08 апрель 2019 2 068

Як смачно приготувати ікру сазана в домашніх умовах

Гурмани, які віддають перевагу морепродуктам, повинні знати, наскільки смачною може бути ікра сазана і наскільки широко її застосування в різних стравах. А ще, вона надає позитивну дію на організм.

Корисні властивості

Цей недорогий і доступний продукт визнаний делікатесом, завдяки своєму чудовому, вишуканому смаку.

Крім смакових якостей, вона насичена корисними властивостями. У ній міститься багатий набір вітамінів, макроелементів, а також лецитин, який корисний для всіх систем організму.

Крім того, у 100 грамах продукту міститься близько 30 г білка, який служить будівельним м'язовим матеріалом.

Як приготувати смажену ікру сазана
Інгредієнти Кількість
ікра риби - 500 г
борошно - 1,5 ст. л.
сіль, перець - на розсуд
масло соняшнику - 50 мл
Час приготування: 15 хвилин Калорійність на 100 г: 180 Ккал

Скуштувати сазанью ікру можна в смаженому вигляді. Страва готується недовго і не займе багато грошових витрат, так і вийде дуже смачним.

Після того, як підготовлені продукти, приступають до готування:

  1. Ікру промивають і видаляють зайву плівку;
  2. Тепер розрізають на шматочки по 3 см в ширину, солять і перчать, прибирають на годину в холодильник, щоб краще «промаринувалася»;
  3. Після выжданного години дістають ікру, обвалюють її в борошні з обох сторін і відправляють на розігріту сковорідку з олією. Обсмажують до утворення хрусткої золотистої скоринки;
  4. Смажена ікра відмінно поєднується з картопляним пюре.

Як смачно засолити ікру

Будь-яка ікра, і в тому числі сазанья, дуже смачна у солоному вигляді, а головне термін зберігання її значно довше. Солоний продукт найчастіше використовують для бутербродів з маслом. І щоб побалувати себе таким делікатесом, скористайтесь рецептами засолювання, які представлені далі.

Варіант 1

Знадобиться:

  • ікра — 500 г;
  • вода питна — 1 літр;
  • сіль — 70 г (переважно кам'яна);
  • масло топлене — 80 р.

Час приготування — 20 хвилин на підготовку і 24 години на засолювання.

У 100 грамах міститься 130 кКал.

Процес засолювання:

  1. Перше, що потрібно зробити — це приготувати розсіл, який буде призначений для засолювання. Для цього, сіль розчиняють у воді і ставлять на плиту доводити до кипіння;
  2. Ікру очищають від плівки, кладуть у друшляк і на кілька хвилин опускають в киплячий розсіл;
  3. Тепер, в заздалегідь підготовлені банки, розкладають ікру, а зверху, в кожну банку, кладуть по шматочку топленого масла. Закриті щільно банки прибирають на добу в холодильник;
  4. По закінченні цього часу, ікра стає цілком придатною для вживання.

Варіант 2

Можна скористатися іншим варіантом засолювання. Необхідно:

  • ікра сазана — 0,5 кг;
  • вода — 1,3 літра;
  • сіль — 100 р;
  • пісне масло;
  • лаврушка — 1 аркуш;
  • перець горошком – 3 шт.

Приступаємо до приготування:

  1. Готують розсіл: 15 г солі розчиняють у 250 мл води;
  2. У цьому варіанті приготування ікру від плівки не очищають, а прямо в первозданному вигляді її обдають розсолом;
  3. Потім її перетирають в друшляку, щоб відокремилася плівка;
  4. Залишають поки ікру, і готують ще один розсіл: залишилася сіль розчиняють у воді, додають лаврушки і перець;
  5. Приготований розсіл кип'ятять;
  6. Перед використанням соляної розчин охолоджують і заливають їм ікринки, пропущені через друшляк;
  7. Тепер, всі розкладають по банках і розміщують в холодильну камеру, приблизно на добу;
  8. По закінченні доби, розсіл зливають, а ікру, для кращого зберігання, заливають маслом.

Варіант 3

Інгредієнти:

  • ікра — 500 г;
  • головка цибулі -2 штучки;
  • масло соняшнику;
  • сіль — 30 г, переважно дрібна;
  • лимонний сік.

Засолювання здійснюється так:

Звільнену від плівки ікру солять, перемішують, накривають і прибирають на 6 годин в холодильник. Через відведений час, дістають з холодильника і змішують з маслом.

Потім, суміш ікри й олії починають перемішувати за допомогою міксера, одночасно вливаючи сік лимона. Процес збивання здійснюють до перетворення суміші в пінисту консистенцію.

Цибулю нарізають, подрібнюють за допомогою блендера або м'ясорубки і відправляють в загальну масу. Все перемішують до однорідної консистенції. Все готово.

Вийшла ікряним смачна закуска буде на бутербродах.

Як приготувати закуску: рецепти страв

З застосуванням ікри сазана легко приготувати різні смачні страви. Деякі з них представлені нижче.

Оладки

Икорные оладки — це не ноу–хау в кулінарії. Його готують з різного виду даного продукту. Сазанья икорка — не виняток. Отримані оладки стануть відмінним доповненням до різних страв, а також гарні, як самостійна закуска.

Спершу необхідно запастися перерахованими нижче продуктами:

  • сазанья ікра — 500 г;
  • куряче яйце в кількості 1 штуки;
  • сметана будь-якої жирності — 2 ст. л.;
  • борошно — 3 ст. л.;
  • сода — 0,5 год. л.;
  • олія рослинна;
  • сіль, перець, часник у вигляді спеції — за смаком.

Щоб насолодитися ікрянимі оладками, доведеться витратити максимум 30 хвилин.

Вміст калорій у 100 г — 203 кКал.

Готування:

  1. Головний інгредієнт миють, видаляють зайву плівку;
  2. В окремій мисці змішують: ікру, яйце, сметану, борошно, соду, сіль і приправу. Для кращої однорідності можна збити суміш блендером;
  3. Тепер необхідно розігріти олію на сковороді. Як тільки вона нагріється, у сковорідку викладають суміш для оладок і обсмажують з кожного боку по 5 хвилин;
  4. Як тільки всі оладки будуть просмажені, їх укладають в одну сковорідку і ставлять на дуже повільний вогонь, щоб дати оладкам ще потомитися хвилин 10;
  5. Через 10 хвилин гарячі оладки можна подавати до столу.

Млинці

Для любителів млинців цей рецепт сподобається.

Для страви потрібно:

  • ікра сазана — 250 г;
  • яйце — 1 шт.;
  • цибульку і моркву — по 1 шт.;
  • борошно — 2 ст. л.;
  • мелений перець, сіль, приправи — за смаком.

Тривалість приготування — 20 хвилин.

Кількість калорій на 100 г — 188 кКал.

Кулінарний процес:

  1. Овочі натирають на дрібній тертці;
  2. Ікру подрібнюють через м'ясорубку;
  3. З'єднують ікру, цибуля, морква, яйце, борошно і спеції, добре перемішують;
  4. На сильному вогні розігрівають сковороду з рослинним маслом, на яку потім викладають змішану масу у вигляді млинців;
  5. Обсмажують кожен млинець з двох сторін до готовності. Икорные млинці подають зі сметаною.

Икорные котлети

Як не дивно, але з використанням сазаньей ікри можливо навіть посмажити котлети. Рецепт нескладний, готується не довго, а на виході вийдуть наивкуснейшие котлети.

Що знадобиться;

  • сазанья ікра — 600 г;
  • манна крупа — 4 ст. л.;
  • яйце — 2 шт.;
  • ріпчаста цибуля — половина головки;
  • сіль і перець — за розсудом;
  • рослинне масло — 3 ст. л.

Приготування займе 30 хвилин.

Калорійність складе 210 кКал на 100 р.

Готування:

  1. Для початку готують ікру, якщо це необхідно: миють і прибирають плівку;
  2. Солять;
  3. Цибулю дрібно шаткують і відправляють з ікру. Туди ж додають перець;
  4. Перемішують і додають в суміш яйця і манку. Але, не варто переборщувати з манною крупою, інакше вона переб'є смак ікри;
  5. Усе ретельно перемішують;
  6. У сковороді розігрівають масло, вогонь фіксують на повільному рівні і на сковороду викладають ложкою икорную масу, формуючи котлети;
  7. Котлети обсмажують з двох сторін до одержання рум'яної скоринки;
  8. Щоб страва не буяло маслом, обсмажені котлети кладуть на рушники з паперу, щоб промокнути зайвий масло;
  9. Дуже смачним поєднанням до котлет, при подачі, буде «повітряне» картопляне пюре.

Ніжніше ніжного Суфле

Перелік компонентів:

  • ікра — 500 г;
  • яйця — 2 шт.;
  • цибулина — 1 шт.;
  • вершкове масло — 1 ст. л.;
  • спеції — за смаком.

Готується суфле, в загальній складності, 30 хвилин.

Калорійність 100 г — 166 кКал.

Готування:

  1. Ікру попередньо готують перед приготуванням;
  2. Яйця збивають, відокремлюючи жовтки від білків;
  3. Ікру змішують з жовтками, спеціями та олією;
  4. Цибуля труть на тертці і відправляють в загальну масу;
  5. В окремій мисці збивають білки до отримання піни, а потім змішують з раніше приготовленою сумішшю;
  6. Підготовлену форму, яка обрана для запікання суфле, змащують маслом і посипають подрібненими сухарями;
  7. Зверху викладають икорную суміш, але форму заповнюють не доверху;
  8. Духовку розігрівають до 180о, ставлять туди суфле і запікають 20 хвилин;
  9. Готове суфле виймають з форм і подають до столу.

Омлет з ікрою

Така страва стане чудовим, корисним варіантом сніданку і тим, хто любить страви з яєць. Це відмінний спосіб урізноманітнити свій ранковий раціон.

Для приготування потрібні такі продукти:

  • ікра сазана — 100 г;
  • яйця — 3-4 шт.;
  • масло соняшнику;
  • сіль.

На приготування піде 15 хвилин.

Калорійність — 150 кКал на 100 р.

Як готувати:

  1. Ікру миють і обсмажують на сковороді в маслі, з додаванням солі за смаком;
  2. Через пару хвилин збивають яйця і заливають ними ікру;
  3. Накривають кришкою і чекають закінчення готування.

Такий варіант омлету оцінять спортсмени, оскільки страви насичено білком.

Курка з картоплею в казані — ситне, наваристое блюдо, простий і смачний обід для всієї родини.

Читайте як приготувати царський салат з ікрою і сьомгою в нашій статті.

Спробуйте приготувати налисники з сиром та родзинками.

Ікорний суп

Сазанья ікра, мабуть, універсальний інгредієнт, з якого можливо створити велику кількість страв, і навіть суп.

Для икорного супчика потрібно:

  • ікра — 400 г;
  • вода — 2 л;
  • паста (або соус) томатна — 2 ст. л.;
  • картопля — 6 середніх бульб;
  • зелень петрушки — пучок;
  • сіль — за смаком;
  • цибулина — 1 шт.

Приготування займе 50 хвилин.

Калорійна насиченість в 100 г супу — 167 кКал.

Процес приготування:

  1. Вимиту й очищену ікру поміщають у варильну каструлю, заповнюють водою і залишають варитися на 30 хвилин;
  2. Картоплю чистять, ріжуть кубиками і викладають у каструлю, як тільки звариться ікра;
  3. Цибулю дрібно рубають і відправляють в майбутній суп. Слідом кладуть томатну пасту;
  4. Відстежують готовність картоплі. Як тільки це відбудеться, суп солять, висипають у каструлю петрушку і збільшують вогонь, щоб суп прокипел;
  5. Але щоб покуштувати насичений і смачний суп, після виключення його залишають настоятися хвилин 15.

Кулінарні секрети

  1. Щоб икорка не вийшла жорсткою при смаженні, варто обмежити кількість борошна. Краще не доповісти, ніж переборщити;
  2. Завжди забирайте плівку з даного продукту сазана;
  3. При приготуванні смажених та запечених страв з ікри, підготовлену суміш з інгредієнтів залиште на півгодини промаринуватися, щоб смак вийшов більш насиченим.

Урізноманітнити звичний смак повсякденних страв можна з додаванням сазаньей ікри. Це припаде до смаку любителям різноманітного харчування. Так що, експериментуйте!

Що ще почитати: