Як смачно приготувати котлети з рибної ікри
Рибна ікра (червона або чорна) найчастіше з'являється на святкових столах унаслідок своєї дорожнечі. Але багато господинь не знають, що ікра річкових і морських риб, що не відноситься до делікатесів, по корисності складу нічим не поступається їм.
Ось і виходить, що попатравши куплену рибку, разом з кишками у відро для сміття відправляється і ікра, адже вона може стати основним інгредієнтом для дуже смачного блюда – котлет-икряников.
Користь і шкода рибної ікри
Кожна маленька ікринка – це микроконтейнер з корисними для людського організму речовинами. В першу чергу, це понад 30% білка, здатного бути легко засвоєним протягом лише однієї години. До 13% від маси продукту складають корисні жири, аналогічні риб'ячому. Також в круглих зародках риб в надлишку поліненасичені кислоти, фолієва кислота, цинк, залізо, фосфор, калій, вітаміни (A, B, C, D).
Беручи до уваги всю користь продукту, лікарі часто рекомендують вживати в їжу ікру людям з низьким рівнем гемоглобіну, варикозним розширенням вен, із захворюваннями серцево-судинної системи, низьким рівнем імунітету та іншими.
Але риб'ячі яйця можуть принести шкоду, якщо мова йде не про регулярному дозованому вживанні, а про одноразове ненажерливість. Також варто обережно ставитися до цього продукту людям, зі схильністю до алергічних реакцій, хворобами нирок і ШЛУНКОВО-кишкового тракту, ожиріння.
Інгредієнти | Кількість |
---|---|
ікри коропа - | 600 г |
цибулі ріпчастої - | 200 г |
манної крупи - | 100 г |
яєць - | 2 шт. |
солі, зелені та спецій - | за смаком |
рослинної олії - | для обсмажування |
Час приготування: 60 хвилин | Калорійність на 100 грам: 183 Ккал |
Короп досить поширена річкова риба, тому не складе труднощів придбати в рибному магазині його ікру, також ікра може стати бонусом у придбаній живій рибі. З неї і ще декількох доступних інгредієнтів можна легко створити дуже смачне частування, яке ще називають икряниками.
Покрокове приготування:
- З ікри видалити плівки, викласти її в сито і промити під проточною водою, потім перекласти її у відповідну посудину;
- Після цього до основного інгредієнта додати манну крупу, сирі яйця, пропущений через крупну тертку або досить дрібно нашатковану ріпчасту цибулю. Заправити все сіллю і спеціями. Також разом з сіллю і спеціями, можна додати подрібнену свіжу зелень;
- Масу добре перемішати, трохи збиваючи, і відставить на 15-20 хвилин у бік постояти, щоб суміш стала однорідніше і пишніше;
- Готовий фарш нагадує по консистенції тісто для оладок, тому його викладають на сковороду з розпеченим маслом столовою ложкою. Обсмажувати котлети треба з обох сторін, беручи до уваги, що вони готуються набагато швидше, ніж з м'яса;
- Подавати готову страву зі сметаною і зеленню, також можна поєднувати його з овочевим гарніром.
Котлети з ікри сазана
Якщо спійманий на риболовлі або придбаний у магазині сазан виявився заповненим дрібними рудими ікринками, то самим смачним способом їх приготування будуть икряники. Їх можна приготувати так само, як і з ікри коропа, а можна трохи ускладнити рецепт, протушив їх в духовці з томатним соусом.
Для котлет і соусу знадобляться:
- 600 г ікри сазана;
- 2 курячих яйця;
- 100 г м'якушки вчорашнього білого хліба (можна замінити панірувальними сухарями);
- 150 г цибулі;
- сіль, сік лимона і перець за смаком;
- 50 г томатної пасти;
- 30 г кропу;
- 10 г борошна;
- 15 г цукру;
- 200 мл бульйону чи води;
- рослинна олія пропорційно розмірам сковороди.
На приготування соковитих икряников в томатному соусі буде потрібно приблизно 1 годину 20 хвилин.
Калорійність готового страви – 158,0 ккал на 100 р.
Хід роботи:
- Ікру звільнити від плівок, промити, потім додати до неї сирі яйця, хлібний м'якуш або сухарі, подрібнену свіжу зелень, трішки лимонного соку для соковитості, сіль і спеції;
- Після ретельного вимішування і 10-15 хвилин відпочинку ікорне тісто буде готове. Його густота повинна бути такою, як у сметани;
- Викладаючи столовою ложкою масу на сковороду, підсмажують котлетки-оладки на рослинному маслі, підрум'янивши кожну сторону;
- Для соусу на олії до красивого карамельного кольору обсмажити цибулю, потім додати борошно і розмішати, слідом влити томатну пасту, розведену бульйоном або водою, додати цукор і перець за смаком. Дати трохи покипіти і соус готовий;
- Обсмажені котлетки розкласти на деку не впритул одна до одної і полити томатним соусом. Відправити лист на чверть години в духовку при 200 градусах. Можна подавати без гарніру, просто посипавши зеленню.
Котлети з ікри минтая з картопляним пюре
Картопляне пюре залишається безперечним фаворитом серед гарнірів до котлеткам з ікри риби, але також цей продукт може виступати в якості одного з інгредієнтів икряников. Для цього варіанту страви можна вибирати будь-якої риби ікру або взяти, як в даному випадку, минтая.
Продукти, які будуть необхідні:
- 500 г ікри минтая;
- 500 г середніх бульб картоплі;
- 200 мл молока;
- 50 г вершкового масла;
- 30 г зелені (петрушка, кріп);
- 125 г панірувальних сухарів;
- 1 куряче яйце;
- сіль за смаком;
- 100 мл рослинного масла.
Загальний час, витрачений на приготування – 1,5 години.
Енергетична і харчова цінність 100 грамів котлет з ікри мінна з картопляним пюре складе 167,2 кілокалорії.
Спосіб приготування:
- Бульби картоплі відварити до готовності і розім'яти в пюре з вершковим маслом і молоком;
- Підготовлену ікру минтая змішати з картопляною масою і подрібненою зеленню, відрегулювати смак солі і спецій;
- З отриманої маси сформувати котлети, кожну спочатку вмочити у збите яйце, потім обваляти в панірувальних сухарях;
- Відправити заготовки на 30 хвилин в холодильник, після чого обсмажити з кожної сторони в достатній кількості олії до золотистої красивою і збудливою апетит скоринки.
Читайте як приготувати смачну ікру з грибів — незвичайне блюдо, яке урізноманітнює пісне меню.
На закуску можна приготувати смачні пиріжки з сиром — чудова закуска або ж доповнення до салатів і супів.
Для швидкого перекусу можна приготувати ароматну піцу-хвилинку. Рецепт тут.
Котлети з ікри річкової риби
Для соковитості ікряних котлет в них додають зелень і цибулю, але є ще один продукт, який добре справляється з цим завданням і може внести нові смакові нотки в готові котлетки. Таким інгредієнтом є квашена капуста.
Для котлет з ікри річкової риби з квашеною капустою необхідно взяти:
- 500 г ікри річкової риби (коропа, карася, окуня або інший);
- 2 курячих яйця;
- 50 г цибулі ріпки;
- 50 г квашеної капусти;
- 100 г зеленої цибулі;
- 100 р пшеничного борошна;
- 100 мл рослинного масла;
- сіль за смаком.
Витрати часу на приготування страви складуть від 60 до 85 хвилин.
Поживність 100 грамів готових ікряних котлеток – 196 кілокалорій.
Приготування:
- Промиту ікру протерти через сито, щоб звільнити від плівок;
- Ріпчасту цибулю і квашену капусту викласти в чашу блендера і перемолоти до однорідної кашки;
- Змішати докупи ікру, капустяно-цибульну пасту, яйця, дуже дрібно нашатковану зелену цибулю і пшеничне борошно, щоб вийшло тісто, як для оладок;
- На розігрітому рослинному маслі обсмажити сформовані ложкою котлетки з обох сторін до красивої карамельної скоринки.
Рецепт котлет з ікри тріски
Якщо в попередніх рецептах котлетки були більше схожі на оладки, то цей рецепт більше нагадує пишні і дуже смачні пончики. Ще одна особливість рецепту в тому, що ікра для нього використовується консервована.
Для цієї страви потрібні наступні продукти:
- 120 г консервованої ікри тріски;
- 100 г вареного в мундирі картоплі;
- 50 г твердого сиру;
- 80 г манної крупи;
- 1 куряче яйце;
- 30 г борошна;
- 30 г кропу;
- 30 р сметани;
- 5 г соди;
- сіль за смаком;
- рослинна олія для смаження.
Час приготування – 60 хвилин.
Зміст калорій на 100 г складе 266,4 ккал.
Послідовність дій:
- Ікру розім'яти, додати до неї яйце, манку. Збити все виделкою і дати масі трохи постояти, щоб банку могла добре розбухнути (від 15 хвилин);
- По закінченні зазначеного часу в масу ввести натертий на крупній тертці картопля, твердий сир, порізаний кріп, борошно, сметану, соду і сіль. Ретельно все розмішати, отримана за консистенцією маса буде трохи густіше, ніж для оладок;
- Руками формувати з икорного тіста кульки і обсмажувати їх у достатній кількості рослинної олії;
- Готові котлетки можна подати з соусом, для якого змішати за смаком майонез, аджику, натертий на тертці солоний огірок і декілька крапель соку лимона.
Хитрощі досвідчених кулінарів
Щоб позбавитися від можливої інфекції, прихованої в рибну ікру, її краще проморозити при температурі від -17 градусів протягом трьох діб, а вже після цього приступати до приготування икряников.
Для більшої густоти икорного тіста в нього додають манну крупу, але з неї готовий продукт часто виходить досить жорстким. Щоб цього не сталося, можна на деякий час замочити манку в гарячій воді.
Якщо вдома не виявилося манної крупи, її чудово замінять пшеничне борошно або крохмаль. З ними котлети з ікри вийдуть навіть набагато ніжніше.