25 март 2019 2 891

Як приготувати гречку в горщику в духовці

Гречка – це корисний продукт, який просто необхідний для людського організму. У цій крупі є високий рівень клітковини, білка, а також міститься велика кількість вітамінів і мінералів.

Її можна готувати по-різному – варити, тушкувати, робити котлети і навіть пудинги. Варіантів готування існує величезна безліч. Але ж хочеться при цьому, щоб вона вийшла смачною і сподобалася всім. Один з кращих варіантів готування гречки – в горщиках в духовці.

При запіканні вона зберігає всі свої корисні компоненти, але при цьому виходить дуже смачною.

Гречка в горщику в духовці
Інгредієнти Кількість
гречаної крупи - 500 грам
води - 5 склянок
солі - пара пучок
рослинна олія - 50 мл
вершкового масла - на свій смак
Час приготування: 90 хвилин Калорійність на 100 грам: 95 Ккал

Процес приготування:

  1. Першим ділом готуємо спеціальні горщики, які призначені для приготування страви в духовці. Всього буде потрібно 2 горщика. На дно наливаємо рослинне масло;
  2. В кожну ємність всипаємо по склянці гречаної крупи;
  3. Потім заливаємо в кожен горщик по 2,5 склянки води;
  4. Додаємо по ложечці солі;
  5. Бажано покласти по невеликому скибочці вершкового масла;
  6. Все закриваємо кришками;
  7. Прогріваємо духовку до 140 градусів;
  8. Поміщаємо горщики в прогрітий духова шафа і залишаємо готуватися близько години;
  9. У процесі готування кашу слід кілька разів перемішувати;
  10. Через годину все виймаємо горщики і подаємо на стіл.

Курка з гречкою

Каша готується з компонентів:

  • 100 грам гречаної крупи;
  • курка – 200 грам;
  • головка цибулі;
  • невелика морквина;
  • томат – 20 грам;
  • стакан води;
  • одна часникова часточка;
  • трохи солі;
  • чорний перець мелений – щіпка;
  • щіпка цукру;
  • трохи спецій для курячого м'яса;
  • 2 великі ложки рослинного масла;
  • 3-4 гілочки кропу.

На готування піде 75 хвилин, калорійність – 145 ккал.

Приступаємо до готування:

  1. Куряче м'ясо промиваємо, видаляємо шкірку і кістки;
  2. М'ясо розрізаємо на невеликі шматочки у вигляді квадратиків або брусочків;
  3. Цибулю очищаємо від шкірки, розрізаємо на невеликі квадратики;
  4. Морквяний коренеплід моєму, очищаємо і протираємо теркою з крупною решіткою;
  5. У горщик потрібно підлити трохи рослинного масла, кладемо туди курку;
  6. Далі викладаємо шматочки овочів;
  7. Посипаємо все сіллю, спеціями;
  8. Поміщаємо горщик з м'ясом і овочами в холодну духовку і залишаємо готуватися при температурі 220-230 градусів протягом 15 хвилин;
  9. Промиваємо гілочки зелені і ріжемо невеликими шматочками;
  10. Часник очищаємо і рубаємо на пластинки;
  11. Через 15 хвилин викладаємо зелень і часник;
  12. Гречану крупу промиваємо і викладаємо до інших компонентів, все змішуємо;
  13. У склянку води викладаємо томатну пасту, сіль, цукор, чорний перець і все розмішуємо до рівномірності;
  14. Заливаємо отриманою рідиною всі компоненти, щоб рідина повністю покривала;
  15. Закриваємо всі кришкою і прибираємо в духовку;
  16. Готуємо при тій же температурі протягом 40 хвилин;
  17. При необхідності можна підлити трохи води;
  18. Через зазначений період виймаємо і подаємо на стіл.

Скільки грам цукру в склянці — як виміряти сипучі продукти без ваг.

Салат зі щавлем з яйцем і огірком — смачне і корисне блюдо у весняному раціоні.

Як зварити смачне варення з пелюсток чайної троянди читайте в нашій статті.

Рецепт гречки з м'ясом свинини в горщиках

Складові компоненти:

  • 250 грам гречки;
  • свинина – півкіло;
  • цибуля – 2 штуки;
  • один коренеплід моркви;
  • вода – 3 склянки;
  • трохи солі;
  • зелень кропу, петрушка – 5-6 стебел.

Готувати будемо протягом 75 хвилин, калорійність – 190 ккал.

Як треба буде готувати:

  1. Для початку промиваємо м'ясо, знімаємо шкірку, прожилки. Якщо занадто багато жиру, то його можна зрізати;
  2. Далі м'ясо ріжемо невеликими шматочками у вигляді квадратиків або прямокутників;
  3. З лука знімаємо шкірку, рубаємо його квадратиками;
  4. Морквяний коренеплід споліскуємо, знімаємо шкірку і протираємо на тертці з крупною решіткою;
  5. М'ясо смажимо на сковороді з невеликою кількістю масла до утворення золотистої скоринки;
  6. Після того як шматочки стануть золотистими засипаємо до них цибулю з морквою, перемішуємо і смажимо до готовності овочів;
  7. Викладаємо засмажку з горщиками;
  8. Гречану крупу промиваємо прохолодною водою;
  9. Викладаємо крупу по горщикам. Всього має бути 4 горщика, в кожну кладемо по ¼ склянки крупи;
  10. Заливаємо все водою, вона повинна покривати всі компоненти, підсолюємо;
  11. Розігріваємо духовку до 160-180 градусів;
  12. Прибираємо в духовку все місткості, обов'язково закриваємо кришками;
  13. Готуємо все близько 40 хвилин;
  14. Зелень промиваємо і рубаємо дрібними шматочками;
  15. Після того як все буде готово, посипаємо зеленню і подаємо до столу.

Гречка з грибами в горщику в духовці

Для приготування нам знадобиться:

  • 500 грам гречаної крупи;
  • вода – півлітра;
  • свіжі печериці – 200 грам;
  • цибуля – 2 головки;
  • олія соняшникова;
  • сіль на свій смак.

На готування піде 1 годину, калорійність – 120 ккал.

Правила приготування:

  1. Гречану крупу можна попередньо промити. Але промивання цієї крупи не обов'язкова вимога, її можна готувати не промиті вигляді. Але ось перебрати все-таки варто, іноді в ній можуть бути шматочки лушпиння;
  2. Засипаємо Крупу в горщики. Усього потрібно 4 ємності, по пів склянки на кожну;
  3. В кожну ємність заливаємо по 1 склянці води;
  4. Додаємо сіль, закриваємо всі кришками;
  5. Кладемо все в холодний духову шафу;
  6. Розпалюємо вогонь, прогріваємо до 180-200 градусів і готуємо протягом 30-40 хвилин;
  7. Тим часом робимо грибну заправку. Для початку прибираємо з лука шкірку і рубаємо цибулю дрібними кубиками;
  8. Засипаємо цибулю в прогріте масло й обсмажуємо до прозорості, постійно помішуємо;
  9. Печериці промиваємо, очищаємо капелюшки і ріжемо тонкими пластинками;
  10. Засипаємо до цибулі гриби і обсмажуємо;
  11. Все перемішуємо, смажимо близько 7 хвилин, підсолюємо;
  12. Після цього знімаємо гриби з цибулею з вогню;
  13. Як тільки гречка буде готова, виймаємо горщики з духовки;
  14. Викладаємо грибну засмажку до каші і перемішуємо;
  15. Далі знову прибираємо в духовку і залишаємо нудитися протягом 10 хвилин;
  16. Після цього виймаємо і подаємо на стіл запашну кашу з грибами.

Корисні поради

  1. Бажано попередньо гречану крупу перебрати. Часто в цій крупі присутній лушпиння, недозрілі зерна;
  2. Промивати і запарювати гречку попередньо не потрібно. Вона готується відразу в сухому вигляді;
  3. Додатково можна додати спеції, прянощі, вони додадуть аромат і чудовий смак;
  4. Готувати кашу можна з овочами – солодким перцем, баклажанами, кабачком, помідорами;
  5. Подавати на стіл слід відразу в гарячому вигляді. Обов'язково рясно здобріть вершковим маслом і якщо є можливість, посипте верх зеленню.

Гречка в горщику, запечена в духовці – це смачне і ароматне блюдо, яке буде прекрасним стравою на вечерю або обід для всієї родини. Приготування цієї страви просте, головне потрібно витримати протягом необхідного часу в духовці.

Бажано готувати при температурі 160-180 хвилин протягом години, при цій температурі гречка виходить розпареного і дуже смачною. У цьому варіанті каша точно припаде до смаку всім.

Що ще почитати: