19 июнь 2019 1 836

Кефір: корисні і шкідливі властивості для організму

Кисломолочні продукти давно займають почесне місце в раціоні кожної людини, яка стежить за своїм здоров'ям.

Завдяки процесам бродіння, які складають основу приготування таких продуктів, корисні речовини й елементи, які в них містяться, легше і швидше засвоюються організмом, що, безсумнівно, приносить користь здоров'ю людини.

Одним з найпопулярніших кисломолочних продуктів є кефір – напій не тільки освіжаючий, але і містить величезну кількість корисних якостей.

Слово «кеф», в перекладі з турецької означає «здоров'я».

Хімічний склад

Кефір – це кисломолочний продукт, виготовлений на основі молока (незбираного або знежиреного), з додаванням молочнокислих бактерій – так званих «кефірних грибків».

Особливості складу цього напою роблять його відмінною підтримкою для нашого здоров'я.

В його склад входять:

  1. Вітаміни. У 100 грамах кефіру міститься 0,7 мг вітаміну С, який підвищує імунітет людини і благотворно впливає на кровоносну і ендокринну систему. Також до складу цього продукту входять вітаміни В1, В2, РР і провітамін А, ще іменований каротин, – антиоксидант, очищає організм від токсичних речовин. У незначних кількостях кефір містить вітаміни В6, В9, В12, Н.;
  2. Мікро і макроелементи. Особливо він багатий кальцієм (120 мг на 100 грамів продукту), який не тільки корисний для здоров'я зубів і кісток, але і здатний підтримувати нормальний рівень холестерину в крові, покращує згортання крові, а також відіграє важливу роль у забезпеченні функціонування гіпофіза, наднирників, підшлункової та щитовидної залоз. Крім цього, в ньому міститься калій, сприятливо впливає на серцево-судинну систему, а також магній, натрій, фосфор, хлор, сірка, залізо, фтор та інші корисні елементи;
  3. Вода 88 (грам), білки (в середньому, 3 грама на 100 грам кефіру), жири і вуглеводи (моно - і дисахариди). Енергетична цінність кефіру в середньому становить 40-60 ккал у 100 грамах продукту;
  4. Крім цього, в кефірі містяться молочні бактерії (лактобактерії), дріжджоподібні мікроорганізми і спирт.

Вміст етилового спирту

Зміст цього кисломолочному продукті етилового спирту викликає масу питань і суперечностей.

Існує думка, що його не можна пити перед поїздкою за кермом.

А в деяких джерелах можна знайти інформацію, що даючи цей напій дитині, батьки ростять алкозависимого людини.

Давайте спробуємо детальніше розібрати, яка роль етилового спирту в кефірі.

Почнемо з того, що він, відноситься до продуктів змішаного (молочнокислого і спиртового) бродіння, тобто з молочного цукру разом з молочною кислотою утворюється вуглекислий газ, летючі кислоти і спирт, що підвищує засвоюваність продукту.

Етиловий спирт є природним продуктом, що утворюється у процесі обміну речовин в організмі, і навіть якщо людина не вживала спиртного, то спирт все одно присутній в крові і печінки в незначних кількостях.

Вміст цієї речовини в кефірі також трохи, не більше 0,05%, тому наявність етилового спирту в даному продукті ніяк не може викликати алкогольну залежність.

До того ж, слід зазначити, що кефір – не єдиний продукт, що містить етиловий спирт.

Він присутній також в сирі, хлібі, фруктах, у тому числі і в яблуках і виноград, які активно використовуються в дитячому харчуванні, а також навіть у грудному молоці жінки.

Для тих, кого все ж таки лякає вміст етилового спирту в цьому продукті, можна порекомендувати вибирати для себе найбільш свіжий продукт, т. к. з часом кількість спирту в кефірі збільшується.

Корисні властивості

Аналіз складу цього кисломолочного продукту, в порівнянні з іншими кисломолочними продуктами дозволяє без перебільшень висунути цей напій на перше місце по корисним властивостям.

В першу чергу, кефір благотворно впливає на роботу шлунково-кишкового тракту, нормалізує травлення і обмін речовин.

Крім того, цей кисломолочний продукт приносить відчутну користь у боротьбі з захворюваннями ендокринної серцево-судинної, нервової системи, поліпшує стан кісткової тканини, а також активно використовується в якості косметичного засобу.

Детальніше про користь кефіру для організму:

  1. Використання його для нормалізації роботи шлунково-кишкового тракту. Крім протипоказань, про які детальніше розказано далі, кефір корисний, а іноді і просто необхідний для лікування шлунково-кишкових захворювань. Цей напій незамінний у боротьбі з дисбактеріозом, так як бореться з гнильними бактеріями в організмі людини, так і в цілому очищає організм від токсичних речовин. Рекомендується постійне вживання кефіру при гастритах зі зниженою кислотністю. Крім цього, даний продукт діє як профілактичний засіб від захворювань травної системи, а також допомагає організму справлятися з «важкою» їжею;
  2. Користь кефіру для серцево-судинної системи. Цей напій надає позитивну дію на головний кровотворний орган – печінка, тим самим покращуючи склад крові. Також він сприяє підтримці нормального рівня холестерину в крові, виводячи «поганий» холестерин з організму. Тим, хто страждає гіпертонією, рекомендують вживати кефір з корицею, що діє як заспокійливий і стабілізуючий засіб;
  3. Застосування для лікування цукрового діабету та захворювань підшлункової залози. Щоденне вживання кефіру допомагає нормалізувати рівень цукру в крові. Тому тим, хто страждає такими захворюваннями, рекомендується випивати склянку перед сном;
  4. Корисність цього продукту для нервової системи. Кефір відомий як заспокійливий засіб. Він допомагає боротися зі стресами, депресією і іншими невротичними реакціями;
  5. Він може виступати як противоалергенное засіб. Прийом всередину запобігає алергії на квітучі рослини, а компреси з цим напоєм допомагають при алергічних висипаннях на шкірі;
  6. Дія кефіру на систему травлення і обмінні процеси в організмі робить його відмінним засобом у боротьбі із зайвою вагою, тому лікарі-дієтологи рекомендують додати цей продукт в свій раціон;
  7. Цей кисломолочний продукт, виступає популярним косметичним засобом. Маски з додаванням цього продукту, ефективно живлять шкіру, підвищують її еластичність, покращують колір обличчя і видаляють небажану пігментацію. Корисний цей напій і для волосся. Він зміцнює коріння, надає волоссю блиск і позбавляє від лупи;
  8. Регулярне вживання кефіру підтримує імунітет людини на високому рівні, а також допомагає боротися з хронічною втомою, що особливо актуально для міських жителів.
Рекомендуємо прочитати про калорійності 1 моркви, Вам буде корисно це знати.

Читайте в цій статті, про добової норми білка для бодібілдера.

Якщо Ви справжня домогосподарка, Ви повинні прочитати тут:#deletetag#/retsepty-blyud/supy/kalorijnost-borshha.htmlпро калорійності борщу на яловичому бульйоні, такий же смачний і ситний борщ, як зі свининою.

Який кефір корисніше: жирний або знежирений?

В даному питанні точки зору фахівців різняться. Але слід знати, що якщо Ваша мета – схуднути, то, звичайно, слід віддати перевагу знежиреному кефіру, так як він безсумнівно принесе Вам більше користі, ніж шкоди.

У ньому значно менше калорій, крім того, такий напій краще виводить токсичні і шкідливі речовини з організму. Для отримання з нього корисних речовин і елементів рекомендується вибирати жирний продукт, так як саме він принесе найбільшу користь.

Протипоказання

Кефір може принести як користь, так і шкоду.

Він не рекомендується:

  • Людям, страждаючим такими захворюваннями, як гастрит (при підвищеній кислотності), панкреатит, виразка шлунка або дванадцятипалої кишки;
  • Тим, хто має схильність до розладів травлення;
  • Людям, які мають алергію на молочні білки;
  • В якості косметичного засобу кефір не підходить людям з сухою шкірою.

І, звичайно, не слід забувати, що у всьому потрібно знати міру.

Добова норма цього продукту, становить 200-400 р.

При дотриманні цих простих правил даний продукт принесе тільки користь і здоров'я Вашого організму.

Відео десерт

Що ще почитати: