21 апрель 2019 4 072

Як можна згорнути тісто для красивої випічки

Тісто – це їстівний пластилін. Якщо правильно його замішати, то можна ліпити різні фігури, робити прикраси для тістечок та пирогів, оригінальні булочки і пиріжки, і все це буде їстівним і смачним. Способів згортання тіста існує безліч, розглянемо найпопулярніші і прості.

Тісто для формування різних фігур: кращий рецепт

Тісто готується по безлічі рецептів: з дріжджами, на опарі, бездріжджове, здобне, листкове та інші. Як з усього цього достатку вибрати те саме, краще, щоб з нього можна було спекти не тільки смачний пиріг, але і зробити красиві форми і прикраси? Є один універсальний відповідь – це хрущовське тісто. У нього є особливі переваги:

  1. Робиться воно набагато простіше, ніж будь-які інші види тіста;
  2. Зберігається до 3-5 днів в холодильнику;
  3. Чудово тримає форму.

Хрущевским воно називається тому, що за легендою здоба з цього тесту була улюбленою у товариша Хрущова. Рецепт його простий і нескладний.

Інгредієнти:

  • молоко – 250 мл;
  • цукор – 2-4 ст. л (в залежності від призначення тесту);
  • борошно – 3,5 ст.;
  • дріжджі – 2 ч. л;
  • маргарин (вершкове масло) – 200 гр.

Час приготування:4,5 години.

  1. У склянці молока (воно повинно бути не холодною і не гарячою) розчинити дріжджі;
  2. Додати сіль і цукор, розмішати до повного їх розчинення;
  3. Розтопити маргарин або масло, але не кип'ятити його. Краще всього, щоб воно було розм'якшене м'яке, але не рідке;
  4. Молоко і масло змішати;
  5. У глибоку миску висипати 3 склянки борошна. Найкраще її просіяти, тоді випічка вийде повітряна;
  6. Додати до борошна молоко з маслом;
  7. Почати замішування;
  8. На обробну дошку або просто кухонний стіл висипати борошно (0,5 ст.);
  9. Викладене тісто буде липким, але вже через 3-5 хвилин після вимішування перетвориться в пружний еластичний грудку;
  10. Вимішувати його потрібно не більше 10 хвилин, щоб воно не вийшло занадто тугим;
  11. Викласти шар в миску і прикрити зверху харчовою плівкою;
  12. Залишити в холодильнику на 4 години, а потім приступати до випікання. Тісто не буде збільшуватися в 3-4 рази, як інші варіанти дріжджових заготовок, але в духовці воно відмінно підніметься.

Хрущовське тісто дуже податливе і з нього легко формувати не тільки красиві пиріжки та булочки, але і робити окремі прикраси для пирогів і тортів.

Гарна випічка: незвичайні ідеї згортання тесту

Як і в будь-якому іншому мистецтві, в кулінарній випічці головне фантазія і вміння складати тісто в елементарні кіски. Як у фотографії все будується на вмінні зловити світло, так і у випічці все будується з простих плетених кісок.

Плетене сонце

Це просте виріб легко формується з кісок, але красиво викладені у формі сонця, вони незмінно стануть прикрасою столу в будь-яке свято. Випікається сонце з заздалегідь приготованого хрущовського тесту.

  1. Тісто дістати з холодильника і розкачати в тонкий пласт (1 см);
  2. Розрізати його на смужки і з них заплести кіски: дві смужки просто перекрутити між собою;
  3. На деко викласти аркуш пергаменту. Щоб зробити рівні кола необхідно накреслити ескіз олівцем їх на пергаменті;
  4. Змастити злегка олією;
  5. З кісок сформувати два кола: один побільше – зовнішній, а інший поменше – внутрішній;
  6. Залишилися смужки тіста використовувати для заповнення внутрішнього простору сонця: викласти їх у формі вісімок;
  7. Зробити ще одне коло з кісок – це буде зовнішня лінія сонця;
  8. Щоб сонце було рум'яним, його необхідно змастити жовтком (воно буде темнішим) або білком (тоді вийде яскраво жовте);
  9. Випікати при температурі 220 градусів до готовності.

«Їжачки»

Ці солодкі булочки у вигляді смішних їжачків відмінно підійдуть для будь-якого дитячого свята, а вони робляться дуже швидко. В якості начинки добре використовувати повидло, воно не розтікається так як варення.

  1. З хрущовського тіста сформувати коржики;
  2. Кожну корж злегка розкачати і викласти на неї начинку;
  3. Коржик «закривати» і формувати в маленький куля;
  4. На деко викласти фольгу або папір і на неї викладати їжачка, злегка витягнувши його передню частину – це буде мордочка;
  5. З решти тіста скачати дві кульки – це будуть передні лапи. Їх можна розрізати ножем, щоб вийшли пальці;
  6. Ножицями зробити надрізи – це будуть голки їжака;
  7. З сухофруктів зробити очі і рот, обмазати яйцем і присипати цукром. Зробити ще кілька їжачків і відправити їх дбати.

«Шахи» з сосисок

Це економна і смачна закуска, яка чудово підійде в якості вечері або доповненню до вечірці. Все що потрібно – це тісто і сосиски.

  1. Розкачати тісто шаром і нарізати гострим ножем на однакові горизонтальні смужки;
  2. Підготувати сосиски;
  3. Починаючи з краю, відігнути кожну другу смужку і викласти сосиску, повернувши всі смужки на місце;
  4. Викласти все сосиски і відрізати тісто по краях, щоб випічка мала гарний вигляд. Змастити випічку збитим жовтком, при бажанні можна посипати сіллю;
  5. Випікати 15-20 хвилин, до готовності тіста. Потім нарізати на порційні шматки.

«Лапті» з начинкою з сиру

Це випічка дуже ефектна, але з її приготуванням доведеться трохи повозиться.

  1. На аркуші А4 зробити шаблон;
  2. Тісто розкачати в тонкий пласт (0,5-1 см) і нарізати гострим ножем на тонкі смужки;
  3. На великому деку, застеленому папером (трохи олії додати зверху) викласти смужки плетеним килимком;
  4. На килимок покласти шаблон, у якого попередньо зробити надрізи у зазначених місцях і обрізати плетінку по його контуру, залишаючи з боків по 2-3 см;
  5. Із залишених 2-3 см сформувати щільну перегородку, і в отриманий овал викласти начинку;
  6. Залишився знизу плетений язичок акуратно загорнути на овал з начинкою. Для цього підняти пергамент і другою рукою перевернути язичок, але так, щоб не ушкодилася сіточка;
  7. Зайве тісто або підвернути під «лапоть» або відрізати, підрівняти все інше. Зробити рівну кайомочкою зверху із залишків тіста, яку змастити жовтком;
  8. Решті лапоть змастити теплим молоком або вершками. Сформувати його пару точно так само і випікати при 220 градусах.

Квітка

Це проста випічка, не вимагає особливих зусиль і часу. За таким принципом можна пекти великі пироги або маленькі булочки.

  1. Тісто розкачати в корж товщиною в 3-4 см;
  2. У центр поставити невелику миску і від неї зробити 4 розрізу до краю коржі;
  3. Потім отримані 4 частини поділити розрізами ще на кілька частин;
  4. Кожен отриманий пелюстка взяти і розгорнути, але акуратно, щоб не відірвати;
  5. Прибрати миску і в центр викласти начинку, пелюстки змастити вершками або яєчним білком. Випікати до готовності.

Пишний калач

Це гарний високий калач без начинки. Він виготовляється з дріжджового тіста, в яке кладуть подвійну порцію цукру і калач виходить простий солодкою випічкою.

  1. Тісто нарізати на товсті джгути і викласти один на одного так, щоб зверху і знизу було по 3 джгута;
  2. Вільну праву частину знизу перекладаємо нагору так, щоб її кінці стали між двома лівими частинами;
  3. Потім точно так само перекладаємо ліву частину направо;
  4. Вільний правий кінець знову перекладаємо наверх;
  5. Зводимо кінці, що залишилися джгутів знизу, починаючи формувати коло;
  6. З'єднуємо разом ліві і праві кінці;
  7. Всі стирчать кінці прибираємо територію калача або під нього;
  8. Калач повинен постояти в такому стані 15 хвилин, щоб він расстоялся і став пишніше, а потім його треба посипати маком і відправити у піч.

Листкові квіти

З листкового тіста складно випікати високі пишні булочки і короваї. Зате воно чудово складається різними фігурами і, додаючи до нього різноманітну начинку, можна отримати чудові солодощі до чаю.

  1. Листкове тісто можна приготувати і вдома, але набагато простіше купити його готовим в магазині. Готовий пласт розкачати до 5 мм товщини і нарізати з нього квадрати зі сторонами 10 мм;
  2. На кожному квадраті зробити надрізи як показано;
  3. До середини викласти начинку. В даному випадку це крем, але використовувати можна все що завгодно;
  4. З'єднати краї квадрата по діагоналі;
  5. Потім повторити це з рештою кутами;
  6. Викласти всі квіти на деко і випікати до готовності. Прикрасити можна цукровою пудрою.

Підбірка фото цікавою випічки

Що ще почитати: