15 июнь 2019 4 656

Пряники на Великдень: рецепти, ідеї і технологія розпису з фото

Всі звикли на Пасху готувати паски і фарбувати яйця, але ж це ще не все частування, які можна подавати на великодній стіл. Є ще й пряники, звичайно, вони не так популярні, як паски, але все ж не варто про них забувати. Цю випічку можна подавати гостям, пригощати нею родичів, а також ставити на стіл в якості прикраси. Головне — правильно приготувати тісто, а також прикрасити готові вироби. А ось як приготувати цю смакоту, можна дізнатися нижче з наших рецептів.

Особливості випічки великодніх пряників

Тісто для великодніх пряників можна робити різний, але часто його готують на основі меду. З цим компонентом воно виходить легким, ніжним і повітряним. Крім цього, мед надає додатковий аромат, який заповнює приміщення під час випікання пряників.

Крім меду, у складі тесту повинні бути і інші компоненти:

  • цукровий пісок;
  • борошно;
  • вершкове або рослинне масло;
  • курячі яйця.
Для того щоб надати випічці смак і додатковий аромат, в тісто часто додають какао-порошок, протертий або сушений корінь імбиру, корицю та інші ароматні прянощі. Для того щоб основа вийшла пишною, в неї обов'язково додаються розпушувачі або харчова сода.

При приготуванні пряників, тісто розкочується у вигляді тонкого шару товщиною 0,5-1 див. Далі за допомогою формочок вирізаються пряники. Можна використовувати різні форми, наприклад, у вигляді ведмедиків, сердечок, зірочок. Далі готові форми викладаються на деко і випікаються при температурі 170-190 градусів. Період приготування залежить від товщини тесту, але зазвичай він не перевищує 25 хвилин.

Після того як випічка буде готова, її потрібно прикрасити. Для цього можна використовувати спеціальну глазур, різнокольорову присипку.

Класичний рецепт
Інгредієнти Кількість
меду будь-якого сорту - стакан
борошна - половина кілограма
цукру - 100 грам
коров'ячого масла - одна велика ложка
харчової соди - щіпка
ванільного порошку - пакетик
кориці в молотом вигляді - щіпка
гвоздики в перемолотом стані - щіпка
яєць - 1 шт.
Час приготування: 270 хвилин Калорійність на 100 грам: 365 Ккал

Як потрібно робити пряники на Великдень:

  1. У сотейник викладаємо мед, засипаємо цукор, ванілін, корицю, гвоздику і ставимо на вогонь;
  2. В процесі відварювання всі компоненти добре перемішуємо;
  3. У велику ємність засипаємо борошно, харчову соду і викладаємо одне яйце;
  4. Далі заливаємо теплу медову масу і перемішуємо за допомогою ложки;
  5. Після цього починаємо замішувати тісто руками до отримання еластичної структури;
  6. Робимо з тіста кулю, обмотуємо його харчовою плівкою або викладаємо в тонкий пакет;
  7. Ставимо в холод на кілька годин;
  8. Потім виймаємо основу, розкачуємо з неї тонкий пласт з розміром товщини 0,5-0,7 см;
  9. Вирізаємо з розкатаного тіста формами різноманітні фігури;
  10. На поверхню листа кладемо пергаментний папір і викладаємо фігурки;
  11. Розжарюємо духовку до 180 і прибираємо туди деко;
  12. Випікаємо пряники приблизно 10 хвилин;
  13. Далі виймаємо деко викладаємо пряники;
  14. Робимо глазур і змащуємо їй пряники;
  15. Можна випічку посипати різнокольоровою присипкою.

Імбирні пряники на Великдень

Компоненти для тіста:

  • мед – 500 грам;
  • борошно грубого помелу – 1 кілограм 250 грамів;
  • масло натуральне коров'яче – 360 грам;
  • цукор — стакан;
  • 50 грам імбиру;
  • 2 великі ложки какао-порошку;
  • два яєчних жовтки;
  • один апельсин;
  • один лимон;
  • 75 мл рому;
  • 2 маленькі ложечки розпушувача;
  • кориця мелена – 20 грам;
  • гвоздика в молотом вигляді – 20 грам;
  • щіпка меленого кардамону;
  • насіння анісу – ½ ч. ложки;
  • щіпка солі.

Інгредієнти для глазурі:

  • склянка цукрової пудри;
  • один яєчний білок;
  • половина чайної ложки соку лимона;
  • ¼ Ч. ложки харчового барвника у вигляді гелю.

Період приготування – 8 годин на тісто і 40 хвилин на приготування.

Калорійність – 358 ккал.

Покроковий рецепт:

  1. У невелику каструлю викладаємо мед, засипаємо цукор і додаємо натуральне коров'яче масло;
  2. Поміщаємо ємність на водяну баню і гріємо поки не розчинятися всі компоненти;
  3. У невеликій мисці змішуємо кардамон, корицю, гвоздику, какао-порошок, насіння анісу;
  4. Протираємо корінь імбиру на дрібній тертці;
  5. З лимона і апельсина протираємо цедру на дрібній тертці;
  6. Викладаємо у рідку масу з меду, олії, цукру протерті імбир і цедру лимона і апельсина. Ретельно змішуємо;
  7. Далі в ємність з масляно-медової сумішшю всипаємо сухі компоненти з какао і пряностей;
  8. Добре розмішуємо і знімаємо з вогню;
  9. Суміш має трохи охолонути до теплого стану;
  10. Борошно потрібно просіяти разом з розпушувачем. Засипаємо в рідку масу частину борошна і добре перемішуємо;
  11. Викладаємо жовтки, заливаємо ром і починаємо замішувати. Висипаємо решту борошна і руками місимо тісто;
  12. Робимо з основи кулю і обгортаємо його харчовою плівкою, кладемо в холод на всю ніч;
  13. Присипаємо робочу поверхню борошном і розкачуємо на ній тіста у вигляді пласта з розміром товщини приблизно пів сантиметра;
  14. Вирізаємо з пласта формами різні фігурки;
  15. На поверхню листа кладемо пекарську папір і поміщаємо фігурки з тіста;
  16. Розжарюємо духовку до 180 градусів і поміщаємо в неї деко;
  17. Запікаються пряники швидко, приблизно 7-10 хвилин;
  18. Як тільки пряники будуть готові, їх треба вийняти з духовки, викласти на пергамент і залишити стояти до повного охолодження;
  19. Далі робимо глазур. У миску засипаємо цукрову пудру, додаємо яєчний білок і збиваємо міксером;
  20. У процесі збивання підливаємо кілька крапель соку лимона і продовжуємо збивати до пишного стану;
  21. Потім глазур можна поділити на кілька частин і додати в кожну частину барвник;
  22. Готову глазур використовуємо для прикраси пряників.

Великодні пряники медові на Великдень

Для приготування будуть потрібні наступні компоненти:

  • 250 грам липового меду;
  • вода – неповний стакан;
  • 170 грам цукрового піску;
  • 4 курячих яйця;
  • щіпка меленої кориці;
  • 2 грами анісу;
  • кілька штучок гвоздики;
  • один свіжий лимон;
  • пакетик ванільного порошку;
  • 1 ч. ложка харчової соди;
  • 700 грам пшеничного борошна;
  • 1 велика ложка рослинного масла.

Час на приготування — 7 годин на тісто і 30-40 хвилин на приготування.

Калорійність – 362 ккал.

Як потрібно робити:

  1. Воду потрібно прогріти до кипіння і зняти з плити;
  2. Далі охолодити воду до теплого стану і заливаємо в неї мед. Ретельно перемішуємо до повного розчинення меду, повинна вийти однорідна суміш;
  3. Цукровий пісок потрібно протерти до стану порошку;
  4. Від всього обсягу цукрової пудри отсыпаем 3 великі ложки, ця кількість буде потрібно для приготування глазурі;
  5. Пересипаємо іншу частину цукрової пудри в ємність, викладаємо куряче яйце і три яєчних жовтки. Один білок залишити для приготування глазурі;
  6. Далі додаємо в суміш корицю і добре розмішуємо;
  7. Насипаємо пакетик ваніліну, ретельно перемішуємо;
  8. Гвоздику потрібно розтерти товкачиком до стану порошку і викладаємо в загальну масу;
  9. Лимон для початку слід залити гарячою водою і залишити на пару хвилин;
  10. Після цього з поверхні лимона зрізати цедру і нарізати ножем на дрібні шматочки. Викладаємо порізану цедру в основу і розмішуємо;
  11. Насипаємо харчову соду і зверху на неї наливаємо трохи соку лимона, сода повинна зашипеть;
  12. За допомогою міксера добре збиваємо всі компоненти до утворення пишної і повітряної маси;
  13. Далі наливаємо охололу воду з медом і знову ретельно розмішуємо;
  14. Потім невеликими порціями в суміш вводимо борошно і розмішуємо ложкою;
  15. Після того як тісто стане дуже густим, переходимо на ручне замішування;
  16. Змащуємо основу невеликою кількістю рослинної олії, щоб вона не прилипала до рук;
  17. Надаємо тесту форму кулі, загорнути у харчову плівку або покласти в поліетиленовий пакет;
  18. Поміщаємо в холодильник і залишаємо на 5-6 годин;
  19. Тісто розкочується качалкою у вигляді пласта з розміром товщини 6-7 мм;
  20. Формочками вирізаємо з нього різні фігурки;
  21. Деко застеляємо пергаментним папером і викладаємо на нього формочки з тіста;
  22. Прогріваємо духовку до 180 градусів і поміщаємо туди деко;
  23. Запікаємо пряники протягом 10-12 хвилин;
  24. Поки випікаються пряники, робимо глазур, для цього в миску насипати цукрову пудру і викладаємо яєчний білок;
  25. За допомогою міксера або блендера збиваємо до утворення однорідної і пишною глазурі;
  26. Як тільки пряники будуть готові, змащуємо їх глазур'ю.

Чим і як прикрашають пряники

Для того щоб пряники вийшли не тільки смачними, але і красивими, їх потрібно прикрасити. Прикрасити пряники на Великдень можна наступними компонентами:

  • всім відома глазур для пасок. Вона готується з цукрової пудри і яєчних білків. На склянку цукрової пудри необхідно додавати один яєчний білок. Глазур ретельно збивається міксером до отримання однорідної структури. Готову глазур потрібно наносити на поверхню пряників, можна скористатися кондитерським шприцом і зробити за допомогою нього різні візерунки;
  • глазур можна розділити на кілька частин і кожну частину додати харчовий барвник. Різнобарвною глазур'ю можна робити малюнки і узори на пряниках;
  • мастика. З мастики можна вирізати різні фігурки, які буду оригінально виглядати на пряниках;
  • додатково після змащування глазур'ю верх можна прикрасити різнокольоровою присипкою.

Розпис пряників глазур'ю до Великодня: майстер-клас

Для глазурі і прикраси будуть потрібні наступні компоненти:

  • цукрова пудра – стакан;
  • яєчний білок – 1 штука;
  • мастика харчова;
  • харчовий барвник різного кольору – рожевий, помаранчевий;
  • картопляний крохмаль.

Технологія приготування глазурі та майстер-клас з розпису покроково з фото:

  1. У миску викладаємо яєчний білок і починаємо гарненько збивати міксером;
  2. Потім додаємо цукрову пудру і знову збиваємо міксером до отримання пишної суміші;
  3. Для того щоб виконувати заливку можна скористатися звичайним поліетиленовим пакетом, у нього можна помістити глазур, і потім зрізати куточок;
  4. Робимо контур з глазурі по краях пряників:
  5. Потім робимо заливку всій поверхні, для цього слід використовувати не тільки пакет, але і зубочистку для розрівнювання;
  6. По краях можна з глазурі зробити невеликі точки, які будуть нагадувати намистинки;
  7. Залишаємо пряники на просушку на 2-3 години. А тим часом можна підготувати троянди з мастики, для цього знадобляться силіконові молди;
  8. Білу харчову мастику поділяємо на кілька частин, одну частину перемішуємо з рожевим барвником, другу з помаранчевим, а третю можна не фарбувати;
  9. Далі молди присипаємо крохмалем і викладаємо в них мастику;
  10. Трояндочок краще зробити багато, чим їх буде більше, тим красивіше будуть пряники;
  11. Починаємо викладати трояндочки на просохлу поверхню глазурі, підбираємо необхідне положення;
  12. Далі прибираємо трояндочки, на область їх майбутнього розташування наносимо глазур і закріплюємо на ній трояндочки;
  13. Додатково можна глазур'ю намалювати листочки;
  14. У результаті повинна вийти така краса.

Розпис пряників айсингом до Великодня: майстер-клас

Які компоненти будуть потрібні:

  • цукрова пудра – стакан;
  • один яєчний білок;
  • 1 ч. ложка соку лимона;
  • щіпка солі;
  • харчові барвники;
  • різнобарвна кондитерська посипання.

Рецепт приготування айсинга та майстер-клас з розпису покроково з фото:

  1. Для початку відокремлюємо білок від жовтка і викладаємо його в чашку;
  2. Додаємо дрібку солі і трохи збиваємо;
  3. Додаємо трохи цукрової пудри і продовжуємо збивати, в процес збивання підливаємо сік лимона;
  4. Далі засипаємо всю цукрову пудру і збиваємо до пишного стану;
  5. З пергаментного паперу потрібно зробити невеликий мішечок, в айсинг додаємо барвники;
  6. Після цього приступаємо до прикраси пряників;
  7. Можна використовувати й інші варіанти прикрас.

Пряники на Великдень: фото-шаблони

Що ще почитати: