16 июнь 2019 85

Як правильно приготувати м'ясо у вині

Вино можна подавати в якості додаткового напою до різних страв, його можна використовувати і для їх приготування. Особливо добре поєднуються винні напої з м'ясом. Вони розм'якшують волокна м'яса, роблять його ніжним, соковитим, а присмак вина надає йому оригінальний аромат і незвичайні смакові якості.

Це частування з'явилося досить давно і прийшло до нас із Франції. Його зазвичай подають у багатьох ресторанах, але якщо правильно дотримуватися рецептуру, то м'ясо у вині можна приготувати в домашніх умовах.

Чому вино добре доповнює м'ясо

Навіщо необхідно поєднувати м'ясо з вином? Для чого потрібен цей напій? Багато хто думає, що ці два компоненти абсолютно не поєднуються, але це не так. Вино потрібно для забезпечення наступних позитивних умов:

  • вино додає м'ясу приємний і привабливий аромат. Кулінари французької кухні радять застосовувати таке вино, яке подобається, тому що в процесі приготування м'ясо повністю просочується всіма ароматами цього ігристого напою;
  • цей напій надає яскравий смак м'яса. Після приготування за смаком воно стає більш пікантним і ніжним;
  • при приготуванні м'яса з вином текстура волокон стає м'якою, дуже ніжної;
  • додавання вина до м'яса набагато прискорює процес приготування. З цієї причини його часто застосовують для яловичини;
  • часто винні напої використовують для приготування маринаду. Промаринованное м'ясо довго зберігається, швидко готується і виходить дуже ніжним, соковитим, м'яким.

В якому вини краще маринувати

Зазвичай для маринування м'яса використовуються сухі види вин, в рідкісних випадках можуть використовувати напівсухі винні напої. Кріплені вина можуть застосовуватися, але в невеликих кількостях і в основному для яловичини.

Для маринування м'яса можна використовувати такі види вин:

  • біле вино. Цей вид напою добре доповнює рибні страви. Але якщо при приготуванні необхідно надати м'ясу кислинку, то можна використовувати вино «Совіньйон Блан»;
  • напівсолодкі винні напої можна додавати при приготуванні будь-яких сортів м'яса – для дичини, яловичого, свинячого м'яса, кролятини, баранини. Але винні напої з червоним відтінком не варто застосовувати для приготування курки і телятини;
  • червоні винні напої зазвичай мають підвищений в'яжучим ефектом. Для жирного м'яса можна застосовувати терпкі вина для маринування. Наприклад, вино «Каберне» відмінно підходить до яловичого м'яса, його також можна додавати в соуси. Вино «Мерло» буде чудовим варіантом для приготування свинячого, курячого, телячого м'яса;
  • якщо залишилося вино, яке вже почало бродити, то цей напій не варто додавати при приготуванні м'яса, він відмінно підійде для маринування. Кисле вино можна застосовувати у вигляді заміни винного оцту, також до нього додатково можна додати цибулю і часник.

Рецепти 2 кращих маринадів

Маринування м'яса у вині дозволяє зробити його дуже смачним, ніжним, м'яким і соковитим. Можна розглянути декілька способів.

Маринад з червоного вина, часнику і зелені
Інгредієнти Кількість
вина - половина літра
лука - 1 штука
часнику - 2 зубчики
перцю в горошинах - 6 штук
кропу - дві гілочки
петрушки - дві гілочки
солі - на свій смак
Час приготування: 20 хвилин Калорійність на 100 г: 85 Ккал

Яким чином робити маринад і як замаринувати м'ясо у вині:

  1. Головки цибулі необхідно очистити від лушпиння і нашаткувати у вигляді півкілець;
  2. З зубчиків знімаємо шкірку, видавлюємо через землянку;
  3. гілочки зелені промиваємо, рубаємо ножем на невеликі шматочки;
  4. У каструлю наливаємо половину літра вина, додаємо горошини чорного перцю;
  5. Потім додаємо трохи солі, додаємо порізану зелень;
  6. Засипаємо півкільця цибулі і видавлений часник;
  7. Ставимо ємність на газ, гріємо на середньому вогні;
  8. Доводимо до кипіння і проварюємо протягом двох хвилин;
  9. Далі знімаємо з вогню і охолоджуємо. Ну а після цього можна маринувати м'ясо.

Маринад з білого вина, укусу і оливкової олії

Компоненти для приготування:

  • 250 мл білого вина;
  • оцет винний білий – 50 мл;
  • 130 мл води;
  • 2 великі ложки оливкової олії;
  • 25 грам цукру;
  • перець гострий — стручок;
  • каперси – 1 велика ложка;
  • щіпка чебрецю.

Час приготування – 30 хвилин.

Калорійність – 92 ккал.

Етапи приготування:

  1. У невелику каструлю наливаємо склянку білого вина, додаємо до нього 50 мл білого винного оцту і кип'ячену воду;
  2. Потім у розчин засипаємо 1 ч. ложку цукрового піску, додаємо сіль і заливаємо 2 великі ложки оливкової олії;
  3. Поміщаємо ємність на газ, прогріваємо на середньому вогні;
  4. Гріти слід до повного розчинення цукру і солі, але до кипіння не доводимо;
  5. Стручок перцю разом з каперсами слід подрібнити. Ці компоненти можна перемолоти в блендері;
  6. Додаємо в теплий розчин перемелені каперси і гострий перець, також насипаємо чебрець;
  7. Ретельно перемішуємо маринад і ставимо в прохолодне місце до повного охолодження;
  8. Після цього в готовому маринаді слід маринувати м'ясо протягом 10 годин.

Як загасити свинину в червоному вині

Які компоненти будуть потрібні:

  • половина кілограма свинячої вирізки;
  • вино червоне – 100 мл;
  • 3-4 стиглих помідора;
  • 1 часникова часточка;
  • одна головка цибулі;
  • рослинна олія;
  • сіль на свій смак;
  • прянощі будь-які.

Період приготування – 1,5 години.

Калорійність – 245 ккал.

Правила приготування:

  1. В першу чергу необхідно добре прополоскати м'ясо в проточній воді;
  2. Свинину нарізаємо не середні порційні шматочки;
  3. Кожен шматочок можна трохи відбити кухонним молоточком або ручкою ножа;
  4. Далі натираємо свинину сіллю, спеціями;
  5. Помідори слід помістити на кілька хвилин у гарячу воду;
  6. Обережно знімаємо з них шкірку і ріжемо на дрібні шматочки;
  7. У сковороду наливаємо олію і гріємо;
  8. На розігріте масло викладаємо шматочки свинини і засмажуємо їх з двох боків до утворення рум'яної кірочки;
  9. Потім шматки м'яса виймаємо з сковорідки;
  10. Лук очищаємо і шаткуємо на дрібні кубики;
  11. Часточку часнику чистимо й нарізаємо тонкими пластинками;
  12. Засипаємо цибулю в масло, в якому смажилося м'ясо, туди ж додаємо часник;
  13. Засмажуємо цибулю з часником до м'якості, приблизно 3-4 хвилини;
  14. Після цього заливаємо вино і залишаємо готуватися, рідина повинна наполовину википіти;
  15. Кладемо в сковороду з вином помідори, розмішуємо і тушкуємо хвилин 8;
  16. Вже після цього викладаємо в соус м'ясо, залишаємо тушкуватися приблизно 40 хвилин;
  17. При приготуванні свинини вогонь слід поставити на мінімальний рівень;
  18. Після цього знімаємо з вогню, подаємо на стіл з будь-яким гарніром.

Як посмажити курку у винному маринаді

Які інгредієнти будуть потрібні:

  • одна тушка курки;
  • 750 мл червоного вина;
  • морква – 2 невеликих коренеплоду;
  • 150 грам цибулі-шалот;
  • гриби свіжі печериці – 230 грам;
  • шматочок натурального коров'ячого масла, приблизно 40 грам;
  • 2 часникових зубця;
  • 3 великі ложки борошна;
  • один букет гарни;
  • кілька листочків лаврушки;
  • сіль за смаком;
  • прянощі на свій розсуд.

Період приготування – 80 хвилин.

Калорійність – 150 ккал.

Як потрібно робити:

  1. У велику сковороду наливаємо вино, додаємо в нього пару листочків лаврушки, кладемо букет гарни;
  2. Зубчик часнику очистити, раздавливаем і кладемо в сотейник до інших компонентів;
  3. Поміщаємо сотейник на вогонь і уварюють до половини;
  4. Курочку промиваємо, протираємо рушником;
  5. Розрізаємо тушку на порційні шматочки;
  6. На плоску тарілку насипаємо борошно, додаємо в неї сіль, спеції і перемішуємо;
  7. Обвалюємо в борошняної суміші шматочки курки;
  8. У сковорідку кладемо шматочок коров'ячого масла, ставимо на вогонь і прогріваємо до повного розтоплення масла;
  9. Викладаємо курку на масло і засмажуємо з двох боків до золотистої скоринки;
  10. Викладаємо шматочки курки в сотейник в соус;
  11. Далі промиваємо цибулю та нарізаємо невеликими скибочками;
  12. Моркву миємо, чистимо і ріжемо тонкими кружечками;
  13. Викладаємо овочі в сковорідку, в якій обсмажувалося м'ясо, залишаємо обсмажуватися на невеликому вогні;
  14. Гриби промиваємо, капелюшки очищаємо і нарізаємо тонкими пластинками;
  15. Гриби висипаємо до овочів, додаємо сіль, спеції, добре перемішуємо;
  16. Перекладаємо овочі до курки, додаємо спеції, прянощі;
  17. Обсмажуємо в винному соусі на середньому вогні протягом 20-30 хвилин.

Спробуйте зробити курячі нагетси як в Макдональдсі за нашим рецептом.

Літо — пора фруктів, але не варто забувати і про заговках. Спробуйте приготувати смачне варення зі сливи з кісточкою за нашими рецептами.

Котлети в рисом виходять дуже ніжними і м'якими — візьміть на замітку цей рецепт.

Приготування делікатесу в духовці

Продукти:

  • 600 грам яловичини;
  • цибуля – 2 штуки;
  • 3 морквяних коренеплоду;
  • перець гострий – 1 стручок;
  • 10 маслин;
  • 170 грам червоного напівсолодкого вина ігристого.

Скільки потрібно готувати – 2 години.

Калорійність – 220 ккал.

Інгредієнти для маринованого лука:

  • 75 мл столового оцту 9 %-го;
  • вода – ½ склянки;
  • цукор – 10 грам;
  • щіпка солі;
  • трохи чорного меленого перцю;
  • сушений часник за смаком.

Які потрібні прянощі:

  • паприка;
  • кориця;
  • базилік;
  • кілька горошин чорного перцю;
  • зіра.

Як готувати м'ясо яловичини в червоному вині в духовці:

  1. М'якоть яловичини ретельно промиваємо, видаляємо прожилки, зайвий жир;
  2. Розрізаємо на невеликі шматочки;
  3. Кожен шматочок гарненько відбиваємо кухонним молотком або ручкою ножа;
  4. Викладаємо яловичину в чашку, заливаємо вином;
  5. Посипаємо м'ясо сіллю, прянощами;
  6. Прибираємо ємність з маринадом і яловичиною в холодильник на 4 години. Чим довше буде маринуватися м'ясо, тим ніжніше і соковитіше воно вийде;
  7. Цибулю необхідно очистити від лушпиння, розрізаємо головки на тонкі кільця;
  8. Перекладаємо цибулю в миску, заливаємо укусу;
  9. Потім підливаємо воду;
  10. До маринаду підсипаємо цукровий пісок, сіль, мелений перець і часник сушений. Добре все перемішуємо;
  11. Ставимо маринуватися цибулю в холодильник приблизно хвилин на 20;
  12. Морквину промиваємо, очищаємо від шкірки і бруду;
  13. Протираємо моркву на тертці з крупною решіткою;
  14. Стручок гострого перцю очищаємо від насіння і ріжемо тонкими кільцями;
  15. Маслини нарізаємо тонкими кільцями, одну маслину слід розрізати на дві частини;
  16. На поверхню листа кладемо фольгу, викладаємо на неї протерту моркву у вигляді рівномірного шару;
  17. Зверху моркви викладаємо шматочки яловичини;
  18. Присипаємо м'ясо паприкою, базиліком;
  19. Далі викладаємо кільця гострого перцю і маслини;
  20. Викладаємо промаринований лук, він повинен повністю закривати м'ясо;
  21. Посипаємо паприкою і закриваємо фольгою;
  22. Розжарюємо духовку до 200 градусів і прибираємо туди деко;
  23. Готуємо приблизно 60 хвилин;
  24. Потім потрібно знизити температуру до 160 градусів і залишити запікати півгодини;
  25. Після цього виймаємо, відкриваємо фольгу і подаємо на стіл.

Рецепт по-бургундськи «Boeuf bourguignon»

Готувати будемо з наступних продуктів:

  • 400 грам яловичого м'яса;
  • 650 мл червоного вина;
  • 300 мл води;
  • дві головки цибулі;
  • морква – дві штуки;
  • 3 часникових зубця;
  • 4 гілочки чебрецю;
  • кілька листочків лаврушки;
  • сіль на свій смак;
  • щіпка перцю;
  • рослинна олія;
  • 1 велика ложка томату.

Період приготування – 4 години.

Калорійність – 229 ккал.

Яловичина у вині по-бургундськи готується наступним чином:

  1. М'ясо добре промивається, плівка видаляється, прожилки;
  2. Нарізаємо яловичину невеликими скибочками з квадратною формою;
  3. У сковорідку наливаємо олію, прогріваємо його і викладаємо шматочки яловичини;
  4. Обсмажуємо м'ясо з двох сторін до золотистого кольору;
  5. Виймаємо м'ясо зі сковороди і заливаємо в неї вино;
  6. Далі підливаємо воду у вино, викладаємо томат, розмішуємо і доводимо до кипіння;
  7. Морквину промиваємо, очищаємо і ріжемо тонкими кружечками;
  8. Цибулю чистимо від луски і шаткуємо кільцями;
  9. Часник очищаємо і пропускаємо через прес;
  10. М'ясо потрібно викласти в казанок, посипаємо його спеціями, викладаємо моркву, цибулю, часник, чебрець, лавровий лист;
  11. Заливаємо яловичину з овочами винним соусом, закриваємо кришкою;
  12. Прогріваємо духовку до 170 градусів і прибираємо туди казанок;
  13. Залишаємо готуватися в духовці протягом 2,5-3 годин;
  14. Після цього виймаємо, проціджуємо соус через сито і подаємо на стіл з гарніром.

Делікатес в мультиварці

Готувати будемо з наступних інгредієнтів:

  • свинина – 400 грам;
  • склянка білого сухого вина столового;
  • цибуля – 3 штуки;
  • томатний сік – 250 мл;
  • спеції на свій смак;
  • трохи кухонної солі;
  • рослинне масло.

Період приготування – 1,5 години.

Калорійність – 259 ккал.

Рецепт приготування м'яса в білому вині в мультиварці по кроках:

  1. М'якоть свинини слід промити, зрізати прожилки;
  2. Нарізаємо м'ясо невеликими прямокутними шматочками, викладаємо його в чашку і заливаємо вином хвилин на 30;
  3. Цибулю чистимо від шкірки, розрізаємо його на півкільця;
  4. В мультиварку підливаємо рослинне масло, ставимо режим «Смаження»;
  5. У прогріте масло додаємо цибулю і обсмажуємо його близько 7 хвилин;
  6. Далі викладаємо до цибулі свинину, перемішуємо і смажимо хвилин 5;
  7. Потім посипаємо сіллю, спеціями;
  8. Заливаємо в каструлю винний маринад, додаємо в нього томатний сік;
  9. Залишаємо тушкуватися у режимі «Гасіння» протягом 40 хвилин;
  10. Після цього вимикаємо мультиварку;
  11. Викладаємо м'ясо на тарілку, поливаємо соусом і подаємо на стіл разом з гарніром.

Тонкощі приготування

  • для того щоб м'ясо вийшло ніжним, м'яким і дуже соковитим, його краще попередньо промаринувати в вині протягом години;
  • обов'язково додайте спеції, пряні трави. Ці компоненти додадуть приємний аромат;
  • для яловичини краще застосовувати вино червоне, з підвищеною міцністю. Воно зробить м'ясо соковитим, а також прискорить процес його приготування;
  • для свинини, курки підійде біле або червоне вино середньої фортеці.

М'ясо у вині – це справді королівське частування, яке підійде для святкових урочистостей. Але якщо ви хочете влаштувати своїм рідним смачний і вишукану вечерю просто так, без приводу, то можна сміливо використовувати ці рецепти. Але обов'язково додатково приготуйте гарнір – відварений рис, спагетті, картоплю, тушковані овочі.

Що ще почитати: