01 апрель 2019 26

Як приготувати брокколі з сиром в духовці

Броколі є джерелом вітамінів і різних корисних речовин. Крім того, вона відмінно підійде для тих, хто стежить за своєю фігурою і харчуванням. Відмінним доповненням ця капуста стане і в дитячому меню.

Але не всім по душі цей чудо-овоч. Деяким не подобається його дещо специфічний смак, деяким – щось ще. Проте з упевненістю можна сказати, що якщо правильно вибрати і приготувати брокколі, то вона стане не тільки улюбленим блюдом для всієї родини, але і прикрасою будь-якого столу.

Правильний вибір

Одним з важливих чинників при виборі капусти броколі є правильний зовнішній вигляд. А саме:

  1. Яскравий, насичений колір. Чим темніше, тим краще і корисніше овоч;
  2. Нерозкриті бутони. Якщо квітки вже розкриті, значить, брокколі не першої свіжості;
  3. Сам качан повинен бути твердим і пружним на дотик. Крім того, хрустіти при надломи;
  4. Розмір теж важливий. В ідеалі капуста повинна бути розміром з долоню дорослої жінки;
  5. Не допускається наявність жовтих листків. Це також говорить про несвіжості товару.

Також важливо, щоб не було абсолютно ніяких сторонніх запахів. А вже тим більше, запаху цвілі.

Крім того, як правильно вибрати, треба знати, як правильно зберігати брокколі. Вона зберігається в холодильнику не більше, ніж кілька днів. Бажано взагалі не зберігати цей продукт у свіжому вигляді, а відразу ж готувати. Якщо все-таки необхідно тривале зберігання, то краще вдатися до заморожування. Якщо все зробити правильно, то брокколі збереже всі свої корисні властивості.

Капуста запечена в духовці
Інгредієнти Кількість
капуста брокколі - 500-600 г
сир - приблизно 200 г
яйця - 2 шт.
сіль і перець - по вашому смаку
вода - трохи
Час приготування: 30 хвилин Калорійність на 100 грам: 67 Ккал

Одним з найбільш вдалих варіантів приготування брокколі вважається запікання в духовці з сиром. Найчастіше таке блюдо готується у вигляді запіканки.

Для початку потрібно буде капусту помити й поділити її на невеликі шматочки. Потім скласти в каструлю, залити водою і варити протягом декількох хвилин (5-7).

Після чого вийняти, викласти в блюдо для запікання і дати трохи охолонути. А тим часом можна підготувати сирно-яєчну суміш. Для чого потрібно натерти сир на тертці і збити з яйцями. Додати трохи води і знову збити. Далі ви можете посолити і поперчити на ваш розсуд.

Готовою сумішшю з яєць і сиру ви заливаєте брокколі. І ставите блюдо в духовку, попередньо розігріту до 200 градусів. Час запікання – близько тридцяти хвилин.

Брокколі, запечена з сиром і яйцями

Це також одне з найпоширеніших страв з цим диво-овочем. І, здається, що саме цей варіант не набридне ніколи. Для нього вам знадобиться:

  1. Капуста (броколі) – близько півкілограма;
  2. Сир – не більше ста грамів;
  3. Молоко – 1 стакан;
  4. Яйця (курячі) – дві штуки;
  5. Олія (оливкова) – дві столові ложки;
  6. Сіль, перець і спеції – за вашим смаком.

Приготування такої капусти займе трохи більше часу, ніж попередні рецепти, а саме трохи менше години. Калорійність ж складе трохи більше 50 ккал (100 грам).

Так само, як і в першому рецепті, капусту тут треба не просто помити і розділити на шматочки, але й кілька хвилин проварити. Для додання необхідної м'якості. А після – викласти на сковорідку з прогрітим маслом і кілька хвилин обсмажувати на середньому вогні. При цьому потрібно постійно помішувати.

Далі викласти в форму або на деко фольгою, викласти туди брокколі.

Збити яйця з сіллю і перцем. Потім влити молоко і ще раз збити всі разом. Сир натерти і додати в яєчно-молочну суміш. Знову все ретельно перемішати. І викласти цю суміш на капусту.

Далі — поставити в духовку (попередньо нагріту до 200 градусів) і готувати близько двадцяти хвилин.

Готову страву краще подавати на стіл в тому ж посуді, в якій воно готувалося. Це потрібно для збереження форми і аромату.

Покроковий рецепт

Досить часто для приготування брокколі в духовці використовується сметана. Це смачно і корисно. Смак виходить дуже ніжним, практично вершковим. Що ж знадобиться для такої страви:

  1. Брокколі – 600 грам;
  2. Сир – 200 грам;
  3. Сметана – 70 грам;
  4. Сіль і перець за смаком.

Час приготування — приблизно двадцять хвилин. Калорійність – близько 57 ккал/100 г.

У даному рецепті попередньо відварювати капусту не треба. Досить просто вимити і розламати на окремі суцвіття. Далі викласти на деко або у будь-яку іншу посуд для запікання. Посолити і поперчити. Змастити сметаною і відправити в духовку приблизно на 10 хвилин. Духовка повинна бути прогріта не менше, ніж до 200 градусів.

Поки готується капуста, потрібно підготувати сир. Тобто просто натерти його на тертці. А через 10 хвилин витягнути блюдо, посипати його тертим сиром і знову відправити запікатися ще приблизно хвилин на десять.

Приготовлена таким чином брокколі може стати як самостійною стравою, так і доповненням до м'яса, наприклад.

Рецепт ніжного крему для мафінів тут.

Візьміть на замітку рецепт хе з оселедця по корейськи.

Пиріг з листкового тіста з фаршем — читайте як приготувати це блюдо.

Капуста з печерицями

Якщо ви хочете чогось більш серйозного, ніж просто капуста броколі, запечена з сиром або сметаною, то вам, напевно, сподобається такий рецепт. Для страви вам буде необхідно:

  1. Брокколі – двісті грам;
  2. Гриби (печериці) – сто п'ятдесят грамів;
  3. Яйця – п'ять штук;
  4. Молоко – півсклянки;
  5. Борошно – сто грам;
  6. Сир – сто грам;
  7. Олія (оливкова) – пару столових ложок;
  8. Сіль і перець – за необхідності.

Готується близько години, калорійність страви на 100 грам – менше двохсот ккал.

Попередньо обробивши брокколі, відварюєте її кілька хвилин в трохи підсоленій воді. Після чого викладіть на деко або у вогнетривкий посуд з бортиками, попередньо вистеливши фольгою.

Миєте і нарізані гриби. Викладайте їх на капусту. Злегка поливаєте маслом.

Яйця для початку необхідно збити з молоком, а після – додати просіяне борошно. І збивати до повного видалення грудочок.

Натираєте сир і додати в отриману суміш. Сиру потрібно трохи залишити, щоб після присипати їм зверху запіканку.

Усе ретельно перемішуєте і виливаєте на брокколі з грибами. Після всього необхідно присипати залишилися сиром.

Фольгу завертаєте і відправляєте блюдо в духовку. Запікається приблизно півгодини при 180 градусах.

Підводячи підсумки

Варто пам'ятати про те, що калорійність страви залежить від калорійності інгредієнтів. А тому, якщо ви хочете приготувати що-небудь дієтичне, то варто вибирати нежирні сорти сиру і сметани. Якщо ж вам хочеться ще і побалувати себе трохи, то ви можете варіювати інгредієнти як вашій душі завгодно. Як їх кількість, так і, наприклад, жирність.

Адже брокколі, як ви тепер знаєте, це не тільки корисно, але й дуже смачно.

Що ще почитати: