13 март 2019 386

Як смачно приготувати котлети з рибної ікри

Рибна ікра (червона або чорна) найчастіше з'являється на святкових столах унаслідок своєї дорожнечі. Але багато господинь не знають, що ікра річкових і морських риб, що не відноситься до делікатесів, по корисності складу нічим не поступається їм.

Ось і виходить, що попатравши куплену рибку, разом з кишками у відро для сміття відправляється і ікра, адже вона може стати основним інгредієнтом для дуже смачного блюда – котлет-икряников.

Користь і шкода рибної ікри

Кожна маленька ікринка – це микроконтейнер з корисними для людського організму речовинами. В першу чергу, це понад 30% білка, здатного бути легко засвоєним протягом лише однієї години. До 13% від маси продукту складають корисні жири, аналогічні риб'ячому. Також в круглих зародках риб в надлишку поліненасичені кислоти, фолієва кислота, цинк, залізо, фосфор, калій, вітаміни (A, B, C, D).

Беручи до уваги всю користь продукту, лікарі часто рекомендують вживати в їжу ікру людям з низьким рівнем гемоглобіну, варикозним розширенням вен, із захворюваннями серцево-судинної системи, низьким рівнем імунітету та іншими.

Але риб'ячі яйця можуть принести шкоду, якщо мова йде не про регулярному дозованому вживанні, а про одноразове ненажерливість. Також варто обережно ставитися до цього продукту людям, зі схильністю до алергічних реакцій, хворобами нирок і ШЛУНКОВО-кишкового тракту, ожиріння.

Рецепт котлет з ікри коропа
Інгредієнти Кількість
ікри коропа - 600 г
цибулі ріпчастої - 200 г
манної крупи - 100 г
яєць - 2 шт.
солі, зелені та спецій - за смаком
рослинної олії - для обсмажування
Час приготування: 60 хвилин Калорійність на 100 грам: 183 Ккал

Короп досить поширена річкова риба, тому не складе труднощів придбати в рибному магазині його ікру, також ікра може стати бонусом у придбаній живій рибі. З неї і ще декількох доступних інгредієнтів можна легко створити дуже смачне частування, яке ще називають икряниками.

Покрокове приготування:

  1. З ікри видалити плівки, викласти її в сито і промити під проточною водою, потім перекласти її у відповідну посудину;
  2. Після цього до основного інгредієнта додати манну крупу, сирі яйця, пропущений через крупну тертку або досить дрібно нашатковану ріпчасту цибулю. Заправити все сіллю і спеціями. Також разом з сіллю і спеціями, можна додати подрібнену свіжу зелень;
  3. Масу добре перемішати, трохи збиваючи, і відставить на 15-20 хвилин у бік постояти, щоб суміш стала однорідніше і пишніше;
  4. Готовий фарш нагадує по консистенції тісто для оладок, тому його викладають на сковороду з розпеченим маслом столовою ложкою. Обсмажувати котлети треба з обох сторін, беручи до уваги, що вони готуються набагато швидше, ніж з м'яса;
  5. Подавати готову страву зі сметаною і зеленню, також можна поєднувати його з овочевим гарніром.

Котлети з ікри сазана

Якщо спійманий на риболовлі або придбаний у магазині сазан виявився заповненим дрібними рудими ікринками, то самим смачним способом їх приготування будуть икряники. Їх можна приготувати так само, як і з ікри коропа, а можна трохи ускладнити рецепт, протушив їх в духовці з томатним соусом.

Для котлет і соусу знадобляться:

  • 600 г ікри сазана;
  • 2 курячих яйця;
  • 100 г м'якушки вчорашнього білого хліба (можна замінити панірувальними сухарями);
  • 150 г цибулі;
  • сіль, сік лимона і перець за смаком;
  • 50 г томатної пасти;
  • 30 г кропу;
  • 10 г борошна;
  • 15 г цукру;
  • 200 мл бульйону чи води;
  • рослинна олія пропорційно розмірам сковороди.

На приготування соковитих икряников в томатному соусі буде потрібно приблизно 1 годину 20 хвилин.

Калорійність готового страви – 158,0 ккал на 100 р.

Хід роботи:

  1. Ікру звільнити від плівок, промити, потім додати до неї сирі яйця, хлібний м'якуш або сухарі, подрібнену свіжу зелень, трішки лимонного соку для соковитості, сіль і спеції;
  2. Після ретельного вимішування і 10-15 хвилин відпочинку ікорне тісто буде готове. Його густота повинна бути такою, як у сметани;
  3. Викладаючи столовою ложкою масу на сковороду, підсмажують котлетки-оладки на рослинному маслі, підрум'янивши кожну сторону;
  4. Для соусу на олії до красивого карамельного кольору обсмажити цибулю, потім додати борошно і розмішати, слідом влити томатну пасту, розведену бульйоном або водою, додати цукор і перець за смаком. Дати трохи покипіти і соус готовий;
  5. Обсмажені котлетки розкласти на деку не впритул одна до одної і полити томатним соусом. Відправити лист на чверть години в духовку при 200 градусах. Можна подавати без гарніру, просто посипавши зеленню.

Котлети з ікри минтая з картопляним пюре

Картопляне пюре залишається безперечним фаворитом серед гарнірів до котлеткам з ікри риби, але також цей продукт може виступати в якості одного з інгредієнтів икряников. Для цього варіанту страви можна вибирати будь-якої риби ікру або взяти, як в даному випадку, минтая.

Продукти, які будуть необхідні:

  • 500 г ікри минтая;
  • 500 г середніх бульб картоплі;
  • 200 мл молока;
  • 50 г вершкового масла;
  • 30 г зелені (петрушка, кріп);
  • 125 г панірувальних сухарів;
  • 1 куряче яйце;
  • сіль за смаком;
  • 100 мл рослинного масла.

Загальний час, витрачений на приготування – 1,5 години.

Енергетична і харчова цінність 100 грамів котлет з ікри мінна з картопляним пюре складе 167,2 кілокалорії.

Спосіб приготування:

  1. Бульби картоплі відварити до готовності і розім'яти в пюре з вершковим маслом і молоком;
  2. Підготовлену ікру минтая змішати з картопляною масою і подрібненою зеленню, відрегулювати смак солі і спецій;
  3. З отриманої маси сформувати котлети, кожну спочатку вмочити у збите яйце, потім обваляти в панірувальних сухарях;
  4. Відправити заготовки на 30 хвилин в холодильник, після чого обсмажити з кожної сторони в достатній кількості олії до золотистої красивою і збудливою апетит скоринки.

Читайте як приготувати смачну ікру з грибів — незвичайне блюдо, яке урізноманітнює пісне меню.

На закуску можна приготувати смачні пиріжки з сиром — чудова закуска або ж доповнення до салатів і супів.

Для швидкого перекусу можна приготувати ароматну піцу-хвилинку. Рецепт тут.

Котлети з ікри річкової риби

Для соковитості ікряних котлет в них додають зелень і цибулю, але є ще один продукт, який добре справляється з цим завданням і може внести нові смакові нотки в готові котлетки. Таким інгредієнтом є квашена капуста.

Для котлет з ікри річкової риби з квашеною капустою необхідно взяти:

  • 500 г ікри річкової риби (коропа, карася, окуня або інший);
  • 2 курячих яйця;
  • 50 г цибулі ріпки;
  • 50 г квашеної капусти;
  • 100 г зеленої цибулі;
  • 100 р пшеничного борошна;
  • 100 мл рослинного масла;
  • сіль за смаком.

Витрати часу на приготування страви складуть від 60 до 85 хвилин.

Поживність 100 грамів готових ікряних котлеток – 196 кілокалорій.

Приготування:

  1. Промиту ікру протерти через сито, щоб звільнити від плівок;
  2. Ріпчасту цибулю і квашену капусту викласти в чашу блендера і перемолоти до однорідної кашки;
  3. Змішати докупи ікру, капустяно-цибульну пасту, яйця, дуже дрібно нашатковану зелену цибулю і пшеничне борошно, щоб вийшло тісто, як для оладок;
  4. На розігрітому рослинному маслі обсмажити сформовані ложкою котлетки з обох сторін до красивої карамельної скоринки.

Рецепт котлет з ікри тріски

Якщо в попередніх рецептах котлетки були більше схожі на оладки, то цей рецепт більше нагадує пишні і дуже смачні пончики. Ще одна особливість рецепту в тому, що ікра для нього використовується консервована.

Для цієї страви потрібні наступні продукти:

  • 120 г консервованої ікри тріски;
  • 100 г вареного в мундирі картоплі;
  • 50 г твердого сиру;
  • 80 г манної крупи;
  • 1 куряче яйце;
  • 30 г борошна;
  • 30 г кропу;
  • 30 р сметани;
  • 5 г соди;
  • сіль за смаком;
  • рослинна олія для смаження.

Час приготування – 60 хвилин.

Зміст калорій на 100 г складе 266,4 ккал.

Послідовність дій:

  1. Ікру розім'яти, додати до неї яйце, манку. Збити все виделкою і дати масі трохи постояти, щоб банку могла добре розбухнути (від 15 хвилин);
  2. По закінченні зазначеного часу в масу ввести натертий на крупній тертці картопля, твердий сир, порізаний кріп, борошно, сметану, соду і сіль. Ретельно все розмішати, отримана за консистенцією маса буде трохи густіше, ніж для оладок;
  3. Руками формувати з икорного тіста кульки і обсмажувати їх у достатній кількості рослинної олії;
  4. Готові котлетки можна подати з соусом, для якого змішати за смаком майонез, аджику, натертий на тертці солоний огірок і декілька крапель соку лимона.

Хитрощі досвідчених кулінарів

Щоб позбавитися від можливої інфекції, прихованої в рибну ікру, її краще проморозити при температурі від -17 градусів протягом трьох діб, а вже після цього приступати до приготування икряников.

Для більшої густоти икорного тіста в нього додають манну крупу, але з неї готовий продукт часто виходить досить жорстким. Щоб цього не сталося, можна на деякий час замочити манку в гарячій воді.

Якщо вдома не виявилося манної крупи, її чудово замінять пшеничне борошно або крохмаль. З ними котлети з ікри вийдуть навіть набагато ніжніше.

Що ще почитати: