чилі обережно нарізати кружечками;
  6. М'ясистий помідор вимити, видалити плодоніжку і порізати соломкою;
  7. З імбиру зчистити шкірку і натерти його дрібно;
  8. М'ясо помити і нарізати слайсами, не дуже тонко, щоб не висохло;
  9. Рис зварити в пропорції 1/2,5. Коли закипить, дати йому двадцять хвилин проваритися, а потім додати невеликий шматочок вершкового масла;
  10. На сковороді розігріти оливкову олію, а потім пересипати сюди імбир, цибуля і часник;
  11. Коли цибуля став золотим, потрібно додати слайсы курки;
  12. Через п'ять хвилин влити вершки і додати сіль. Можна поперчити, накрити кришкою;
  13. Після того, як курка стала білою. Потрібно додати помідор, солодкий перець і перець чилі, моркву, знову закрити кришкою;
  14. Коли минуло хвилин двадцять п'ять, потрібно додати соєвий соус, італійські трави і нашатковану зелену цибулю;
  15. Перед подачею додати ще зеленого лука і кунжут.

Рецепт рису з морепродуктами

  • 100 г свіжого імбиру;
  • 1 цибуля-порей;
  • 1 солодкий перець;
  • 5 г паприки;
  • 1 стебло селери;
  • 240 г круглого рису;
  • 1 морква;
  • 85 мл соєвого соусу;
  • 2 яйця;
  • 320 г креветок з хвостами;
  • 1 куряче філе;
  • 65 г масла;
  • 6 г каррі;
  • 1 білий лук;
  • 2 зубчики часнику.

30 хв.

Калорійність — 153 ккал/100 р.

Інструкція приготування:

  1. Ретельно промити рис і поставити варитися. Води потрібно буде близько 380 мл Ніяких спецій не додавати, дати покипіти тринадцять хвилин під кришкою. Потім вогонь вимкнути, нехай ще десять хвилин так постоїть;
  2. Вимите куряче філе нарізати шматочками, не дуже маленькими;
  3. Почистити креветки, обов'язково видалити кишку всередині. Але залишити хвостик;
  4. Цибулину нашаткувати півкільцями;
  5. Цибуля-порей помити і подрібнити соломкою. Селера і перець порізати довільними шматочками;
  6. Морква помити, зрізати шкірку, нашаткувати соломкою;
  7. Ложку вершкового масла розігріти на сковороді і в нього покласти подрібнену цибулю;
  8. Через дві хвилини додати моркву і покласти ще ложку масла;
  9. Через хвилину додати курку і зовсім небагато посолити;
  10. Додати селеру, перешкодити, покласти сюди ж перець з цибулею-пореєм, додати часник очищений;
  11. Дрібно порубати очищений імбир і додати його до загальної маси. За бажанням, можна додати зелень;
  12. Вбити яйця і дуже інтенсивно перемішувати всю масу;
  13. Після того, як всі ці продукти обсмажаться, потрібно всипати каррі і паприку, перешкодити;
  14. Розпушити рис виделкою і додати його на сковороду, влити сюди ж соєвий соус і додати вершкове масло, розмішати;
  15. Креветки спочатку трохи полити соусом, а потім додати до решти інгредієнтів. Їх потрібно як би закопати в рис. Дуже важливо, щоб креветки були сирими, вони зеленого кольору. Через тридцять секунд вимкнути плиту, креветки повинні стати рожевими;
  16. На тарілку викладати рис за допомогою кулінарного кільця.

Як правильно вживати рис з соєвим соусом для схуднення

Рисову дієту фахівці рекомендують дотримуватися не більше двох тижнів. Вона не обіцяє серйозних результатів на вагах, але трохи скинути масу, очистити шлунок і поліпшити фігуру вона може.

Дієта підходить тільки тим, хто дійсно любить рис. Інакше дотримуватися її буде дуже складно. Дозволено їсти тільки рис і пити тільки воду. А щоб урізноманітнити смак, додають соєвий соус.

У цьому соусі, як і в рисі, дуже мало калорій. Однак злак має властивість насичувати організм, тому почуття голоду довго не з'являється. Такий тип харчування підійде так само тим, у кого є проблеми з нирками або судинами. А ще він добре очищає шкіру та шлунок від токсинів і шлаків.

Рис потрібно їсти невеликими порціями, досить часто. І обов'язково потрібна фізкультура, наприклад, плавання, і велика кількість води. Воду можна замінити на трав'яний чай без цукру. А соус повинен бути натуральним, в оригіналі немає ні солі, ні цукру. Краще віддати перевагу коричневому рісу, неочищені, так як він акуратно чистить кишечник.

Якщо дієта включає в себе й інші страви, то достатньо в день вживати всього столову ложку соусу. Якщо більше ніяких страв і тим більше ніякої солі – можна дві столові ложки. Збільшення цієї дозування ні до чого доброго не призведе.

В день має бути вжито не більше 600 ккал. Порція рису не повинна перевищувати 100 г, вже звареному вигляді разом з соусом. Бажано поєднувати таку дієту з вживанням овочів і овочевих бульйонів, цитрусами або одягають, яблуками, спеціями. В день потрібно пити не менше двох літрів рідини. Можна пити мінеральну воду, трохи зеленого чаю.

Варто пам'ятати, що рис – порожня їжа, як її іноді називають. У ньому майже немає вітамінів, тому їх вкрай важливо отримувати з інших продуктів. Чисто на рисі можна залишатися не довше двох днів, чисто для розвантаження організму. А потім його потрібно знову поповнювати вітамінами і водою. Саме вода перша йде і впливає на зниження ваги, жир йде лише через час. Порушення водного-сольового балансу лише призведе до збільшення маси тіла у майбутньому.

Корисні замітки в допомогу

Для приготування таких страв можна використовувати будь-рис, якщо точно не визначено його сорт. Круглий рис несе в собі багато крохмалю, він має яскравий білий колір. Такий злак перетворюється в кашу після приготування, принаймні, він зручно збирається в грудочки, які можна їсти китайськими паличками.

Довгий, дикий, пропарений рис практично завжди залишається розсипчастим. Щоб добитися кращого ефекту, можна додати трохи олії, щоб зерна не склеювалися. Такі сорти важливо не переварити, інакше навіть вони перетворяться на кашу.

Справжній соєвий соус не коштує дешево. Він прозорий, має коричневим відтінком, має тонкий аромат. У ньому немає солі, консервантів, підсилювачів смаку, цукру. Навіть без хімікатів такий соус зберігається дуже довго, якщо він натуральний. І тільки в такому вигляді він несе користь для організму.

Приготування такої страви нескладного, як рис з соєвим соусом, вимагає дуже мало часу. Зате благотворно позначається на фігурі і може швидко урізноманітнити домашнє меню.

Що ще почитати: