29 май 2019 2 757

Скільки часу і як правильно варити бульйон з свинини

Навар, отриманий з-за тривалого варіння м'яса, є одним з універсальних продуктів. Його можна як просто вживати в їжу, так і додавати в різноманітні страви. Однак далеко не всі знають, як правильно зварити бульйон. Нижче ви знайдете всю необхідну інформацію з цього приводу, так що приготуйтеся відтепер готувати тільки правильний бульйон з свинини, який завжди буде приємним на смак і прозорою на вигляд.

З чого робити і скільки варити бульйон з свинини

При виборі м'яса для бульйону варто віддавати перевагу шматку з кісткою, який володіє великою кількістю сполучної тканини. Це дозволить приготовленої рідини вийти більш наваристою і ароматною. Також можна скористатися порадами продавця м'ясної лавки. Справа в тому, що кожен виробник обробляє свинячі туші по-різному. Деякі навіть вказують на упаковці, що саме ця м'ясна частина рекомендується для варіння. Звичайно ж, зварити бульйон можна і на м'якоті, тільки тоді він буде менш смачним і наваристим.

Що стосується часу варіння, то це процес тривалий і забере близько 2 годин. За цей період м'ясо добре провариться, стане м'яким і ніжним, а кістки встигнуть віддати свої речовини.

Збагатити букет ароматів і смак дозволить додавання овочів. Існує певний овочевий набір, який підходить для цієї мети максимально добре. У нього входить звичайний ріпчаста цибуля, селера і його корінь, а також морква. Для 2-3 літрів води цілком достатньо по 1 шт. кожного такого овочевого інгредієнта.

Гармонію зі свинячим бульйоном створює також ріпа, листи лавра, пастернак і цибулю-порей. Різноманітні коріння також можна додавати. Головне, керуватися індивідуальними вподобаннями.

Якість води також відіграє значну роль. Не варто використовувати воду з-під крана. Краще застосовувати джерельну, бутильовану або колодязну воду. У крайньому випадку, підійде і фільтрована. М'якість води також дозволить отримати смачний бульйон. При варінні в жорсткій рідини м'ясо віддає свої соки в меншому обсязі.

Як правильно зварити бульйон з свинини

Щоб бульйон з свинини вийшов вдалим, його слід правильно приготувати. В першу чергу, цілісний шматок м'яса слід гарненько промити. Далі розміщуємо його в доречній каструлі і заливаємо виключно холодною водою, кількість якої залежить від ваги м'ясного компонента. На 1 кг м'яса потрібно буде приблизно 2 л води. Також відразу можна додати і овочі. Зрозуміло, попередньо їх важливо очистити і вимити. Жоден з інгредієнтів подрібнювати не варто.

Задавши сильний вогонь, розміщуємо ємність на плиті, доводимо до закипання і, знявши плівку і посоливши, продовжуємо готування на мінімальному рівні до повної готовності хвилин 50.

Коли солити

Відразу ж додати сіль ні в якому разі не потрібно. Так м'ясо стане жорсткішим і для отримання соків потрібно значно більше часу. Оптимальний період для соління – 15 хвилин до закінчення варіння.

Чому бульйон з свинини виходить мутний

Безсумнівно, хоч раз у кожної господині навариста рідина виходила каламутною, з якимись незрозумілими плаваючими частинками. Щоб такого не повторилося, слід після закипання відразу ж знімати піну, яка утворилася. Для такої мети відмінно підходить шумівка. Цим пристосування акуратно потрібно зібрати піну, не перемішуючи з усією водою. Подальшу готування краще продовжити без кришки.

Як приготувати пишний бісквіт зі згущеним молоком читайте в нашій статті.

Візьміть на замітку рецепт бесбармачной локшини з фаршем — цікаве блюдо, яке просто приготувати.

А ви знаєте, що подавати до червоного вина? Спробуйте наші варіанти закусок.

Скільки часу і як варити бульйон з свинини на кості

Перед відправленням м'яса на кістці в каструлю його необхідно ретельно промити. Розділяти на частини заборонено! М'ясний компонент повинен позбавлятися від соків повільно. Лише в такому випадку бульйон отримає дивовижний смак.

Розмістивши свинину з кісткою в ємності, заливаємо холодну воду (у пропорції 3 л на 1 кг). У цій ситуації нас цікавить виключно бульйон, а не відварне м'ясо. Рідина поступово прогріватися, і м'ясо почне віддавати їй свої речовини, необхідні для отримання бульйону. Опустивши свинину в окріп, на його краях відразу ж схопиться білок, перешкоджаючи вихід екстрактивних компонентів.

Доводимо до кипіння під закритою кришкою. Закипів – моментально зменшуємо вогонь до максимального мінімуму і більше не прикриваємо. Негайно прибираємо утворену піну. Якщо вона прилипла до стінок, то протираємо вологою і чистою ганчіркою. В залежності від ваги цільного шматка буде потрібно різний час, необхідне для приготування. Часові рамки: від 1,5 до 2,5 годин.

Коли до закінчення відведеного часу залишиться півгодини, сміливо можна присмачувати навар такими корінням і овочами, не забувши їх очистити. Щоб ще більше посилити смак, можна ці компоненти попередньо запекти або подзолотить на сковороді без краплі олії. Ще через 15 хвилин можна і посолити.

Після виключення важливо процідити готовий результат, скориставшись марлею. Відварне м'ясо можна використовувати для приготування інших страв, а ось виварені овочі і кістки ніякої цінності вже не уявляють.

Як зварити прозорий бульйон з свинини в мультиварці

Мультиварка стала незамінною помічницею на множині кухонь. Зрозуміло, вона допоможе приготувати бульйон з свинини.

Шматок м'яса, вагою 1 кг, очищаємо від плівок і добре промиваємо. Розміщуємо підготовлений компонент в чашу мультиварки і заливаємо водою, приблизно 3 л. Очищену цибулину також додайте, її можна розрізати навпіл.

Для цієї мети відмінно підійде програма «Гасіння», а часу буде потрібно 2 години. Обов'язково стежте за появою піни і відразу ж прибирайте її. Через 100 хвилин додаємо сіль і доготавливаем до завершення обраного режиму.

Що ще почитати: