17 апрель 2019 6 005

М'ясні їжачки з рисом: рецепти корисної і ситної їжі для дітей і дорослих

Страви з фаршу регулярно з'являються на кухні: пельмені, котлети, тефтелі, запіканки і інші чудові ситні м'ясні вироби.

Не дивно, що багато господинь люблять побалувати себе і свої сім'ї їжачками (кульками) з фаршу. Найчастіше в них додають рис, завдяки цьому блюдо стає більш ситним, крім того, такі м'ясні їжачки з рисом можна їсти без гарніру.

Крок перший: вибір фаршу

Щоб приготувати ситні, смачні і при цьому корисні вироби, слід правильно підібрати інгредієнти. Кулінари рекомендують використовувати виключно дліннозерновой рис і ретельно вибирати фарш.

Слідкуйте, щоб він не видавав дивні запахів, особливу увагу приділіть вивченню кольору. Хороший фарш може мати бордовий, червоний або ніжно-рожевий відтінок, в залежності від того, яке м'ясо знаходиться в його складі.

Краще всього купувати свіжий, а не заморожений фарш. Пам'ятаєте його між пальцями, він повинен бути пишним, але при цьому досить щільним. Не варто купувати прим'ятий, що втратив форму або злиплий фарш.

Класичний рецепт м'ясних їжачків
Інгредієнти Кількість
Фарш - 500 г
Рис - 200 г
Томат (паста) - 1 ст. л.
Яйце - 1 штука
Цибулю - 1 штука
Сметана - 250 г
Вода - 100 мл
Перець, сіль і додаткові спеції - за смаком
Час приготування: 120 хвилин Калорійність на 100 грам: 198 Ккал

Традиційно господині готували їжачків з яловичого або комбінованого фаршу, гасили їх в каструлі.

Для початку вам потрібно добре промити і зварити рис до стану напівготовності. Відкиньте його на друшляк, обполосніть холодною водою і чекайте, поки рис охолоне. Тим часом змішайте в окремій ємності подрібнену цибулю, фарш і яйце.

У класичному рецепті використовуються тільки сіль і перець, без додаткових спецій, але ви можете доповнити цей перелік на свій смак і розсуд. Додайте всі необхідні приправи і остиглий рис.

Знову перемішайте субстанцію, щоб не було ніяких грудок. Зліпити невеликі кульки. Окремо приготуйте соус: розмішайте сметанку з томатом, додайте воду, сіль і перець, доречним буде незначна кількість базиліка.

Перемістіть м'ясні їжачки з рисом в каструльку, щедро полийте соусом. Тушкуйте на помірному вогні до повної готовності рису. Як правило, на це йде не більше 35-40 хвилин.

Рисово-м'ясні їжачки в духовці

Приготування їжачків в духовці зручно тим, що вам не доведеться витрачати на це багато часу, яким ви так дорожите. Достатньо підготувати всі інгредієнти і чекати результату.

Для цього рецепта підійде курячий фарш, блюдо вийде дієтичним і підійде навіть дітям. Отже, вам знадобляться такі складові:

  • Фарш — 450 г;
  • Рис — 1 склянка;
  • 1 куряче яйце;
  • 1 луковичка;
  • 1 стручок болгарського перцю;
  • 4 зубчики часнику;
  • Олія для смаження — 3 ст. л.;
  • Сметанка — 2 ст. л.
  • Сіль, перець, додаткові спеції та зелень (будь-яка) — за смаком.

Розмішайте фарш з рисом і яйцем. Подрібніть цибулю, болгарський перець і додайте їх до отриманої субстанції, посоліть і поперчіть. Для соусу змішайте сметану з дрібно дробленной зеленню, часником і улюбленими спеціями.

Зліпіть їжачків, а потім покладіть їх у форму (лист), попередньо перед цим змащений маслом. Рівномірно полийте їх соусом і перемістіть в заздалегідь прогрітий духова шафа. Рекомендується запікати це чудове блюдо при температурі 180-200 градусів протягом 45 хвилин.

Простий рецепт їжачків в соусі на сковороді

Під час приготування їжачків на сковороді кульки покриваються особливо смачною засмаженою скоринкою, цим і зумовлена популярність такого рецепта.

Для приготування ситної вечері візьміть такі компоненти:

  • Готовий фарш — 600 г;
  • Рис — 200 г;
  • Середніх розмірів яйце куряче — 1 шт.;
  • Велика морква — 1 шт.;
  • Борошно або сухарі для панірування — 3-4 ст. л.;
  • Головка цибулі — 1 шт.;
  • Пучок зелені;
  • Кетчуп, сметана і вода для соусу — 100 г;
  • Сіль, суміш перців і інші приправи — за смаком.

Спочатку слід підготувати основу для м'ясних кульок з рисом. Для цього розбийте в фарш велике яйце, після чого насипте туди рис.

Попередньо відварювати його не потрібно, достатньо промити під холодною водою. Далі додайте сіль, приправи, перець та інші спеції.

Морква, зелень і цибулю подрібніть в блендері або дрібно наріжте. Додайте овочі до основі для їжачків.

Перемішайте все до отримання гладенької консистенції. Подальший процес приготування дуже простий: ліпіть кульки, обвалюйте їх з усіх сторін у борошні або сухарях і обсмажте на сковороді до появи рум'янцю.

Тим часом необхідно змішати в окремій ємності кетчуп, сметану і підготовлену кип'ячену воду. Посоліть, поперчіть і поступово вливайте отриману субстанцію на сковорідку. Накрийте кришкою, тушкуйте близько 25 хвилин на слабкому вогні.

Корисні м'ясні кульки з рисом, з мультиварки

Мультиварки поступово стають все популярнішими. Серед переваг цього приладу легкість і швидкість роботи.

Готові страви приготовані в мультиварці відрізняються більшою користю, ніж аналогічні, приготовлені в духовці або на сковороді. Не дивно, що класичні рецепти також адаптуються для готування за допомогою мультиварки.

Кульки в мультиварці виходять особливо соковитими, тому ви можете взяти будь-який фарш. У даному рецепті використовується суміш яловичини і свинини.

Для приготування кульок з рисом вам знадобиться взяти такі складові:

  • Фарш — 500 г;
  • Рис — 150 г;
  • Очищена вода — 150 мл;
  • Сіль — 2 ч. л.;
  • 1 яйце куряче;
  • 1 морква невеликого розміру;
  • 1 ріпчаста цибулина;
  • 4 зубчики часнику;
  • 3 помідори;
  • Масло соняшнику — 3 ст. л.;
  • Суміш перців (можна взяти тільки чорний і червоний), спеції, приправи — за смаком.

Подрібніть часник, з'єднайте їх з фаршем, промитим рисом і яйцем. Посоліть, поперчіть.

Ретельно розімніть руками масу, щоб прибрати надлишки повітря. Деякі кулінари радять відбивати фарш спеціальним молоточком, щоб готові вироби були більш щільними і не розвалилися в мультиварці. Після цього починайте ліпити м'ясні кульки невеликого розміру.

Налийте в прилад трохи рослинного масла і включіть режим смаження. Протягом 3-4 хвилин обсмажуйте їх з кожної сторони.

Іноді потрібно повторити процедуру кілька разів, щоб досягти готовності. Залиште кульки в мультиварці.

Далі приступайте до приготування соусу. Очистіть і дрібно наріжте (можна натерти) моркву, цибулю і помідори.

Томати можна перемолоти в блендері. Злегка обсмажте цибулю і моркву, потім додати їх до кульок, туди ж покладіть помідори, долийте трохи води. Закрийте каструлю, увімкніть режим гасіння і готуйте смачні мясні їжачки з рисом протягом 40 хвилин.


Візьміть на замітку рецепт адигейського сиру в домашніх умовах, готується просто і легко.Як швидко розморозити м'ясо в домашніх умовах читайте в нашій статті.Рецепт приготування Люля Кебаб в домашніх умовах досить простий всі подробиці на #deletetag#/retsepty-blyud/myaso/lyulya-kebab-v-domashnih-usloviyah-traditsionnye-prigotovleniya.html

Рекомендації від шеф-кухарів

Щоб урізноманітнити рецепт кульок, можна використовувати різні способи. Деякі доповнюють їх гарніром, запікаючи разом з картоплею і сиром, гречкою та іншими складовими.

Інші ж додають різноманітні овочі, особливо підійде капуста. Особливо ніжні їжачки виходять, якщо фарш попередньо прокрутити через м'ясорубку двічі.

Можна не експериментувати зі складом самих їжачків, але трохи змінити рецепт соусу.

Звичайно ж, завжди актуальні різні варіанти спецій: додайте трохи хмелі-сунелі, орегано, куркуму — і будете приємно здивовані результатом.

Що ще почитати: