10 май 2019 5 948

Як спекти коврижку з варенням на кефірі

Останнім часом домашня кулінарія забувається господинями, бо продуктові супермаркети дозволяють купити будь-які вироби в готовому вигляді, будь то салати, м'ясні та рибні страви, і навіть випічка.

Але ніякі покупки не зрівняються з справжніми домашніми стравами, приготованими з душею. Тому слід якомога частіше радувати своїх близьких свіжої та запашною випічкою та іншими делікатесами. До того ж, приготування багатьох з них заощадить сімейний бюджет, а також займе малу кількість часу і зусиль.

До одного з таких страв можна віднести коврижку, а саме, легку випічку, яка виготовляється із застосуванням кефіру, варення або меду. Існує безліч рецептів пряників з різних інгредієнтів, а спекти її можна як із застосуванням духової шафи, так і з допомогою мультиварки.

Простий рецепт
Інгредієнти Кількість
кефір - 225 мл
варення з будь-якого виду ягід - 300 г
борошно пшеничне - 300 г
харчова сода - 1 ч. л.
цукровий пісок - 150 г
яйця курячі - 2 шт.
пудра цукрова - за бажанням
свіжі ягоди - за бажанням
Час приготування: 70 хвилин Калорійність на 100 грам: 240 Ккал
Класичний і самий елементарний рецепт пряників готується на основі кефіру і будь-якого варення, вибрати яке можна в залежності від смакових уподобань. Тісто для неї готується дуже просто і прискорено, а смак і аромат готової пряники нікого не залишать байдужими.

Вибираючи варення для пряники, слід зупинити свій вибір на солодких або слабо кислих сортів ягід. Найбільш переважними для такого рецепта виявляться полуниця, суниця і малина, або ж їх поєднання.

Якщо вибраний вид варення довгий час знаходився в холодильнику чи на балконі, то його слід завчасно дістати і залишити стояти при кімнатній температурі на кілька годин.

Після чого можна викласти потрібну кількість джему в миску і розчинити в ньому харчову соду, добре перемішавши масу. Залишити варення на кілька хвилин до тих пір, поки сода в ньому не розчиниться. Слід зауважити, що при розчиненні соди в деяких видах варення останнє може знайти мутно-сірий відтінок. Не варто звертати на це увагу.

В той час, як сода розчиняється в варення, можна зайнятися збиванням яєць. Робити це слід в окремій невеликій ємності із застосуванням віночка, вилки або міксера. Так само, як і у випадку з джемом, краще заздалегідь витягнути яйця з холодильника і дати їм потеплішати.

В великій мисці, призначеної для замішування тіста, необхідно змішати такі сухі компоненти, як борошно і цукровий пісок. Потім додати до них варення з розчиненою содою і збиті в піну яйця.

Спочатку треба як слід перемішати масу столовою ложкою, а тільки потім можна застосувати міксер. Для найбільш успішного збивання слід спочатку включити саму мінімальну швидкість, а потім поступово її підвищувати. В результаті маса повинна мати рівний гладкий колір і консистенцію.

Незалежно від того, який вид форми використовується для випікання, слід змастити його вершковим або рослинним маслом. Це допоможе легше дістати готову коврижку по закінченні приготування. Налити густе тісто у форму, а потім постаратися вирівняти поверхню із застосуванням столової ложки чи дерев'яної кухонної лопатки.

Помістити форму для випічки в духовку, який був заздалегідь розігрітий до стандартної температури, а потім дочекатися випікання. Воно займе від 45 хвилин до години, у проміжку зазначеного часу варто перевіряти готовність пряники з допомогою виделки або зубочистки.

Готову випічку можна відразу діставати з форми, а ось розрізати її на порції слід тільки в охолодженому вигляді. Перед подачею на стіл можна прикрасити пиріг цукровою пудрою, згущеним молоком та/або свіжими ягодами.

Читайте як приготувати смачні бутерброди з червоною риби. Цікаві рецепти.

Візьміть на замітку рецепт цікавою картопляної запіканки з куркою.

Цікаві варіанти приготування грудинки в цибулинні. М'ясо відрізняється м'якістю і незвичайним смаком, завдяки луку.

Рецепт медової пряники з варенням на кефірі в мультиварці

Мультиварка дозволяє заощадити господиням час на приготування інших страв, а також відмінно підійде для тих, хто тільки почав залучатися до домашню кулінарію. У ній можна приготувати будь-який вид пряники, приміром, медовий варіант з додаванням варення.

Для нього знадобляться наступні інгредієнти:

  • кефір – 225 мл;
  • яйця курячі – 3 шт.;
  • варення – 300 грам;
  • мед – 2 ст. л.;
  • масло вершкове – 75 г;
  • борошно пшеничне – 300 г;
  • розпушувач для тіста – 1 ч. л.;
  • цукор ванільний – 20 г;
  • цукровий пісок – 3 ст. л.;
  • лимонна кислота – на кінчику ножа;
  • пудра цукрова;
  • кілька свіжих ягід на вибір.

Час приготування – 60 хвилин.

Калорійність на 100 г – 343 ккал.

Почати слід з збивання яєць курячих. Варто зауважити, що на момент приготування вони повинні бути кімнатної температури, тому заздалегідь потрібно дістати їх з холодильника. Збивати яйця необхідно до утворення густої піни, тому краще всього для цього підійде міксер. По початку треба включити саму мінімальну швидкість, а потім поступово її збільшувати.

У збиті яйця додати кефір кімнатної температури і розпушувач для тіста. Якщо останнього на кухні не є, то його цілком можна помітити на ту ж кількість гашеної оцтом соди. Розмішати і збити все компоненти між собою, додавши також лимонну кислоту з кінчика ножа і цукровий пісок.

Як тільки маса придбає однорідну консистенцію, можна буде порційно вводити в неї пшеничне борошно. Додавши все борошно в тісто, розмішати його і додати заздалегідь розтоплене вершкове масло.

Для випікання пряників в мультиварці слід змастити мультиварочную чашу невеликою кількістю рослинної олії або вершкового масла, а потім влити в неї густе тісто майбутньої випічки.

Потрібно режим «Випічка» і час від 45 до 50 хвилин. Точний час випікання залежить від того, наскільки потужною є мультиварка, тому варто перевіряти її готовність зубочисткою або виделкою.

Подавати до столу чудову ароматну випічку варто, прикрасивши її цукровою пудрою і будь-якими ягодами на свій смак, але робити це треба, коли пиріг трохи охолоне.

Шоколадна коврижка з полуничним варенням

Для особливих ласунів існує рецепт шоколадної пряники з додаванням полуничного варення. Рецепт і складність його приготування не сильно відрізняється від інших, хіба що, готова шоколадна коврижка вражає в серці своїм ароматом.

Для того, щоб приготувати її, потрібно підготувати такі інгредієнти:

  • кефір – 225 мл;
  • варення полуничне – 300 г;
  • борошно пшеничне — 375 г;
  • розпушувач для тіста – 1 ч. л.;
  • какао-порошок – 2 ст. л.;
  • цукровий пісок – 200 г;
  • олія оливкова – 2.5 ст. л.;
  • стружка кокоса;
  • пудра цукрова.

Час приготування – 45 хвилин.

Калорійність на 100 г – 450 ккал.

Всі рідкі компоненти, використовувані в рецепті, повинні володіти кімнатною температурою. В кефірі слід розчинити полуничне варення і цукровий пісок, розмішати масу за допомогою ложки, а потім ретельно збити з допомогою міксера або блендера. Після закінчення збивання маса повинна мати гладкі консистенцію і колір.

В однорідну масу з варення і кефіру додати какао-порошок, розпушувач і оливкове масло, розмішати столовою ложкою. Якщо на кухні до моменту приготування пряники не виявиться розпушувача, то замінити його можна негашене оцтом соду.

Після чого порційним способом вводити в суміш борошно пшеничне, але збивати слід вже за допомогою міксера, використовуючи швидкість по наростаючій. Якщо здасться, що тісто для випікання дуже рідке, то на свій розсуд, можна додати невелику кількість борошна.

Так, тісто для пряників виявиться готовим. Залишиться лише налити його у форму для випічки, змащену будь-яким видом масла і випікати в розігрітій духовій шафі 35 хвилин.

Поради на замітку

Малодосвідчені господині можуть скористатися наступними порадами для того, щоб їх коврижка з варенням на кефірі опинилася на вищому рівні:

  1. Будь-які рідкі інгредієнти, які використовуються в рецептах пряники, до моменту приготування повинні володіти кімнатною температурою. Тому варто їх заздалегідь дістати з холодильника;
  2. Для медових пряників з варенням можна використовувати будь-який вид меду, але вважається, що для випічки найбільш добре підходить штучний;
  3. Кефір, який береться за основу випічки, можна брати навіть без вмісту жиру. Адже більшість рецептів пирога включають додавання олії, а це означає, що тісто не буде сухим.

Кожен з рецептів пряники виявиться незамінним для будь-якого випадку:

  1. Їх існує величезна безліч;
  2. Інгредієнти для приготування простий до неподобства, бюджетні і є у кожної господині;
  3. Час випікання і замісу тіста невелика;
  4. Калорійність пряники можна варіювати при бажанні, замінюючи компоненти.

Приємного апетиту!

Що ще почитати: