04 июнь 2019 6 549

Як смачно приготувати салат з вареного буряка

Буряк – звичний для нашої країни коренеплід, без якого не обходиться приготування бурячників, салатів і вінегретів, різних супів. З'явилася вона у нас під час існування Київської Русі, а на її територію потрапила з Візантії.

Ще в античні часи буряк вивчалася дослідниками корисної їжі, і саме вони першими прийшли до висновку, що цей овоч має лікувальні властивості. Таке відкриття підтверджують і вчені сучасності. Більше того, їм вдалося довести, що цей коренеплід незамінний в раціоні людини.

Властивості буряка щодо корисності зводяться до того, що в складі цього овочу є той набір елементів, якого не зустрінеш в складі жодного іншого коренеплоду.

До того ж, величезна кількість корисних речовин, присутніх в буряках, не руйнується навіть при кулінарній обробці високими температурами.

Користь вареної буряків для організму

Цей коренеплід показаний до вживання:

  • При запорах хронічного типу;
  • При різних захворюваннях печінки;
  • При ожирінні;
  • При гіпертонії і атеросклерозі (за рахунок присутності в овоче магнію);
  • При вагітності (в коренеплоді присутній фолієва кислота, необхідна для формування здорової нервової системи малюка);
  • При захворюваннях, коли в організмі не вистачає йоду.

Зазначений коренеплід чистить організм як ніякий інший продукт. Посилення перистальтики кишечника і контроль обмінних процесів забезпечується органічними кислотами, клітковиною і багатьма елементами, яких повно в біохімічному складі овоча.

Кишечник людини санируется і за рахунок того, що коренеплід дозволяє знищити всіх присутніх у ньому гнильних бактерій.

У буряках багато липотропного речовини під назвою бетаїн. Саме це речовина і стежить за жировим обміном в організмі, запобігає інфільтрацію печінки, зменшує тиск крові. При цьому бетаїн працює і коли з коренеплоду приготований свіжий сік, і в тому випадку, коли з овоча зварений суп. Тому буряк – незамінний продукт у харчуванні людей, які мають проблеми з печінкою і ожирінням.

Буряк – чудовий сечогінний засіб. Це чудовий засіб, лікуючу запальні процеси. Виходець з Візантії дозволяє людині перебороти депресію і похмілля, якщо ліки використовувати бульйон, приготований з коренеплоду і м'яса.

Останнім часом багато вчені зводять свої дослідження до того, що розглянутий коренеплід дозволяє уповільнити розвиток пухлин злоякісного характеру.

Як правильно відварити буряк для салату

Коренеплід ретельно промивають, видаляючи будь-які забруднення. Чистити його не потрібно, навіть хвостики можна залишати невідрізаними. При підготовці коренеплоду для варіння не можна пошкоджувати його шкірку.

В іншому випадку з овоча витече весь сік, що призведе до зникнення його насиченого червоного кольору і смаку. Якщо шкіра не пошкоджена, збільшується кількість вітамінів, які збережуться при варінні.

Підготовлена до варінні буряк закладається виключно в прохолодну воду і тільки після цього її відправляють на вогонь. Це дозволяє не розтратити в процесі приготування корисні властивості коренеплоду.

Води для варіння потрібно брати стільки, щоб овоч ледь під нею ховався. Процес варіння проходить на повільному вогні, сильне бурління неприпустимо. Якщо вода википає, її додають, але вона не повинна бути гарячою.

При варінні коренеплоду солити його не потрібно. Інакше він затвердіє, що призведе до більш тривалого приготування. Щоб зберегти яскравість отвариваемого коренеплоду, потрібно додати в закипілу воду сік від лимона або оцет (достатньо кількох ложок).

Час варіння буряків безпосередньо залежить від її виду, розміру та віку. У середньому орієнтуватися потрібно на 1 годину. Готовність коренеплоду визначається проколюванням його виделкою або ножем.

Рецепти салатів з варених буряків

З будь-якого овоча в складі інших продуктів можна приготувати безліч різних салатів. Що стосується буряка, то тут фантазія приготування салатів не знає меж. Достатньо взяти коренеплід, додати до нього будь-який інший овоч, заправити – і салат готовий.

А якщо до такого салату додати ще один інгредієнт, то отримаємо ще один варіант салатною закуски.

Унікальність коренеплоду і в тому, що він може виступати одиничним овочем у складі сметанного або майонезного салату і це ніяк не відіб'ється на незабутній смак приготованого блюда.

Простий салат

Для приготування самого простого салату з вареного буряка знадобляться наступні інгредієнти:

  • 2 буряків невеликого розміру;
  • Сіль;
  • 3 ст. ложки сметани або майонезу.

Відварену коренеплід чистять і натирають на великій тертці. Додають на вибір сметану або майонез. Перемішують, і страва готова до вживання.

Такий салат можна приготувати і в іншій варіації, коли відвареної коренеплід натирають не на крупну тертку, а на дрібну.

Салат з додаванням часнику

1 варіант. Щоб приготувати салат з часнику і відвареного буряка потрібно взяти:

  • 3 зубчики часнику;
  • 2 буряків невеликого розміру;
  • Сіль;
  • 3 ст. ложки майонезу.

Відварену і очищену буряк натирають на крупній тертці, часник пропускають через прес, додають вказану кількість майонезу, трохи солі. Всі інгредієнти перемішують і салат готовий до вживання.

2 варіант. Салат можна трохи урізноманітнити, якщо до зазначених вище інгредієнтів додати сир в кількості 100-300 грам. Таке додавання дозволить зробити більш калорійне і ситне блюдо.

Також в салат з часнику і відвареного буряка можна додати трохи маринованих огірків, які натирають на крупній тертці. Вийде дуже смачне блюдо.

Салат з додаванням моркви

1 варіант. Для приготування самого простого салату з моркви і відвареного буряка потрібно:

  • 1 варена буряк;
  • Майонез;
  • 1 свіжа морква;
  • Зелень;
  • Сіль.

Відварну буряк очищають від шкірки, а заздалегідь промиту моркву чистять. Підготовлені овочі натирають на крупній тертці, солять, заправляють майонезом і перемішують. Для прикраси використовують зелень, яку дрібно рубають і посипають зверху.

2 варіант. Не менш смачним виходить і салат з моркви і відвареного буряка з додаванням інших інгредієнтів. Так, для його приготування знадобиться:

  • 4 сирі моркви середньої величини;
  • Півсклянки родзинок;
  • 3 варені буряків невеликого розміру;
  • Майонез;
  • 1 плавлений сирок;
  • Півсклянки очищених волоських горіхів;
  • 3 зубчики часнику;
  • Сіль;
  • Зелень.

Очищені коренеплоди і плавлений сирок натирають на крупній тертці.

Промитий ізюм потрібно на 20 хвилин замочити в холодній воді, а очищені волоські горіхи – подрібнити за допомогою ножа.

На плоску тарілку викладають інгредієнти в наступній послідовності: морква, родзинки, майонез, плавлений сирок, часник, майонез, буряк, волоські горіхи, майонез.

Для прикраси використовують зелень, яку дрібно рубають і посипають поверх салату.

Перед тим, як салат подавати, він повинен 30 хвилин настоятися в холодильнику.

Дієтичний салат

Незважаючи на те, що дієтичні салати готують із сирих овочів, з відвареного буряка можна також приготувати низькокалорійне і корисне блюдо. Для цього потрібно:

  • 2 варені буряків;
  • Сіль;
  • 4 ст. ложки нежирного йогурту, в якому немає добавок;
  • 1 цибуля жовтого кольору.

Очищену буряк натирають на крупній тертці, солять, змішують з ріпчастою цибулею, який попередньо нарізають тонкими півкільцями. Додають йогурт і перемішують.

Якщо йогурт відсутня, можна використовувати оливкову олію.

Пахлава — рецепт з фото і покроковими рекомендаціями, які допоможуть вам приготувати цю неймовірно смачну східну солодкість.

Рецепти салатів на швидку руку з будь-яких продуктів — просто знайдіть свій улюблений рецепт.

Рецепт супу з курячими фрикадельками — це смачно і сподобається навіть тим, хто не зовсім любить перші страви.

Рецепти салатів з варених буряків на зиму

Буряк вважається цінним продуктом в період холодного часу року. А салат, приготований з цього коренеплоду на зиму, стане справжньою знахідкою, адже немає нічого краще в зимову пору, як баночка домашньої заготовки.

Варто відзначити і ту обставину, що будь консервований салат з буряка можна застосовувати не тільки за його призначенням, але і в якості заготовки, яка використовується при гасінні або варіння супу.

Салат з додаванням болгарського перцю на зиму

Для його приготування знадобиться:

  • 2 кг. буряків;
  • 750 гр. помідор;
  • 250 гр. солодкого перцю;
  • 250 гр. ріпчастої цибулі;
  • 100 гр. часнику;
  • 2 ст. ложки солі;
  • 100 гр. цукру;
  • 100 мл 9%-ного оцту.

Всі входять у рецепт овочі потрібно ретельно промити і почистити.

Далі слід нарізка: буряк, перець – соломкою, помідори, цибулю – кубиками. Нарізані овочі кладемо в каструлю і додаємо пропущений через прес часник. Додаємо сіль і цукор, а після перемішування ставимо каструлю на вогонь і тушкуємо протягом 40 хвилин.

За 10 хвилин до закінчення гасіння необхідно додати оцет.

Готовий салат розкладають в попередньо стерилізовані банки і закочують.

Зазначене кількість продуктів розрахована на 9 банок об'ємом 350 мл

Салат з додаванням квасолі на зиму

Для його приготування знадобиться:

  • 3 кг. відвареного буряка;
  • 0,5 кг. моркви;
  • 0,5 кг ріпчастої цибулі;
  • 0,5 кг вареної квасолі;
  • 0,5 л томатної пасти;
  • 0,5 літра соняшникової олії;
  • 100 мл 9%-ного оцту;
  • 1 склянка цукру;
  • Сіль, перець.

Відварну буряк і сиру моркву потрібно натерти на крупній тертці. Цибулю нарізати тоненькими півкільцями. Нарізані овочі перекладають у каструлю, додають до них квасолю, попередньо відварену, томатну пасту, олію, перець, цукор і сіль.

Каструлю ставлять на вогонь і тушкують 1 год. За 10 хвилин до закінчення тушкування додають оцет.

По закінченні гасіння салат розкладають у заздалегідь простерилізовану банки і закочують.

Корисні поради

Після того, як буряк зварилася, її обов'язково потрібно помістити під струмінь холодної води. Це дозволить коренеплоду «дійти», а процес очищення його від шкірки помітно спроститься.

При приготуванні салатів або вінегретів рекомендовано використовувати не відварну буряк, а запечену, наприклад, в мікрохвильовці. У цьому випадку коренеплід поміщають в пакет для запікання, а потім в мікрохвильову піч. Процес запікання займе приблизно 30 хвилин, а в коренеплоді збережеться більше вітаміну С, ніж у варіанті з відварюванням.

Для відварювання потрібно вибирати коренеплоди, мають невеликі розміри і плескату форму – вони готуються швидше, а результат виходить смачним і красивим.

Якщо не подобається запах буряків, його можна прибрати, якщо кинути в каструлю з коренеплодом скоринку хліба.

Очищений свіжий коренеплід не можна тримати на повітрі, так як від цього руйнується вітамін С.

Харчуйтеся правильно!

Що ще почитати: