15 апрель 2019 188

Як приготувати здобне дріжджове тісто для пирогів в духовці

Щоб завжди було чим пригостити несподіваних гостей, обов'язково запишіть собі три наступних рецепта, які точно не одноразово врятують вас.

Ми пропонуємо вам рецепти тесту. Це здоба і в той же час дріжджова, у складі якої багато смачних і ароматних компонентів, які роблять її соковитою, ніжною, повітряної і легкою.

Крім рецептів, ми ще й поділимося з вами дійсно важливими і потрібними порадами, які стануть в нагоді вам в майбутньому. Це стосується тесту загалом, окремих інгредієнтів і методу їх підготовки. Все буде корисним і легко запам'ятається.

Чим відрізняється здобне тісто від звичайного

Здобу дуже легко можна відрізнити від звичайного варіанта. І справа тут зовсім не в дріжджах, як багато хто вважає. Мовляв, якщо воно здобне, значить, без дріжджів і навпаки.

Справа тут зовсім в інших компонентах. І якщо говорити простою мовою, то можна сформулювати це так: здобне тісто – це те, до складу чого входить усе, що не можна під час посту. Тобто, це молоко і молочні продукти начебто сметани, кефіру, йогурту.

Також яйця, вершкове масло. Якщо ви бачите в складі рецепту ці компоненти, то відразу знайте, що належить замішувати здобу. Яка, між іншим, може бути як з дріжджами, так і без них.

Потрібно чистити гриби перед приготуванням, а також найшвидші способи читайте в нашій статті.

Як приготувати кексики в силіконових формочках — кілька рецептів з нашої колекції.

А ви знаєте як приготувати салат «Чоловічі сльози» — спробуйте цей цікавий рецепт ситної закуски.

Класичний метод приготування
Інгредієнти Кількість
молока - 260 р
борошна - 65 г
цукрового піску - 25 г
сухих дріжджів - 11 г
яєць - 3 шт.
ванільного цукру - 25 г
соняшникової олії - 15 г
цукрового піску - 125 г
солі - 1 пучку
борошна - 2 склянки
вершкового масла - 135 р
Час приготування: 180 хвилин Калорійність на 100 грам: 317 Ккал

Здобне дріжджове тісто для пирогів в духовці по класичному рецепту готується наступним чином:

  1. В першу чергу треба підігріти молоко так, щоб воно стало теплим;
  2. Подрібнити в сотейник дріжджі, перемішати до повного розчинення;
  3. Тоді додати маленьку частину цукру і таку ж частину борошна крізь сито;
  4. Заважати до однорідної консистенції і відставити на тридцять п'ять хвилин в теплому місці. За ці півгодини опара підніметься пишною шапкою;
  5. Коли пройде час, у миску розбити яйця, додати до них цукор і вершкове масло. Масло обов'язково попередньо витягти, щоб воно стало м'яким, і з ним можна було працювати. Порізати його кубиками так і додати до решти інгредієнтів;
  6. Компоненти перемішати так, щоб вони з'єдналися між собою;
  7. Дати опару, ванільний цукор і сіль, перемішати, але не збивати, щоб не потривожити дріжджі, які віддають перевагу спокій;
  8. У ємність в кілька частин дати борошно, щоразу доводячи до однорідності всі інгредієнти між собою;
  9. Замісити гладке, еластичне тісто, вимішувати протягом п'яти хвилин;
  10. Прибрати його в ємність, накрити рушником і відставити в тепле місце, поки не виросте (не більше двох годин);
  11. По закінченню часу обім'яти і використовувати надалі за призначенням.

Солодке здобне дріжджове тісто на сметані для пирогів в духовці

  • 130 г вершкового масла;
  • 35 р спресованих дріжджів;
  • 520 г борошна;
  • 235 г цукру;
  • 2 яйця;
  • 220 мл сметани.

Час – 1 годину і 25 хвилин.

Калорійність – 334 калорія.

Приготування:

  1. Відміряти 150 г борошна, пропустити через сито і всипати в блендер;
  2. Масло дістати з холодильника і нарізати кубиками;
  3. Дати його до борошна і добре перебити, щоб вийшов крамбл (крихта);
  4. Половину сметани підігріти і насипати в неї подрібнені дріжджі;
  5. Дати ложку цукру, вимісити і відставити в тепле місце на чверть години;
  6. Далі змішати крихти з залишками сметани, залишками цукру, яйцем і жовтком (другий білок піде на мастило готових пирогів);
  7. Додати дріжджі і масу добре перемішати;
  8. Тепер у кілька етапів всипати борошно, пускаючи її крізь сито;
  9. Замісити тісто і відкласти його на годину в тепле місце;
  10. Через годину можна починати працювати з начинкою.

Замішуємо на опарі

  • 75 г спресованих дріжджів;
  • 430 г борошна;
  • 220 мл молока;
  • 20 г цукру;
  • 3 яйця;
  • 430 мл молока;
  • 5 г ваніліну;
  • 1900 р борошна;
  • 5 г солі;
  • 185 г вершкового масла;
  • 430 г цукру.

Час – 3 години і 25 хвилин.

Калорійність – 308 калорій.

Рецепт здобного дріжджового тіста на опарі для пирогів в духовці по крокам:

  1. Меншу частину молока (220 мл) підігріти до теплоти;
  2. Розчинити в ньому дріжджі, розсипавши їх в дрібну крихту сухими руками;
  3. Дати дрібну частину цукру (20 г), перемішати до розчинення;
  4. І туди ж маленьку частину борошна (430 р), пропускаючи її через сито;
  5. Замішати масу, накрити її і прибрати в тепло на сорок хвилин;
  6. По закінченню часу ви побачите пишну шапку, яку створили дріжджі;
  7. Вершкове масло нарізати кубиками і помістити його в сотейник;
  8. Дати до нього молоко (430 мл) і цукор (430 р);
  9. Прибрати на плиту і нагрівати, поки не розчиниться цукор і вершкове масло, але масу ні в якому разі не кип'ятити;
  10. Після того, як маса стала однорідною, зняти її з вогню і дати їй охолонути;
  11. Але поки маса тепла, додати сіль, ванільний цукор і дати їм розтанути;
  12. Яйця збити в окремій ємності в легку піну з допомогою віночка або міксера;
  13. Змішати яйця з остиглої масою, добре перемішати;
  14. З'єднати яєчну масу з опарою, перемішати;
  15. Почати додавати борошно, пропускаючи її через сито і додаючи поетапно;
  16. Замісити м'яку, пружну масу, прибрати в миску і накрити;
  17. Дати відпочити, поки не підніметься в два-три рази;
  18. Після цього з тестом можна продовжувати роботу.

Корисні поради

Для приготування здобного тіста дуже бажано попередньо дістати всі продукти з холодильника. Маються на увазі: молоко, сметана, яйця і вершкове масло, особливо. Це потрібно для того, щоб всі продукти були однією температури з дріжджами.

Якщо вони будуть холодними, то будуть призупиняти роботу дріжджів. Виняток становлять ті випадки, коли продукт потрібно спеціально (!) охолоджувати або, навпаки, перегрівати (розтопити масло, закип'ятити молоко і так далі).

Щоб вершкове масло швидше розтануло і стало м'яким, готовим до роботи, його можна трохи подрібнити. Приміром, порізати пластинками або кубиками. Так йому легше буде нагрітися.

Як відомо, щоб дріжджове тісто добре піднімалося, йому потрібно забезпечити на хороші умови. По-перше, в приміщенні, де готується, має бути тепло, не повинно бути ні вітру, ні протягів. Те ж саме стосується і того часу, коли маса піднімається. Вона має зростати в теплі і затишку.

Ні, звичайно, вона може намагатися рости і на протязі, але з цього навряд чи вийде щось путнє. І ще один пункт, який стосується здобного дріжджового тіста. Може, звучить смішно, але готувати його треба в доброму настрої.

Якщо є страх, що опара або ж сама маса приклеїться до чистого рушника, то можна використовувати харчову плівку або ж змастити тісто олією, присипати його борошном.

Для випічки на основі дріжджів обов'язково потрібно пропускати борошно через сито. З-за дірочок, через які вона проходить, вона насичується киснем. А кисень у борошні додасть майбутньої випічці пишність, легкість, легкість.

Обов'язково збережіть собі всі рецепти і поради, щоб у разі чого, знати, чим же ви почастуєте гостей або що подасте до чаю на вечерю або сніданок. Це смачно, ситно і різноманітно, адже начинка для пирогів в духовці може бути абсолютно будь по вашому смаку!

Що ще почитати: