10 март 2019 12 711

Як варити перловку на воді швидко і без замочування

Серед безлічі круп, які можна знайти на прилавках магазинів, є перлова, сьогодні незаслужено забута.

Однак дарма, адже при правильному приготуванні страви з неї виходять смачними і корисними.

Корисні властивості крупи

Перлова крупа – це ячмінні зерна, оброблені особливим чином, названа вона так тому, що схожа на річкові перли (pearl). Крупа відома різноманітними корисними властивостями, які дозволили каші з перловки бути одним з головних страв на столі знатних осіб.

Приготування цієї перлової каші – процес тривалий. Якщо вона недоварена, то буде несмачною і жорсткою, ніж часом грішать кухаря в армії. Незважаючи на це, перловка і сьогодні традиційна в російській кухні.

Харчова цінність 100 г перлової крупи визначається наступними параметрами:

  • Калорійність – 324 кілокалорій;
  • Білки – 9,3 гр;
  • Жири – 1,1 г;
  • Вуглеводи – 66,9 гр;
  • Харчові волокна – 7,8 гр.

Крім того, перловка багата вітаміном В6, калій, магній, селен, фосфор, клітковиною, амінокислоту лізин.

Глікемічний індекс – 20, це дозволяє знизити апетит.

Крупа дуже поживна, може використовуватися в дієтичному меню і як продукт збалансованого харчування.

Користь перловки ще і в тому, що при регулярному вживанні йде очищення організму від токсинів, а ще відступають деякі види алергії.

Амінокислота лізин допомагає при утворенні в організмі колагену, необхідного для зміцнення еластичності шкіри і судин, для загоєння ран.

Фосфор, що входить в хімічний склад перловки, сприяє обміну речовин і забезпечує роботу мозку; селен захищає від дії вільних радикалів; калій забезпечує нормальну роботу серця; вітаміни зміцнюють нервову систему, виступають в якості профілактики депресії і стресових станів.

Харчова цінність перловки робить її настільки універсальною, що вона показана як старіючому, так і молодому організму.

Перловка допоможе:

  • Поліпшити роботу шлунка і кишечника;
  • Знизити вагу;
  • Позбутися від запорів;
  • Перемогти грибкові захворювання;
  • Ефективно боротися із застудою і інфекціями;
  • Вивести токсини з організму.

Цілющі і корисні властивості перловки можна використовувати, приготувавши з нього різні страви.

Більш узагальнену інформацію за цілющим властивостям перловки дивіться відео:

Правила варіння перловки на воді

Ці правила диктуються двома моментами:

  1. Пропорції компонентів;
  2. Час варіння.

Щоб зрозуміти, як варити перловку на воді правильно, треба дотримуватися пропорції тих компонентів, які входять до її складу. Ще треба звернути увагу на свої побажання, тобто вирішити, який в'язкості повинна бути каша.

Якщо потрібна розсипчаста каша, то беремо один стакан перловки і два з половиною склянки води. Щоб отримати більш в'язку кашу, на склянку крупи треба взяти один літр води.

Що стосується часу приготування, то воно теж буде різною, в середньому від години до півтори години.

На це вплине:

  1. Товщина стінок каструлі;
  2. Спосіб варіння;
  3. Час замочування;
  4. Сорт перловки;
  5. Розмір зернини.

Ще треба брати до уваги, коли ця крупа вирощена. Чим довше час її зберігання, тим відповідно довше вона буде варитися.

Простий і швидкий спосіб приготування перлової каші на воді

Кожна досвідчена господиня знає відмінний спосіб швидкого варіння перлової крупи.

Для приготування потрібна сама крупа, вода, сіль.

Ємність з перловкою треба поставити на вогонь, як закипить, поміняти воду холодну, зробити середню температуру нагрівання і варити, помішуючи.

А можна просто залити перловку окропом і залишити на деякий час.

Потім буде достатньо півгодини і страва готова.

Якщо залити крупу на ніч теплою водою, то сніданок теж звариться швидко.

При замочуванні виконуємо наступну пропорцію – 1:4.

Час замочування — не менше п'яти годин.

Пропонуємо подивитися у відео-сюжеті, як швидко варити перловку на воді:

Готуємо перловку без замочування
Інгредієнти Кількість
перлової крупи - два склянки
окропу - чотири з половиною склянки
солі - за смаком
масло - за бажанням
тушонка/овочі - за бажанням
Час приготування: 60 хвилин Калорійність на 100 грам: 43 Ккал

Правильна варіння перлової крупи дозволить оцінити її смак і насолодитися під час їжі.

Якщо опустити процес замочування крупів, то в цьому випадку потрібно скористатися мультиварка. Цей прилад допоможе отримати пишну і розсипчасту кашу.

Ось як виглядає процес приготування крупи, не замачівая її заздалегідь:

  1. Крупу заливаємо окропом. Витримуємо десять хвилин;
  2. Тепер солимо і варимо в режимі «Гречка»;
  3. В кінці варіння додаємо за бажанням масло, тушковане м'ясо або овочі;
  4. Коли таймер сповістить про закінчення режиму готування, чекаємо ще десять хвилин;
  5. Якщо залишилася рідина, можна додати режим підсмажування до повного випаровування води.

Надзвичайно простий рецепт, давайте ще раз переглянемо відео, як варити перловку на воді без замочування:

Способи приготування перлової каші

Перлову крупу можна приготувати:

  • У каструлі;
  • В мультиварці;
  • В термосі;
  • В скороварці;
  • У пароварці;
  • В горщику в духовці;
  • В мікрохвильовці.

Перші два описані вище. Розглянемо решту.

В термосі

Знадобиться:

  • Стакан крупи;
  • Дві склянки води.

Готується така каша просто. Цей спосіб дозволяє значно заощадити процес варіння.

Беремо термос і замочуємо крупу окропом, витримуємо близько двох годин, перекладаємо в каструлю, варимо 20 хвилин. В такій каші видна кожна крупиночка.

В скороварці

Скороварка – один з кращих приладів на кухні. Їжа готується під тиском, що максимально зберігає корисні речовини.

Знадобиться:

  • Стакан вимоченої крупи;
  • Дві склянки води/молока;
  • За смаком сіль, цукор, олія.

Технологія наступна:

  1. Закладаємо інгредієнти в скороварку, як закипить, додаємо за бажанням сіль, цукор, олія;
  2. Закриваємо кришку, задаємо потрібну програму;
  3. Через 15 хвилин каша готова.

В пароварці

Пароварка приготує перловку дуже делікатно: розсипчаста каша буде і збереже максимум вітамінів. Єдиний недолік: таким способом каша готується довго.

Знадобиться:

  • Один стакан крупи;
  • Два з половиною склянки води/молока;
  • Сіль;
  • Цукор;
  • Горіхи і фрукти — за смаком.

Технологія наступна:

  1. Крупу вимочуємо не менше п'яти годин;
  2. Всі закладаємо в пароварку;
  3. Варимо протягом 40 хвилин;
  4. Потім солимо, додаємо цукор, якщо потрібна молочна каша, додаємо склянку молока і знову ставимо програму на 40 хвилин;
  5. Розкладаємо кашу в порційні тарілки, додаємо за бажанням олія, горіхи, фрукти.

В горщику в духовці

Така перловка – страва здорового харчування. Крім того, рецепт простий і каша в горщику виходить дуже смачною.

Знадобиться:

  • Півсклянки крупи;
  • Пів-літри бульйону (на одну порцію);
  • Спеції за бажанням;
  • Масло;
  • Зелень.

Технологія приготування така:

  1. Крупу вимочити, добре промити, розкласти у горщики, наповнюючи ємність на третину;
  2. Налити в горщик пів-літра бульйону, посолити, покласти спеції, закрити, відправити в духовку;
  3. Страва має нудитися при температурі 190 градусів близько години;
  4. Розкладаємо в порційні тарілки, додаємо масло і зелень.

В мікрохвильовці

При даному способі приготування каші на одну частину крупи береться півтори частини рідини, час готування – 35 хвилин.

Знадобиться:

  • Один стакан вимоченої крупи;
  • Дві склянки води;
  • За смаком сіль, масло, цукор.

Технологія приготування виглядає так:

  1. Крупу вимочуємо, поміщаємо в каструлю, наливаємо води, прикриваємо кришкою і варимо на повній потужності протягом 5 хвилин;
  2. Виймаємо каструлю, перемішуємо, додаємо за бажанням сіль, цукор, масло і відправляємо на півгодини на середню потужність;
  3. Протягом усього процесу кашу треба періодично помішувати, для того щоб вона пропарилася рівномірно.

Пропонуємо вам спробувати приготувати салат «Соняшник», особливо, якщо ви ніколи його не готували. Всі, хто пробує його, залишаються в захваті! Святковий салат «Соняшник» з чіпсами: покрокові рецепти. Навіть дивитися на нього приємно — сонячний, яскравий, позитивний салатик!

Про те, як правильно варити пшоняну кашу, читайте на нашому сайті тут. Повірте, вона може бути дуже смачною і наші кулінари своїми рецептами це доводять знову і знову.

Іноді так трапляється, що потрібно зважити якусь крупу або інший продукт, а ваг під рукою немає. Тоді на допомогу приходять ложки і стакани. Дізнайтеся тут, скільки грамів міститься в чайній ложечці, їдальні ложці і склянці.

З чим поєднувати?

Перлова каша відмінно поєднується з усіма солодкими стравами.

Це овочі, гриби, м'ясо, спеції, гострі соуси.

Причому є перловку треба гарячою, так як вже охолола каша невкусна і погано засвоюється.

Рецепти страв з цієї корисної крупи

Плов

Інгредієнти:

  • 2 склянки крупи;
  • 3 склянки бульйону;
  • 400 гр свинини;
  • Середня цибулина;
  • 1-2 шт моркви;
  • Томатна паста — 20 гр;
  • Сіль, спеції за смаком.

Технологія приготування:

  1. На дві частини крупи знадобиться три частини рідини, упарюємо на повільному вогні;
  2. Окремо відваримо свинину, бульйон залишимо, він знадобиться для гасіння;
  3. В окремому посуді обсмажимо м'ясо, додамо овочі, спеції і томати;
  4. У бульйон викладаємо проварену крупу, выпариваем його на повільному вогні до рівня крупи;
  5. Викладаємо в каструлю з перловкою м'ясо з овочами, накриваємо і тушкуємо в духовці при температурі 200 градусів 40 хвилин;
  6. Потім перемішуємо і розкладаємо в порційні тарілки.

Голубці

Інгредієнти:

  • Середня цибулина;
  • Олія для обсмажування;
  • 200 гр відвареної перловки;
  • Дві ложки родзинок;
  • Півсклянки курячого бульйону;
  • Зелень;
  • Підготовлені капустяні листя;
  • Сметана — 30 гр.

Технологія приготування:

  1. У глибокій сковороді обсмажуємо на олії цибулю, додаємо перловку, родзинки, бульйон, тушкуємо десять хвилин, додаємо зелень, перемішуємо;
  2. Цю начинку загортаємо в капустяне листя, викладаємо в сотейник, додаємо бульйон і тушкуємо півгодини на повільному вогні;
  3. Викладаємо на порційні тарілки, подаємо зі сметаною.

Розсольник

Інгредієнти:

  • 400 гр м'яса;
  • Півсклянки перлової крупи;
  • Одна середня цибулина;
  • Одна морква;
  • Картопля — 3-4 штуки;
  • 200 гр солоних огірків;
  • Трохи розсолу;
  • Кілька оливок;
  • 1 ст. л. томатної пасти;
  • Один-два зубчики часнику;
  • Сметана — 20 гр;
  • Зелень.

А нижче у відео-ролику ви дізнаєтеся, як готувати запіканку з перловки з грибами:

Технологія приготування:

  1. Попередньо замочуємо на півгодини перлову крупу;
  2. У каструлі варимо м'ясо, потім виймаємо його, ділимо на шматочки, додаємо крупу і варимо ще півгодини;
  3. Додаємо картоплю;
  4. На сковороді в олії обсмажуємо цибулю і моркву;
  5. В окремій каструльці тушкуємо в бульйоні огірки;
  6. Збираємо все в каструлі, додаємо трохи розсолу, можна оливки, томатну пасту, часник;
  7. Розливаємо в порційні тарілки, додаємо сметану, посипаємо зеленню.

Перлотто з грибами (дієтичне блюдо)

Інгредієнти (на одну порцію):

  • Перлова крупа — 75 гр;
  • Невелика цибулина;
  • Зубчик часнику;
  • Вино напівсухе біле — 75 мл;
  • Овочевий бульйон — 125 гр;
  • Олія для обсмажування;
  • Масло вершкове — 25 гр;
  • Гриби — 50 гр;
  • Сир твердий — 20 гр;
  • Зелень.

Технологія приготування:

  1. На розігрітій сковороді в олії обсмажуємо цибулю, потім часник;
  2. Додаємо крупу і вино, перемішуємо, вводимо гарячий бульйон, тушкуємо до набухання крупи;
  3. Додаємо гриби, помішуючи тушкуємо до готовності, додаємо спеції, вершкове масло;
  4. Викладаємо на порційну тарілку, посипаємо тертим сиром і зеленню.

Робимо висновки

Є перловку рекомендується в першій половині дня, тому що повільні вуглеводи, що входять до її складу, довго перетравлюються і за рахунок цього дають відчуття ситості.

Перлова крупа обов'язково повинна входити в раціон дитини, так як сприяє зміцненню кістково-м'язової тканини.

Перловка на гарнір – це хороший спосіб омолодити організм за рахунок входять до її складу вітамінів і мікроелементів.

Перловка – унікальний продукт. При порівняно низькій ціні вона володіє масою достоїнств. Страви з перловки різноманітні і поживні.

Пропонуємо вам ще одне відео, в якому міститься багато корисної інформації про перлової крупі і каші з неї:

Що ще почитати: