29 май 2019 2 521

Вишукані рецепти приготування півня у вині

«Півень у вині» — родом це вишукане кулінарне твір з Франції, а точніше з Бургундії. Втопити м'ясо у благородній напої, значить, зробити його соковитим і ароматним. В ідеалі для цього тільки бургундське і підійде. Бажане сухе, оскільки надто солодка пташка не зробить блюдо вишуканим, а фігуру витонченою.

Півень у вині по-французьки: покроковий рецепт
Інгредієнти Кількість
тушки півня - 2-3 кг
лука - 2-3 шт.
моркви - 2 шт.
томатів - 3 шт.
коньяку - 100 г
курячого бульйону - 200 г
часнику - 2 зубчики
вершкового масла - 2 ст. л.
печериць - 250 г
бекону - 150 г
цукру - 1 ст. л.
олії оливкової - 3 ст. л.
перцю горошком - 10-12 шт.
чебрецю - 1,5 ст. л. з гіркою
борошна - 2 ст. л. з гіркою
лаврушки, перцю, солі - за смаком
Час приготування: 180 хвилин Калорійність на 100 грам: 142 Ккал

Французи не дарма вважаються фаворитами кулінарії, тому що навіть півника можуть приготувати дуже оригінальним способом. Існує безліч варіантів приготування птиці у вині. Один із найбільш вдалих у всіх відносинах – по-французьки.

Півня треба порізати на шматочки і замаринувати у вині разом з нашаткованим кружечками морквою та цибулею, а також разом з кмином, лаврушкой і перцем в горошок. Краще прибрати м'ясо на всю ніч у прохолодне і темне місце. А вранці можна викинути спеції, а морква з цибулею поки відкласти.

Тушку півня підсмажити на рослинному і вершковому маслі разом, потім в каструлю його, залити коньяком і підпалити. Як тільки спирт пішов, додати до нього ті самі овочі з маринаду, томати, часник, курячий бульйон, сіль, перець і сам маринад.

Нехай нудиться пару годин. Грибочки з цибулею і беконом треба посмажити окремо, а потім з'єднати з рештою інгредієнтами. Борошно розбовтати у вині, влити в каструлю і проварити ще хвилин двадцять. Зняти з вогню, посипати петрушкою і через півгодини подавати до столу.

 

Півень у вині по-бургундськи

По-бургундськи – це класика жанру. Півня в цьому випадку маринують у відомому чудовому напої, і ніяк інакше. Звичайно, можна замінити півника курочкою, а бургундське будь-яким іншим червоним вином. Але це вже буде інша. А класичний рецепт робиться так. Інгредієнти:

  • 2-3 кг. тушки півня;
  • 3 морквини;
  • 250 гр. свіжих грибів;
  • 250 гр. копченої грудинки;
  • 1 л. бургундського вина;
  • 75 гр. вершкового масла;
  • 200 гр. курячого бульйону;
  • 1 стебло селери і пучок петрушки;
  • за шепотке перцю, солі, кмину;
  • 10-15 шт. запашного перцю горошком;
  • 2-3 аркуша лаврушки;
  • 2-3 головки цибулі і пару зубчиків часнику.

Час приготування: 1 добу (для маринування) і 3 години.

Калорійність: близько 138 Ккал/100 гр.

Тушку півня поріжемо на шматочки, кладемо в каструлю, зверху нарізану кільцями цибулю і кружечками моркву, лаврушку, часник, кмин, селера. Солимо і перчимо за смаком і заливаємо все вином. Відправляємо замариновану птицю в холодильник.

З ранку шматочки м'яса треба обсушити паперовими рушниками. Выжариваем жир на сковороді з грудинки, прибираємо шкварки, а в цьому жирі смажимо до рум'яності півня. В цьому ж жиру обсмажимо овочі з маринаду.

Потім птицю складаємо в каструлю, туди ж овочі, туди ж проціджений маринад. І якщо птах не покрилася вся цим маринадом, то додамо курячого бульйону. І пару годин нехай блюдо нудиться під кришкою.

А в цей час гриби ріжемо соломкою, смажимо на вершковому маслі і кинемо в каструлю вже до готового півнику. Заодно туди ж і петрушки дрібно покришеної. І нехай ще постоїть кілька хвилин, а потім можна і порадувати сім'ю.

Скільки запікати курячу грудку в духовці щоб вона залишалася такою ж соковито і смачною.

Як приготувати ліниві бризольки з курячого фаршу. Візьміть на замітку нашу добірку рецептів.

Дізнайтеся, як правильно готувати курку на пляшці. Цей рецепт вражає своєю простотою, але в той же час м'ясо виходить неймовірно ніжним.

Півень, маринований в червоному вині

Секрет винного півня в тому, щоб правильно його маринувати. Звідси весь успіх самого блюда. Перед маринуванням птицю треба добре помити, звільнити від зайвої вологи, краще нарізати на 8 шматків. І, відразу ж посолити і поперчити.

Овочі для маринаду треба завжди укладати поверх шматочків півня, а спеції нехай будуть внизу – кмин, лаврове листя, селера, горошки перцю і інші складові за рецептом. Бажано вибирати сухі вина для маринаду і обов'язково червоного кольору.

Якщо у винному напої присутні терпкі нотки, це ще краще. Часу для просочення м'яса потрібно не менше 12 годин, а краще і всі добу безперервно. Нехай у цей час птах знаходиться в темному і прохолодному місці. В холодильнику, наприклад. Хороший півень повинен бути соковитим, м'яким і ароматним.

Корисні поради

Щоб блюдо вийшло, варто прислухатися до порад знають майстрів кулінарії:

  1. Не турбуйтеся, якщо не знайшли півня, його завжди можна замінити курочкою;
  2. Навіть старий півник у такому варіанті приготування стає м'яким і ніжним, але не економте час на маринуванні;
  3. Гарні для цього делікатесу вина «Каберне», «Ізабелла», «Бургундське»;
  4. Вино до такої страви подають те ж саме, в якому пташку маринували.

Єдиних рецептів страв не існує. Тому сміливіше фантазуйте, грайте з інгредієнтами, і все вийде навіть краще, ніж планувалося.

Що ще почитати: