11 май 2019 2 712

Як приготувати кашу в горщику в духовці

Каша – традиційний гарнір до м'ясних страв. Відварена крупа, крім свого відмінного смаку, володіє безліччю корисних властивостей. Пропонуємо спробувати не просто зварити кашу в каструлі, а приготувати її в духовці.

Пшенична каша в горщику в духовці
Інгредієнти Кількість
цибулина - 1 шт.
морква - 1 шт.
крупа пшенична - 1,5 ст.
сіль, олія - за смаком
вода - 3 ст.
Час приготування: 75 хвилин Калорійність на 100 грам: 108 Ккал
  1. Крупи з пшениці слід промити в декількох водах, поки рідина не стане прозорою, і перемістіть її в підготовлений місткий горщик;
  2. Овочі звільняємо від шкірки і лушпиння, шаткуємо: цибулю півкільцями, моркву за допомогою терки;
  3. Подрібнені овочі обсмажуємо на присмаченої маслом сковороді до рум'яного кольору і м'якості;
  4. Овочеву піджарку перекладаємо до промитої крупи, посипаємо сіллю і додаємо воду;
  5. Регулятор духової шафи поміщаємо на позначку в 200°С;
  6. Коли духовка нагріється, у неї поміщаємо підготовлений горщик і залишаємо там на годину;
  7. Після приготування додаємо в кашу з овочами трохи олії.

Пшонка з гарбузом

Необхідно:

  • пшоно – 1,5 ст.;
  • шматок гарбуза – 250 г;
  • ванілін;
  • молоко – 900 г (середньої жирності);
  • вершкове масло;
  • сіль, цукор.

Період приготування: 50 хвилин.

Калорійність: 138,2 ккал – 100 р.

Приступаємо:

  1. Гарбуз за необхідності очищаємо від шкірки і насіння, ретельно промиваємо водою і кришимо невеликими кубиками;
  2. Пшоняну крупу бажано перебрати, видаливши можливий сміття і непридатні зерна. Пшоно ретельно вимиваємо під водою;
  3. Підготовлені складові відправляємо в горщик, присмачивши спеціями за смаком. Також відразу ж можна додати масло вершкове;
  4. Крупу з гарбузом заливаємо молоком;
  5. Духовці задаємо 160-180°С і очікуємо розігріву;
  6. Горщик накриваємо кришкою, ставимо в нагріту духовку на 40 хвилин.

Рисова каша з фруктами

Компоненти:

  • яблука – 2 середніх;
  • вершкове масло – 100 г;
  • айва – 1 велика;
  • рис – 1,5 склянки;
  • цукор – 100 г;
  • абрикос – 4 шт.;
  • журавлина (калина) – ½ ст.;
  • сіль і кориця – по щіпці.

Приготування займе: 2,5 години.

Калорійність: 230,7 ккал – 100 р.

Етапи:

  1. Рисову крупу ретельно промиваємо, домагаючись прозорості води. Кладемо в каструлю, заливаємо 3 склянками води і відварюємо до готовності поки рідина не википить;
  2. Айву, абрикоси і яблука вимиваємо, шаткуємо на часточки. Можна позбутися від шкірки;
  3. У підходящий місткий горщик на дно викладаємо шар відвареного рису, поверх покласти трохи вершкового масла і посипаємо цукром;
  4. Далі викладаємо потроху кожного фрукта, присмачую корицею;
  5. Потім знову шар рису, за ним – фрукти. Повторюємо, поки не закінчаться інгредієнти;
  6. Зверху прикрашаємо журавлинними ягодами, накриваємо кришкою і ставимо в духовку, нагріту до 160-180°С;
  7. Через 1,5-2 години приступаємо до трапези.

Ячна каша в горщику

Візьмемо:

  • півкіло м'яса (яловичина);
  • помідори – 2 шт.;
  • цибулина;
  • паста томатна – 2 ст. л.;
  • 150 г ячної крупи (12 ст. л.);
  • 40 г масла (змастити сковороду);
  • морква – 1 шт.;
  • сіль – за смаком.

Період готування: 95 хвилин.

Калорійність: 179,8 ккал – 100 р.

Приступаємо до готування:

  1. Крупу промиваємо під проточною водою і залишаємо, щоб вона просохла;
  2. Овочі ретельно миємо, звільняємо за необхідності від шкірки або лушпиння і подрібнюємо: цибулю соломкою, моркву натираємо, томати невеликим кубиком;
  3. Яловичину також промиваємо і поділяємо ножем на середні кубики;
  4. Сковороду розжарюємо, змащуємо маслом і обсмажуємо м'ясо 10-15 хвилин;
  5. Відправляємо туди нашатковану цибулю і моркву, перемішавши, тушкуємо ще 10 хвилин;
  6. В овочево-м'ясну субстанцію занурюємо порубані томати, коли вони пустять сік – заправляємо томатною пастою і присмачую сіллю. Енергійно перемішуємо і пасеруємо ще 5 хвилин;
  7. Під місткий горщик укладаємо чверть від овочево-м'ясний піджарки і засипаємо 3 ст. л. вимитої крупи;
  8. Далі шару повторюються до закінчення продуктів;
  9. Наповнений горщик заливаємо киплячою водою так, щоб злегка покрила інгредієнти, тушкуємо кашу близько години в попередньо розігрітій духовці на 180°С.

Рецепт локшини вок з куркою і гострим соусом — спробуйте це блюдо.

Салат смертельний номер — це не тільки смачно, але і оригінально.

А ви знали, що якщо запекти буряк і моркву для борщу в духовці страва вийде ще наваристий і смачніше? Як це правильно зробити читайте в нашій статті.

Гречка з м'ясом

Необхідні продукти:

  • 3 ст. гречки;
  • 1 кг свинячої вирізки;
  • часник – 2 зубці;
  • ½ Пачки масла;
  • 2 моркви;
  • цибулина;
  • лавровий лист – 4 шт.;
  • масло рослинне – 2 ст. л.;
  • перець і сіль – за смаком.

Період готування: 70 хвилин.

Калорійність: 275,3 ккал – 100 р.

План рецепта покроково:

  1. М'ясо позбавляє від зайвого жиру, плівок або жив. Обмиваємо під проточною водою і рубаємо середнім кубиком;
  2. Раскаливаем сковороду, додаємо масло рослинне і до рум'яності обсмажуємо свинину (хвилин 10-15);
  3. У невеликі горщики порівну укладаємо протушенный м'ясної компонент;
  4. Овочі чистимо, миємо, подрібнюємо у вигляді смужок і пасеруємо на тій же сковорідці хвилин 7;
  5. До свинини відправляємо овочеву піджарку і злегка приправляємо;
  6. Гречану крупу промиваємо від сміття і додаємо в підготовлені горщики. Вливаємо води стільки, щоб вміст було покритим на 2 пальця;
  7. Ще раз присмачую спеціями, покласти лавровий лист і масло вершкове;
  8. Ємності закриваємо кришками і занурюємо в духовку, попередньо нагріту до 180°С, 45 хвилин буде достатньо.

Перловка з грибами

  • 50 г масла рослинного;
  • сіль, зелень і ріпчаста цибуля – за смаком;
  • 150 г печериць;
  • перловка – 1 ст.

Період готування: 80 хвилин.

Калорійність: 283,4 ккал – 100 р.

Готуємо:

  1. Крупу рясно промиваємо, просушуємо;
  2. Розжарюємо сковорідку, поливаємо олією і на середньому газу злегка підрум'янюємо перловку;
  3. Печериці шаткуємо слайсами і поміщаємо до обжаривающейся крупі, протушиваем 10 хвилин;
  4. Отриману субстанцію складаємо в горщик і заливаємо окропом, рівень якого повинен бути вище перловки на 2 см;
  5. Присмачую сіллю, перцем і додаємо подрібнену цибулину (за бажанням);
  6. Прогріваємо духовку до 190°С і закритий кришкою горщик туди відправляємо на годину;
  7. Для подачі шаткуємо зелень і посипаємо готову кашу.

Горох в глиняних горщиках

Необхідне:

  • бекон копчений (можна окіст або грудинку) – 300 г;
  • олія для смаження;
  • цибулина – 2 шт.;
  • горох – 2 ст.;
  • за смаком перець і сіль.

Період готування: 2,5 години (без замочування гороху).

Калорійність: 323,8 ккал – 100 р.

Готуємо:

  1. Попередньо горох краще залити водою і залишити на ніч;
  2. М'ясну складову дрібно нашаткувати;
  3. Цибулини витягти з лушпиння і порізати соломкою;
  4. Добре прогріту сковороду злегка полити олією і подзолотить цибулю з м'ясним компонентом, хвилин 10-15 достатньо;
  5. У підготовлений горщик викласти цибульно-м'ясну піджарку, замочений і промитий горох, приправити і покрити киплячою водою так, щоб до краю ємності залишалося кілька см;
  6. Духовці задати 160°С і відправити у неї закритий кришкою горщик на 2 години.

Десертна манка з духовки

Продукти:

  • ядра волоського горіха – 50 г;
  • молоко – 150 мл;
  • щіпка солі;
  • манка – 3 ст. л.;
  • 1 яблуко;
  • цукор – 1 ст. л.

Період приготування: 40 хвилин.

Калорійність: 144,2 ккал – 100 р.

Готуємо:

  1. Яблуко очищаємо від шкірки і шаткуємо тонкими слайсами;
  2. Подрібнюємо ножем горіхи;
  3. У підходящий горщик відправляємо сипучі компоненти (манну крупу, сіль і цукор);
  4. Подрібнені складові також складаємо в ємність;
  5. Утворену суміш заливаємо молоком;
  6. Горщик закриваємо кришкою і ставимо в духовку (холодну);
  7. Виставляємо 180°С і готуємо півгодини.

«Березова» каша в горщику

Необхідно:

  • 1 ст. гречки;
  • 2 ст. березового соку;
  • 2 солоних огірка;
  • цибулина;
  • масло: вершкове масло і соняшникова, сіль – за смаком.

Період приготування: 50 хвилин.

Калорійність: 123,7 ккал – 100 р.

План рецепту:

  1. Крупу гречану промити і помістити в ємність для випікання;
  2. Залити соком березовим, приправити сіллю;
  3. Духовому шафі задати 180°С і, відправивши туди закритий горщик, готувати 35 хвилин;
  4. Нашаткувати півкільцями цибулину і подзолотить на розпеченій сковороді, змастивши її олією;
  5. Солоні огірки порізати дрібною соломкою;
  6. Приготовлену кашу заправити маслом, підсмаженим цибулею і порубаними соліннями.

Шеф-кухарі радять

  1. Крупу будь-якого сорту перед приготуванням обов'язково слід перебрати, щоб прибрати сміття і зіпсовані зерна, і ретельно промивати, поки вода знайде прозорість;
  2. Пшоно іноді має гіркуватим присмаком, щоб від нього позбутися, можна залити крупу окропом і залишити так до охолодження води;
  3. Горох сам по собі досить твердий, так він буде готуватися дуже довго. Зменшити час готування допоможе замочування цього продукту. Заливаємо його водою і ніч отмачиваем;
  4. До самого верху горщики заливати водою заборонено. У процесі готування будь-яка крупа має властивість збільшуватися в розмірах в 2 рази;
  5. Якщо кришка від ємності відсутня, то її з легкістю замінить фольга, складена в кілька разів;
  6. Надати готової каші золотавості допоможе зняття кришки за 7 хвилин до готовності;
  7. Після випаровування рідини крупа залишилася трохи твердої? Сміливо додавайте ще води (бажано окропу) і продовжуйте готування. Головне, щоб вам подобалося за смаком.

Приємного апетиту!

Що ще почитати: