25 март 2019 2 553

Як варити рис, щоб він був розсипчастим: способи та поради

Рисова крупа відома і любима на всіх континентах. Неможливо знайти кухню, в якій не був би представлений рис в тому чи іншому вигляді.

У країнах Далекого Сходу ця страва є настільки популярним, що наприклад, в Китаї в якості привітання запитують: «Ти сьогодні їв рис?».

В Європі рисова крупа з'явилася відносно недавно, за часів пізнього середньовіччя і великих географічних відкриттів. Коли люди стали активно освоювати простір. Дуже швидко завоювавши популярність рис став національним блюдом майже всіх європейських країн.

Рисова крупа не містить глютену – найбільш алергенного рослинного білка. Саме тому її включають у дитяче меню в якості першої каші.

Крім того, рис активно використовується для приготування слизових і кремових супів при різних лікувальних дієтах.

Види рисової крупи

Різновидів рису неймовірно багато. Всього ботаніки виділяють 20 культурних сортів і кілька сотень різновидів.

За зовнішнім виглядом зерна виділяють рис:

  • Довгозерний – вузький і довгий, до 2 див, при варінні ці зерна практично не склеюються – вони ідеальні для розсипчастого гарніру;
  • Середньозерний – напівкругла, недовга крупа середньої клейковинности, наприклад сорт «різотто», що ідеально підходить для однойменного страви, сюди ж відноситься знаменитий рис «девзира» для приготування плову;
  • Круглозерний – рисинків круглі і короткі, містять дуже багато клейковини, з такої крупи ідеальні пудинги, запіканки, протерті і слизові супи.

За способом обробки можна виділити рис:

  • Шліфований. Шліфування — найпоширеніший спосіб обробки рисової крупи, зерна виходять білі, практично позбавлені рослинної клітковини і вітамінів, але такий рис дуже поживний і швидко вариться;
  • Нешліфований або бурий. Зерна піддаються мінімальній обробці, зберігаючи максимум вітамінів і клітковини, проте вони набагато довше варяться і готовий гарнір виходить занадто «грубим» на смак;
  • Пропарений. Найбільш оптимальний варіант рису – зерна перед шліфуванням обробляють пором, завдяки цьому досить велика частина корисних речовин з оболонки надходить всередину.

Способи приготування розсипчастого рису

Залежно від бажаного результату, вибирається найбільш оптимальний спосіб приготування рисової крупи. Варити можна:

  • У воді;
  • На пару;
  • Змішаним способом (китайським).
Будь-який вид рису досить сильно вбирає воду, це треба враховувати при його приготуванні, але чим товще зерно – тим сильніше його гігроскопічність. Перед приготуванням крупу рекомендується ретельно промити, перетираючи її руками, а в кінці прополоскати під проточною водою.

Для того щоб отримати розсипчасту кашу в каструлі, рис промивають, відкидають на сито і обдають окропом. Потім засипають у киплячу солону воду в співвідношенні один до одного і зменшують нагрів до мінімуму.

Під час приготування зерно не перемішують, а проколюють у декількох місцях для кращого напаривания. Якщо вся вода вже випарувалася, а крупа ще не готова – обережно долийте трохи окропу. При бажанні готовий рис можна промити, але тільки кип'яченою водою.

На пару рисову крупу готувати простіше всього. Виходить незмінно розсипчастий гарнір. Зерна треба промити і засипати у чашу пароварки, посолити, залити водою один до одного. Пропарювати тощо до готовності приблизно півгодини.

Китайці готують рис у дуже великих кількостях. Варять відразу кілька кілограмів – він є основою для багатьох інших страв.

Крупу варять у великій ємності з співвідношенням до води один до п'яти. Довівши його до напівготовності, відкидають на велике сито, і далі в ньому ж готують на пару.

Деякі китайські кухарі рекомендують на дно сита покласти вологу бавовняну тканину. Це досить трудомісткий процес, але при такому способі зерна виходять повністю провареними і при цьому не злипаються.

Представляємо вам відео, в якому показано азіатський спосіб варіння рису:

Як правильно варити розсипчастий рис на гарнір в каструлі

Круглозерний – з такого зерна найскладніше зварити розсипчасту кашу. Він містить багато клейковини і дуже сильно вбирає рідину.

Такий сорт треба промивати під проточною водою, інакше він набубнявіє і злипнеться ще до готування. І обов'язково промийте вже готовий гарнір.

Шліфований довгозернистий рис прекрасно підходить для приготування розсипчастих гарнірів.

Особливо відрізняються сорти «жасмин» і «тайський». У них ніжний тонкий смак і приємна кремова текстура, при цьому готові зерна не злипаються в неприємний ком.

Бурий (коричневий) або нешліфований рис віддають перевагу люди, що стежать за своїм здоров'ям, і прихильники правильного харчування. Він вариться набагато довше шліфованого, його треба обов'язково попередньо замочити.

Зате такий гарнір абсолютно точно буде розсипчастим і корисним.

Пропарений рис вариться трохи швидше, ніж нешліфований. З нього можна приготувати практично будь-яку страву: і напіврідке різотто, і розсипчастий китайський рис. Ще він ідеально підійде для плову якщо не вдалося знайти девзиру.

Незалежно від того, який сорт рису ви вибрали, для отримання розсипчастої гарніру слід дотримуватися певні правила:

  • Слідкуйте за терміном придатності крупи. Особливо це стосується нешліфованого рису – він зберігається зовсім недовго. Зерна, які зберігаються довго, стають крихкими і злипаються при варінні;
  • Для отримання розсипчастої гарніру дотримуйтесь співвідношення вода/крупа — 1/1;
  • Промийте рис перед закладкою, так ви змиєте зернову пил, яка теж сприяє злипанню готової страви;
  • Виберіть правильну посуд для приготування. Ідеально підійде сталева каструля з товстим, багатошаровим дном. У них нагрівання розподіляється рівномірно і крупа не прилипає до дна;
  • Дотримуйтесь оптимальний температурний режим – спочатку готуємо на сильному нагріванні, потім зменшуємо до мінімуму, і обов'язково даємо настоятися каші, вже без нагріву.

Кроки приготування розсипчастого рису:

  1. Вибираємо «правильний» сорт рису – довгозерний, можна нешліфований або пропарений;
  2. Крупу промиваємо;
  3. Засипаємо в киплячу солону воду, дотримуючись співвідношення — одна частина рису на одну частину води;
  4. Даємо заново закипіти, зменшуємо нагрів до мінімуму, закриваємо кришкою;
  5. Коли майже вся вода вбереться, пробуємо на готовність і, якщо треба доливаємо трохи окропу;
  6. Майже готовий рис протикаємо в декількох місцях дерев'яною паличкою (наприклад, для суші);
  7. Через півгодини знімаємо з плити і вкриваємо рушником;
  8. Ще через 10 хвилин готовий рис можна промити кип'яченою водою, а можна просто перемішати.

У наступному відео сюжеті ви дізнаєтеся, як варити рис, щоб він був розсипчастим, витративши всього 60 секунд!

Найчастіші помилки, із-за яких крупа злипається

  • Невідповідний сорт зерна – з круглозерного досить складно зварити розсипчастий гарнір;
  • Занадто сильний нагрів – в цьому випадку дуже велика ймовірність того, що ваш гарнір пригорить і не провариться рівномірно;
  • Невідповідна посуд для приготування;
  • Занадто багато води – рис, незалежно від сорту, дуже сильно вбирає рідину, і як результат – розварюється і злипається.
Дуже часто рисову кашу подають з підливою. Як приготувати підливу з свинини. Знаючи ці рецепти, ваш рис ніколи не буде сухим!

Про корисні властивості бальзамічного оцту і про те, як його застосовують, читайте тут. У цій же статті ви знайдете багато іншої пізнавальної інформації про цю есенції.

Якщо ви шукаєте рецепти закусок на святковий стіл, то вам сюди. Швидкі рецепти і докладний опис приготування.

Ще трохи рад

Вибирайте сорт рису залежно від того, яку кашу ви хочете отримати, — в'язку або розсипчасту. Довгозерний, нешліфований і пропарений сорти рису не злипаються в процесі варіння.

Придбайте сталеву толстодонную каструлю, в ній приготувати розсипчасту рисову кашу набагато простіше.

Рис сильно вбирає не тільки воду, але і соус, тому не слід їх змішувати для подальшого зберігання в холодильнику.

Приготувати розсипчастий рисовий гарнір нескладно, треба лише трохи потренуватися і дотримуватися правил.

Давайте подивимося спосіб варіння розсипчастою рисової крупи в сковороді:

Що ще почитати: