24 июнь 2019 2 246

Чим корисний напій із шипшини, як його приготувати

Різноманітні напої з шипшини відрізняються своїм тонким смаком і безліччю корисних властивостей.

Калорійність, користь і шкода

Шипшина, а зокрема відвар з нього, має хімічним складом, який несе максимальну користь організму. Напій наповнений безліччю вітамінів, таких як Р, З, До, У, Е, і елементів (кремній, залізо, антиоксиданти, фосфор, мідь, амінокислоти).

Всі ці складові здатні не тільки підтримувати імунітет на достатньому рівні, але і значно підвищити настрій. В концентрації аскорбінової кислоти шипшиновим напоїв поступаються навіть лимони і смородина.

До того ж, таке унікальне засіб для поправки здоров'я не завдасть ніякої шкоди фігурі, адже в 100 г шипшинового напою може міститися від 2 до 50 ккал. Така амплітуда обґрунтована тим, що кількість плодів, яке використовується при приготуванні, може бути різним.

Корисні властивості

В першу чергу відвари з шипшини значним чином допомагають людині зміцнити імунітет, що дуже важливе в період застуд. Неоціненну користь надає такі пиття і під час вагітності. Жіночий організм в цей дивовижний період дуже слабшає і виснажується, а всі процеси, що відносяться до виношування дитини, нормалізуються завдяки вживання відвару з шипшини.

Людям, страждаючим захворюваннями серцево-судинної системи, максимальну користь принесе відвар або настій з плодів дикої троянди. Вони сприяють зміцненню стінок судин і капілярів, зменшуючи можливість розвитку атеросклерозу.

Період поширення респіраторних захворювань – ще одна причина вживати це кислувате питво. Багато лікарів призначають застосування даного відвару пацієнтам, що страждають зниженим імунітетом. Також цей настій сприяє якнайшвидшому одужанню тим, хто вже став жертвою простудних захворювань.

Шиповниковые компоти і відвари корисно вживати тим, хто знемагає від анемії і малокрів'я. Ці ягоди нормалізують процес формування еритроцитів.

Неосяжний джерело вітамінів в такому напої стане справжньою знахідкою під час профілактики авітамінозу. Нестача вітамінів з легкістю можна заповнити, вживаючи в їжу компоти з плодів шипшини.

Протипоказання і шкоду

На жаль, але разом з користю настої з цих ягід можуть нанести шкоду. Люди, які страждають недугами кровообігу, обов'язково повинні проконсультуватися з лікарями перед вживанням таких напоїв. Тромбоз, тромбофлебіт і ендокардит – непохитні причини для відмови прийняття шиповниковых відварів.

Настій, збагачений вітаміном С, негативним чином може позначитися на людину, яка страждає гастритом, виразкою шлунка або підвищеною кислотністю. Гіпервітаміноз – ще один привід виключити з харчування напої з шипшини.

Надмірне захоплення прийомом шипшинового пиття загрожує збоєм роботи печінки та інших органів. Також заборонено пити напої з даних плодів і тим, хто страждає алергічними реакціями. А діабетики під час приготування відварів і компотів повинні виключити додавання різноманітних цукрових сиропів.

Візьміть на замітку рецепти обалденного хрусткого печива з сиром — смачна закуска до пива або як основа для апитайзеров.

Салат з капустою яблуком і огірком — дієтичне блюдо за нашими рецептами.

Як замаринувати шашлик в гранатовому соку читайте в нашій статті.

Приготування напою з свіжого шипшини
Інгредієнти Кількість
плодів шипшини - 6 ст. л.
води - 2 л
Час приготування: 7 хвилин Калорійність на 100 грам: 3 Ккал

Рецепт покроково:

  1. Свіжі ягоди слід ретельно вимити і перебрати, позбувшись від черешків і зіпсованих плодів;
  2. Підготовлений інгредієнт поміщаємо в м'ясорубку і перемелюємо. Також провести дану маніпуляцію можна і скориставшись вилкою;
  3. Утворилася м'якоть заливаємо половиною підготовленої води і півгодини відставляємо настоюватися;
  4. Доливаємо рідину, що залишилася, і ставимо на вогонь, доводимо до кипіння і ще півгодини проварюємо.

Відвар з сухих плодів

  • шипшина сушена – 4 ст. л.;
  • мед (цукор) – 2 ст. л.;
  • вода – 2 л

Час: 20 хвилин (без настоювання).

Калорійність: 11,13 ккал.

Як приготувати напій із сухого шипшини:

  1. Висушені ягоди попередньо промиваємо й обсушуємо;
  2. Розміщуємо на паперовому рушнику і подрібнюємо, скориставшись качалкою або молотком для відбивання м'яса;
  3. Подрібнені плоди перекладаємо в каструлю і, заливши водою, кип'ятити 7-10 хвилин;
  4. Знімаємо з вогню, присмачую медом і відставляємо на пару годин, щоб напій настоявся.

Термос – альтернатива термічній обробці

  • плоди шипшини сушені – 30 г;
  • окріп – 2 л.

Час: 8-10 годин.

Калорійність: 2,13 ккал.

Як зробити напій з шипшини в термосі:

  1. Промиваємо шиповниковые плоди, за бажанням не заборонено їх злегка подрібнити;
  2. Термос обдаємо окропом;
  3. Розміщуємо в ньому вимиті ягоди і заливаємо киплячою рідиною;
  4. Щільно закривши кришку, наполягаємо 8-10 годин.

Вітамінний напій з сухофруктами

  • вода – 1 л;
  • шипшина (сушений плоди) – 50 р;
  • цукор – 2 ст. л.;
  • сухофрукти – 150 р.

Час: 25 хвилин (без замочування).

Калорійність: 75,92 ккал.

Як готують вітамінний напій з сухих плодів шипшини з сухофруктами:

  1. Висушені фрукти ретельно промиваємо і відправляємо в ємність з холодною водою на 1-2 години;
  2. Переміщаємо каструлю на вогонь і проварюємо настоявшиеся сухофрукти. Після закипання варимо 5 хвилин;
  3. За допомогою ступки і маточки подрібнюють сушені плоди шипшини і отриману субстанцію відправляємо в одержаний компот;
  4. Присмачую цукром і продовжуємо варити ще 5 хвилин.

Поради щодо вживання напоїв із шипшини

Плоди дикої троянди попередньо варто очистити від насіння і шорстких волосків. Потрапляння цих складових на слизову поверхню горла призведе до удушливому кашлю і першению.

Перед вживанням важливо процідити шипшиновий напій через марлю, склавши її в декілька шарів.

Відвари, настої і компоти з даних ягід можуть пошкодити зубну емаль. Це допоможе запобігти пити через соломинку. Також прополоскати ротову порожнину водою не завадить після вживання такого пиття.

Що ще почитати: