30 апрель 2019 2 258

Як смачно приготувати буряк з чорносливом

Корисна і недорога буряк заслуговує набагато більшого, ніж кілька разів у році бути покришеної у вінегрет! Салатів на її основі безліч, і їх можна готувати кожен день.

Класичний рецепт
Інгредієнти Кількість
буряки середніх розмірів - близько 200 г
в'яленого чорносливу - 2 штучки
часнику - 1 зубок
сметани 20-ти відсоткової - 2 повних столових ложки
морської солі - щіпка (5 г)
лимонного соку - 1 ст. л.
зелені петрушки або кінзи - трохи
приправи - за смаком
Час приготування: 60 хвилин Калорійність на 100 грам: 70 Ккал

Традиційним вважається салат з буряка з чорносливом і часником. Класичний варіант холодного салату з доступних, недорогих продуктів, які знайдуться круглий рік в кожному будинку, дуже популярний.

Заслужену любов традиційне поєднання відвареного бордового овоча з пікантним часником викликало додавання в'яленої сливи, іменованої чорносливом.

Саме при такому простому поєднанні простих продуктів салат набуває дуже приємний, оригінальний смак, ніколи не приїдається, і однаково добре виглядає як на звичайному сімейному вечері, так і на святковому столі.

Коренеплід добре миють, але від шкірки не обчищають, хвостик також відрізати не потрібно. Далі підготовлену буряки кладуть у киплячу воду і варять при тихому кипінні 45 хвилин.

Салат вийде смачнішим, якщо чистий овоч загорнути у фольгу і 1 годину 30 хвилин запікати при 180 градусах в духовці.

  1. Готову буряк чистять і охолоджують.
  2. Поки основний продукт охолоджується, чорнослив заливають окропом і хвилин 20 запарюється.
  3. Остиглий коренеплід подрібнюють на середньої або дрібної тертці.
  4. До натертого буряка додають роздавлений часник.
  5. Сметану змішують з сіллю і лимонним соком.
  6. Чорнослив віджимають від води і шаткують.
  7. Об'єднують буряк і чорнослив, заливають сметанним соусом, додають приправи і перемішують.
  8. Готовий салат посипають петрушкою і наполягають в холодильнику 15 хвилин до подачі.

Салат з буряком, чорносливом і волоським горіхом

Досить облагородить традиційний салатний смаковий букет додавання подрібненого волоського горіха.

На дві порції пікантного салату потрібно взяти:

  • один буряк середніх розмірів, близько 200 м, або дві маленькі;
  • 2 штучки в'яленого чорносливу;
  • 1 зубок часнику для тих, хто любить погостріше, або половина – для більш м'якого смаку;
  • половина склянки сметани 20-ти відсоткової жирності;
  • щіпка (5 г) морської солі;
  • сік половинки лимона;
  • жменя подрібнених волоських горіхів;
  • за смаком спеції, наприклад, подрібнений перець чорний, червоний гострий перець і коріандр мелений.

Загальний час приготування такої закуски – 2 години. Основний час йде, як і в традиційному рецепті, на відварювання буряків. Саме приготування салату займає близько 20 хвилин. Необхідно враховувати і ті 20 хвилин, які потрібні для охолодження салату в холодильнику.

Така варіація бурякового салату більш калорійна, ніж оригінальний рецепт без горіхів. За рахунок включення волоських горіхів до 70 базових кілокалорій додається стільки ж, всього 100 грам салату «потягнуть» на 140 ккал.

Готується такий салат точно так само, як і класичний. Єдине виключення – подрібнену зелень замінюють на волоські горіхи, якими посипають готовий салат.

Салат з буряка з чорносливом, сиром і куркою

Такий салат як не можна краще підійде до святкового меню або недільного обіду.

На одну порцію ситної закуски потрібно підготувати:

  • один буряк маленьку, масою 70-100 г;
  • 1 штуку в'яленого чорносливу (він заливається окропом на 15 хвилин, вода зціджує, а далі сухофрукт тонко шинкуется ножем);
  • чверть невеликого зубчики часнику;
  • чверть склянки сметани 15-ти відсоткової жирності;
  • слабку дрібку (5 г) морської солі;
  • сік чверті лимона;
  • 25 г тертого твердого, або напівтвердого сиру, типу «пошехонського» або «Російського»;
  • 100 г відвареної курячої грудки;
  • трохи свіжої подрібненої зелені петрушки або кінзи;
  • за смаком спеції, наприклад, подрібнений перець чорний, червоний гострий перець і коріандр мелений.

Загальний час приготування — близько двох годин:

  • 45 хвилин – 1,5 години приготування буряка;
  • 30 хвилин вариться куряча грудка;
  • 30 хвилин витрачається на подрібнення і змішування складових салат продуктів.

Це поживна страва досить калорійне, в стограмової порції міститься 200 кілокалорій.

Готується салат просто:

  1. Відварюється буряк, очищається ще гарячою і охолоджується.
  2. Холодне відварне м'ясо курки розщеплюється на окремі волокна.
  3. Часник роздавлюється.
  4. В окремій мисці змішується сметана, лимонний сік, сіль і спеції.
  5. Буряк натирається на крупній тертці або шинкуется.
  6. У салатнику змішуються подрібнений овоч, куряче м'ясо, чорнослив, натертий сир і роздавлений часник.
  7. Заправляється сметанним соусом.
  8. Всі інгредієнти перемішуються і посипаються подрібненою зеленню.

Візьміть на замітку рецепт торта з зефіру без випічки — дуже смачний та ніжний десерт, для приготування якого не потрібно витрачати багато часу.

Навесні обов'язково потрібно спробувати салат з зеленої цибулі — візьміть на замітку наші рецепти.

Запіканка з макаронів з ковбасою і яйцями — пробували? Дуже цікавий варіант, який допоможе створити нову страву з повсякденних продуктів.

Десертна буряк з чорносливом і іншими сухофруктами

Дуже смачно і незвично приготувати на солодке буряк з сухофруктами і сметаною.

На дві порції десерту знадобиться:

  • 1 середня буряк, відварена, очищена і охолола;
  • 2 великих ошпарених чорносливу;
  • 70 грам ошпарених сухофруктів (кураги, ізюму, фініків);
  • 100 г сметани 15-% жирності.

Готується такий десерт приблизно півтори години:

  • 45 хвилин вариться буряк;
  • 20 хвилин овоч остигає, а чорнослив і сухофрукти обливають окропом;
  • 35 хвилин витрачається на подрібнення продуктів і наполягання салату в холодильнику.

Салат десертний підходить навіть під час дієти, його калорійність не перевищує 70 ккал на 100 г страви.

Приготування дуже просте: буряк і чорнослив дрібно шинкують, сухофрукти нарізаються на шматочки. Все заправляється сметаною і перемішується.

Важливо: сухофрукти потрібно обов'язково ошпарювати окропом. Чорнослив можна замінити родзинками.

Приємного апетиту!

Що ще почитати: