29 апрель 2019 54

Як приготувати сочні з сиром з пісочного тіста

Сочні, сочники – традиційне печиво з сирною начинкою з пісочного тіста, яке раніше готували напередодні Святвечора. Для них характерні тонка розкочування тіста (звідси і вираз «розкачати в сочень»), велика кількість начинки і не защипнутые краю, які нагадують багатьом не долепленные вареники.

З 90-х років минулого століття пісочний сочні почали масово вироблятися кондитерською промисловістю. І хоча зараз їх можна придбати практично в кожному магазині, але все ж домашня випічка по своїм смаковим якостям сильно обганяє магазинну, а нескладність приготування робить їх дуже популярними серед господинь.

Класичний рецепт
Інгредієнти Кількість
вершкового масла відмінної якості - 200 г
цукрової пудри (або дрібного цукрового піску) - 100 г
курячих яєць - 4 шт.
розпушувача - 7 р
солі - 3 р
пшеничного борошна - 500 г
сиру - 400 г
цукру - 80 г
жирної (20%) сметани - 40 г
Час приготування: 65 хвилин Калорійність на 100 грам: 383 Ккал

На Русі існувало кілька варіантів соковитою – ярославські, архангельські і вытегорские сочні. Перші готувалися з солодкими сирними або фруктовими начинками, другі – з начинкою з м'яса або риби, а треті замешивались з житнього борошна.

Можливо, якийсь з цих варіантів випічки можна назвати класичними сочнями, але більшість господинь вважає класикою рецептуру, відповідає ГОСТу Радянського Союзу.

Як робити сочні з сиром з пісочного тіста:

  1. Для пісочного тіста в глибокій мисці збити яйця курячі в кількості 2 штук з цукровою пудрою. Не варто збивати до стійкої піни або піків, буде досить просто добитися однорідності й повного розчинення цукрової пудри. Після цього в миску викласти вершкове масло досить м'яке по консистенції і розмішати суміш знову;
  2. В окремій посудині змішати разом 440 г борошна (решта піде в начинку) і розпушувач. Отриману суху суміш поступово ввести в миску до рідких компонентів. У результаті повинно вийти жирне, м'яке і трохи липнущее до рук пісочне тісто;
  3. Розділити кулю тесту на 12 однакових шматочків. З кожної скачати колобок, покласти їх все на плоске блюдо, накрити рушником або харчовою плівкою і відправити на 15-20 хвилин у холодильник;
  4. Поки тісто охолоджується, саме час зайнятися продготовкой внутрішнього наповнення. Сир змішати з цукром, сметаною, борошном, одним яйцем і білок (жовток залишити для змащування);
  5. Після того як начинка готова, можна приступати до формування виробів. Кожен колобок пісочного тіста розкачати в циліндр зі сторонами 10 і 12-15 див. На одну половину покласти щедру столову ложку сирної суміші і накрити другою стороною овалу, не защипывая краю;
  6. Сформовані сочні укласти на невеликому (2-3 см) відстані один від одного на лист для випікання, який попередньо потрібно застелити пергаментом, і зверху пройтися кулінарної пензлем, змоченою в жовтку. Час, який випічка повинна буде провести при 200 градусах в духовці, складе 20-25 хвилин. Після охолодження сочні можна обсипати цукровою пудрою.

Як приготувати свинину в кисло-солодкому соусі з ананасами читайте в нашій статті.

Читайте як приготувати вегетаріанські страви на кожен день — підбірка з покроковими фото і відео.

Читайте відгуки про схуднення за допомогою імбирного напою, а також рецепти приготування.

Покроковий рецепт соковитою з сиром з пісочного тіста на сметані

Незважаючи на те, що за Гостом тісто на сочники готується без сметани, більшість господинь все-таки вважають за краще додавати до основних інгредієнтів кисломолочні продукти (сметану або кефір).

Сметана робить готову випічку більш ніжною, а саме пісочне тісто стає більш м'яким, пористим і вологим. Важливо тільки вибирати кисломолочні продукти з високим відсотком жирності.

Для домашніх соковитою на сметані знадобляться такі інгредієнти:

  • 320 г борошна;
  • 100 г вершкового масла;
  • 160 г цукру;
  • 120 г жирної сметани;
  • 2 яйця;
  • 7 г розпушувача;
  • 3 г солі;
  • 200 г сиру;
  • 30 г крохмалю;
  • цукати, родзинки і ванілін начинку за смаком і бажанням.

Час випічки в середньому складе 60 хвилин.

Харчова і енергетична цінність соковитою на сметанному пісочному тісті – 274,2 ккал/100 р.

Порядок випічки:

  1. У глибокій мисці з'єднати цукор (100 грамів), нарізане невеликими кубиками м'яке вершкове масло кімнатної температури, одне яйце, і 90 г сметани. Перемішати все віночком, щоб суміш стала однорідною;
  2. У борошно всипати розпушувач, сіль і перемішати, після чого додати в миску з іншими інгредієнтами. Добре вимішане, трохи вологе і жирноватое тісто відправити в холодильник трохи охолодитися;
  3. Сир змішати з білком, 60 г цукру, 30 г сметани, крохмалем. Якщо сир занадто зернистий, можна перебити начинку заглибним блендером. В іншому випадку досить просто пом'яти її вилкою;
  4. Охолоджене тісто розкачати в пласт товщиною 5-6 мм. Спеціальної вирубкою для тіста або горлечком банки видавлювати гуртки. Щоб надати сочням більш ошатний вигляд, можна скористатися бляшаними формочками для кексів з хвилястими краями;
  5. Покласти на круги пісочного тіста сирну начинку і скласти навпіл, надавши вигляд не защипнутых вареників. Змастити заготовки збитим жовтком курячого яйця і відправити в духовку на 20-25 хвилин (температура 200 г).

Корисні поради

В начинку для соковитою додають борошно або крохмаль, щоб вона не була занадто рідкою і не витікала з тіста. Але якщо раптом сталося, що сир занадто вологий і начинка перетворилася на болото, можна спробувати виправити ситуацію манною крупою. Тільки в такому випадку сирна маса повинна постояти трохи, щоб крупа набухла.

Готову випічку не варто відразу подавати до столу гарячою, треба дати їй час охолонути, а соку начинки вбратися в тісто і зробити його м'якшим. Багато хто вважає, що найсмачніші сочні з пісочного тіста на наступний день після випічки.

Потрібно особливу увагу приділити зберіганню цього печива, оскільки навіть після термічної обробки сир і яйця не можуть зберігатися при кімнатній температурі довше двох – трьох діб.

Що ще почитати: