27 март 2019 961

Цікаві рецепти страв з молоками лососевих риб

З молоком можна приготувати дивовижні супи, незвичайні омлети і салати. Зазвичай ми вважаємо молоки відходами і викидаємо. І дарма, треба обов'язково включати в свій раціон страви з цього незвичного, але дуже цінного продукту.

Чим корисні молоки лососевих риб

Про користь самих риб, напевно, чули всі – вони багаті білком, корисними жирами і мікроелементами. І молоки цих риб теж корисні. Вони дають організму так звані повноцінні білки тваринного походження, які засвоюються організмом краще, ніж з м'яса.

Білковий обід: суп
Інгредієнти Кількість
харчових рибних відходів для бульйону - 500 г
цибулин - 2 шт.
моркви - 1 шт.
молок - 400 г
маринованого огірка - 1 шт.
олії соняшникової - 20 мл
картоплі - 2 шт.
солі і спецій - по своєму смаку
зелені - для прикраси
Час приготування: 40 хвилин Калорійність на 100 грам: 210 Ккал

Для супу беремо тільки те, що залишилося від риби. Для початку плавці, кістки, хвости – це відмінні інгредієнти для наваристого бульйону.

У компанію до рибних відходів треба взяти молоки. Ніяких складних продуктів, а смак супу вийде незвичайний, з легкої гостротою і кислинкою, тому що в кінці варіння в суп додається маринований огірок.

Рецепт приготування супу на основі молоки лососевих риб покроково:

  1. При обробленні лососевих риб залишайте молоки і зберігайте в морозильній камері, поки не зберете необхідну кількість;
  2. Зваріть рибний бульйон з додаванням цибулини в лушпинні, моркви і кореня петрушки. Для бульйону обов'язково відварювати цілу рибу – цілком підійдуть кістки, хвіст, плавники або голова;
  3. Бульйон злийте, покладіть в нього підготовлені молоки, приправте сіллю, готуйте на слабкому вогні 10 хв, потім молочко дістаньте, після остигання наріжте їх на шматочки;
  4. Ріпчасту цибулину наріжте, покладіть в сковороду, влийте рафіновану олію і обсмажте. Картопля наріжте часточками. Всі відправте в каструлю з рибним бульйоном, варіть, приблизно 15 хв.;
  5. Потім покладіть в каструлю огірок маринований, нашатковану дуже тонко, лаврушку, горошинки чорного перцю. Вимкніть суп після закипання;
  6. В тарілки покладіть молоки, нарізані шматочками, залийте рибним супом, посипте зеленню кропу або петрушки;
  7. На замітку: особливо корисний суп з молоками тим, хто хоче позбутися зайвих кілограмів. Почуття насичення приходить швидко, а калорій буде отримано не та вже й багато.

Білковий сніданок: омлет в духовці

Омлети готують з різними начинками. У нашому рецепті – молоки. Вони надають страві особливу текстуру, роблячи її легкою і в той же час дуже ситним. Омлет вийде ніжним, але зовні обов'язково з рум'яною скоринкою. Такий ефект дасть духовка.

Необхідну кількість продуктів:

  • молоки – 0,5 кг;
  • 2 невеликі головки цибулі;
  • трохи вершкового масла для обсмажування цибулі;
  • яйця свіжі – 3 штуки;
  • молоко будь-якої жирності – 100 мл;
  • приправляти за смаком меленим перцем, сіллю.

На приготування знадобиться: 20 хв. Цінність омлету на 100 г: 179 ккал.

Рецепт приготування омлету з молоками лососевих риб в духовці по крокам:

  1. Цибулю почистіть, подрібніть. На сковорідці з розігрітим вершковим маслом смажте цибулю до прозорості;
  2. Поки він смажиться, добре промийте молоки, потім відправте їх у сковорідку з цибулею, приправте перцем, сіллю. Обсмажувати продукти на середній температурі, приблизно 5 хв.;
  3. Збийте яйця з молоком (воно має бути не холодним). Трохи посоліть, з урахуванням того, що молоки ви вже солили. Молочко з цибулею викладіть в будь-яку відповідну форму для духовки, відразу ж залийте яєчно-молочною сумішшю;
  4. Духовку розігрійте до 220 Cº. Готуйте омлет з молоками приблизно 10 хв.;
  5. Готового блюда дайте трохи охолонути, потім наріжте ромбиками і подавайте.

Салат з печериць з молоками лососевих риб

Рибні молоки годяться не тільки в суп або омлет, але і в салат. Вони чудово поєднуються з будь-якими яскравими за смаком інгредієнтами – в даному рецепті це печериці, але можуть бути і інші гриби, які є у вас під рукою.

Кількість необхідних інгредієнтів:

  • промиті молоки – 250 г;
  • 200 г печериць, обсмажені на вершковому маслі;
  • тільки свіжі огірки – 2 штуки;
  • готові яйця – 2 штуки;
  • 1 невеликий лимон;
  • рубане перо зеленого цибулі – жменя;
  • подрібнений кріп – жменька;
  • вищого гатунку борошно – 80 г;
  • рафінована олія – 450 мл;
  • нежирний майонезний соус + мелений перець з сіллю – додаються за смаком.

Приготування салату: 25 хв. Калорійність порції (100 г): 187 ккал.

Спосіб готування:

Крок 1. Замаринувати молоки: спочатку промити, приправити, потім влити трохи соку лимона, прибрати на 2 години в холодильник. Не дивуйтеся, з лимонним соком «дружить» вся риба, і якщо приготувати за цим рецептом молоки, вийде просто чудово.

Крок 2. Після закінчення зазначеного часу молоки укласти у фритюрницю з розжареним рафінованим маслом, готувати до утворення рум'яної скоринки, зазвичай вистачає 3 хв. Обов'язково перемішувати молоки в процесі готування. Немає фритюрниці, можна використовувати звичайну сковороду.

Крок 3. Запашні молоки розкласти на паперових рушниках, щоб видалити надлишки масла.

Крок 4. Нарізати готові молоки шматочками, викласти в глибокий салатник.

Крок 5. Додати до них смажені гриби (охолоджені) і дрібно нарізане перо зеленого лука. Отриману масу акуратно перемішати, залишити на столі настоюватися, достатньо 5 хв.

Крок 6. Поки молоки просочуються грибним соком, нарізати яйця, огірки невеликими кубиками.

Крок 7. З'єднати всі продукти в салатник, додавши нашатковану кріп, сіль, майонез за смаком.

А ви знаєте з якого злака роблять перлову крупу? Користь та шкода, склад і правила приготування крупи в нашій статті.

Читайте, як зробити соковитий сир з молока в мультиварці в нашій статті.

Спробуйте приготувати смачні мафіни з вишнею — до чаю ця випічка дуже до речі.

Рибний суп з коров'ячим молоком

Секрет цього супу в тому, що молочко повинні варитися у воді з додаванням коров'ячого молока. А в іншому свобода для кулінарної творчості. Немає у вас під рукою цибулі-порею, можна використовувати червоний, не знайшли свіжу петрушку – не менш ароматним суп вийде з зеленню кропу.

Вам знадобляться наступні продукти:

  • молоки рибні – 400 г;
  • молоко свіже – 200 мл;
  • хвіст, голова, плавники від однієї риби;
  • очищена вода – 2 літри;
  • головка цибулі ріпчастої;
  • 4 картоплини великого розміру;
  • 20 г борошна (вищий сорт);
  • середній стебло цибулі-порею;
  • за смаком приправити меленим чорним перцем, сіллю;
  • петрушка свіжа.

Приготування займе: 50 хв. Калорійність складе: 234 ккал.

Як приготувати суп з молоком і рибними молоками:

  1. Хвіст, плавники, голову риби відваріть до готовності зі спеціями і ріпчастою цибулею. Отриманий бульйон перелийте в іншу підходящу каструлю, по можливості процідіть його через марлю, щоб у нього не потрапили кісточки;
  2. Знову поставте каструлю з бульйоном на плиту, коли він закипить, додайте в нього подрібнений порей, заздалегідь очищений і нашатковану на часточки картоплю. Готувати все приблизно 15 хв.;
  3. Поріжте молоки на шматки і відправте також в суп. Готуйте ще 5 хв.;
  4. В окремій ємності змішайте 20 грам пшеничного борошна з коров'ячим молоком, потім влийте цю суміш у суп. Поваріть ще трохи;
  5. Розлийте суп по тарілках, додавши в кожну подрібнену зелень;
  6. На замітку: для того, щоб домогтися гармонійного смаку, дуже важливо, щоб молоко було свіжим.

Корисні поради

Суп з молоками вимагає хорошого бульйону. По-перше, посоліть рибний бульйон на початку готування. По-друге, щоб він був гарним, треба стежити за появою піни і знімати її негайно. По-третє, вода, в якій будуть варитися плавники, голову, хвости або кістки не повинна активно кипіти. До речі, доведіть її до кипіння на повільному вогні. І четверте правило: готовий рибний бульйон потрібно процідити через марлю.

Всім відома хитрість, яку використовують господині – закладати на початку готування в бульйон головку ріпчастої цибулі, моркву, корінь селери або петрушки. Ці інгредієнти допоможуть очистити суп від рибного запаху і додадуть йому аромат. Але ми пропонуємо в кінці готування додати в бульйон тонко нарізані мариновані огірки. Кислота огірка допомагає відбити специфічний «рибний» запах.

Щоб вийшов ідеальний омлет або салат на блюдо треба класти не просто молоки, а попередньо підсмажені на маслі. Вони смажаться майже миттєво, а доданий на сковорідку цибулю зробить молочко ще смачніше.

Підведемо підсумки. Страви з молок лососевих риб виходять недорогі і доступні. Додати яйця, збиті з молоком, і виходить омлет. Зваріть молоки в рибному бульйоні, додавши небагато інгредієнтів, і отримаєте суп. Омлет і супи можна залишити для буднів. А ось, якщо хочеться поставити на стіл закуску, щоб всі гості потім просили поділитися рецептом, тоді салат з молоком і печерицями – саме те, що треба.

Що ще почитати: