22 июнь 2019 4 291

Компот із заморожених ягід – корисний і підбадьорливий напій круглий рік

Компот із заморожених ягід можна приготувати кількома способами і з різними рецептами, кожен з яких буде відрізнятися особливим смаком. Які б ягоди ні використовувалися при виготовленні компоту, цей напій все одно вийде дуже корисним і допоможе отримати порцію вітамінів, необхідних організму, особливо в зимовий період.

Заморожування та консервація дозволяють надовго зберегти корисні речовини, що містяться в продуктах.

Напій з цукатами
Інгредієнти Кількість
відфільтрованої чистої води (можна мінеральної) - 3 л
цукатів апельсина або лимона - 50 г
заморожених ожини, малини, вишні, смородини - по 200 г
цукрового піску - 5 ст. л.
Час приготування: 70 хвилин Калорійність на 100 грам: 31 Ккал

Солодкуватий смак цього компоту, приготованого з заморожених літніх ягід, дуже сподобається дітям і дорослим.

На плиту ставлять каструлю з водою (вогонь потрібно виставити середній), засипають туди цукати і цукор. Коли вода починає кипіти, рідина перемішують, щоб дати цукру повністю розчинитися. Тепер можна відправити у воду ягоди.

Компоту дають закипіти повторно і чекають, поки він покипить 5 хвилин. Плиту вимикають і настоюють півгодини напій перед вживанням.

Спробувавши готовий компот, можна визначитися з кількістю цукру, яке потрібно буде покласти в наступний раз, так як у всіх різні смаки.

Компот з брусниці та чорноплідної горобини

Таке незвичайне поєднання заморожених ягід дає терпкий, освіжаючий ягідний смак.

Продукти:

  • по 1 склянці замороженої брусниці і горобини;
  • 50 г цукатів апельсина або лимона;
  • 2 л чистої питної води;
  • від 5 ст. л. цукру;
  • 1 ч. л. будь-якого меду рідкої консистенції.

Час приготування: 20 хв (не враховуючи часу на охолодження).

Калорійність на 100 г: 30 ккал.

Воду кип'ятять в каструлі разом з цукром, поки він не розчиниться. Потім кидають туди ж брусницю з горобиною, варять приблизно 3-4 хвилини і відставляють каструлю. Потім ягоди потрібно трохи придушити ступкою або ложкою і залишити рідина остигати.

Читайте як приготувати шашлик з курячої печінки — дуже просте і смачне блюдо для заміського пікніка.

Візьміть на замітку рецепти дієтичних страв з сиру — пропонуємо вам страви на кожен день.

Читайте як приготувати торт брауні в мультиварці — дуже смачний десерт.

Компот із заморожених ягід полуниці, ожини та смородини

У цьому рецепті яскраво виражений полуничний смак і аромат збалансовані кислинкою, яку надають ожина і смородина (краще спробувати приготувати його з червоною смородиною, але підійде і чорна).

Продукти:

  • по 150 г ожини і смородини;
  • 200 р полуниці;
  • 2 л чистої води;
  • 1 склянку цукру.

Час приготування: 20 хв (не враховуючи часу на охолодження).

Калорійність: 40 ккал в 100 г напою.

Закип'ятити воду і цукор. Коли останній розчиниться, засипати ягоди, знову закип'ятити. Потім зменшити вогонь і варити 5 хвилин. Відставити від плити і дати охолонути, закривши посуд кришкою.

Освіжаючий напій з ягід з м'ятою

Освіжаючий відтінок надає смаку цього напою свіжа м'ята.

Продукти:

  • 50 г малини;
  • по 150 г заморожених червоної і чорної смородини;
  • цедра 1 невеликого лимона;
  • 1 гілочка м'яти.

Час приготування: 30 хв.

Калорійність на 100 г: 33 ккал.

У каструлю налити воду, покласти туди ж цедру, цукор. Закип'ятити воду, засипати смородину та малину, покласти м'яту. Варити 5-7 хвилин. Потім закрити посуд кришкою і почекати, поки узвар охолоне (з плити зняти).

Компот із смородини

Смородина сама по собі є дуже смачною, трохи кислому, терпкою ягодою і може бути основою напою.

Продукти:

  • 1 стакан замороженої смородини;
  • 2,5 л чистої води;
  • 4 шт. гвоздики;
  • 1/2 склянки цукру.

Час приготування: 30 хв.

Калорійність: 15 ккал на 100 г компоту.

Всі продукти складають в каструлю, заливають водою і ставлять на плиту.

Коли напій закипить, його тримають на плиті ще пару хвилин, після чого відкидають і чекають, поки він охолоне, накривши кришкою.

Як варити напій в мультиварці

Мультиварка здатна приготувати величезну кількість страв, у тому числі і компоти. Залишивши ягоди та інші продукти в пристрої, через деякий час ви отримаєте знайомий смачний напій, приготування якого не коштувало великої праці.

Продукти:

  • по 1/2 склянки замороженої полуниці, вишні, червоної смородини;
  • 1/3 склянки чорної смородини;
  • 2,5 л питної, відфільтрованої води;
  • 5 ст. л. цукру.

Час варіння напою: 25 хв.

Калорійність: 45 ккал в 100 г компоту.

Всі продукти складаються в чашу мультиварки. Туди ж заливається вода. Вибравши режим «Варка на пару», виставляємо час приготування – 20 хвилин. Перед вживанням проціджуємо напій.

Види ягід, що використовуються в компоті, можна міняти на свій розсуд.

Заготівля на зиму

Компоти піддаються консервації, тому можна приготувати їх заздалегідь і закрити в банках, щоб взимку насолоджуватися смаком улюбленого напою, вже не витрачаючи час на його приготування. Розглянемо перший рецепт компоту із заморожених ягід на зиму.

Продукти:

  • по 500 г вишні і малини;
  • 3 л чистої питної води;
  • 1-2 склянки цукру.

Час приготування (не рахуючи остигання закритих банок): 1 ч.

Калорійність: 55 ккал на 100 р.

Банки для заготівлі добре миють і стерилізують на пару або у воді. Потім засипають в кожну приготовану банку ягоди (ємність повинна бути на третину заповнена ягодами, а решта – водою). Наливаємо туди ж окріп і залишаємо на півгодини. Потім воду переливаємо в каструлю, засипаємо цукор і ставимо на плиту, доводячи сироп до кипіння. Після розчинення цукру, гаряча рідина знову розливається по банкам, які тут же закочуються і ставлять в тепле темне місце до охолодження (перевертати їх у цей момент не слід, зазвичай це робиться після охолодження, при відправці на зберігання).

Заготівля на зиму з чорноплідної горобини

Чорноплідна горобина дуже корисна, містить безліч корисних елементів, вона відома як чудовий антиоксидант. Також вживання цієї ягоди сприяє підвищенню імунітету, зберігає молодість.

Компот з горобини збереже всі корисні якості ягоди і відмінно впорається з угамуванням спраги.

Продукти:

  • 500 г горобини;
  • 1,5 л відфільтрованої, колодязної або мінеральної води;
  • 1 склянку цукру.

Час приготування: 1 ч.

Калорійність: 54 ккал на 100 р.

Ягоди кладуть у банки і заливають гарячим сиропом (кип'яченою водою з цукром). Чорноплідна горобина – гіркувато-терпкий.

Якщо хочеться додати кислий присмак у кожну банку можна покласти по часточці лимона або додати пару ложок соку вишні.

Банки з ягодами і сиропом закриваються кришками і ставлять під ковдру, де їх залишають, поки повністю не охолоне рідина.

Заморожування ягід запас

Щоб зберегти ягоди як можна довше, їх можна заморозити. Тоді в будь-який момент, коли захочеться приготувати корисний компот з ягід, їх потрібно буде дістати з морозильної камери і покласти у воду.

Вибирати для заморозки потрібно гарні ягоди, без ознак гниття і інших вад, не надто пом'яті. Їх можна промити і дати висохнути. Після цього слід розкласти ягоди по контейнерах або поліетиленовим пакетам і відправити у морозильну камеру.

Так як ягоди мили перед заморожуванням, промивати їх знову перед варінням не потрібно. Відносно магазинних продуктів, впевненими бути не можна, тому їх потрібно мити під струменем холодної води.

Корисні поради

Якщо вариться напій із заморожених ягід, то їх не потрібно розморожувати перед тим як кинути у воду. В результаті розморожування вони втратять багато соку і корисних речовин. Єдине, що потрібно зробити – це промити ягоди холодною водою під краном.

Поки ягоди варяться, краще не відходити від каструлі. Цей процес проходить при знятій кришці. Коли напій ставлять остигати, посуд закривають кришкою.

Перед тим, як розливати компот в гуртки або келихи, його можна процідити через дрібний друшляк або марлевий бинт. Цукор можна замінити медом або обидва інгредієнта.

Що залишилася після приготування компоту м'якоть обов'язково викидати. Її додають в начинку для випічки або використовують як добавку до каш, запіканок.

Що ще почитати: