04 май 2019 2 209

Способи приготування смачної юшки з осетра

Юшка з осетра — і відразу в голові виникає образ не інакше як застіль в царських хоромах. Дійсно, ця страва є делікатесом і сьогодні, але набагато більш доступним, ніж це було в колишні часи.

Її подають у найкращих ресторанах і навіть на офіційних прийомах для сильних світу цього, але не становить великої праці уподібнитися нею, взявши і приготувавши юшку з осетра на власній кухні. А достатньо буде невеликий рибини.

Юшка з осетра по-царськи
Інгредієнти Кількість
осетрина - 400-500 г
морква - 1 середня
цибулина - 1 середня
картоплини - 2 великих
вершкового масла - 30 г
сіль, спеції - за смаком
половинка лимона - за бажанням
Час приготування: 60 хвилин Калорійність на 100 г: 110 Ккал
Відмінною особливістю осетра є те, що він не має луски, так що чистити цю рибу нескладно – потрібно тільки випатрати її і видалити зябра. Плавці прибирати не обов'язково, вони підуть для бульйону, але можна відрізати їх і голову, прибравши для іншого варіанту приготування юшки з осетра.

Після цього можна приступати до приготування.

Спосіб приготування страви простий. Починати приготування юшки з осетра потрібно з опускання шматків риби в холодну воду – коли вона закипить, вогонь потрібно зменшити до мінімуму і залишити варитися бульйон.

Поки це відбувається, робиться зажарка – дрібно натерта (або порізана) моркву і порізану цибулю обсмажують на вершковому маслі до рум'яного кольору, після чого сковороду накривають кришкою і тушкують овочі на самому маленькому вогні до м'якості.

Через півгодини потрібно дістати рибу з бульйону, відправити в нього нарізану шматочками картоплю і відокремити м'якоть осетра від кісток.

Коли картопля звариться до напівготовності, залишиться додати до неї зажарку і рибу, а також сіль, лавровий лист і кілька горошин чорного перцю, хоча при бажанні можна обійтися і однією сіллю.

У готову юшку з осетра (в тарілки) можна додати скибочки лимона, кислота якого додасть страві особливу пікантність.

 

Рецепт юшки з голови осетра з рисом покроково

Іноді можна заощадити і приготувати з одного осетра відразу дві юшки – одну з тушки, а іншу з голови і плавців. Або ж придбати відразу голову цієї риби окремо, і зробити з неї прекрасний обід для всієї родини, зробивши його більш ситним за рахунок крупи.

Необхідні інгредієнти:

  • голова осетра (краще велика, якщо купується окремо);
  • 1 середня морква;
  • 2 середніх цибулини;
  • 4 середніх картоплини;
  • 3 ст. ложки рису;
  • сіль, спеції за смаком;
  • лимон і зелень – за бажанням.

Час приготування страви: приблизно 1,5 години.

Калорійність: близько 90 Ккал/100 гр.

Така юшка відрізняється від традиційної двома речами – бульйон з голови вариться довше, а сам суп виходить набагато більш густим. Отже, спочатку потрібно опустити голову осетра (і плавці, якщо є) в киплячу воду і залишити варитися на повільному вогні близько години.

Потім дістати її з бульйону (можна розібрати і додати шматочки м'якоті в суп) і покласти в каструлю нарізані на шматочки картоплю, моркву і цибулю.

Варіант: одну цибулину дрібно нарубати, а другу відправити в бульйон цілком і потім дістати.

Разом з овочами в юшку додається рис, а також сіль, лавровий лист і перець горошком. Далі страва готується під кришкою на повільному вогні ще близько 20 хвилин, після чого вогонь вимикається і вуха залишається на плиті ще на 5 хвилин для настоювання.

У тарілки можна додати посічену свіжу зелень і скибочки лимона – для смаку і прикраси.

Рекомендації на замітку

Вуха, і особливо з осетра, є одночасно і простим, і делікатним стравою, для приготування якого існують нехитрі, але все ж важливі секрети. Наприклад:

  1. В зажарку для юшки можна додати трохи томатної пасти, що зробить колір супу золотисто-оранжевим. Але такий рецепт вже не можна буде назвати класичним;
  2. Шматки риби потрібно занурювати в холодну воду і потім зменшувати вогонь для того, щоб м'ясо осетра не відвалилося від кісток і не розпалося в бульйоні на волокна;
  3. У бульйон можна додати шматочок селери – так робили протягом століть;
  4. Занадто активні спеції краще не використовувати. Максимум – це сушені трави базиліка, кропу, петрушки, орегано. Ще підійде щіпка сушеного чебрецю;
  5. Замість рису в юшку з голови осетра додають пшоняну або пшеничну крупи;
  6. Якщо юшка з осетра залишиться від обіду, то після перебування в холодильнику з неї вийде чудовий рибний холодець, так як бульйон виходить дуже наваристим;
  7. Подавати юшку по-царськи краще в красивих тарілках з візерунком, поставивши на стіл ще шматочки житнього хліба, солоні огірки і блюдця з скибочками лимона і зеленню.

Вафельний торт зі згущеним молоком — один з найпростіших рецептів смачного десерту до чаю.

Рецепт торта «Кучерявий пінчер» — смачний і незвичайний десерт на дитяче свято.

Спробуйте приготувати смачні рецепти з кабачків з начинкою з курячого філе.

Приємного апетиту!

Що ще почитати: