13 май 2019 5 059

Корисні сочники з сиром: рецепти покроково з фото

Сочники з сиром – смачний і корисний десерт, який з радістю хочеться бачити у себе вдома. Спробуємо вибрати для цього відповідний рецепт і з'ясувати невеликі хитрощі і нюанси приготування і подачі.

Слово «сочники» походить від старого слова «сочні» — це такий вид пирогів, складених з коржів удвічі і, всередині яких знаходиться начинка, а краї у них не скріплюються, а так і залишаються напіввідкритими. Така назва пішла від способу розкладки тесту – в сочень (дуже тонка розкладка).

Сочні були однією з найпопулярніших страв на різдвяному столі на Русі і могли бути з різними начинками. Це були і гриби, і картопля, і родзинки, і сухофрукти, і традиційний сир.

Начинка з сиру отримала свою популярність в 80-е роки в заводських їдальнях, а в 90-е стала проводитися масово. Як ми бачимо, слово «сочники» зовсім не означає «соковиті».

Коріння походження соковитою йдуть до північноруським народам, які починали їх приготування розкладкою тесту сочнем, тісто було дріжджовим і його відразу випікали, не даючи підійти.

Кожна сучасна людина пам'ятає смак сочников з сиром з дитинства, багато господарок захочуть відтворити його у себе вдома. Постараємося їм у цьому допомогти.

Покрокові рецепти приготування улюблених сочников з сиром

Зараз існує безліч рецептів приготування дивовижних сочников з різними начинками і на основі різного за рецептурою тіста. Мабуть, зупинимося на сочниках з сиром, які так нам запам'яталися з дитинства чи молодості.

Класичний спосіб
Інгредієнти Кількість
сиру - 400 грам
сметани - 150 грам
борошна - 500 грам
цукру - 150 грам
яєць - (2 - для тесту, 2 - для начинки)
ванільного цукру - 1 чайна ложка
вершкового масла - 70 грам
розпушувач тіста - 1 чайна ложка
манки - 1 їдальня ложка
солі - пара пучок
Час приготування: 150 хвилин Калорійність на 100 грам: 270 Ккал

Приготування сочников з сиром по класичному рецепту з фото:

  1. Спочатку зробимо начинку, тому що її краще підморозити перед випіканням. Збиваємо до піни два яйця з двома ложками звичайного цукру і чайною ложкою ванільного;
  2. З'єднуємо цю масу з сиром і туди ж додаємо манку (вона потрібна для отримання потрібної густоти) і ретельно перемішуємо до однорідної консистенції. Поміщаємо її в морозилку на 15 хвилин, щоб вона не розтікалася при випічці;
  3. Вимішування тіста — найскладніший процес і зажадає від вас терпіння. Спочатку тісто буде не піддаватися і прилипати до рук, але не потрібно туди додавати більше борошна. Просто вимішуйте до потрібного результату. Вершкове масло натираємо на крупній тертці і додаємо до нього два яйця і додаємо цукор, що залишився;
  4. Вимішуємо. Сюди ж додаємо сметану і продовжуємо заважати. Борошно необхідно просіяти, щоб наситити його киснем, і в цей же час змішати її з розпушувачем. Тоді здоба вийде досить пишною. Далі заважаємо наше поки ще рідке тісто ложкою і в нього підсипаємо борошно;
  5. Тепер вимішуємо тісто. Для більшої зручності можна змастити руки олією злегка;
  6. Поділяємо отриманий колобок на три частини, кожну з яких перетворюємо в джгути, і поділяємо їх на шматочки для формування сочников. Розкачуємо ці шматочки в сочень і надаємо їм потрібну форму;
  7. Найкраще вирізати хвилі по краях – це додасть їм цікаву форму і зручність при викладенні начинки;
  8. Розкладаємо загуслу від морозу начинку на розкачані шматочки так, щоб при їх закритті вона була посередині;
  9. Змащуємо маслом деко і розігріваємо духовку до 200 градусів. Змащуємо сочники жовтком і викладаємо на деко;
  10. Випікаємо 20 хвилин і охолодити;

Чудові класичні сочники готові!

Давайте розглянемо всі етапи приготування цих ласих пиріжків з сиром у відео-сюжеті:

Рецепт сочников на кефірі

Такий рецепт підійде людям, які вирішили відмовитися від здоби, але бажаючим випічки.

Інгредієнти:

  • 2 яйця;
  • 200 грам цукру;
  • 250 мл кефіру;
  • 100 грам вершкового масла;
  • ¼ Чайної ложки соди;
  • 3 склянки борошна;
  • 1 яблуко.

Рецепт приготування по кроках:

  1. Збиваємо 1 яйце, соду і 150 грам цукру в піну. Додайте сюди кефір, розм'якшене вершкове масло і трохи солі за смаком і знову збийте до однорідної консистенції;
  2. В отриману масу починаємо і всипати борошно, помішуючи. Стежте, щоб тісто залишалося м'яким. Поміщаємо його в холодильник, щоб воно набуло пружність і еластичність;
  3. Поки приготуємо начинку. Розминаємо і віджимаємо сир, додаємо в нього ложку цукру і дрібно порізане яблуко без шкірки. Потім збийте яєчний білок і додайте його до сиру. Туди ж додаємо 1 столову ложку борошна і все ретельно перемішуємо;
  4. Дістаємо тісто з холодильника і розкачуємо, склянкою поділяємо його на кружечки;
  5. На кожен кружечок викладаємо начинку і закриваємо;
  6. На змащену деко викладаємо їх і випікаємо до появи рум'яної скоринки.

Якщо ви весь час «пропадаєте» на кухні, випікаючи солодкі булочки та пироги, і якщо ви навіть просто часто стикаєтеся з приготуванням кулінарних рецептів, то наступна стаття вам дуже знадобиться. Скільки грам в чайній ложечці, їдальні ложці і склянці. Цю інформацію по достоїнству оцінять всі господині!

У цій статті ви знайдете добірку перевірених рецептів дріжджових оладок. Ці смачні коржі завжди виручають на сніданок!

А тут ви навчитеся правильно випікати яблука в духовці. Корисні десерти можуть бути смачними, повірте!

Яблучні сочники виходять дуже ніжними і стануть найулюбленішими ласощами ваших домашніх.

Секрети приготування

Для приготування будь-якої страви дуже важливо правильно підібрати продукти. І наші сочники не стануть винятком.

Приділіть велику увагу головного інгредієнта — сиру. Навіть купуючи хороший домашній сир, потрібно бути уважним.

Часто він містить велику кількість сироватки і з-за цього виходить вологим. У такому разі начинка вийде рідкої і кашоподібної. Щоб цього уникнути, перед приготуванням сир потрібно віджати, або купувати більш сухий сирний продукт.

Готові сочники краще відразу не подавати до столу. Їм потрібен час, щоб сік від начинки вбрався в тісто. Вважається, що найбільш смачними вони стають на наступний день після приготування.

Для досягнення максимального результату м'якості і соковитості, спробуйте приготувати міні-сочники. Для цього просто вирізуйте дуже маленькі кружечки і обрізайте краю хвилею.

Приділіть увагу зберіганню цієї випічки. Суміш сиру і яєць, навіть при обробці високими температурами, не зберігається при кімнатній температурі більше двох днів. Так що будьте обережні, особливо, якщо у вас вдома є маленькі діти.

Сочники з сиром — дуже смачне і корисне ласощі до чаю. Крім того, що воно солодке і ніжне, в них міститься кальцій, так корисний для організму, особливо дитячого, і білок.

Вони прості у приготуванні, можна вибрати найбільш оптимальний рецепт. Це не займе у вас багато часу і сил, а ви порадуєте своїх близьких смачною і свіжою випічкою.

А тепер пропонуємо поглянути на рецепт сочников без використання яєць:

Що ще почитати: