Кефір: корисні і шкідливі властивості для організму
Кисломолочні продукти давно займають почесне місце в раціоні кожної людини, яка стежить за своїм здоров'ям.
Завдяки процесам бродіння, які складають основу приготування таких продуктів, корисні речовини й елементи, які в них містяться, легше і швидше засвоюються організмом, що, безсумнівно, приносить користь здоров'ю людини.
Одним з найпопулярніших кисломолочних продуктів є кефір – напій не тільки освіжаючий, але і містить величезну кількість корисних якостей.
Слово «кеф», в перекладі з турецької означає «здоров'я».
Хімічний склад
Кефір – це кисломолочний продукт, виготовлений на основі молока (незбираного або знежиреного), з додаванням молочнокислих бактерій – так званих «кефірних грибків».
В його склад входять:
- Вітаміни. У 100 грамах кефіру міститься 0,7 мг вітаміну С, який підвищує імунітет людини і благотворно впливає на кровоносну і ендокринну систему. Також до складу цього продукту входять вітаміни В1, В2, РР і провітамін А, ще іменований каротин, – антиоксидант, очищає організм від токсичних речовин. У незначних кількостях кефір містить вітаміни В6, В9, В12, Н.;
- Мікро і макроелементи. Особливо він багатий кальцієм (120 мг на 100 грамів продукту), який не тільки корисний для здоров'я зубів і кісток, але і здатний підтримувати нормальний рівень холестерину в крові, покращує згортання крові, а також відіграє важливу роль у забезпеченні функціонування гіпофіза, наднирників, підшлункової та щитовидної залоз. Крім цього, в ньому міститься калій, сприятливо впливає на серцево-судинну систему, а також магній, натрій, фосфор, хлор, сірка, залізо, фтор та інші корисні елементи;
- Вода 88 (грам), білки (в середньому, 3 грама на 100 грам кефіру), жири і вуглеводи (моно - і дисахариди). Енергетична цінність кефіру в середньому становить 40-60 ккал у 100 грамах продукту;
- Крім цього, в кефірі містяться молочні бактерії (лактобактерії), дріжджоподібні мікроорганізми і спирт.
Вміст етилового спирту
Зміст цього кисломолочному продукті етилового спирту викликає масу питань і суперечностей.
Існує думка, що його не можна пити перед поїздкою за кермом.
А в деяких джерелах можна знайти інформацію, що даючи цей напій дитині, батьки ростять алкозависимого людини.
Давайте спробуємо детальніше розібрати, яка роль етилового спирту в кефірі.
Почнемо з того, що він, відноситься до продуктів змішаного (молочнокислого і спиртового) бродіння, тобто з молочного цукру разом з молочною кислотою утворюється вуглекислий газ, летючі кислоти і спирт, що підвищує засвоюваність продукту.
Етиловий спирт є природним продуктом, що утворюється у процесі обміну речовин в організмі, і навіть якщо людина не вживала спиртного, то спирт все одно присутній в крові і печінки в незначних кількостях.
Вміст цієї речовини в кефірі також трохи, не більше 0,05%, тому наявність етилового спирту в даному продукті ніяк не може викликати алкогольну залежність.
До того ж, слід зазначити, що кефір – не єдиний продукт, що містить етиловий спирт.
Він присутній також в сирі, хлібі, фруктах, у тому числі і в яблуках і виноград, які активно використовуються в дитячому харчуванні, а також навіть у грудному молоці жінки.
Для тих, кого все ж таки лякає вміст етилового спирту в цьому продукті, можна порекомендувати вибирати для себе найбільш свіжий продукт, т. к. з часом кількість спирту в кефірі збільшується.
Корисні властивості
Аналіз складу цього кисломолочного продукту, в порівнянні з іншими кисломолочними продуктами дозволяє без перебільшень висунути цей напій на перше місце по корисним властивостям.
В першу чергу, кефір благотворно впливає на роботу шлунково-кишкового тракту, нормалізує травлення і обмін речовин.
Крім того, цей кисломолочний продукт приносить відчутну користь у боротьбі з захворюваннями ендокринної серцево-судинної, нервової системи, поліпшує стан кісткової тканини, а також активно використовується в якості косметичного засобу.
Детальніше про користь кефіру для організму:
- Використання його для нормалізації роботи шлунково-кишкового тракту. Крім протипоказань, про які детальніше розказано далі, кефір корисний, а іноді і просто необхідний для лікування шлунково-кишкових захворювань. Цей напій незамінний у боротьбі з дисбактеріозом, так як бореться з гнильними бактеріями в організмі людини, так і в цілому очищає організм від токсичних речовин. Рекомендується постійне вживання кефіру при гастритах зі зниженою кислотністю. Крім цього, даний продукт діє як профілактичний засіб від захворювань травної системи, а також допомагає організму справлятися з «важкою» їжею;
- Користь кефіру для серцево-судинної системи. Цей напій надає позитивну дію на головний кровотворний орган – печінка, тим самим покращуючи склад крові. Також він сприяє підтримці нормального рівня холестерину в крові, виводячи «поганий» холестерин з організму. Тим, хто страждає гіпертонією, рекомендують вживати кефір з корицею, що діє як заспокійливий і стабілізуючий засіб;
- Застосування для лікування цукрового діабету та захворювань підшлункової залози. Щоденне вживання кефіру допомагає нормалізувати рівень цукру в крові. Тому тим, хто страждає такими захворюваннями, рекомендується випивати склянку перед сном;
- Корисність цього продукту для нервової системи. Кефір відомий як заспокійливий засіб. Він допомагає боротися зі стресами, депресією і іншими невротичними реакціями;
- Він може виступати як противоалергенное засіб. Прийом всередину запобігає алергії на квітучі рослини, а компреси з цим напоєм допомагають при алергічних висипаннях на шкірі;
- Дія кефіру на систему травлення і обмінні процеси в організмі робить його відмінним засобом у боротьбі із зайвою вагою, тому лікарі-дієтологи рекомендують додати цей продукт в свій раціон;
- Цей кисломолочний продукт, виступає популярним косметичним засобом. Маски з додаванням цього продукту, ефективно живлять шкіру, підвищують її еластичність, покращують колір обличчя і видаляють небажану пігментацію. Корисний цей напій і для волосся. Він зміцнює коріння, надає волоссю блиск і позбавляє від лупи;
- Регулярне вживання кефіру підтримує імунітет людини на високому рівні, а також допомагає боротися з хронічною втомою, що особливо актуально для міських жителів.
Читайте в цій статті, про добової норми білка для бодібілдера.
Якщо Ви справжня домогосподарка, Ви повинні прочитати тут:#deletetag#/retsepty-blyud/supy/kalorijnost-borshha.htmlпро калорійності борщу на яловичому бульйоні, такий же смачний і ситний борщ, як зі свининою.
Який кефір корисніше: жирний або знежирений?
В даному питанні точки зору фахівців різняться. Але слід знати, що якщо Ваша мета – схуднути, то, звичайно, слід віддати перевагу знежиреному кефіру, так як він безсумнівно принесе Вам більше користі, ніж шкоди.
У ньому значно менше калорій, крім того, такий напій краще виводить токсичні і шкідливі речовини з організму. Для отримання з нього корисних речовин і елементів рекомендується вибирати жирний продукт, так як саме він принесе найбільшу користь.
Протипоказання
Кефір може принести як користь, так і шкоду.
Він не рекомендується:
- Людям, страждаючим такими захворюваннями, як гастрит (при підвищеній кислотності), панкреатит, виразка шлунка або дванадцятипалої кишки;
- Тим, хто має схильність до розладів травлення;
- Людям, які мають алергію на молочні білки;
- В якості косметичного засобу кефір не підходить людям з сухою шкірою.
І, звичайно, не слід забувати, що у всьому потрібно знати міру.
Добова норма цього продукту, становить 200-400 р.
При дотриманні цих простих правил даний продукт принесе тільки користь і здоров'я Вашого організму.