05 апрель 2019 5 392

Скільки варити брокколі заморожену в каструлі, пароварці і мультиварці

Броколі є різновидом цвітної капусти. Для їжі придатні її суцвіття і ніжки. Відмінною рисою капусти броколі є смакові та поживні якості.

Корисні властивості

Унікальний хімічний склад овоча робить його корисним і легкозасвоюваним продуктом, який часто використовується для прикорму піврічній дитині. У складі капусти броколі містяться:

  • Вітаміни – групи В, А, С, Е, РР;
  • Мінерали;
  • Білки;
  • Вуглеводи;
  • Каротин.

За рахунок великої кількості вітаміну С, вона має антиоксидантну дію.

Завдяки високому вмісту корисних і активних компонентів капуста володіє лікувальними властивостями. В результаті регулярного вживання брокколі поліпшується і відновлюється здоров'я.

Калій допомагає вивести з організму зайву воду і солі. Фосфор і кальцій відповідають за стан мозкової та кісткової тканини. Залізо, кобальт і залізо покращують кровотік. Йод забезпечує нормальну роботу щитовидної залози та ендокринної системи в цілому.

Крім того, при вживанні брокколі запобігається розвиток такого захворювання, як атеросклероз. Також підтримується в нормі робота серцево-судинної системи і продовжується молодість організму.

Скільки часу і як правильно варити

Для приготування капусти можна використовувати різні способи термічної обробки, наприклад: варіння, смаження, тушкування. Найбільша кількість вітамінів і корисних елементів зберігається в овоче при варінні. Для цього можна використовувати звичайну каструлю, мультиварку або пароварку.

Для приготування свіжої брокколі традиційним способом знадобиться 6-7 хвилин. При використанні замороженого овоча час збільшується в два рази. Воду для варіння капусти доводять до кипіння, трохи підсолюють, потім занурюють продукт. Рекомендується готувати брокколі на середньому вогні. При такій технології термічної обробки капусти вона не тільки зберігає свої корисні властивості, але і смак.

Не меншою популярністю користується і спосіб приготування брокколі в пароварці. Особливо часто цим методом термічної обробки користуються люди, які дотримуються здорового способу життя чи дотримуються дієти. Для приготування свіжої капусти в пароварці достатньо 6-7 хвилин. Якщо овоч знаходився в морозильній камері, то потрібно 11-12 хвилин.

Перед початком приготування свіжий плід рекомендується розділити на невеликі суцвіття, а великі стебла розрізати на кілька частин. Це прискорить процес приготування. Якщо заморожена брокколі купувалася в магазині і не розділена на частини, то час приготування потрібно збільшити на 3-4 хвилини.

Для того щоб колір і смак приготованого овоча зберігся, потрібно позбавити його від зайвої води. Для цього досить помістити приготовані суцвіття на друшляк і трохи струсити. Після цього готовий продукт потрібно відразу перекласти в ємність з холодною водою, в якій знаходиться лід.

У багатьох господинь на кухні є така помічниця, як мультиварка. В ній також можна готувати брокколі. Для цього можна використовувати функцію «пароварка» або «тушкування овочів». Час приготування залежить від розміру овоча.

Заморожування брокколі на зиму

Так як брокколі це сезонний овоч, який не піддається тривалому зберіганню, то його навчилися заморожувати. При такому способі зберігання в ньому зберігаються всі корисні властивості.

Протягом всіх часів року заморожені продукти можна придбати в магазинах. Проте домашня мерзла капуста нічим не гірше покупної, якщо знати, як це правильно зробити.

  1. Зібрані овочі потрібно ретельно перебрати, відокремивши для заморозки суцвіття без пошкоджень і темних плям;
  2. Ретельно промити плоди від бруду і комах;
  3. Видалити всі листочки з кожного плоду, і розділити його на невеликі суцвіття;
  4. Плоди залити холодною водою, щоб вона їх покрила, додати сік половини лимона;
  5. Через 6-7 хвилин рідину злити в каструлю, в якій буде бланшироваться капуста;
  6. Після закипання води опустити суцвіття, проварити не більше 5 хвилин;
  7. Після цього відцідити з допомогою друшляка, потім на кілька хвилин помістити в холодну воду з льодом;
  8. Трохи обсушити капусту, розкласти порційно в пакети або пластикові контейнери для заморожування.

Для того щоб овоч зберіг свій смак і корисні властивості, не допускається повторне заморожування.

Що приготувати з замороженої броколі для дитини? Однозначно, пюре!

Одним з поширених видів прикорму для дітей до року є пюре з капусти. Можна купити її у відділі дитячого харчування в магазині або аптеці, а можна приготувати його самостійно вдома.

Для приготування пюре знадобиться:

  • Заморожена капуста – 100 грам;
  • Картопля середнього розміру – 1 штука;
  • Масло вершкове – 5 грам.

Очищений картопля і овоч проварити у воді 15-17 хвилин, після чого протерти через сито або подрібнити за допомогою блендера. Трохи посолити і проварити ще 2,5-3 хвилини. До готового пюре додати вершкове масло, перемішати.

Брокколі — корисні властивості, рецепти, цікаві страви та рекомендації як правильно приготувати.

Як правильно приготувати брокколі — рецепти, рекомендації, секрети кулінарів.

Кольорова гостра маринована капуста, приготована за нашим рецептом, напевно буде оцінена вашими домочадцями.

Висновок

  1. Порційна заморозка капусти дозволяє уникнути розморожування всієї партії, при цьому зберегти форму брокколі;
  2. Для збереження кольору приготованого овоча, відварену капусту потрібно помістити в крижану воду;
  3. Продукт підходить для першого прикорму піврічним дітям.

Будьте здорові!

Що ще почитати: