02 июнь 2019 30

Як приготувати розсипчастий рис в мікрохвильовці

Здавалося б, що складного в тому, щоб зварити рис? Але як це зробити правильно, та ще й в мікрохвильовці? Щоб він не пригорав, не склеювався і був розсипчастим? Як виявилося, тут є безліч нюансів!

Підготовка рису

З рису готується безліч страв: каша, плов, різотто, запіканки, він використовується в приготуванні супів, других страв, ролів і суші. І кожна страва вимагає певного виду рису (пропареного, довгого, коричневого тощо), а також певної консистенції.

Однак, незважаючи на різні методи приготування цієї крупи і кінцевого результату, процес підготовки рису завжди однаковий:

  1. Крупу перебирають. Так надходять з будь-якою крупою, оскільки в процесі її збору і підготовки до неї може потрапити сміття, відходи або просто неякісні зерна;
  2. Видаливши всі відходи і погані зерна, крупу промивають: спочатку холодною водою, потім теплою і так кілька разів, поступово збільшуючи температуру води. Це необхідно для того, щоб змити бруд і видалити надлишки крохмалю;
  3. Чистий рис замочують у холодній воді на деякий час (від 30 хвилин до декількох годин);
  4. Останній етап – це промивання крупи і видалення зайвої вологи з допомогою сита.

Багато господинь пропускають половину цих дій, а потім дивуються: «Чому рис виходить несмачним?». Ці, здавалося б, непотрібні дії, забезпечують правильну обробку крупи і, як наслідок, смачний підсумковий продукт.

Базовий рецепт
Інгредієнти Кількість
рисова крупа - 1 ст.
вода - 2 ст.
сіль - пучку
Час приготування: 20 хвилин Калорійність на 100 грам: 116 Ккал

Щоб готувати страви в мікрохвильовій печі, необхідно мати правильну посуд скляний з кришкою, без металевих деталей та візерунків. А в цілому, процес не відрізняється від звичайного приготування рисової крупи на плиті.

Як зварити розсипчастий рис в мікрохвильовці:

  1. Сам процес приготування рису і кількість води в першу чергу залежить від сорту крупи і бажаного кінцевого результату. Якщо хочеться розсипчастого рису, то води треба брати строго в 2 рази більше, якщо хочеться клейкою каші трохи більше;
  2. Рис промити і викласти у скляну форму;
  3. Посолити за смаком;
  4. Додати води;
  5. Вариться каша 10 хвилин при максимальній потужності (приблизно 700-800 Вт);
  6. За цей час випаровується приблизно половина води, тому по закінченню часу треба добре перемішати крупу і продовжувати варити її стільки ж часу, але при потужності в 240 Вт;
  7. Після звукового сигналу, необхідно дістати ємність і викласти рис на тарілку. Розсипчаста крупа готова!

Рис в пакеті: варимо в мікрохвильовці

На прилавках магазинів часто можна зустріти крупу швидкого приготування в пакетиках. У кожному пакеті зазвичай по 100 грамів крупи, що являє собою 1 порцію. Готувати рис у пакетах можна і в мікрохвильовці теж.

Продукти:

  • вода гаряча – 3 ст.;
  • крупа рисова – 1 пакет;
  • сіль – 0,5 ч. л;
  • вершкове масло – 1 ст. л.

Скільки варити рис у мікрохвильовці в пакеті — 20 хвилин.

Калорійність: 110 ккал.

Як правильно готувати:

  1. Викласти пакетик в неметалічну посуд, яка підходить для мікрохвильової печі;
  2. Пакетик повністю залити окропом;
  3. Кинути у воду сіль;
  4. Відправити посуд в мікрохвильовку і виставити максимальну потужність (близько 800 Вт);
  5. Варити крупу 15 — 17 хвилин;
  6. Дістати пакети з води і дати їм стекти;
  7. Акуратно розрізавши пластикову упаковку, викласти рис на тарілку і додати в нього вершкове масло.

Рецепт рису для суші та ролів

Рис для страв японської кухні потрібно клейкий, який добре злипається. Розсипчаста крупа не підійде ні в якому разі, тому слід знати, як правильно зварити клейкий рис. Замість плити можна використовувати мікрохвильову піч, щоб крупа точно виходила така, як потрібно.

Інгредієнти:

  • спеціальний рис для ролів – 1 ст.;
  • оцет – 2 ст. л;
  • сіль – ½ ч. л;
  • бульйон – 1,5 ст.

Час витрачений: 50 хвилин.

Калорійність: 83 ккал.

Кулінарні етапи:

  1. Крупу ретельно перебрати;
  2. Промити її холодною водою з крана до прозорості води;
  3. Повністю залити холодною водою і настояти тридцять-сорок хвилин;
  4. Рис повинен пройнятися водою і розбухнути;
  5. Через покладений час висипати крупу в спеціальний посуд для варіння і залити бульйоном;
  6. Варити 7 хвилин при 750 Вт;
  7. У процесі варіння кожні 2 хвилини перемішувати;
  8. Оцет і сіль змішати;
  9. Перемішати рис з оцтом і дати йому охолонути.

Читайте як приготувати смачну і напрочуд ніжну яловичину в пиві.

Спробуйте приготувати кисіль з журавлини — корисне і смачне блюдо.

Візьміть на замітку рецепти цвітної капусти тушкованої з овочами — страва готується дуже швидко і до того ж воно дуже смачне.

Як приготувати рис з овочами в мікрохвильовці

Будь-яка дієта містить у запропонованому раціоні харчування блюдо, яке складається з крупи та овочів. Рис з овочами – це поживне блюдо, яке дає організму необхідні корисні вуглеводи і мікроелементи і вітаміни з овочів. Готувати його швидко і просто, якщо використовувати замість плити мікрохвильовку.

Склад:

  • рис круглозернистий – 1,5 ст.;
  • рослинне масло – ¼ ст.;
  • селера – половина цілого;
  • велика морквина;
  • помідор – 1 шт.;
  • спеції.

Час приготування: 25 хвилин.

Калорійність: 159 ккал.

Покроковий алгоритм дій:

  1. Добре промитий рис попередньо замочити на 1 годину;
  2. У спеціальну каструлю для мікрохвильовки влити олію;
  3. Овочі почистити і тонко нарізати. Як різати (соломкою, кубиками, кільцями) – неважливо, головне тонко;
  4. Кинути овочі в каструлю й обсмажити 3 хвилини в мікрохвильовій печі на максимальній потужності. Кинути до них промиту крупу;
  5. Залити все водою так, щоб вона покривала рис на 1 см;
  6. Посолити;
  7. На потужності 650 Вт тримати блюдо близько 10 хвилин;
  8. Після дістати, перемішати, додати спеції, якщо необхідно продовжити готувати на потужності 800 Вт 5 хвилин;
  9. При бажанні овочі можна замінювати на фрукти і сухофрукти, і готувати солодку рисову кашу.

Повітряний рис в домашніх умовах

Повітряний рис – це розігрітий і збільшений рис в розмірах. Він часто зустрічається в солодощах, тому батькам буде корисно знати рецепт такої смакоти, щоб готувати його вдома дітям.

Продукти:

  • рис повітряний (для швидких сніданків) – 0,3 кг;
  • соняшникова та вершкове масло – 1 ст. л;
  • зефір – 2-3 шт.

Час приготування: 2 години.

Калорії: 402.

Як приготувати повітряний рис в домашніх умовах в мікрохвильовці:

  1. Квадратну посуд промазати маслом;
  2. Зефір (порізаний на дрібні шматочки) перемішати з вершковим маслом у ще одній ємкості і відправити в мікрохвильовку на 2 хвилини (700-800 Вт);
  3. У процесі приготування кілька разів перемішати зефірну масу;
  4. Додати до зефіру повітряний рис і добре перемішати;
  5. Викласти на деко і розрівняти;
  6. Дати охолонути 2 години, а потім порізати масу на квадратики і їсти.

Рекомендації з приготування різних сортів

Різні типи рису готуються по-різному, оскільки структура рисового зернятка різниться від сорту до сорту і вимагає певного підходу:

  1. Довгозерний – варити його слід дотримуючись пропорції 1:1, тобто на склянку крупи потрібен склянку рідини;
  2. Середньозерний – він має властивість злипатися, тому вимагає більшого більшій кількості води. Щоб він був красивим і смачним його злегка недоварюють;
  3. Круглозерний — його варять у пропорції 1:2 і використовують в кашах, оскільки він виходить клейким і липким;
  4. Коричневий рис варять близько півгодини в пропорції 1:3 з водою.

Вибираючи крупу, слід ознайомитися зі структурою і методами приготування конкретного сорту, щоб блюдо вийшло поживне, привабливе з вигляду і смачне.

Що ще почитати: