02 май 2019 39

Як зварити домашній компот з журавлини

Компот з журавлини не тільки смачний, але і дуже корисний, адже ця ягода — «комора» вітамінів. Зварити напій можна, використовуючи різні рецепти.

Основний рецепт
Інгредієнти Кількість
ягоди (свіжі або заморожені) - 300 г
вода питна - 1,5 л
цукор - 150 г
Час приготування: 5 хвилин Калорійність на 100 грам: 27 Ккал

Приготування виглядає наступним чином:

  1. Ягоди закладають в каструлю, заливають водою. Слідом насипають цукор;
  2. Каструлю ставлять на вогонь, доводять вміст до кипіння;
  3. Як тільки компот закипить, відразу ж вогонь зменшують. В такому стані напій залишають на плиті протягом 3–х хвилин;
  4. Як тільки ягідний відвар буде готовий, його залишають настоятися кілька хвилин. Потім, за бажанням, проціджують.

Корисний напій готовий.

Як зварити компот з яблук і журавлини

Максимум користі, мінімум витрат — девіз всіх компотів. Яблучно–журавлинний напій — це те, що вгамує спрагу в спеку і зігріває в зимові дні.

  • свіжа журавлина — 300 г;
  • яблука — 4 шт.;
  • вода — 2 літри;
  • цукор — 200 р.

Щоб зайнятися варінням, доведеться витратити 30 хвилин.

Енергетична цінність становить всього 157 кКал.

Вариться напій наступним чином:

  1. Журавлину і яблука промивають. Яблука нарізають часточками, видаляють насіння;
  2. Питну воду нагрівають до кипіння на плиті, а потім у неї насипають цукор. Після, вогонь трохи зменшують;
  3. У каструлю відправляють журавлину і яблука;
  4. Ягідно–фруктовий напій несильно кип'ятять протягом 15 хвилин;
  5. Після, зварений компот остуджують або п'ють гарячим.

Як варити напій з ягід з цитрусовими і прянощами

Що потрібно:

  • журавлина — 300 г;
  • апельсин — 1 великий;
  • мед — 1 ст. л.;
  • вода — 2л;
  • цукор — 150 г;
  • кориця — 1 паличка;
  • гвоздика — 4-5 шт.

Готовим відвар стане через 30 хвилин.

167 кКал міститься в 100 мл напою.

Етапи приготування:

  1. У ємність для варіння наливають воду і доводять до 100⁰;
  2. У вируючу воду відправляють журавлину і продовжують кип'ятити;
  3. Апельсин добре відмивають від бруду (можна обдати його окропом);
  4. З фрукта обрізають шкірку. М'якоть ріжуть шматочками і поки відставляють убік;
  5. Цедру додають до журавлині і продовжують кип'ятіння 10 хвилин;
  6. Через 10 хвилин, до напою додають цукор, мед. Ще 10 кип'ятять, але вже на середньому вогні;
  7. Після, до компоту додають корицю і гвоздику. Вогонь вимикають, а напій накривають кришкою і настоюють;
  8. Через 15 хвилин, відвар проціджують, і вже в його чистий варіант додають вичавлений з апельсина сік.

Читайте як приготувати смачний і ніжний торт з ківі — кілька рецептів у вашу скарбничку.

Як приготувати смачний сендвіч з консервованим тунцем — чудова закуска для будь-якого пікніка.

Дуже скоро поспіють яблука — саме тому варто приготувати мафіни з яблуками і корицею, це чудова альтернатива звичним пирогів. Рецепт тут.

Компот із заморожених ягід

Що потрібно?

  • заморожена ягода — 300 г;
  • яблука — 2 шт.;
  • гілочка м'яти;
  • вода — 2л;
  • цукор — 200 р.

Зварити компот можна за півгодини.

Енергетична цінність 100 мл становить 144 кКал.

Поетапна варіння компоту із замороженої журавлини:

  1. Воду наливають у каструлю і доводять до стану окропу;
  2. Як тільки на поверхні з'являться бульбашки, то відразу ж висипають цукор. Воду помішують, домагаючись повного розчинення цукру;
  3. Після, в каструлю відправляють яблука і журавлину і продовжують кип'ятіння;
  4. В такому стані напій тримають хвилин п'ять, додають м'яту;
  5. Далі, вогонь повністю прибирають, компот накривають і залишають на півгодини, щоб він придбав насиченість;
  6. Через 30 хвилин все абсолютно готове.

Корисні поради

  1. Готовий журавлинний компот не годиться для тривалого зберігання. Вжити його потрібно протягом двох днів, краще, звичайно, в день приготування;
  2. Щоб створювати собі менше проблем, краще варити напій з цільних, не подрібнених рік. Інакше, його доведеться проціджувати, причому не один раз;
  3. Для приємного пряного смаку в майже готову рідку суміш додають гвоздику, корицю, ваніль;
  4. Варити компот можна з додаванням різних фруктів і ягід: цитрусових, шипшини, обліпихи, смородини, горобини, яблук;
  5. Перед початком приготування, куплену ягоду вимочують у теплій воді протягом 5 хвилин;
  6. Бюджетним варіантом стане журавлина в цукрі, яка коштує дешевше свіжого варіанти ягід.

Варіть домашні компоти — отримувати максимум користі і гарного настрою!

Що ще почитати: