14 март 2019 162

Як правильно варити гороховий суп з м'ясом

Суп з гороху — дуже корисне і поживне перше блюдо, яке містить масу вітамінів ( А, Е, РР, групи В), мікроелементів і мінеральних речовин. Його калорійність залежить від багатьох факторів:

  • основою є м'ясний бульйон або вода;
  • який горошок використовували (сушений, консервований або свіжий);
  • готували з попередньою обсмаженням овочів або без;
  • додатково вводили до складу копченості, вершки, шкварки та інші висококалорійні продукти.

Основи приготування страви

У класичному виконанні ця страва готується на міцному бульйоні, отриманому від варіння свинячих або яловичих реберець. У більш бюджетному варіанті реберця замінюють на свинячу рульку.

Для тих, хто стежить за фігурою, буде більш раціонально використовувати при готуванні супу м'ясо птиці (індички, курки, перепілки), або зварити вегетаріанський варіант з бобовими та овочами на воді.

Особливу увагу слід приділити вибору основного бобового компонента. Найбільш корисним буде продукт у свіжому вигляді або після шокової заморозки. Смарагдова зелень радує погляд і збуджує апетит, а для приготування досить 5-10 хвилин. На жаль, не завжди вдається придбати цей вітамінізований продукт і доводиться задовольнятися сушеним сировиною.

Сушений горох буває у продажу різних ступенів помолу: цільний, половинки, січка (дробленка) і порошок (борошно). Зерна дрібного помелу не вселяють довіри, так як можуть приховувати різні дефекти вихідного матеріалу (псування гризунами або шкідниками).

Борошно не кращий суповий варіант, велика ймовірність, що перше пригорить. Крупи з цільних зерен необхідно варити в кілька разів довше, ніж половинки.

На якому б сировина ви не зупинилися, воно повинно бути чистим, сухим, приємного жовтого (оранжевого) кольору, без осаду і сторонніх включень.

Класичний рецепт
Інгредієнти Кількість
свинячих ребер - 0,5-0,6 кг
картоплин - 3-4 великих
цільного сушеного гороху - 250-300 г
цибулин - 1 штука
моркви - 3 штуки
рослинної олії - 2 столові ложки
лаврових листочків - 5 шт.
запашного перцю - 6-8 горошин
сушеної петрушки - щіпка
Час приготування: 480 хвилин Калорійність на 100 грам: 72 Ккал

Як варити гороховий суп з м'ясом:

  1. Цільні зерна бобової культури попередньо промийте і замочіть в мисці на ніч;
  2. Свинячі ребра промийте, покладіть в каструлю і залийте 3 літрами фільтрованої води. Ретельно знімайте всю піну, що утворюється при закипанні. Підсолити бульйон, додайте лаврове листя і запашний перець і варіть, поки м'ясо не стане вільно відставати від ребер;
  3. Виловите з навару реберця і залиште їх остигати в глибокій тарілці. Можна відразу вийняти горошини перцю, щоб убезпечити себе і інших їдців від пекучого сюрпризу;
  4. Всипте в навар грунтовно розмоклі зерна гороху і продовжуйте готувати близько години;
  5. Очистіть картоплю, моркву і цибулину. Моркву поріжте тонкими кільцями, цибулину розрізати навпіл, кожну половинку вздовж на 3-4 частини і тонко нашаткуйте. Картоплю наріжте довільними скибочками або квадратиками для супу;
  6. Моркву і пасеруйте цибулю на сковороді в рослинному маслі до м'якості;
  7. Зніміть м'ясо з остиглих реберець і наріжте його шматочками;
  8. За 20 хвилин до готовності додайте в супову основу картоплю і м'ясну нарізку, за чверть години пасеровані овочі і щіпку порошку петрушки. Листочки лавра за бажанням можна видалити з готової страви або залишити.

Як варити гороховий суп з копченим м'ясом курки

Інгредієнти:

  • 2 копчених курячих стегенця;
  • 1 склянку шліфованого гороху (половинки);
  • 2 головки ріпчастої цибулі;
  • 2 середні моркви;
  • 50 грам вершкового масла;
  • 2 зелених втечі молодого однорічного часнику;
  • пучок кропу.

Загальний час на приготування страви 3 години. Калорійність: на одну стограмову порцію припадає 42 ккал.

Рецепт покроково:

  1. Роздроблену горохову крупу промийте в декількох водах і замочити на 1,5-2 години перед варінням;
  2. Обробіть копчені курячі стегенця. Шкіру зніміть і викиньте, м'ясо дрібно поріжте, а великі кісточки відправте в каструлю;
  3. У закипілу воду з курячими кісточками висипте замочену крупу і варіть не менше 40 хвилин;
  4. Очистіть овочі. Цибулю дрібно порубаєте, а моркву потріть на тертці і обсмажте в сковороді на вершковому маслі до золотистого кольору;
  5. Видаліть з киплячої суповий основи курячі кістки, посоліть, посипте зажарку і мелкопорезанный картопля;
  6. Тонко поріжте зелені паростки часнику і пучок кропу. Закладайте зелень і шматочки копченої кури в каструлю за 10 хвилин до готовності;
  7. Подавати таку страву прийнято з грінками або сухариками з білого хліба.

Варимо суп з гороху в мультиварці

Вам знадобиться:

  • 0,2-0,25 кг м'якоті яловичини;
  • 1 склянку колотої горохової крупи;
  • 4-5 бульб картоплі;
  • 1 середня морквина;
  • 1 солодкий червоний болгарський перець;
  • пучок зеленого цибулі й кропу;
  • 2-3 столові ложки рослинної олії.

Час приготування гарячого першого становитиме 2 години. Калорійність: на 100 грам — 46 ккал.

Як правильно варити гороховий суп з м'ясом яловичини в мультиварці:

  1. Колоту крупу промийте, поки вода не стане прозорою, і замочіть (на 1 частину колотих зерен 4 частини води і чайна ложка харчової соди);
  2. Яловичину сполосніть під прохолодною проточною водою, порубаєте ножем на невеликі шматочки;
  3. Моркву очистіть, перець розріжте навпіл, видаліть насіння і зелений хвостик з плодоніжкою. Поріжте овочі короткою тонкою соломкою і відправте обсмажуватися в розігрітому в чашу мультиварки олії. Через пару хвилин додайте яловичину;
  4. З бульб картоплі зніміть шкірку, порубаєте їх середнім кубиком;
  5. Засипте в зажарку горох (воду злити і добре промити) і кубики картоплі. Залийте все окропом до позначки, посоліть. Виставите на приладі режим «Гасіння» на 1,5 години;
  6. За чверть години до сигналу про готовність, приправити страву подрібненою зеленню цибулі і кропу.

Незвичайний рецепт першого страви

Необхідні продукти:

  • 0,3 кг філе індички;
  • 3-4 склянки свіжого або замороженого зеленого горошку;
  • 2 стебла цибулі-порею;
  • 150 мл жирних вершків (20% і більш);
  • 5 скибочок білого хліба;
  • 1-2 зубчики часнику;
  • 50 грам вершкового масла.

Загальний час приготування складе близько 1 години. Калорійність: на 100 грам — 50 ккал.

Хід робіт:

  1. Філе індички промийте, зваріть бульйон, варену м'якоть дрібно поріжте;
  2. Стебла порею тонко нашаткуйте і пасеруйте на маслі до м'якості;
  3. Надішліть пасеровану порей в киплячий бульйон, засипте свіжий горошок і поваріть близько 10 хвилин, поки він не стане м'яким;
  4. Зніміть каструлю з вогню, посоліть, перетворіть її вміст в пюре за допомогою блендера;
  5. З скибок білого хліба зріжте шкірку, злегка підсушіть їх на сковороді, натріть з обох сторін зубчиками часнику. Наріжте хліб кубиками і ще трохи підсушіть на деку в духовій шафі до стану хрустких сухариків;
  6. Розкладайте крем-суп по глибоких тарілках, додаючи в кожну порцію вершки і часникові сухарики-грінки.

Що можна приготувати з ікри сазана читайте в нашій статті.

Що таке цимус і як його правильно готувати читайте в нашій статті.

Як приготувати маринований імбир в домашніх умовах — кілька рецептів у вашу колекцію.

Швидкий гороховий суп з сосисками

Інгредієнти:

  • 5 молочних сосисок;
  • 2 столові ложки (з гіркою) суповий фігурної вермішелі;
  • пучок шніт-цибулі;
  • 1/2 банки консервованого зеленого горошку;
  • 2-3 невеликих морквини;
  • 4 середні картоплини;
  • 1-2 столових ложки замороженого болгарського перцю (дрібна нарізка);
  • 50 грам вершкового маргарину;
  • сушений корінь петрушки (порошок);
  • морська сіль за смаком.

На приготування першої страви піде менше 30 хвилин. Калорійність: на 100 грам — 47 ккал.

Рецепт по кроках:

  1. Почистіть від шкірки картоплі і моркви. Шніт-цибулю (або зелена цибуля на перо) ретельно розберіть і промийте в мисці, видаляючи засмічення (листочки, травинки, бур'яни);
  2. Картоплю наріжте невеликими брусочками або кубиками, а моркву потріть на середній тертці. Дрібно поріжте цибулю;
  3. Сосиски звільніть від целофанових оболонок, і наріжте кружечками або половинками (як вам більше подобається);
  4. Поставте на вогонь каструлю з водою, дочекайтеся кипіння і засинайте картопля;
  5. Поки вариться картопля, в сковороді на вершковому маргарині обсмажте моркву і сосиски;
  6. Через 15 хвилин підсипте до картоплі фігурну вермішель, перемішайте, посоліть;
  7. Через кілька хвилин перекладайте в супчик консервований горошок, болгарський перець, цибулю і обжарку з сосисок і моркви. Здобріть все сіллю і щіпкою петрушки. Варіть до готовності картоплі і вермішелі.

Корисні поради

  1. Для того щоб скоротити терміни приготування горохового супу, основний бобовий компонент слід попередньо замочити на чверть доби;
  2. Замочуйте горох тільки в прохолодній воді з розрахунку 1 частина сировини на 3-4 частини води. Пам'ятайте, що в теплій воді горошок може закиснути і зіпсувати смак готового блюда;
  3. Скоротити терміни замочування і уникнути підвищеного метеоризму, що викликається сімейством бобових, допоможе звичайна питна сода. Додайте 1-1,5 чайних ложки соди на літр холодної води при вимочуванні або 1/4 чайної ложки в каструлю при варінні;
  4. Солити перше блюдо слід лише після того, коли його ключовий інгредієнт розвариться до потрібної вам консистенції.

Приємного апетиту!

Що ще почитати: