16 апрель 2019 3 558

Як приготувати м'ясні і рибні кульки з фаршу

Рецептів кульок з фаршу дуже багато. Секретів особливих немає, хіба що одного: щоб вироби були схожі на кульки, формувати їх потрібно вологими руками.

М'ясні кульки з фаршу в томатному соусі
Інгредієнти Кількість
готовий фарш свинячий - 0,5 кг
невеликі цибулини - 2 шт.
морквина - 1 шт.
куряче яйце - 1 шт.
рафінована олія - 30 мл
томати - 300 г
спеції + сіль - по своєму смаку
борошно - 1 ст. ложка
Час приготування: 55 хвилин Калорійність на 100 грам: 298 Ккал

Маленькі круглі м'ясні кульки не варто плутати з котлетами – у фарш для кульок зазвичай не додають розмочений в молоці білий хліб, а після формування їх тільки злегка обсмажують, а потім тушкують в соусі.

Приготування:

  1. Поріжте дрібно цибулю, обсмажте в розігрітому маслі. Після охолодження додайте його у фарш;
  2. Викладіть в глибоку посуд фарш з цибулею, додайте яйце, посоліть, приправте спеціями за смаком і перемішайте;
  3. З фаршу сформуйте кульки. Злегка обсмажте їх з усіх боків у розігрітій олії;
  4. Приготуйте соус: цибулю, моркву, помідори поріжте дрібними кубиками, обсмажте на маслі, потім посипте вміст борошном, влийте гарячу воду, розмішайте і доведіть до кипіння;
  5. Обсмажені тюфтельки складіть у товстостінну посуд, залийте соусом. Закрийте кришкою, доведіть блюдо до кипіння, потім зменшіть полум'я пальника і готуйте близько 30 хв.

Кульки з курячого фаршу в білому соусі

Курячий фарш ідеально поєднується з білим соусом.

Вам знадобиться:

  • куряче філе – 1 кг;
  • яйце – 2 штуки;
  • великі цибулини – 3 головки;
  • рідка сметана – 0,5 кг;
  • панірувальні сухарі — ½ склянки;
  • рафінована олія для смаження;
  • перець чорний + сіль поварена – додавати за смаком.

Час на готування складе: 55 хв. Блюдо по калорійності на 100 г складає: 289 ккал.

Приготування:

  1. Курячу м'якоть з цибулею пропустіть через середню решітку м'ясорубки;
  2. Збийте вінчиком яйця, додайте їх у фарш, туди ж покладіть мелені сухарі, приправте, гарненько вимісіть;
  3. Сформуйте маленькі кульки;
  4. Обсмажте в розігрітому маслі;
  5. Залийте кульки білим соусом. Для нього нашатковану цибулю обсмажте, влийте сметану, додайте борошно пшеничне, доведіть суміш до кипіння;
  6. Тушкуйте в соусі близько 15 хв.

Рибні кульки з фаршу

Багатьом не подобаються кульки їх рибного фаршу з-за специфічного аромату, який з'являється під час обсмажування. Тому варто вибрати для готування найменш ароматний сорт риби, наприклад минтай, тріску або хек. До речі, чим жирніше рибне філе, тим соковитіше вийдуть кульки.

Вам знадобиться:

  • рибного філе – 0,8 кг;
  • очищена цибулина – 1 головка;
  • черствий білий хліб – 50 г;
  • холодне молоко – 200 мл;
  • томатна паста – 60 г;
  • пшенична борошно – 30 р;
  • розм'якшене масло – 50 г;
  • за смаком додаються – сіль + петрушка + чорний перець.

Час готування: 60 хв Калорійність порційна: 280 ккал.

Як зробити:

  1. Наріжте філе на шматки, пропустіть двічі через решітку м'ясорубки разом з головкою цибулі і розмоченим у холодному молоці хлібом;
  2. Додайте в рибну масу розм'якшене вершкове масло, приправте, перемішайте;
  3. Сформуйте невеликі кульки, злегка обваляйте їх у борошні, викладіть в низьку товстостінну каструлю;
  4. У сковороді з рослинним маслом обсмажте томат протягом 5 хв, потім припорошите його борошном, розмішайте, смажте ще кілька хвилин;
  5. Зніміть з плити, в томатну суміш додайте півсклянки окропу, розмішайте і залийте цим соусом рибні кульки, запечіть в духовій шафі;
  6. Готові кульки разом з соусом викладіть на блюдо, посипте рубаною петрушкою.

Торт «Золотий ключик» — цікавий рецепт десерту для дитячого свята.

Візьміть на замітку рецепт юшки з сома — збираючись на пікнік біля річки, обов'язково спробуйте цей рецепт.

Читайте як спекти чіабатту в хлібопічці в нашій статті. Цей повітряний хліб може стати основою для бутербродів і цікавих закусок.

Мексиканський рецепт

У цьому рецепті спецій відведена одна з провідних ролей. Дуже важливо, що у фарш додати. Чебрець, кумін, перець запашний дають м'яса чудовий смак.

Інгредієнти:

  • цибулина біла – 1 штука;
  • невеликі зубчики часнику – 3 штуки;
  • яловичий фарш + свинячий фарш – 250 г;
  • хлібні крихти – 70 р.

Добавки:

  • подрібнене листя петрушки і м'яти – по 1 жменьці;
  • мелені кумін, перець запашний – по 8 г;
  • томат – 20 г + ½ ч. ложки гірчиці;
  • варене яйце – 2 штуки + сире;
  • 30 г подрібненого каперсів;
  • півсклянки молока;
  • рис, відварений до напівготовності – 80 р.

Соус:

  • томати консервовані – 200 г;
  • цибулина + зубчик часнику;
  • червоне вино – 80 мл;
  • кумин, чебрець, цукор – щіпка.

Приготування займе: 1 година 35 хв. Калорійність складе: 290 ккал на 100 р.

Як зробити:

  1. З сухарів приготуйте крихти, для цього можна використовувати блендер. Цим же приладом подрібніть часник, цибулину;
  2. У мисці з'єднайте два види фаршу, цибулю, сухі крихти, покладіть всі рекомендовані добавки, крім рису, відварених яєць, молока і соусу;
  3. Зварені яйця почистіть, поріжте і акуратно змішайте з фаршем;
  4. Влийте в фарш молоко, додайте рис. Маса вийде трохи рідкуватий, її треба обов'язково поставити в холодильник на 15 хв.;
  5. Приготуйте соус: в розігрітому оливковому маслі протомите порізану кубиками цибулю до прозорості;
  6. Додайте кумін, чебрець, подрібнений зубчик часнику, томати без шкірки, цукор, влийте вино, готуйте 5 хв. на слабкому вогні. До речі, томати ложкою розминаються під час готування;
  7. Влийте воду, ще потушкуйте, приблизно 10 хв. Блендером пробийте соус до однорідного стану. При необхідності приправити чорним перцем, кухонною сіллю;
  8. Дістаньте фарш з холодильника, сформуйте з нього маленькі кульки, покладіть у форму, залийте соусом;
  9. Духова шафа розігрійте, встановивши відмітку на 180 градусах. Поставте форму з м'ясними кульками на 45 хв.
  10. Традиційно це блюдо подають з гострими перчинкамі і картоплею.

Запікаємо в духовці

Незважаючи на те, що в цьому рецепті найпростіші інгредієнти, фінальний смак вийде яскравим.

Інгредієнти:

  • готовий фарш яловичина + свинина – з 600 м;
  • велика голівка цибулі;
  • 1 невелика яйце;
  • мелений сухий хліб – 100 г;
  • кухонна сіль + сушений чебрець – додавати за смаком;
  • рафінована олія – 60 г;
  • пшеничне борошно – 20 г;
  • 10% свіжі вершки – 500 мл;
  • шматочок вершкового масла – 50 р.

На приготування знадобиться: 55 хв. Одна порція містить: 299 ккал.

Як готувати:

  1. У глибокій мисці змішайте яловичий і свинячий фарш, додати дрібно посічену ріпчасту цибулю, сіль, чорний перець, мелений чебрець, сухарі, яйце. Суміш вимісіть руками з особливою ретельністю;
  2. Сформуйте кульки невеликої величини;
  3. У розігрітому маслі обсмажте тефтелі з усіх боків до появи рум'яної скоринки;
  4. Для соусу: у сковороді розтопіть вершкове масло, додайте борошно, протомите 1 хв. Тепер влийте вершки, при постійному помішуванні варити до загустіння. Посоліть за смаком;
  5. Кульки викладіть у форму. Влийте приготований соус. Поставте в духову шафу на 25 хв.;
  6. Готові кульки подавайте на стіл з картопляним повітряним пюре.

Секрети ідеальних кульок з фаршу

  1. Фарш повинен бути зроблений з шматка м'яса, з якого прибрані плівки, жили, хрящі. А для цього доведеться робити його самостійно. Тому що, вам ніколи не вдасться дізнатися, що насправді намішали в «магазинний» фарш;
  2. З подрібненням м'яса не перестарайтеся, достатньо один раз прокрутити в м'ясорубці через середню ґрати;
  3. Кульки можна зробити з будь-якого м'яса. Це може бути баранина, яловичина, свинина і курятина. Але якщо м'ясо нежирне, то для соковитості в нього слід додати трохи масла або жиру;
  4. Щоб фарш не прилипав до рук, змочуйте їх холодною водою, в цьому випадку кульки вийдуть ідеальної круглої форми;
  5. Хрумка рум'яна кірочка на кульках вийде, якщо перед гасінням підрум'янити їх у розігрітому маслі до світло-коричневого кольору.

Приємного апетиту!

Що ще почитати: